Liget marad a liget – Nebbien visszatér

Ma felkiáltójellé egyenesedett a Városliget jövőjével kapcsolatos legnagyobb és legfontosabb kérdőjel: eredményt hirdettek a park megújítását céljául kitűző tájépítészeti pályázaton, amelyet a kétharmadában tájépítészekből álló zsűri egyhangú döntése alapján a Garten Studió munkája nyert. 

Mielőtt részletekbe belemennénk, a habos szájú emberkék pulzusát csökkentendő érdemes deklarálni: a terv a korábban vállalt 65 százaléknál is jobban növeli a zöldfelületek arányát, amely így várhatóan 67-68 százalék környékén fog beállni. Ez magában foglalja a közel 1000 fa ültetését, és a meglévő, de beteg növények kezelését.

A pályázat – nagyon helyesen – a Városliget atyjának, Nebbien Henriknek a tervéhez nyúlt vissza: ahol lehetséges, igyekszik az eredeti, közel 200 éves elképzeléseknek megfelelően helyreállítani a parkot, ahol pedig az nem megvalósítható, a legkorszerűbb kortárs  tájépítészeti megoldásokat választotta.

A felülnézeti ábrán jól láthatóan visszaköszönnek a jellegzetes, organikus, nyújtott ellipszisekre emlékeztető parkegységek.

Újra lesz Páva sziget, bővül a csónakázó tó, de egy új dísz tó is beékelődik a Galéria és Nagyrét közé. 

A park déli sarkán megújult sportpályák, Budapest legnagyobb játszótere és egy 2 kilométeres futókör is törleszti a főváros adósságát az egészséges életmódot űzők felé. 

A Dózsa György úttal párhuzamosan pedig már az egykori  56-osok terén egy gyönyörű, vizes, növényes szigetekkel szétszabdalt promenád írja alá a macskakövek végrendeletét.

A terv a lehető legszigorúbban száműzi a Városligetből a gépesített forgalmat, megszűnik az Olof Palme sétány és visszakapják a gyalogosok a Kós Károly sétányt is. A ligetet átszelő kisebb, de indokolatlan betonutacsáknak és a kerekesszékeseket életét megkeserítő szintkülönbségeknek szintén búcsút inthetünk. 

Óriási rózsa- és botanikus kert várja majd a széplelkűeket, a kutyák örömét pedig futtatók fogják szolgálni.

A Liget Budapest Projekt festményére a zseniális új néprajzi múzeum helyezte el az utolsó ecsetvonásokat, a tájépítészeti pályázat pedig egy gyönyörű, patinás keretbe foglalta azt, így teljes a kép. 

Ennek ismeretében elmondható, hogy mindenki örömét fogja szolgálni az új Városliget: a gyerekeknek, a felnőtteknek, az időseknek, a családoknak, a szerelmes pároknak, a kerekes székeseknek, a kutyásoknak, a sportolni vágyóknak, biciklizőknek, a piknikezőknek. 

De mind közül a legfontosabb, hogy végre van gazdája a Városligetnek. A nyertes pályázat megvalósításával ismét egy olyan fenntartható pályára állhat a park, hogy száz év múlva unokáinknak ne kelljen újra ezeket a harcokat megvívnia.

1
http://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/27375/pics/14636673731410527_800x600.jpeg
Liget Budapest Projekt,Városliget
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2016-05-27 10:19:49
Nem vitás, hogy a Garten Stúdió megérdemelten nyerte meg a pályázatot.
A terveik nagyszerűek.
Éppen ezért rendkívül sajnálatos, hogy a nyertes pályamű legszebb és egyben igencsak meggyőző részéről ti egy szót sem írtatok, kedves Lizsé.
A 7. számú tablóról van szó, amin a tervezők következő sorai olvashatók:
"Az új múzeumok nélküli tablónk jól szemlélteti, hogy a pályázatunkban bemutatott rehabilitáció épületek nélkül is teljes értékűen megvalósítható."
Tehát ha a Ligetben nem lesz se Új Nemzeti Galéria, se Magyar Zene Háza, se Néprajzi Múzeum, se Városligeti Színház, akkor is teljes értékűen megvalósítható az terv, amit kedves Lizsé, ti is oly lelkesen méltattok.
Ez bizony nagyon fontos, hiszen így a zöldfelület még jobban növelhető (ami egy közparkban kiemelt jelentőségű), ráadásul a Liget rehabilitációja sokkal kisebb költséggel megoldható.
Hogy erről a Városliget Zrt. nem tájékoztatja az embereket,
az még csak-csak magyarázható azzal, hogy ők ugye, mindenképpen az új épületek beépítését akarják,
na de hogy ti, kedves Lizsé, egy szót sem írtok a 7. számú tablóról, az egyszerűen érthetetlen.
Éppen ti, kedves Lizsé, akik azt valljátok, hogy "mindenben a jót keressük", meg hogy "figyelünk" "nagyon"?
Hát hogyan figyeltetek nagyon, hogy a tájépítészeti pályázat nyertes tervének ezt a nagyon fontos részét nem vettétek észre és nem írtatok róla? Megdöbbentő.
(Az feltételezni sem szeretném, hogy észrevettétek, de szándékosan hallgattok róla.)
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?