Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Egyre szemtelenebbek a ligetvédők

2016.05.05.

Lelkes olvasónk küldte az alábbi képeket, amelyeken az látszik, hogy a Ligetvédők már nem csak a Hungexpo területeken belül táboroznak, hanem az azon kívüli részeket is elkezdték okkupálni. Biológusi nyelven szólva osztódással szaporodnak. Lázár közben ismét kiállt a Liget Budapest Projekt mellett. 

A képek mellé érkezett kommentárból az is kiderült, hogy a Főkert illetékesei jelezték Maugliéknak, hogy nagyon szépek a sátraik, de akadályozzák a fűnyírást, mire a hős védekezők verbálisan elhajtották az egyébként közfeladatot ellátó munkásokat. Saját megítélésük alapján a ligetvédők jogai természetesen korlátlanok és sérthetetlenek, de ha bárki intézkedni mer velük szemben, az elmehet a fenébe. 

Kérdés: Hol van a határ? Meddig ejthetnek túszul egy fejlesztést az önkényes területfoglalók?  Ha nem tetszik a felső szomszédom lakásfelújítása bontsak sátrat a lakásában? Agyrém. 

Más. A mai kormányinfon Lázár János ismét kiállít a Liget Projekt mellett. Mint mondta, fontos és építő jellegű vita zajlik annak érdekében, hogy megújuljon a park, és a miniszterelnök kérésének megfelelően a zöldterületek rendbehozatala megvalósuljon.

Lázár szerint a Városliget Budapest egyik legelhanyagoltabb területe, de a kormány határozott szándéka, hogy ezen végérvényesen változtasson. Jól példázza ezt az a tény is, hogy emberemlékezetek óta nem fordítottak ennyi költségvetési forrást a liget rendbehozatalára. 

Pályázati felhívás: Fogadj örökbe...

2016.05.04.

Ihletet kapva a Ligetvédők elképesztő kitartásából és a Városliget korszerű, épített örökségéhez és infrastruktúrájához való csillapíthatatlan ragaszkodásából, úgy gondoltuk, hogy egy pályázattal kedveskedünk a számukra: Fogadj örökbe egy négyzetméter betont!

A kiíráson természetesen bárki elindulhat, de előnyt jelent, ha a pályázó kettőnél többször pogózott a PeCsában, vagy láncolta már oda valamihez magát, vagy mást. Az örökbefogadás egy jelképes 5.000 forintos összeg befizetésével kezdődik. Hogy mit kínálunk cserébe? Kapaszkodj! 

  • A büszke szülőről közös fotót készítünk a betoncsemetéjével
  • Bekeretezett tanúsítvány, amellyel el lehet kápráztatni a szomszédokat, rokonokat, más civil szervezeteket
  • Havonta egyszer meglocsoljuk a betongyermeket
  • Kátyú keletkezése esetén gyors reagálású biciklis kommandó érkezik a helyszínre 

Várnai, a büszke betonatya (macskakő is ér!)

Természetesen lehetőség van egyszerre több négyzetméter örökbefogadására is, így a tanúsítványba a malterfokozatú nagycsaládos státusz  kerül bejegyzésre.

Családi Karácsony a ligetben

2016.05.02.

Forr a levegő szegény Karácsony polgármester körül. Nem elég, hogy kiderült eddig regnálása alatt félezer fát mészároltak le Zuglóban, most a helyi szocialista frakció hátrált ki mögüle, felismerve a Liget Budapest Projekt hasznát a kerületnek. A széphangú Tóbiás azonban a segítségére sietett és meginvitálta az MSZP zászlóshajó majálisára a ligetbe. 

De Karácsony durcásságát nem tudta csillapítani a lovagias gesztus és faképnél hagyta a szocikat. A HírTV meg is kérdezte a friss diplomás oktatási szakértő, budapesti főszoci Kunhalmi Ágnest a rendezvényen, hogy mi történik most Zuglóban, és hol van a polgármester? 

 A testület arról döntött, hogy a polgármester elmegy tárgyalni a Liget Zrt-vel. Maga Karácsony Gergő polgármester úr bevallotta és elmondta, hogy ő hónapok óta Baán Lászlóval egyeztet, a testület most ezt hivatalossá tette.

– Akkor Karácsony Gergely miért mondta le a mai szereplését itt?

– Azt nem tudom, biztos családi elfoglaltsága van.

Hát, nehéz megítélni, hogy családi elfoglaltságon volt-e a Hungexpo épületeknél, a kedves olvasóra bízzuk a döntést. Mindenesetre mutatjuk a potenciális familiát:

A családfő ismerteti a várható ebédmenüt

Megjöttek a rokonok

A finom illat mindenki étvágyát meghozta

Mikor lesz már ebéd?

Kényelmesen utazott a gyerek

Jól sikerült az ebéd, még a tányért is megették

A végén a nagyi azért elmosogatott

A nehéz ebéd után pedig jól esik a frissítő

ZUGLÓ MÉG MINDIG TÁMOGATJA A LIGET PROJEKTET

2016.04.28.

Múlt héten beszámoltunk róla, hogy a zuglói képviselő testület határozatot fogadott el a Liget Budapest Projekt támogatásáról, amelyet Karácsony polgármester megvétózott. Ilyenkor a testületnek újra kell tárgyalnia a kérdést, ami a mai rendkívüli ülésen meg is történt.

Az előzőleg elfogadott, a projektet támogató határozathoz két módosító indítványt nyújtottak be. Az egyiket Karácsony „fanyűvő” Gergely, a másikat pedig a zuglói szocik.

Előbbi röviden annyit tartalmazott, hogy Zugló jelenlegi formájában nem támogatja a projektet. Az MSZP-s szintén nem támogatja, de annyi kitételt még hozzátesz, ha Városliget Zrt. és az Önkormányzat között létrejön a megállapodás, akkor már igen. Ez nyilván csak játék a szavakkal, egyfajta válasz a pártközpont által küldött ultimátumra. A szavazáson végül mind a kettő simán elbukott, vagyis a projektet nem támogató módosító indítványokat nem támogatták :)

Így gyakorlatilag azt mondta ki a testület, hogy a ZUGLÓI ÖNKORMÁNYZAT FELTÉTEL NÉLKÜL TÁMOGATJA A LIGET BUDAPEST PROJEKTET.

Karácsony ezzel a sarokba szorult és kifogyott az eszközökből, még egyszer nem vétózhatja meg a döntést, végre kell hajtania a testület határozatát.

Az ülésen még felhívták a ligetben táborozó favédők figyelmét is arra, hogy tiszteljék meg azzal a világ első közparkját, hogy betartják a vonatkozó tűzgyújtási tilalomról szóló jogszabályokat. De valljuk be, azért annak van némi pikantériája, hogy úgy beszélsz a fák védelméről, hogy közben eltüzeled őket :)

Amennyiben további fejlemények lesznek, azonnal tudósítunk.

Címkék: Hír

Fa holokauszt Zuglóban

Szegény Karácsony polgármester napi 12 órában prédikálja híveinek a vízfogyasztást, de egyébként hektoliter számra issza a bort. Birtokunkba jutott ugyanis egy adatszolgáltatás, személyesen a jegyző aláírásával arról, hogy a Karácsony éra alatt eddig hány fa kivágását engedélyezték vagy rendelték el Zuglóban. Kapaszkodjanak meg: 509! Nem elírás, ötszázkilenc! 

A félezer fa megsemmisítését mindössze másfél év alatt sikerült összehoznia a környezetvédelmet szimpátiaszerzésből pajzsára emelő polgármesternek, aki ha ilyen ütemben folytatja, a ciklus végére elérheti az ezerötszáz kivágott fát is Zuglóban.  Erre a teljesítményre valószínűleg megkapná Tarlóstól az Arany mobilgát-díjat is. És mi lehet még ennél is cinikusabb, bicskanyitogatóbb? Az, hogy a fák egy részét nem pótolják vissza, hanem pénzben megváltják. 702.000 forintjába kerül ez a zuglóiaknak. Hol vannak ilyenkor a favédő kommandósok? Miért nem volt élőlánc a Zuglói Polgármesteri Hivatal körül? Ki érti ezt.

Csak, hogy érzékeltessük a különbséget, a Hungexpo épületeknél most kb. 30 fa kivágása miatt szerveztek sereget a zöldek.

30 az 509-el szemben.

30, amelyet egyébként több mint 800 fa ültetésével pótolnak. Pedig biztos lenne a Városliget Zrt.-nek 700.000 forintja, hogy megváltsa. 

Leszól a pártközpont és a szocik lesz.rják Zuglót?

2016.04.22.

Minden csoda 3 napig tart – tartja a mondás és Kunhalmi Márdiplomás Ágnes érvényt is igyekszik szerezni ennek.

Történt ugyanis (ahogy arról elsőként beszámoltunk), hogy a zuglói képviselőtestület tegnapi ülésén, az MSZP támogatta a Fidesz javaslatát, miszerint kinyilvánították, hogy bizonyos feltételekért cserébe támogatják a Liget Budapest Projektet. És Karácsony polgármesternek ebben a szellemben kell tárgyalni a Városliget Zrt.-vel.

A szocik sem hülyék, voksaiknak ára volt. A három szoci képviselő körzetében parkfelújítást róttak Baánékra (mi még javasoltunk is egy negyediket, az Újvidék teret). Többek között rendbe kellene hozni és felújítani a Pillangó parkot (Karácsony polgármesterkedésének egyik szégyenfoltját), az Egressy teret és a Csertő parkot.

Kötelezték a Zrt.-t, hogy az önkormányzattal közösen indítsa el a „Liget a Ligeten túl” programot (2 km-es modern futópályával, több és jobb sportolási lehetőségekkel, vállalják át a Ligetbe telepített 34 térfigyelő kamera költségeit a kerülettől, et cetera).

A SZOCIK 11 PARANCSOLATA

Korrekt, okos, saját érdekeiket maximálisan érvényesítő politikai alku.

De Kunhalmi "Mélytorkú Márdiplomás" Ágnes, az újraválasztásért küzdő, Csehák Juditba oltott Lendvai Ildikó-klón ultimátumot írt: márpedig 3 napon belül (ez a csoda határideje) fújjanak visszavonulót a zuglói szocik, hagyják a picsába, amit elértek, szarják le a zuglóiakat, a választópolgáraikat, mert a szép szemű közvélemény kutató, fedőállásban polgármester, rákacsintott.

Ha Kunhalmi komolyan hisz ennek a kacsintásnak (szegény Tóth Csaba elvtárs, ezt jól megszívta), akkor egyfelől láthatjuk, hogy valójában kik irányítják a szocikat, másfelől pontos képet kapunk arról, hogy miért tartanak ott most, ahol.

A ligeti békák segge alatt.

Zugló a Liget Projekt mellett

2016.04.21.

Megszakítjuk adásunkat. Értesüléseink szerint a zuglói képviselő-testület határozatban bizosította támogatásáról és egyetértéséről a Liget Budapest Projektet.

A Karácsony-Szabó Rebeka duónak ezek szerint nem sikerült tiszafa módjára megmérgeznie a képviselők elméjét és győzött a józan ész. 

A jó polgármester módosító indítványa az volt, hogy a határozati javaslatból kerüljön ki a támogatja szó. Ezt a testület leszavazta, lesöpörte.

Szabó Rebeka javaslatát meg sem tárgyalták. 

A szocialista frakció kérését viszont elfogadták, ami az volt, hogy három zuglói teret hozzon rendbe a Városliget Zrt: az Egressy teret, a Pillangó parkot és a Csertő parkot. Reméljük a lendület nem áll meg és negyediknek az Újvidék tér felújítása sem fog gondot okozni.

Érdemes megjegyezni, hogy a zuglói testület nem fideszes többségű, tehát szó sincs arról, hogy a kormánypártiak erőből átnyomták volna a határozatot, hanem más pártokkal egyetértésben fogadták azt el.
Ha ők be tudták látni, akkor érdemes lenne elgondolkodni a Hungexponál a tűz körül fesztiválozóknak is: nem lehet, hogy tényleg mindenki jól jár az újjávarázsolt Ligettel?

GYÖNYŐRŰ PAVILONOK A ROHADÓ BÓDÉK HELYÉRE A LIGETBEN

2016.04.16.

Az állatkerti körúton állunk. Poshadt sörszag keveredik a szétfőzött krinolin émelyítő illatával. Próbálunk gyorsan haladni a célunk felé, de vastag sárgabajszú, zsíros hajú, rendezetlen fogsorú, koszoskörmű árusok a darázsmágnes vattacukorral és a fröccsöntött műanyag puskával hipnotizálják a gyermekeinket. Ugye mennyire nem hiányzik már ez?

Ahogy egy korábbi bejegyzésünkben is megírtuk (link) a Liget Budapest Projektnek köszönhetően végre elbontották az előző rendszer egyik utolsó mementóit, a bódékat. Sokan megfeledkeznek erről, pedig ez is fontos lépcsőfoka a park európai színvonalra emelésének.

A bontás azonban nem minden, adózva a Városliget történelme és hagyományai előtt, a korabeli állapotoknak megfelelően állítják majd helyre a területetet. A körút régi hangulatának megidézéséhez a magyar romantikus építészet egyik mesterét hívták segítségül, Feszl Frigyes 1860-ban készült tervei alapján építik majd fel az új pavilonokat. A kivitelezés már idén nyáron kezdődik, ha minden jól megy ősszel már ott fogunk kávézni az állatkerti látogatás után.


Ugye jól hangzik, nem? Ebbe még a legelvetemültebb projektgyűlök sem tudnának belekötni! Háhá, dehogynem! Az aktuális rimánkodást a városliget.info szállítótta Majó Zsuzsanna tollából. De ugyan mi lehet a baj? Hiányoznak majd a vastagbajszú árusok? Túl drága lesz? Nem, sosem találnátok ki, figyeljetek:

A Városliget Zrt. azt mondta, hogy az új pavilonok visszaadják az Állatkerti körút régi pompáját.

De szerintük ez nem lehetséges, mert a körút a Liget legpopulárisabb része volt, ezért sosem volt pompás, így nincs mit visszaadni!!!!

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ :))))))))))))

Kedves projektgazdák, dőljetek hátra nyugodtan. Ha csak ilyen gyenge kifogásrokra tellik a pavilonok ellen, akkor ez egy komoly megerősítése annak, hogy jó úton jártok. A jó Majkó aszzonynak pedig üzenem: teljesen mindegy, hogy melyik korszakát állítják helyre a liget történelméből, a lényeg, hogy - a mostanival ellentétben - rendezett, tiszta, nyugodt és ellenőrzött környezetet bíztosítsanak a parkhasználóknak, ahová jó szívvel visszük a gyermekeinket. Azt hiszem ezzel Ön is egyetért.

Botrány! A Városligetben építkeznek a Ligetvédők?

2016.04.15.

Sajtótájékoztatót tartott a Ligetvédők elnevezésű embercsoport. Illetve hát ők sajtótájékoztatónak mondták, de a valóságban az történt, hogy kiállítottak egy, a többihez képest ápoltnak tűnő tagot, akire valahogy ráapplikáltak egy középiskolás ballagási zakót, ő pedig beszélt kettő darab kamerának. A performanszra még Katz Dávid, a 24.hu szellemi igénytelenséget kifejezetten szerető újságírója is csak annyit tudott mondani:ennyire kínos sajtótájékoztatón rég jártunk”.

Nade. Tekintsünk el a körítéstől és próbáljunk meg az elmondottakra fókuszálni. Megállapítható, hogy a Ligetvédők maroknyi ellenálló csapata ahogy fogyatkozik, úgy fogalmaz meg egyre ambiciózusabb célokat. Először is, mindenki mondjon le! Baán, Orbán, Tarlós, Szalay-Bobrovniczky, Terry Black, Putyin és Kiszel Tünde is! Másodszor, azonnal szűnjön meg a Városliget Zrt.! Mi sem természetesebb. Ennyiben össze is foglalható a mondanivalójuk... Lássuk be, így tényleg nem lesz egyszerű, de azt legalább elérték, hogy a következő sajtótájékoztatójukon már kettő darab kamera sem lesz.

Talán a magas páratartalom miatt voltak ilyen kevesen

Két, számukra ezek szerint kevésbé fontos dologról viszont egyáltalán nem esett szó: a fákról, és arról, hogy a Zrt. képviselői folyamatosan keresik velük a párbeszédet a park megújításáról. Persze olyanokkal nehéz párbeszédet folytatni akiknek, ha azt mondod: 800 egészséges fát pótlunk vissza a kivágott, beteg 40 helyett, mit tehetünk még érted? - csak annyit tud válaszolni, hogy HABONYESKÜVŐÜÜÜÜJEEEEE!!!

Nyilván a nagy piknikezésben és a közparkban tűzrakás közben fontosabbá vált az eszköz, mint a cél. De ezzel ők terelik politikai síkra – ahogy a rendezetlen fogsorú képviseljük mondta – a „sztorit”, holott sokkal szerencsésebb lenne, ha ismertetnék az elképzeléseiket, amelyeket – ha megvalósíthatóak és ésszerűek – még be is építené a Zrt. a projekt kivitelezésébe, mert az látszik, hogy befogadóképesség lenne a részükről.

Persze megértem, azzal az ő felbujtóik nem nyernek választásokat.

Egyébként, érdemes végignézni az alábbi listát arról, hogy milyen adományokat várnak a Ligetvédők. Dombon ülő vadászkutya legyek, ha értem minek kell nekik a világ első közparkjába napelem+inverter+akkumulátor, sziloplaszt, fluoreszkáló festék, gázpalack, 80-120 literes TVK hordó ?! Csak nem építkezni akarnak?

- termosz
- asztalok, székek
- napelem, +inverter, +akkumulátorok
- nagy ponyva, közepes ponyva
- napelemes telefontöltő
- power bank
- sátrak (alvó/túra)
- piknikpokróc, pokróc, polifoam, matrac
- tűzifa
- 40m slaggcső
- sziloplast
- tollas, frizbi, társasjátékok, petang, backgammon, sakk, pingpongütő +labda, stb...
- lombseprű
- raklap fekvőhelynek,
- függőágy
- barkácskészlet (csavar, szög, aksis csavarbehajtó, stb...)
- drót (vékonyabb)
- damil (gyöngyfűzéshez)
- fluoreszkáló festék
- munkáskesztyű, gumikesztyű
- hűtőláda
- gázpalack
- akkumulátoros hangfal
- 80-120 literes TVK hordó
- kommunális hulladék elszállítására használható 100l-es kukás zsák (hulladékudvarban kapható és benne van az elszállítás díja)
- nedves törlőkendő
- kutyakakizacsi
- 3mm-es pruszik
- lepedők
- tálca

AZ INDEX KIENGEDTE A GŐZT

2016.04.06.

Földes András, az Index kiváló újságírója tegnap oknyomozott egy nagyot, amivel konklúziója szerint tetten érte gyakorlatilag az egész magyar tudományos világot, és felfedte a háttérben működő MESTERTERVET, amelynek szálait a Dózsa György útról mozgatják. Na ez az álom. A realitás viszont azt mutatja, hogy az áldozatos nyomozói munka eredménye egy irgalmatlan kapufa lett, a labda ráadásul védhetetlen erővel a cikkíró kapujában landolt.

A jó kolléga megkapirgálta Liget Projektet támogatók névsorát és arra a következtetésre jutott, hogy azok minden bizonnyal fizetett protestálók, vagy „KAMU” aláírások. A matematika ezt a jelenséget nevezi a Földes-sejtés-nek.

Nyilvánvalóan az a logika fel sem merült benne, hogy az aláírók szakmai előéletük és tapasztalatuk alapján gondolhatták úgy, hogy beállnak a projekt mögé és nem fordítva, a hitelüket kockára téve, pisztollyal a halántékukon, remegő kézzel írták alá a nyilatkozatot. Természetesen bizonyító erejű tényekkel nem tudja alátámasztani állításait, csak homályos, több áttétes kapcsolatokon próbálja levezetni az aláírók személyének korrumpálást. Persze ez megengedhető, mert egyébként, hogy lesz ebből jó kis klikkvadász cikk?

A Földes-sejtés legnagyobb kisiklása azonban nem is ez volt, hanem Gőz László nyilatkozatának – ha jó indulatúak akarunk lenni véletlen – félreértelmezése, miszerint a BMC alapítója és tulajdonosa akarata ellenére került fel a támogatók közé.

Látlak, Te kis simlis! :)

Gőz László nyilván kigúvadt szemekkel olvasta a cikket és gyorsan levelet írt az Indexnek, amelyben jelzi a csúsztatásokat, és kijelenti: támogatja a Zene Háza megépítését és bár valóban véletlenül került fel a listára, de ezután már tényleg aláírja.

Az igazgató kérte, hogy levelét változatlanul közöljék, amit Földes fogcsikorgatva meg is tett, de ahogy ilyenkor lenni szokott, a szenzációs oknyomozói teljesítménynek gondolt cikket gyorsan eldugták az Index aljára, majd teljesen levették. Mi azért gondolunk az utókorra is, úgyhogy Gőz levelét változatlanul közöljük:

Tisztelt Index Szerkesztőség!

Arra szeretném kérni a Szerkesztőséget, hogy változtatás nélkül közöljék le az alábbi nyilatkozatomat, Földes András „Fizetett szereplőkkel népszerűsítik a Liget-projektet” című írása kiegészítéseként, ahhoz kapcsolódóan.

Végül is nem ért meglepetés az Index cikk kapcsán, megszoktam, hogy csak akkor kerül az én személyem és az általam vezetett Budapest Music Center az Index címoldalára, ha azt az index újságírói és szerkesztői „érdekesnek” tartják. Az „index” trükk nem a cikkekben hanem a főcímben és kihagyott sorokban rejlik, és főleg abban, hogy politikai hozzáállásokat sugalmaz, felhasználva a politikától távolálló személyeket és ügyeket. A ma reggeli címlapon hozott hírből, „Kamu aláírásokkal és fizetett szereplőkkel népszerűsítik a Liget-projektet” az én „nem” aláírásom lett a kamu, ami akár lehetne megtisztelő is, de ebben a kontextusban pont az ellenkezőjévé vált.

A velem készült beszélgetésből készült cikket kérésemre az Index elküldte, és én ki is javítottam, csak hogy pont azt „kamuzták” el ami a lényeg volt. Az általam elfogadott írás úgy kezdődött, hogy „Végül is véletlenül került fel a neve a Liget projekt támogatói listájára Gőz Lászlónak, mondta el a BMC alapítója és tulajdonosa az Indexnek” Az akarata ellenére hangsúlya és a véletlen között komoly különbség van. Természetesen a cikk következetesen a rossz hír jobb mint a jó filozófiáját követte, és kihagyta az utolsó mondatomat is, mert minek is ilyenekkel traktálni az olvasót, a mondat így hangzott: „Megkérdeztük a szakembert, hogy ha nem merülünk bele a részletekbe, akkor inkább szimpatizál a projekttel, vagy kritikus. Gőz megismételte, hogy egy ennyire szakmai kérdésben nem tud nyilatkozni, de alapvetően fontosnak tartja, hogy felépüljön a Zeneház, ami teljesen egyedülálló lesz Európában.”

Ezek után a fák kérdését még mindig a szakemberekre bízva, jelen soraimmal kinyilvánítom, hogy ezennel aláírom a támogatói nyilatkozatot, mert akkor béke lesz, és újra érdektelenek maradunk az Index számára!

Üdvözlettel

Gőz László

Budapest Music Center

Ezeket a cikkeket olvastad már?