Népszabadság a Liget ellen, avagy nincs nyugtuk

Mindig, de mindig az aktuális kormányülés előtt erősödnek fel azok a hangok, hogy így nem jó a Liget-projekt, meg úgy nem jó. Holott egészen egyszerűen csak arról van szó, hogy – a legendás Agárdy Gábor színművészt idézve – „magyarok vagyunk, tartsunk szét”. Most éppen Erick van Egeraat holland építészt citálja a Magyar Nemzet, miszerint az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeumnak mégsem a Városligetben lenne a helye. Ez a holland figura tervezte a Dózsa György úton szalonspiccesen dülöngélő biztosítós székházat (bájos tréfa, hogy mellette található a Városliget Zrt. központja…), és most – legalábbis most idézik – nagyon aggódik a Ligetért.

AZ ELLENZŐKNEK EZ KELL - VÁROSLIGET, 2015

De aggódik – jaj, de mennyire – maga Szalai Anna is, aki eddig mindent és annak az ellenkezőjét is megjósolta már a Népszabadságban – sajna eredménytelenül. Semmi sem jött be, mint ahogy tapasztalt kolleganőjének, a „magukat megnevezni nem kívánó kormányzati forrásaink szerint” nagymesternőjének, Ildikó asszonynak sem politikai fronton. De Anna nem adja fel, és még az ünnep előtt zsigerből negligál mindent. Dolgozatának legszebb eleme: „Kérdés, hogy ebben az esetben hogyan hátrálnak ki például a Hungexpo pavilonok helyére szánt Zene Ház megvalósításából, amelyre már meg is kötötték a tervezői szerződést a japán Sou Fujimotóval. (Az épület magas építészeti minőségét kevesen vitatják, felépítésének szükségességét annál többen.)”.

És megint itt vagyunk hagyva a szabadnépes bizonytalanban: kik azok a „kevesek” és „többek”?

De mindegy is, mert Annánk és Népátszabóság gyorsan eredményt is hirdet: Baán László helyett Persányi Miklós (egykori eszdéeszes miniszter) fog majd nevetni, mert az Állatkert szépen gyarapodik majd. Az fel sem merül benne, hogy Persányi több, fajsúlyos nyilatkozatában is maximálisan kiállt a Városliget kormányzati elképzelések szerinti rendezése mellett… Nem, ez nem számít. A lényeg, hogy a Futó utcából megmondjuk a tutit a kormánynak, mint a daliás, régi, szép MSZMP-s időkben. Feleségem szokta volt mondani, amikor pepecselek a mosogató tálca tisztogatásával, hogy ő ugyanezt a kertben szokta csinálni slaggal és nagyban…

Tételezzük fel, hogy a kormányban komoly emberek, nagyfiúk ülnek, akik pontosan tudják, hogy nem egy egyszerű presztízsberuházásról van szó, hanem a következő évtizedek Budapestjének arculatát, hangulatát és kulturális nívóját meghatározó ügyről.

Még szerencse, hogy ahogy mi, úgy Erick van Egeraat, Zoboki Gábor, de legfőképpen Szalai Anna sem ül majd a hétfői kormányülésen, amelyen nem a kibicek döntenek, hanem azok, akik a felelősséget is vállalják a jövőnkért.

1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/19836/pics/14401824956521706_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Rónaszék 2015-08-22 12:22:21
Persze, hogy támadják, mert nem nekik jutott eszükbe. Hagyták lerohadni az egész parkot, most meg valaki rendbe teszi. Én nagyon örülnék, ha tényleg megvalósulna, mert mind a Ligetnek, mind a múzeumoknak nagyon kell ez.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?