Blogolj!

Jó hírek az év végére

Kettő, a Liget-projekt és a főváros szempontjából is nagyon fontos pályázatot írtak ki tegnap, még az év lezárulta előtt. Az egyik verseny nyertese arról dönthet majd, hogy milyen legyen Budapest legfontosabb parkjának tájépítészeti képe, míg a másik pályázaton a Néprajzi Múzeum új épületét álmodhatják meg a kandidálók.

Abban a legtöbben (pár “csakakkoris ellenzőtől” eltekintve) egyetértenek, hogy a Városliget a mai állapotában nem emlékeztet arra a dicső közparkra, amire méltán voltak oly büszkék eleink a századforduló környékén. Ezen probléma megoldásának egyik eleme a tegnap bejelentett tájépítészeti pályázat, ahol a versenyzők a növényektől a padokig, a játszóterektől a sportpályákig meghatározhatják, hogy milyen képet is fog ölteni a Liget a munkák 2019-es befejezése után.

Ennél csak jobb lehet 

A felelősség persze nem kicsi a pályázókon, hiszen az ország talán legismertebb közparkját kell átformálniuk, melynek ráadásul nagy sokféle igényt kell kielégítenie, hiszen valaki sportolni, egyesek fürdőzni, megint mások kultúrálódni, míg a többség pihenni jár a Ligetbe. Az sem mellékes, hogy tartaniuk kell a Baán László által sokszor hangoztatott előírást, miszerint a projekt befejezésével a zöldfelület aránya 60-ról 65%-ra nő majd, így valószínűleg kiemelt fontosságú lesz majd minden pályázatban a most meglévő, indokolatlanul nagy betonutak méretének csökkentése. 

Meghirdették a Néprajzi Múzeum új épületére vonatkozó meghívásos pályázatot is, ami legalább ennyi, ha nem több izgalmat tartogat. A projekt vezetői 15 valóban világhírű irodát kértek fel arra, hogy álmodjanak méltó otthont az ország egyik legszebb gyűjteményével rendelkező múzeumnak, ami jelenleg a Kossuth téren, a Kúria kiállításra csak kevéssé alkalmas volt épületében székel.

A müncheni Allianz Arena 

Az alábbi építészirodák kaptak meghívást a pályázatra, melynek pályaműveit egy hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri fogja értékelni: Herzog & de Meuron, MVRDV, BIG – Bjarke Ingels Group, Bernard Tschumi Architects, Dominique Perrault Architecture, Sauerbruch Hutton, Coop Himmelb(l)au Architects, Emre Arolat Architects, OMA, Közti Zrt., Balázs Mihály és a BME Építészmérnöki kara, Napur Architect, valamint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda. A fennmaradó két helyre még további hazai és külföldi irodák pályázhatnak. 

A felsorolt nevek alapján úgy tűnik, hogy nyugodtan számíthatunk arra, hogy Budapest egy ikonikus, világszínvonalú épülettel gyarapodik. A teljesség igénye nélkül néhány példa az irodák eddigi munkáira: a Herzog & de Meuron tervezte a pekingi Madárfészek stadiont, vagy a Bayern München otthonaként szolgáló Allianz Arénát; az MVRDV az új rotterdami vásárcsarnokot; míg a BIG a Google leendő kaliforniai kampuszának tervezője.

A rotterdami Market Hall 

Látható tehát, hogy a Liget-projekt minden riogatás ellenére továbbra is jól és jó úton halad. A tájépítészeti pályázat kiírásával megindulhat az a folyamat, melynek köszönhetően pár év múlva tényleg egy élhető parkba léphetünk be, míg a Néprajzi Múzeum leendő tervezője egy újabb ikonikus épülettel ajándékozhatja meg szeretett fővárosunkat. 

https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/23457/pics/14513855093491062_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?