Blogolj!

Nem lesz népszavazás

Mint arról már korábban is beszámoltunk, Karácsony Gergely zuglói polgármester úgy döntött, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy a Városliget évtizedek óta esedékes fejlesztését megakadályozza. Ehhez a legalkalmasabb módszernek egy népszavazás kiírását látta, melyben azt a kérdést tette volna fel a budapestieknek, hogy: “Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?”. Ehhez hozzácsapták még az olimpiáról szóló kérdést, a nagyobb siker érdekében. 

Ma azonban döntött a Kúria és határozatuk szerint nem lehet megtartani a kérdéses népszavazást, mivel az fővárosi szintű, így pedig nem lenne alkalmas a Városligettel kapcsolatos törvény hatályon kívül helyezésére. Persze mindenki azonnal támadta a döntést és közölte, hogy az országban diktatúra van, és senki sem nyilváníthat szabadon véleményt. 

Itt még nem tudták az ítéletet.

De valójában baj nekünk, hogy elmarad a népszavazás? Valószínűleg egyáltalán nem. Mi magyarok ugyanis általában szeretünk leszavazni dolgokat, sokszor megmutatkozott már, hogy félünk az újdonságoktól. És később sokszor kiderült, hogy mindezt alaptalanul tettük. A Liget-projektnek kettős célja van. Egyrészt szeretné megújítani és régi pompájában visszaadni a használóknak az ország legrégebbi közparkját, ami az elmúlt évtizedek folyamán egyre rosszabb állapotba került. Másrészt pedig lökést akar adni a hazai kultúrának azzal, hogy több kiemelkedő intézmény végre méltó otthont kap (Nemzeti Galéria, Néprajzi Múzeum), míg másokat a semmiből hoz létre (Magyar Zene Háza, Városligeti Színház). 

Kell ettől annyira félnünk? Azt gondolom, hogy a többség számára egyértelműen a nem a válasz. A többség ugyanis örül annak, ha egy közparkot rendbe raknak, ha Budapest világszínvonalú épületekkel gazdagodik és ha a múzeumok végre tényleg a számukra épült, nekik megfelelő épületekben állíthatnak ki. Márpedig a Liget-projekt erről szól. És akkor még nem is említettük az Állatkert új biodómját, vagy az új cirkuszt, melyek szintén részét képezik ennek az évtizedek óta nem látott nagyságú fejlesztésnek.

1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/24093/pics/lead_800x600.jpg
Karácsony Gergely,Népszavazás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Iván 2016-01-20 16:34:55
Karácsony vesztett, a budapestiek nyertek. Jól van ez így.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?