Blogolj!

Kísértetjárás a ligetben

Nem is olyan régen megénekeltük, hogy feladták az utolsó kenetet a csövesek és graffitisek mekkájaként funkcionáló Hungexpo épületegyüttesre, és a Városliget Zrt. derék munkatársai nem is szórakoztak sokáig, megittak egy Red-Bullt és nekiláttak szorgalmasan a tereprendezésnek. 

Ugye mielőtt valami szépet és újat akarunk létrehozni, előtte meg kell szabadulni a régitől. Esetünkben ez úgy néz ki, hogy Hungexpo környékére odakeveredett néhány szegény fa, amelyek most sajnos útban vannak. Áttelepíteni nem lehet őket, többségében beteg, biológiailag értéktelen növényekről van szó, melyeket vagy a lassú enyészet, vagy a gyors és kegyes halál visz el. Ez utóbbi történt. A halott fák lelke óvatosan felemelkedett, néhány percet lebegett a liget felett, majd hatalmas villanás kíséretében fénysebességgel elrepült. Rövid útjuk egészen a politikai hullák és pártok temetőjéhez vezetett, ahol a kripták végeláthatatlan mezejébe óriási robajjal becsapódott. Ahogy a kavargó por fokozatosan elült, három furcsa alakot lehetett kivenni a kráterben, egyre tisztábban. Illés Zoltán, Szabó Rebeka és Szabó Tímea politikai hullái újjáéledtek a fák hívására, és az építési területre teleportáltak. Ott aztán addig huhogtak, ijesztgettek, amíg szegény munkások sápadtan, fejvesztve kereket oldottak. A közbelépő jószándékú rendőr hiába próbált segíteni, Illés fekete mágiát használva mentális demenciáját átirányította a szerény képességű egyenruhásra, akinek heves ordibálás mellett leolvadt az agya. 

Eszmecsere

Illés reinkarnációja jól sikerült, de ő is tudja, véglegesen nem maradhat, hamarosan vissza kell térnie a politikai temetőbe. De amíg itt van, igyekszik annyi kárt tenni, amennyit csak a fákból nyert erejéből tud. Ezért adott interjút az Origónak, amelyben víziója (vagy kívánalma?), hogy a Városliget lesz a következő Taksim tér. A párhuzam ezer sebből vérzik, de a leglényegesebb különbség, hogy ott Isztambul utolsó talpalatnyi zöldjét építették volna be, itt a viszont úgy modernizálják a park épületeit, hogy a zöldfelületek aránya nő. De nyilván a török összecsapások mögött nem ezek az indokok húzódtak, hanem egy sokkal mélyebb közéleti válság felszínre törő társadalmi indulatai. Ettől mi annyira messze vagyunk, mint Illés Zoltán a teljes politikai újjászületéstől. 

A csatát megnyerték, de az a hír járja, hogy birtokvédelemi intézkedés keretében démonűzők érkeznek a ligetbe, hogy megtisztítsák a sötét erőktől. Eközben Szabó Rebeka és Tímea keselyűkké változva köröznek az ocsmány épületek fölött várva, hátha újabb fákat vágnak ki, amelyek lelkét elszívva még több politikai erőt gyűjthessenek.

Visszatérve a rémálomból a realitás talajára, hétvégi hír: megállapodott a Városliget Zrt. és a Kertem, a méltán népszerű szórakozóhely az Olof Palme ház mellett nyithat ki, már a nyáron. E galád tett is jól példázza döntéshozók kompromisszumképtelenségét. 

Végezetül két kérdés. Alább látható a Városliget barátai zöldügyi szervezet facebook borítóképe. Tehát:

  • A kép hány százaléka beton?
  • Vajon, amikor felbontják és visszaparkosítják ezt az autópályának is beillő utat, számíthatunk-e ismét Illés úr összeomlására és a Szabó család tiltakozására?

https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/25988/pics/14585023141464919_800x600.png
Hungexpo,illés zoltán,Liget Budapest Projekt
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?