Blogolj!

Egyszerűbb lenne lebetonozni az egészet

Bemutatták a Városliget győztes parktervét, amely kedvező visszhangot kapott. De azért vannak persze fanyalgók is, naná. Főleg olyanok, akiket hívtak egyeztetni, csak éppen nem mentek el. Most meg nyafognak. Mint a Magyar Kerékpárosklub, amely szerint a terv megszüntetné az Olof Palme sétányt, amely szerintük fontos ütőere a budapesti bringaforgalomnak. Harcolnak a betonért. 

Jó, de mégsem. Nagyjából ennyiben összegezhető a cangások véleménye, meg abban, hogy a legegyszerűbb az lenne, ha ők találnák ki, építenék meg, ellenőriznék és még hídpénzt is szedhetnének – de a beruházás terheit viselje az állam.

Most ilyen

Kicsit sok ez már.

Miközben ment az össznépi zöld nyivákolás (lám, a végeredmény közel 68 százalékos zöldfelület, s most nagy a kuss garaiklárikáéknál meg szabórebekkáéknál), arról senki nem beszélt, hogy a Liget kisállatvilágának, növényvilágának legnagyobb ellenségei, gyilkosai éppen a kerékpárosok. Bumm. Nem én, hanem egy, a Ligetben hosszú évek óta kerékpározó ismerősöm mondja ezt.

Erre mi a válaszuk? Politikát csináltak ebből is. Mert az indexes kerékagy cikke alapján hiába volt a hívó szó, nem mentek el az előzetes egyeztetésekre véleményüket elmondani. De ahogy meglett a döntés, egyből támadtak.

Elegánsan, utólag.

Sokan örülünk annak, hogy végre lezárult ez a nemtelen szappanopera a Városliget rehabilitációjával és nemzetközi hírű tervezők új épületeivel kapcsolatban. Szép lesz, jó lesz. Aki látta a kisfilmet arról, hogy miként fog kinézni, annak nincs miről magyarázni.

Nyilván a Zrt. sem olyan hülye, hogy kizárja a biciklisforgalmat a ligetből, főleg, hogy számos kerékpáros utat tartalmaz a nyertes tájépítészeti pályázat. Annak, hogy ezek nem 10-12 méter széles „sztrádák”, ahol szélsebesen cikáznak az emberek között, a babakocsikkal, gyerekekkel sétáló családok örülhetnek a legjobban. Egyébként ha az Olof sétány megmaradna, keresztezné a tervezett futókört is, ami újabb konfliktusokhoz vezetne. Előlegezzük meg a Garten Studio szakembereinek a bizalmat, nem először látnak ilyet.

De a nép már csak olyan, hogy semmi sem jó. Most a kerékpárosok, holnap meg majd a mindegykik fognak nyavalyogni, hogy ne szűnjön meg a Kós Károly sétány betonja, mert hol mennek akkor az autók az autópályára.

Igazuk van. Egyszerűbb lett volna lebetonozni az egész ligetet a kerékpárosok, autósok és a trolisok kedvéért. 

2
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/27474/pics/14640905653073828_800x600.jpg
Hír,Liget Budapest Projekt
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2016-05-28 09:51:29
Kezdem a kerékpárosokkal.
Nincs igazuk.
A Garten Studio nyertes terve igenis jó – a legjobb benne a 7. számú tabló (bizony, az az új beépítéseket mellőző terv, amit ti, kedves Lizsé – meg a zéerté, ugye – sehogyan sem bírtatok észrevenni).
A tájépítész tervezők figyelemmel voltak a kerékpárosokra. Is. Meg másokra is. A Stefániáról majd valamivel hoszabb úton (Ajtósi D. – Dózsa Gy.) lehet az Andrássyra kerékpárral eljutni, de ha ez is a park rehabilitációját szolgálja, akkor megéri. A biciklisták tekerjenek a kijelölt kerékpárutakon (a Kós Károly sétányon, a Hermina úton, az Ajtósi Dürer soron, a Dózsa György út mellett), meg a sétautak színezett aszfaltburkolatú sávjain. Legyen elég ez nekik.

Folytatom veletek, kedves Lizsé.
Nem kell
ez hótt gyönge szöveg, amiből minduntalan kibukik a projekt ellenzői iránti ellenszenvetek (pl. "össznépi zöld nyivákolás", "nagy a kuss garaiklárikáéknál").
Nem kell, hogy olyasmivel vádoljátok a tiltakozókat, amit azok nem is mondtak, aztán meg rámutattok, hogy az mekkora hülyeség.
Közben pedig még mindig nem tudtok korrekt módon tájékoztatni. Hol is lesz az a "közel 68 százalékos" zöldfelület? Ugye, hogy nem az egész Városligetben. Egyáltalán, mi is az a "zöldfelület"? Ugye, hogy nemcsak a növényzet számít bele, hanem komoly mértékben a tó vize is.
Írtok ti ezekről, kedves Lizsé? Egy nagy túróst írtok.

Hirdetitek, hogy ti "mindenben a jót keresitek", de a "jó" nektek csak a Liget Budapest projekt. Aki ennek a ti "jó"-toknak ellenzője, az "nyivákol", "nyavalyog", egy "nemtelen szappanopera" folytatója.
A Mindent a maga helyén! petíciót aláírók tízezres táborában szép számban vannak építészek, tájépítészek, urbanisták, művészettörténészek, akik a projektet szakmai alapon ellenzik. Ők is "nyivákolnak"?

Szálljatok magatokba, kedves Lizsé.
Válaszolok
Nils 2016-05-24 22:53:27
elég hülye írás....
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?