Blogolj!

Bayer Zsolt: Béka-egér harc

Az ismert közíró-publicista, Bayer Zsolt sem hagyta szó nélkül a Városligetben kialakult helyzetet. Dolgozatát a mai Magyar Hírlapból szemlézzük:

Az egerek (mivel mérhetetlenül ráértek és tele is voltak zabálva) elhatározták, hogy megvédik a semmit.

Szereplők: Komáromyx-riddimcolonyx (rasztanyalka egérkapitány), Sebestyénix vállfragmentumix (hisztipics hazugegér), Bolgáryx gyugyikux (rádiós hazugegér), rendőrök, polgárok, melósok, fák. Történik: Budapesten, a Lizsében.


Az egerek (mivel mérhetetlenül ráértek és tele is voltak zabálva) elhatározták, hogy megvédik a semmit. Megvédik, amit nem kell védeni, amit nincs kitől és mitől védeni, megvédik a lepusztultságot, az ótvart, és megakadályozzák a világszínvonalú fejlesztést. Az egerek mindezt a fák megvédésének hazugságába csomagolták, miközben kevés fát fenyegetett veszély, ráadásul a kivágott fák helyett új fákat is akartak ültetni a nagyot álmodók, s miközben a főváros közepén lévő Lizsé nem őserdő, hanem egy mesterséges park, amelyben amúgy is rendszeresen vágni kell a fákat.

Az egerek harca amúgy sem a fákról szólt, hanem az unalomról és a hülyeségről. E két ösztönzőtől vezérelve néhány egér felmászott egy lepusztult, ótvaros épület tetejére, oldalára, és Horatius Coclesnek, valamint Mucius Scaevolának képzelték magukat.

Aztán a rendőrök kijöttek, és elvitték az unatkozó hülyéket a helyszínről. Ami felettébb helyes és üdvös cselekedet ilyen esetekben.

A legmagasabbra Komáromyx-riddimcolonyx (rasztanyalka egérkapitány) mászott, így őt vitték el utoljára. A pszichiátriára. Onnan kijőve Komáromyx-riddimcolonyx mélységesen mély kiválasztottságtudattal átitatottan, prófétai megszállottsággal beszélt átélt szenvedéseiről Bolgáryx gyugyikux (rádiós hazugegér) műsorában.

Komáromyx-riddimcolonyx elmondta, hogy amikor lejött a tetőről, a rendőrök az orvosok jelenlétében életveszélyesen megfenyegették, mondván, most aztán vége lesz őneki, mert a kórházban majd jól beinjekciózzák és akkor puff! És be is vitték, és ott szegénynek egy nővérke jelenlétében kellett meztelenre vetkőznie (irgalom atyja, ne hagyj el!), majd vizeletet és vért akartak venni tőle. Vizeletet adott szívesen, de a véradást vallási okokra hivatkozva megtagadta. (Tudomásunk szerint kizárólag Jehova tanúi tiltják a véradást, de a vérkapást is, a vérátömlesztést is, még akkor is, ha életmentésről van szó. El ne felejtsük ezt, ha Komáromyx-riddimcolonyx ne adj’ isten vérátömlesztésre vagy csak vérre szorulna valamikor, nehogy kapjon majd vért, mert itt állnánk utána a megsértett vallási jogaival!) Amúgy többen élnek a gyanúperrel, hogy Komáromyx-riddimcolonyx teljesen más okból nem akart vért adni. Ugyanis a rendőrségi jegyzőkönyv szerint „(…) a magát a Közlekedési Múzeum kéményének belső falához láncoló 32 éves K. Gergely budapesti lakos saját elmondása szerint kábítószer hatása alatt tiltakozott – tájékoztatott a rendőrség. Közölték: a férfit a mentők szállították be a kórházba, mert az állapota ezt indokolta. Szerdán a helyszínen a rendőrök eleve azt mondták, hogy az addiktológiára viszik, a később a sajtót megjáró „öngyilkoshajlamot” egyáltalán nem említettek.


Ja! Hogy Komáromyx-riddimcolonyx esetleg keményen be volt pipálva? Ez szintúgy sok mindent megmagyarázna, többek között azt is, amit Bolgáryx gyugyikux (rádiós hazugegér) műsorában még előadott. Előadta ugyanis azt is, hogy betették egy szobába egy gyógyszerfüggő srác mellé, aki gyógyszerért könyörgött, mert rosszul van, és zörejek vannak a fejében, de nem törődtek vele. „Akkor jógáztam vele, beszéltem vele, és fél óra múlva tünetmentes lett” – mesélte Komáromyx-riddimcolonyx, aki ettől kezdve hallhatóan Jézusnak képzelte magát. Majd még hozzátette: „Reggel a főorvos megköszönte, hogy segítettem a betegükön, és meghívott, segítsek ezután is. Mondtam, hogy szívesen, de csak ingyen, önkéntes alapon”.


Bolgáryx gyugyikux (rádiós hazugegér) a gyógyításról, nagy, közös jógázásról szóló történet közben elkezdett hüledezve, ciccegve szörnyülködni, hogy jaj, hát micsoda borzalom, hát hol tart az egészségügy, lám, egy kicsi empátiával micsoda csodákat lehet elérni, de az orvosok bezzeg érzéketlenek, még szerencse, hogy néha arra jár egy ilyen jó ember, és jógával (kézrátétellel, kávézaccal, jamaicai reggae zenével) gyógyít. (Ezeket majd egyszer tényleg be kell szállítani a pszichiátriára, azt hiszem…).

Eközben Sebestyénix vállfragmentumix (hisztipics hazugegér) azzal traktálta a nyilvánosságot, hogy a rendőrök, meg a biztonsági őrök, meg az Orbán eltörték a vállát, amiből letört egy „6-8 milliméteres fragmentum”. Ezután az egérsajtó egyéb fragmentumai sokáig könyörögtek, hogy Sebestyénix vállfragmentumix adja át nekik a látleletet, amelyből kiderül, mi is történt a vállfragmentummal. Ekkor Sebestyénix vállfragmentumix hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől. Majd előkerült a látlelet, amiből kiderült, hogy „(…) friss törés, csontsérülésre utaló jel nem látható”.


Na tessék! Most itt állunk friss fragmentum nélkül a háború kellős közepén! Mindenesetre annyi még történt, hogy az egerek halált megvető bátorsággal megrohamoztak egy bobcatet, és könyörtelenül megállították a szerkezet hatvan körüli, öreg melósát. Többen a bobcathez láncolták magukat, egy másik hisztipics meg belemondta a kamerába, a bobcat szédítő magasságában ülve, leláncolva, hogy „legfeljebb meghalok!”


Huh! Micsoda hátborzongató szavak… Szemünk előtt született meg a bobcatek Jeanne d’Arcja… Itt tartunk most. A könyörtelen csata biztosan folytatódni fog. Még egy pár napig. Aztán, miképpen a régi viccben vagyon, jön a csősz, és mindenkit elzavar a francba. És akkor majd a hisztipicsek és rasztanyalkák, meg Sebestyénix vállfragmentumix és Komáromyx-riddimcolonyx, no és Bolgáryx gyugyikux kénytelenek lesznek odébbállni, vihetik máshová az elmebajaikat, odaláncolhatják magukat kukákhoz, budikhoz, kóbor kutyákhoz, egymáshoz – szóval a helyére kerül majd minden. Addig is: ügyeljünk a fragmentumokra!

Forrás: magyarhirlap.hu 

Címkék: Hír
1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/28334/pics/14673843571802802_800x600.jpg
Hír
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2016-07-05 01:00:03
Kedves Bayer, ez most nem sikerült. Az erőltetett poénkodásod az egerekkel még hagyján (a Maksa talán meg is irigyelné), az viszont már igazi gond, hogy ebben a témában baromi tájékozatlan vagy. Csekély ismereteid ráadásul egyoldalúak és te ezt még reklámozod is...
Nézzük:

1.)
"elhatározták, hogy megvédik a semmit. Megvédik, amit nem kell védeni, amit nincs kitől és mitől védeni, megvédik a lepusztultságot, az ótvart, és megakadályozzák a világszínvonalú fejlesztést."

Ezzel a sunyi és hamis beállítással többen is operálnak, most te is közéjük álltál. Kár.
A valóság az, hogy
van mit védeni: a Városligetet, mint közparkot kell védeni,
vannak, akiktől meg kell védeni: a projekt gazdáitól és a mögöttük állóktól,
van mitől védeni: a Liget Budapest projekt megvalósításától.
Ezek a sajátos eszközökkel akciózó Ligetvédők pedig nem a lepusztultságot védik, hanem a Liget közparki jellegét. A Liget Budapest projekt ugyanis nem egy világszínvonalú fejlesztés, hanem egy kétszáz éves, sajnálatosan leromlott állapotú közpark "megújítás" címen történő beépítése, többek közt három új múzeummal meg egy színházzal. A Városliget megújításához egyáltalán nem szükségesek ezek az épületek. Ha ismernéd, kedves Bayer, a tájépítészeti pályázat nyerteseinek munkáját, abban a 7. tablót, akkor tudnád, hogy a Városliget Zrt. által egekig magasztalt tervet a tervezői szerint új múzeumépületek és színházépület NÉLKÜL is azonos értékűen meg lehet valósítani.

2.)
"mindezt a fák megvédésének hazugságába csomagolták, miközben kevés fát fenyegetett veszély"

Neeeem, kedves Bayer, a fák megvédése nem hazugság. Nem kevés fáról van szó: a Városliget kb. 6.000 (hatezer) fája közül legalább 600 (hatszáz), de inkább több fát fenyeget a kivágás veszélye.

3.)
"ráadásul a kivágott fák helyett új fákat is akartak ültetni a nagyot álmodók"

Az ám, kedves Bayer, az új fák! Amik ugye majd 60-80-100 év múlva lesznek akkorák, mint a ma kivágottak. Már ha egyáltalán megélik azt a kort. Merthogy az utóbbi évtizedek városi faültetései sajnos, nemigen sikeresek.

4.)
"miközben a főváros közepén lévő Lizsé nem őserdő, hanem egy mesterséges park, amelyben amúgy is rendszeresen vágni kell a fákat."

Hát hogyne. A "mesterséges parkokban" ugye, "rendszeresen vágni kell a fákat", két év alatt ki is kell vágni a tíz százalékukat... Na, ne hülyülj Bayer, mert úgy maradsz.

5.)
Tájékozódj a témáról, mielőtt írsz róla, kedves Bayer! Praktikus dolog az ilyesmi. Keress rá a neten az érintett (urbanista, építész, tájépítész, művészettörténész) szakmák képviselőinek és szakmai szervezeteiknek (pl. MUT, MTSZ) projekttel szembeni véleményeire!
Ne csak a derék Baán és tsai színes reklámanyagait olvasgasd, meg a képeiket nézegesd, mert azokból okosabb aztán nem leszel (legfeljebb lelkesebben tapsikolsz) és a végén még te is összekevered a zöldterületet a zöldfelülettel...
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?