A csendes többség szereti a Liget Projektet

Nem lennék szegény ligetvédők helyében most, hogy a világ összes csapadéka egyszerre hullik ránk, de ugye aki legény este, az legyen napközben is. Amíg ők kopoltyút növesztenek a tákolmány sátrainkban, mi itt a száraz otthon melegében, kényelmesen tekintsük át, hogy mi is történt a lizsében a héten.

Szemmel láthatóan nem találják ligetvédő barátaink a helyüket, amióta kirakták a szűrőjüket a meglehetősen szomorú, de annál gusztustalanabb képet festő Hungexpo területről, így egyre agresszívabb és elkeseredettebb akciókkal próbálják magukra felhívni a figyelmet. A hét elején például nem akarták kiengedni sem a bontást végző munkásokat, sem a biztonsági embereket az építési területről, mondván az az ő helyük, ahová tüntetést jelentettek be, ami nyilván automatikusan jogalapot szolgáltat nekik arra, hogy más személyi szabadságát korlátozzák. A bontó cég képviselőjét például a karjánál fogva rángatták vissza bejárattól, hogy ne tudjon bemenni dolgozni. Dolgozni ugye, ami minden bizonnyal ismeretlen fogalom drága aktivistáinknak, a jóisten tudja, hogyan van idejük egész nap ugyanazoknak az arcoknak egész nap ott cseszni a rezet, arra már rá sem merek kérdezni, hogy miből tudnak így megélni, neadjisten szabálysértési bírságot fizetni mert még a végén megsértődnek.

Az ügy zárómomentumaként a biztonsági cég kvalifikált képviselője rögtönzött fogadó óra keretében jogi leckéket adott az arra meglehetős fogékonyságot mutató, szerény képességű tiltakozó csapatnak, hogy miért is teljesen szabályos és jogszerű mindaz, ami éppen a szemük előtt történik a ligetben. Feltételezem, hogy megértették, de tudomásul biztos nem vették. Szerencsére eközben a bontási munkálatok rendben folytatódtak, így hamarosan végre az örök vadászmezőkre kerül a park egyik szégyenfoltja, a Hungexpo irodaterület.
Csütörtökön pedig érkezett az újabb feketeleves raszta barátainknak: az Ipsos nyilvánosságra hozta a Liget Budapestről készített felmérését. A reprezentatív kutatás impresszív méretű mintát használt, 600 budapesti és 800, a Városligetet intenzíven használó alanyt kérdeztek több mint fél órán keresztül projektről úgy, hogy közben megmutatták nekik a terveket. És láss csodát, hetven százalékuk azt mondta, hogy a projekt ebben a formában nagyon király, jöhetnek az új épületek a régi, lepusztultak helyén, ha közben nő is a zöldfelület.
Na most erre a tiltakozók nyilván azonnal előveszik a korábban - egyébként szintén az Ipsos által - készített kutatást, amiben a budapestiek 75 százaléka nem szeretne új építményeket a ligetbe. Hogy lehet mind a kettő állítás igaz?

A válasz végtelenül egyszerű. A Liget Budapestről szóló kutatásban a projekt részleteinek ismeretében válaszoltak az alanyok tudva, hogy az új kulturális intézmények kizárólag csak a meglévő, irgalmatlan rossz állapotban lévő Hungexpo, Pecsa épületek helyére, vagy a leburkolt parkolók helyére kerülnek, nem bántva a parkot. Így, az igazságot ismerve persze, hogy sokkal többen egyetértenek a projekttel, szemben a Levegő Munkacsoport által készítettett felmérésben, ahol csak általánosságban kérdeztek rá arra, hogy "beépítsék-e a ligetet?". Persze, hogy ne. De nem is volt erről sose szó. És nem is fogják.

Az új felmérésből kiderült még, hogy a projekt kisebb részelemeit - akadálymentesítés, sportpályák, futókör, közvilágítás, mosdók - nagyon szeretik az emberek, de a nagy többségük egyetért a 2000 parkolóhely száműzésével és a Kós Károly lezárásával is. A parkban lévő valamennyi intézmény felújítását is örömmel fogadták, különösen az Állatkert bővítését (amit kevesen tudnak, de szintén a projekt része) és a Közlekedési eredeti épületének a helyreállítását is imádják (ugye mennyire jófej dolog a budapestiek akaratával szembemenve a kéményhez láncolva magunkat ripacskodni?).

A felmérést egyébként még a Néprajzi Múzeum és a parkot rendező tájépítészeti koncepció terveinek nyilvánosságra hozatala előtt készítették, valószínűleg azok ismeretében a kutatás eredménye még a mostani eredményeknél is pozitívabb lett volna, hiszen azok kritikai fogadtatása mind a hazai, mind a nemzetközi berkekben nagyon jó volt.

Kérdés, hogy ezek alapján érdemes-e komolyan foglalkozni egy kicsi, de annál hangosabb csoporttal, ha a megfelelő információk birtokában a csendes többség szeretné a Városliget rendbetételét?

Címkék: Hír
1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/28671/pics/14686814272117144_800x600.jpg
Hír
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2016-07-25 12:17:50
Kedves Lizsé, te már megint remekeltél:

A.)
"Szerencsére eközben a bontási munkálatok rendben folytatódtak"

Persze, csak addig, amíg ki nem derült, hogy a bontandó épület egyes részeiben azbeszt van. Különös, hogy az azbeszt jelenlétét a "szerény képességű tiltakozó csapat" jóval ELŐBB felfedezte, mint a munkák "komoly képességű" kivitelezői (a Városliget Zrt. "szakembereiről" nem is beszélve).
Az azbeszttel szennyezett részeken azóta szüneteltetik a bontást.

B.)
"A reprezentatív kutatás impresszív méretű mintát használt, 600 budapesti és 800, a Városligetet intenzíven használó alanyt kérdeztek több mint fél órán keresztül projektről úgy, hogy közben megmutatták nekik a terveket. És láss csodát, hetven százalékuk azt mondta, hogy a projekt ebben a formában nagyon király, jöhetnek az új épületek a régi, lepusztultak helyén, ha közben nő is a zöldfelület."

Azt azért ugye, nem mutatták meg nekik, hogy mi is a zöldfelület és abba mi minden számítható bele. Ilyesmivel csak megzavarnák a kérdezettek fejét, nem igaz?

C.)
"a nagy többségük egyetért a 2000 parkolóhely száműzésével és a Kós Károly lezárásával is"

Amely sétány lezárása NINCS IS BENNE a Liget Budapest projekt 200 milliárdos költségvetésében. Ugyebár.
Szóval, "a projekt részleteinek ismeretében" válaszoló alanyokat nem tartották fontosnak tájékoztatni arról, hogy amivel kapcsolatban őket az egyetértésükről kérdezték, annak nemhogy a pénzügyi feltételei nincsenek meg, de a kapcsolódó beruházásoknak még a tervezéséről sincs szó.

D.)
Egyelőre ennyit arról, hogy miről és mennyire vannak tájékoztatva az emberek, a "csendes többség", akik szerint a projekt "nagyon király", bizonyos részeit pedig egyenesen "imádják"...
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?