Ligetvédők: egyeztetés helyett bulika!!!

Hónapok óta nagy szervezkedésben vannak a Ligetvédők, hogy összehozzanak végre egy igazi tömegtüntetést, ami nemcsak a Liget Projektet söpri el, de titkos reményeik szerint az Orbán rezsimet is megrengeti. Éjjel-nappal szórólapoztak, tájékoztatási pontokat létesítettek városszerte. Érkeztek bandériumok a Római partról, az Orczy Kertből, a Várból, de még Sándor Mária zsoldját is kifizették, ráadásul gyönyörű idő is volt, egyszóval minden adott volt egy jó kis kormánykergető tüntihez. 

Hol vagyok?!

Ehhez képest a demonstráció csúcspontján jó, ha 1500-an rázták az öklüket és ez a szám az első beszédek után a felére olvadt. Nem is csoda hiszen Várnai Lászlót (szó szerint döglenek utána a nők), Ráday Mihályt (megélhetési városvédő), Pákozdi Imrét (a nemzet villamosmérnöke) ezredjére is végighallgatni bizony embert próbáló feladat, amihez még a Puffin lekvár sem tud erőt és mindent lebíró akaratot adni.

Amíg dumálnak ezt a két dréhert még felszippantom, aztán menjen már dinomdánom!

A maradék tömeg persze az alkohol egyenes arányú fogyasztásával érezte egyre, de egyre jobban magát, így megindulhatott végre a bulika, a hajnalig tartó mulatság, szemmel láthatóan az az élmény, amiért valójában mindenki idejött. Nyugodtan alhat tehát a miniszterelnök, nem ebbe a fába fog beleakadni a fejszéje, ellopva a nagyon szellemes szóhasználatot a Ligetvédő barátainktól. 

Ráadásul performanszuk igencsak kontraproduktív lett, hiszen állandóan a párbeszéd vélt hiánya miatt nyígnak, de pontosan a borgőzös, az adománygyűjtő dobozokat sűrűn körbe járatós rendezvényük előtt tartotta meg Persányi Miklós a Liget Park Fórum sorozatának első ülését, mondván hogy megvannak a tervek, beszéljünk a részletekről. Erről ugye egy jól láthatóan begyakorolt figurával kivonultak. Pedig megtudhatták volna, hogy mi ellen is tiltakoznak. Hadd segítsünk: 

Magyarország legjobb tájépítész csapata és Budapest példa értékűen gondozott Állat- és Növénykertjét évtizedek óta vezető biológus közösen dolgoznak a Liget zöldjéért. Náluk hitelesebb szereplőket e téren ma, Magyarországon nehezen lehet találni. És ők is azt mondják, amit eddig Baán László, hogy: 

 • Magyarországon ennyi pénzt még soha nem költöttek kertépítészetre (15 milliárd)
 • Több tízezer négyzetméterrel nő a teljes értékű zöldfelület
 • Szintén tízezer négyzetméteres nagyságrendbe nő az állandó (!) vízfelület
 • Lesz újra Páva sziget, a Vajdahunyadvárát is valóban körül öleli majd a víz
 • Helyreállítják a cserjeszintet is a parkban (helló sünik), az az háromszintessé válik a Liget a növényállománya
 • Kivilágított futókör lesz, megannyi új, korszerű sportpálya
 • A Kós Károly sétányon megszűnik az autóforgalom, ez nem lehet vita tárgya (viszlát napi 10.000 autó)
 • Megszűnik a felszíni parkolás az 56-osok terén (viszlát napi 1.500 autó)
 • Budapest legnagyobb és legbiztonságosabb játszóterét alakítják ki
 • Lesznek nyilvános mosdók, pelenkázók, szemetesek, bicikli utak, padok
 • Nem lesznek viszont indokolatlan szélességű, felesleges lebetonozott utak, ezeket visszaparkosítják 

Ugye mekkora sorscsapás ez a Városligetnek? Na, erről nem voltak hajlandóak beszélni, viszont közel 50 másik szervezet, akik valóban fontosnak gondolják a parkot ott voltak és elmondták a véleményüket, amiket megfontolnak és ha értelmes, megvalósítják. 

Szerencsére a kisnyugdíjból minden hónapban kijön egy kis zöld... 

De visszatérve a Ligetvédők riogatására. Lesznek fakivágások? Igen, lesznek. Ezres nagyságrendben? Ugyan már, ezt senki sem gondolhatja komolyan! De akkor miért kell bolygatni őket? Azért, mert ez egy mesterségesen létrehozott közpark, nem pedig egy erdő, az üzemeltetés velejárója, hogy bizony a balesetveszélyes, visszafordíthatatlanul beteg, vagy esetleg az invazív, más ligethonos fákra veszélyes példányokat eltávolítani és pótolni kell a Ligetben. Ezt a parkért és a parkot használókért teszik, nem pedig azért, mert a miniszterelnök összevonta a szemöldökét. Persányi Miklós, a Garten Studio és Főkert jelenléte garancia arra, hogy minden egyes fát többször, tetőtől talpig átvizsgálnak és csak azokat fogják cserélni(!), amik a fent említett szempontok alapján arra érdemesek. 

Csináltak tehát a barátaink egy jó kis bulit maguknak, célt ugyan nem értek, de nyilvánvalóan nem is érhettek, mert az minden alapot nélkülöz. Nem tudok nyilatkozni a többi megvédendő helyszín (Orczy, Római, Népliget stb.) ügyében, hiszen blogunk csak a Városligettel foglalkozik, de erős a gyanúm, hogy sokkal jobb helyre kerülne ott az a rengeteg befektetett energia, amit ebbe az ügye tudatlanul befektettek.

 

Címkék: Hír
1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/30474/pics/14748029931756486_800x600.jpeg
Hír
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2016-09-26 15:44:51
LIZSÉ (blog): KORREKT TÁJÉKOZTATÁS HELYETT ACSARKODÁS, HAMISSÁG
A.)
Egy demonstrációról szóló tájékoztatásban a tiltakozó gyűlés indítékával, az elhangzott beszédekkel kellene foglalkozni, nem pedig személyükben sértegetni a szónokokat, a hallgatóság egyes tagjait, illetve nem kellene magát a demonstrációt becsmérelni ("borgőzös", "bulika", "nyígnak"). Ez nagyon tisztességtelen.
B.)
Állítólag "segíteni" akartok, kedves Lizsé, de valójában tényeket és adatokat hamisítotok.
1.)
Ami a Persányi-féle Liget Park Fórumot illeti, nos, ez a rendezvény éppen azzal nem akar foglalkozni, ami a városligeti park (az ún. "Z-VI övezet") legfontosabb közparki funkcióit döntő módon érinti: az oda tervezett új beépítésekkel.
Bizony, az abba az övezetbe beerőszakolandó Új Nemzeti Galériáról, a Magyar Zene Házáról, a Néprajzi Múzeumról és a Városligeti Színházról, na meg a Közlekedési Múzeum visszaépítendő épületén a felszín alatt túlterjedő, alsó szintekől van szó. Azokról a beépítettséget növelő épületekről, amikről te is mélyen kussolsz, kedves Lizsé.
A Persányi-féle fórumon pont ez a legfontosabb ellenvetés nem lehet téma. Na, ezért vonultak ki többen a fórumról, köztük a Ligetvédők képviselője.
2.)
A Garten Studio tájépítészei 2016-ban megnyerték a Liget Budapest projekt tájépítészeti pályázatát, "Az év tájépítésze" díjat 2014-ben a vezető tervezőjük kapta (és 2012-ben, 2013-ban ugyanott a döntőben voltak), de hogy ők "Magyaroszág legjobb tájépítész csapata" lennének, azt túlzás állítani, még ők maguk sem írnák alá.
3.)
A Garten Studio nem egészen azt mondja, "amit eddig Baán László", mert például a joggal dicsért győztes tervük 7. tervlapján az áll, hogy: „Az új múzeumok NÉLKÜLI tablónk jól szemlélteti, hogy a pályázatunkban bemutatott rehabilitáció ÉPÜLETEK NÉLKÜL IS TELJES ÉRTÉKŰEN MEGVALÓSÍTHATÓ".
4.)
Ami az általatok felsoroltakat illeti:
- senki sem állítja (csak ti ezzel a ráolvasással), hogy azok "sorscsapás a Városligetnek",
de akik valóban fontosnak tartják a parkot, azok tudják,
hogy
- a kertépítészetre elkölteni tervezett (és még nem költött) 15 milliárd dicséretes, de az azon felül elkölteni tervezett 235 (kétszázharmincöt) milliárdból nem a fent említett új beépítéseket kellene megvalósítani, hanem például a Városliget mentesítését az átmenő gépkocsiforgalomtól és P+R parkolókat kellene építeni a Városliget közelében
- a teljes értékű zöldfelület nőhetne még több tízezer négyzetméterrel, ha NEM LENNÉNEK új beépítések
- az állandó vízfelület igen jelentős növelése (a Városligeti tavon) helyes dolog,
de azt is tudni kell, hogy azt beleszámítják (a szabályzat megengedi) a zöldfelületbe és enélkül nem is lenne meg az a sokat emlegetett 65% zöldfelületi arány
- a Liget Budapest projekt költségvetésében NEM SZEREPEL a Kós Károly sétány autóforgalmának megszüntetése. Értitek, Lizsé? Nincs benne! Abból a 250 milliárdból erre nem jut pénz, erről az illetékes fővárosi döntést nem hozott, műszaki tervezésnél meg pláne nem tart ez a dolog
- na még szép, hogy abból a 15 milliárdból lesznek sportpályák, mosdók, szemetesek, meg padok.

HAMIS a fakivágásokra vonatkozó állításotok is. A kivágás ugyanis nemcsak "a balesetveszélyes, visszafordíthatatlanul beteg, vagy esetleg az invazív, más ligethonos fákra veszélyes példányokat" fenyegeti, hanem azokat a fákat, amiket az ÉPÍTKEZÉSEK MIATT kell kivágni. A Z-VI övezetbe tervezett Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza épületének és a Közlekedési Múzeum visszaépítendő épületén a felszín alatt túlterjedő, alsó szintek megépítésekor a felvonulás, anyagtárolás, szerkezetépítés (daruzás), a közműépítések, stb. miatt az épületek bruttó alapterületénél jóval nagyobb szabad, fáktól megtisztított területre van szükség.

Szóval, kedves Lizsé, a blogotok ugyan a Városligettel "foglalkozik", de az eddigi írásaitok sajnos, bizonyítják, hogy azt szélsőségesen elfogult, inkorrekt módon teszi.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?