Ráday Mihály: jó lövés...bedobás!

Ráday Mihály megható és nagyívű beszédet mondott a budapesti fák megmentéséért rendezett szombati „tömeges” protestáláson, ahol ugye a szervezők valami ilyesmire számítottak:

Ehhez képest ez lett:

Mindegy is, inkább térjünk vissza egy pár mondat erejéig a jó Mihályra, aki ugye megélhetési városvédő. Mindenki döntse el maga, hogy ez mit jelent. Egy dohos, sötét pincében ülve, egyik cigarettáról a másikra gyújtva nézi monitorok tucatjait várostámadásra utaló jeleket kutatva? Nem hiszem, bár talán hasznosabb lenne mint, amit ténylegesen csinál: személyes érdekei mentén támogat, vagy támad a fővárosban tervezett akármilyen fejlesztés vonatkozásában, ahogy azt a szépemlékű Zeppelin hotelnél is tette. 

Nyilván ez még legitimálható is, ha az a bizonyos városvédő birtokában van annak várostörténeti, urbanisztikai, nemzetközi irányvonalakat ismerő tudásnak, ami indokolttá teszi, hogy a döntéshozók támaszkodjanak az ő szakértelmére. A jó Mihályunk magabiztosan előadott ismeretrendszere azonban nagyon erősen kopik, nem először hagyta őt cserben. Beszédében ugyanis azt találta mondani, hogy senkinek nem jutna eszébe múzeumot építeni például Párizsban, a Bois de Boulogne nevű ősfás, a Városligethez hasonló parkban. Nos, ez a senki egy bizonyos Frank Gehry, a XX. század egyik legelismertebb Pritzker-díjas építésze, akinek tervei alapján egy igen csak impresszív múzuemot rittyentett oda a Louis Vuitton alapítvány, ahol Picasso, Henry Moore és Andy Warhol művei is igen jól érzik magukat. Már csak azért is remek párhuzam a Liget Projekttel, mert ott sem csökkent emiatt a zöldfelület, ott sem vágtak ki fákat az épület miatt, hanem egy már meglévő, lebetonozott területet rehabilitáltak. 

Szóval Ráday úr, mi lenne ha ezt a felhalmozott sértettségi energiát valami sokkal, de sokkal hasznosabbra fordítaná? Például utazgathatna a világ körül, élőben is megnézhetné azokat dolgokat, amiről állít valamit, és akkor lehet nem is beszélne annyi hülyeséget és nem vezetné félre az ő véleményére adó, de kevésbé tájékozott protestálókat.

Címkék: Hír
1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/30519/pics/14749700241483961_800x600.jpg
Hír
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2016-09-29 14:56:05
Látom, Lizsé, ti csak nem bírtok leszokni az inkorrekt módszerekről.
A.)
A két tüntetésről készült képeiteket illetően:
Az világos, hogy az internetes tüntetésen sokkal-sokkal többen voltak, mint a most szombati "Zöld Budapest Protestival" tüntetésen. Ezen kárörömködhettetek volna csalás nélkül is.
Mert bizony, csaltatok.
A most szombati kép ugyanis azt mutatja, hogy a tüntetők 2. nagy csoportja elhagyja az Erzsébet téri gyülekezőhelyét és a menetük eleje (a dobosokkal) a József Attila utcáról éppen ráfordul a Bajcsy-Zsilinszky útra. Ezt a csoportot összes tüntetőnek mutatni csalás, mert a tüntetőknek a Deák térről, korábban indult 1. nagy csoportja akkor már vagy 15 perce várakozott a Bajcsy-Zsilinszky úton. Ők persze nincsenek a fotótokon. Az Ó utca és Révay utca táján állították meg őket a kísérő rendőrök. Annak az 1. csoportnak meg kellett várnia a dobosok vezette 2. csoportot, az elvonult mellettük és a menet élére állt. Egy korrekt összevetéshez az Andrássy úton, az ott már összeállt teljes menetet kellett volna lefényképeznetek.

B.)
A Bois de Boulogne-t illetően:
Rádaynak abban tényleg nincs igaza, hogy a párizsi Bois de Boulogne-ban nem építettek múzeumot. A Fondation Louis Vuitton épületét 2014-ben bizony, ott adták át. (Az építkezés azért nem volt sima ügy, egy ideig le is állt, mert az építési engedélyt visszavonták.)
DE
nektek, Lizsé meg abban nincs igazatok, hogy a Bois de Boulogne-ban épült Fondation Louis Vuitton (FLV) múzeum párhuzamba hozható a Liget Budapest projektnek a Városligetbe tervezett új épületeivel.
Hogy tudjátok, néhány fontosabb adat:
1.)
A párizsi Bois de Boulogne (846 hektár) területe ugyanis több, mint 7x (hétszer) nagyobb, mint a budapesti Városliget (117 hektár) területe.
2.)
A Bois de Boulogne-ban kb. 142.000 (száznegyvenkettőezer) fa van, ami több, mint 22x (huszonkettőször) annyi, mint a Városliget kb. 6.400 (hatezer-négyszáz) fája.
3.)
A párizsi Bois de Boulogne-nak a FLV odaépítése után is kb. 66% (hatvanhat százalék) a TELJES ÉRTÉKŰ zöldfelülete, míg a Városligetnek a Liget Budapest megvalósulása esetén ugyanez a mutatója 56% (ötvenhat százalék) alatt lenne.
4.)
HAMIS az az állításotok, hogy
"már csak azért is remek párhuzam a Liget Projekttel, mert ott sem csökkent emiatt a zöldfelület, ott sem vágtak ki fákat az épület miatt, hanem egy már meglévő, lebetonozott területet rehabilitáltak".
A Fondation Louis Vuitton épülete ugyanis
- nem a parkerdő belsejében, hanem az egyik sarkában lévő "Jarden d'Acclimatation" területén épült
- nem egy nagy lebetonozott területre, hanem egy 24 bowling pályás épület és a mellette, a zöldben létesített minigolf pályák helyére építették (ezeket a "Jarden d'Acclimatation" korábbi térképein látni is)
- nem 27.600 m2 az alapterülete, mint a a Városligetbe tervezett új beépítéseké, hanem 11.000 m2 (vagyis kevesebb, mint a fele).
5.)
Tehát a párizsi Bois de Boulogne-nál 7x (hétszer) KISEBB területű budapesti Városligetben több, mint 2x (kétszer) NAGYOBB alapterületű beépítést akarnak megvalósítani, mint a Fondation Louis Vuitton alapterülete. Ez nektek "remek párhuzam"?

C.)
Szóval kedves Lizsé, mi lenne ha a korrekt írásokat közölnétek? Például szépen utánanéznétek dolgoknak, ha már folytatólagosan ekézni akarjátok a nektek oly kívánatos projekt ellenzőit és nem próbálnátok félrevezetni azt a kevés olvasót, aki erre a blogotokra ellátogat.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?