10.000 fa sem tudja kielégíteni a Ligetvédőket

Csütörtökön Tarlós főpolgármester, Persányi Miklós ötletgazda bábáskodása mellett igen díszes kompániával kiegészítve (Vattamány, Hassay polgármesterek) bejelentette: olyan zöld programot indítanak, hogy a Greenpeace megnyalja a Levegő Munkacsoport mind a tíz ujját. Nem kisebb vállalást tettek, minthogy Budapest-szerte 10.000 fát ültetnek az elkövetkezendő években. 

Fotó: Budapest.hu

A sajtótájékoztatót szimbolikus helyen tartották meg, a Városligeti -  már csak nevében - fasor igencsak foghíjas sétányán gyűltek össze, a cél a fasor teljes zöld rehabilitálása, ezért sebtiben el is ültettek egy fát, amelyet a nap folyamán még sok másik is követett. Hassay polgármester még verset is szavalt, ami a szakszervezeti székház árnyékában, a felhők között áttörő napsugarak által megvilágítva már-már a legvadabb Bosch festmények szürrealitását idézte. Természetesen szagot fogtak a ligetvédők is, az LMP, PM P gyanúsan jókedvű aktivistáival megerősödve (ezek nem dolgoznak?!) próbálták megzavar(gat)ni az eseményt, de menet közben rájöhettek, hogy bass##ameg, mégis csak a faültetések ellen tiltakozunk. Tarlós mester a rá jellemző unikális retorikai fordulatokkal le is csapta a magas labdát, klasszikusokat csak pontosan idézünk: 

"a kezdeményezéssel a főváros meg akarja nyugtatni azokat a jóhiszemű, félrevezetett embereket, akiket érzelmektől túlfűtött liberális körök hisztérikus megnyilvánulásokkal riogatnak". 

Magunk se tudtuk volna frappánsabban leírni a jelenséget.  A sajtótájékoztató befejeztével azonban nem ért véget a nap zöld programja, délután megtartották a Liget Park Fórum-sorozat következő, immáron tematikus egyeztetését is, méghozzá igen fajsúlyos témában: ezúttal a Városliget tervezett zöldfelületéről volt szó. A rendezvényen ugyan nem voltunk jelen, de a helyszíni beszámolók és a fórum honlapja alapján igen csak részletesen bemutatták Liget várható parkfejlesztését. Előadott a nyertes tájépítész, a Garten Studio a tervekről, a Főkert a faápolásról, a Városliget Zrt. a rozsda rehabilitálásáról, de olyan technikai dolgokról is szó volt, hogy milyen módszertan szerint számolják a Városliget zöldfelületét, és hogy milyen technológiával tervezik átültetni a fákat. A végén lehetett kérdezni is, amelyekre egyesével válaszoltak a szakértők, de javaslatokat is lehetett tenni. A fórum során egyébként kiderült az a nem éppen elhanyagolható információ is, hogy a teljes ligetre vetítve az építkezések miatt 182 fát ültetnek át a parkon belül, illetve 44 egyedet kell kivágni és pótolni betegség, balesetveszély miatt, vagy azért, mert invazív faj. Fontos kitétel, hogy ezek közül egyik sem történeti értékű, idős fa. Hogy ezt a számot kontextusba helyezzük: a Városligetben körülbelül 7100 fa van, a 44 példány ezeknek a 0,6 százaléka. Még egyszer, a park teljes faállományának NULLAEGÉSZHATSZÁZALÉKA! Amit egyébként ültetéssel pótolnak telken belül. Zuglóban egy hónap alatt több fát vágnak ki, főleg most, hogy jön a Karácsony. Megéri ezért a hiszti? Mindenki döntse el maga. Gondolhatnánk, hogy az elhangzott tények, és a többi előadás biztosan megnyugtatta a Ligetvédőket, csak az a bibi, hogy el sem mentek, pedig hívták őket. 

Ugye mennyire őszinte az aggódásuk? Ugye mennyire megdöbbentően konstruktívak? Ugye ők mindig ki vannak hagyva a párbeszédből? Persze 10.000 fa ültetése ellen tiltakoznak, a rendezvényt pedig, ahol valós információkat kaphatnának Városliget tervezett zöldjéről, sőt még javaslatot is tehetnének, azt bojkottálják. De semmi baj, reméljük, hogy a Ligetvédő Halloween party előkészületei jól állnak!

Címkék: Hír
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/31337/pics/14777485577492124_800x600.jpg
Hír
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?