Hazugságok hálójában

Teljes a hülyítés Városliget ügyében – mondja a méltán világhíres B1 blogcsalád oldala, de a helyzet az, hogy a hülyítést ők végzik, ki tudja milyen megrendelésre, nyilván a saját szájuk íze szerint kialakított prekoncepcióik alapján. Véletlenül sem szeretnénk felesleges reklámot csinálni nekik, de oly mértékben koncentrálódott a hazugságok sűrűsége, hogy kénytelenek vagyunk a képtelennél képtelenebb állításaikat helyretenni. Lássuk.

A Városligetben hamarosan 1000 fát vágnak ki

A Városligetben ma valamivel több mint 7000 fa él. Ha végignézzük a terveket jól látható, hogy az új épületek vagy már meglévőek helyére kerülnek, vagy már leburkolt felületekre. Ettől függetlenül a munkálatok érintenek fákat, mégpedig a legutóbbi Liget Park Fórum tanúsága szerint 226 darabot, ebből 182-t átültetnek, 44-et pedig pótolnak, mert annyira vacak állapotban vannak, hogy nincs értelme már gyógyítással próbálkozni. Tehát 22-szeresen túloz a tisztelt szerző, amit nehéz nem a valóság rosszhiszemű torzításának gondolni, de nyilván ez volt a megrendelői igény. Egyébként még a legvadabb tiltakozó sem gondolhatja komolyan, hogy csak úgy passzióból bárki ki akarná vágni a városligeti fák egyhetedét.

Beöntenek a Városligetbe 300 ezer tonna betont

Ez már régi lemez, ami természetesen szintén nem fedi a valóságot, viszont kellően demagóg, jól hangzik annak, aki egyébként csak bográcsozni jár a Ligetbe. Nem tudni mit ért ez a jóember beöntés alatt, a kifejezést inkább orvostechnikai szempontból lehet értelmezni, sem mint építész szakmaiból, valószínűleg a szerzőnek inkább előbbi kategóriában lehet tapasztalata. Nade. A valóság ezzel szemben az, hogy inkább kikerül a beton a Ligetből, hiszen rengeteg az autópálya szélességű, indokolatlan úthálózat, egyéb leburkolt felület, parkolók, használaton kívüli kiszolgáló épületek – ezek mind-mind végre eltűnnek parkból. Ez a valódi parkhasználóknak jó hír, a cikkíró barátunknak rossz.

Azóta a volt szadeszes környezetvédelmi miniszter vezényletével ”civil fórumokat” rendeznek, amin ugyan nem lehet eldönteni semmit, de legalább a miniszteri biztos is bevallotta: fognak az építkezések helyén fát vágni és a zöld felület kb. ugyanakkora marad, mint a mostani Városligetben.

Ha a drága szerző Pinokkió lenne, az orra itt már akkora lenne a hazugságoktól, hogy fel sem kellene állni a fotelből, ha le akarná kapcsolni a villanyt. Ha a semmi alatt a park jobbá tételét, a látogatók igényeinek a felmérését és megvalósítását értjük, akkor igen, valóban a semmiről lehet dönteni a fórumokon. Jó sok semmiről. Másik szenzációs állítás pedig, hogy a zöldfelület ugyanakkora marad. Ez már előre lépés, hiszen a cikk elején még 1000 fa kivágásáról beszéltek, de azért bontsuk ezt ki:

Az állandó vízfelületek (ez ugye nem az, amit leeresztenek télen, hanem mindig ott lesz, nem betonteknőjű, kvází élővilággal bíró tó): 7.300 m2 -> 45.000 m2  növekmény: 37.700 m2

Teljes értékű zöldfelület: 546.000 m2 -> 557.000 m2  növekmény: 11.000 m2

Térszíni zöldtető (részben beszámítható zöldfelület): 1.100 m2 -> 10.000 m2  növekmény: 8.900 m2

Az adatok forrása: https://www.youtube.com/watch?v=-9RbE4eePAA

Vagyis nem hogy nem ugyanakkora marad a zöldfelület, hanem jelentősen nő.

A Múzeumi Negyedet akkor találta ki a Szépművészeti Igazgatója, Baán László, amikor Orbán Viktor bejelentette igényét a Várra. Azóta elkezdődött a műemléki védelem alatt álló épületek átalakítása a Várban és titkosították az egész építkezés adatait is, hogy ne lehessen látni, ki mennyit lop ki a gigaépítkezésből.

A szerző tájékozottsága körülbelül olyan szinten van, mint Terry Blacknek Vona Gábor melegügyében, de most is segítünk ezen. A helyzet az, hogy a múzeumi negyed ötlete 2011-re datálódik, amikor még fasorban sem volt a Miniszterelnökség költözése lévén, hogy akkor még a Miniszterelnökség is éppen hogy csak megalakult. Egyébként meg azon kívül, hogy lehet összeesküvés elméleteket gyártani és egy jót orbánozni, semmilyen összefüggés nincs a fenti körülmények és a Városliget soktízéves lepusztulása között. A dolog annyira egyszerű, hogy a Liget sajnos nagyon rossz állapotban van, és szerencsére most van akarat és forrás arra, hogy ez változzon.

Már maga a civil egyeztetés is csak pr-akció, de a legdurvább húzás most jön: a madárbarát Városliget. Olyan ez, mint fogyasztásellenes pláza, vagy a vallásellenes egyház: fából vaskarika.

Ez az elmebetegségnek már az a fokozata, amikor már az LMP, a PM és a P egyszerre nyúl az Unicum után. A Városliget madárbarát volt eddig is, tíz-húsz év múlva is az lesz, a különbség csak az, hogy most már tablókon is olvashat róluk az egyszeri sétáló, és a kirakott odúkkal a madaraknak akartak segíteni és példát mutatni a gyerekeknek, illetve a felnőtt lakosoknak, hogy ilyet házilag is lehet csinálni. Ebben rosszindulatúságot feltételezni legalább olyan abszurd, mint hogy a ligetvédők büszkén reklámozzák, hogy felhasogatták télire a tüzifát (nem vicc).

Címkék: Hír
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/31800/pics/14794022391890478_800x600.jpg
Hír
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?