Blogolj!

Dózer Tóni este a múzeumokkal

Nyakunkon a szilveszter, ilyenkor előjönnek a humorosabbnál humorosabb médiatartalmak, bakik, pörögnek a vicces videók, hatalmas esések, egy szóval tort ül a hahota. Az LMP legfrissebb, a városligeti történésekkel kapcsolatos közleményét olvasva is ez jutott eszembe, hiszen mi másra lehetne gondolni, amikor az a mondanivalójuknak kiindulópontja, hogy mit tesz majd az LMP, ha kormányra kerül… Muhaha! Magára valamit is adó ember itt már abbahagyná az olvasást, de a belülről fortyogó kíváncsiság mégis csak tovább olvastatja a hírt. Szóval a lényeg, hogytényleg leértünk gödör aljára, innen már nincs lejjebb. Az hagyján, hogy a Városligetben kilenc (igen kilenc, nem elírás) hippi igyekezett (szerencsésre eredménytelenül) megakadályozni a faátültetési munkálatokat, a magát ökopártként meghatározó LMP még erre is rátett egy trágyahordó lapáttal: Csárdi Antal fővárosi képviselőjük szerint a párt, és itt tessék megkapaszkodni, ha hatalomra kerül, lerombolja majd a Városligetben felépült múzeumokat. Igen, a múzeumokat.

Az LMP kurátorai épp visszaállítják a közpark jelleget

Azon inkább ne töprengjünk, hogy az eddig ott rothadó Hungexpo-épületeket és a Pecsát korábban miért nem jutott eszükbe ledózerolni, de hát végül is az ilyen mikropártoknak nem a stratégiai és logikai gondolkodás az erősségük. De ha van néhány másodpercünk emészteni e remek hírt, akkor könnyen találunk párhuzamokat, akár a közelmúltból is. Estek már neki csákánnyal, robbanószerekkel múzeumoknak nemrég keletebbre innen, valószínűleg pont annyit jártak múzeumba az ottani elvtársak, mint Csárdi képviselő úr és barátai. Most már csak az a kérdés, hogy azt tudják-e a derék emberek, hogy a múzeumokban bizony műtárgyakat őriznek (hogy mi végre, azt már ne is kérdezzük tőlük, pont hiányozhattak, amikor általánosban a tanító néni elvitte őket a szokásos múzeumi kirándulásra, azóta meg nem volt rá igény, ugye). A festmények, szobrok sorsáról nem szólnak a hírek, de reménykedjünk, hogy az utolsó pillanatban visszatér majd a káposztafej párttársakat végső elkeseredésében nemrég elhagyó Schiffer kolléga és legalább a kedvencemet, Gauguin Fekete sertések című festményét kimenti a ledőlő falak közül. És persze aggódhatnánk, hogy mi lesz a szintén a Városligetben leledző Szépművészeti Múzeummal. Bizony, azt is az ölelő természettől rútul elkobzott területre építették, és ennek ismeretében csak remélni lehet, hogy Csárdi Antal rettenetes haragja megkíméli-e ezt az épületet. Csak azt meg ne tudják (nyugi, ha rajtuk múlik, nem fogják), hogy a Városligettől szintén zöldterületeket bitorló Vajdahunyad várában fészkel a Mezőgazdasági Múzeum, mert aztán indulnak a sötétzöld dózerek, és jajj lesz szegény gyűjteménynek.  

Persze, mindez csak fikció, hiszen annak, hogy az LMP nevű párt még ebben az évszázadban hatalomra kerüljön, nincs túl sok esélye, így még sokáig rá fognak érni a derék múzeumrombolók. Ráérő idejükben talán fellapoznak majd néhány művészeti albumot, horribile dictu, nézegetnek majd szép színes festményeket. Itt van pl. a másik kedvencem, Hieronymus Bosch, akinek a Bolondok hajója című festményének tanulmányozása sok tanulsággal járhatna a kultúra területére nagyritkán tévedő politikusainknak.  Igaz, ez a festmény is egy olyan épületben található, jelesül a Louvre-ban, amelyet gonosz építtetői nem átallottak anno fás és nem fás szárú növények rovására megépíteni. 

Címkék: Hír
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/32660/pics/14822399178615350_800x600.jpg
Hír
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?