Blogolj!

A világ legjobbjai között

Kevés jó dolgot lehet elmondani a Liget Projektről a Szépművészeti Múzeum román csarnokának felújításán kívül – írta minap a kulturális- és parkfejlesztési beruházások véleményezésében megkerülhetetlen szakértelemmel bíró Magyar Nemzet. Hitelesen hangzik tőlük, ugye? Ugye! De nincs is szebb dolog annál, mint amikor az élet látványos választ ad, az ilyen nyilvánvalóan cinikus hülyeségekre és helyreállítja az egyensúlyt.

Magyar Zene Háza

Történt ugyanis, hogy van ez a MIPIM nevű esemény, ahol minden évben a világ legjobb építészei, urbanistái, városvezetői és fejlesztői összegyűlnek és megnézik egymás dolgait, ötleteit, tapasztalatot cserélnek. És ha már ott vannak, díjazzák is a legkiválóbb munkákat. A zsűri sok puskaport szagolt nemzetközi szaktekintélyekből áll, olyannyira, hogy az évtizedek alatt igazi presztizsharccá vált a világ nagyvárosainak, építész irodáinak, hogy az elismerés közelébe kerüljenek, ne adj isten meg is nyerjék, mert az már tényleg az álom kategória.

Ami a filmnek az Oscar, a zenének a Grammy, az a városfejlesztésnek a MIPIM.

Na, ebbe a szűk elitbe került be a Liget Projekt. Méghozzá a legjobb nagyprojektek kategóriában, egyedüli Európai Uniós beruházásként, másik három projekttel versenyezve (japán, ororsz, brazil).

Nagyon kevés jó dolgot lehet elmondani a Liget Projektről, de úgy látszik, hogy a zsűri megtalálta azt a keveset, ami Európában annyira jó, hogy más nem tud ilyet. 214 jelentkezőből.

Hogy sikerül-e nyerni, és nem csak az Európai Unió, hanem a világ legjobb nagyprojektje lesz a Liget, azt márciusban megtudjuk. De annyi bizonyos már, hogy ekkora sikere majd húsz éve nem volt hazai kezdeményezésnek. És ez az elismerés nem Budapesté, nem a kormányé, nem a Fideszé, hanem azé a tudásé, szakértelemé, amit a magyar szakemberek a Városliget helyrepofozásába beletettek.

Respect!

A teljes hír itt olvasható a kultúrvilág blogon.

Címkék: Hír, Terv
2
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/33786/pics/14866522358913809_800x600.jpeg
Hír,Terv
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2017-03-18 22:35:30
Na, megtudtuk.
Nem nyert a Liget Budapest projekt..
Úgy látszik, a MIPIM-zsüri nem tartotta díjazandó ötletnek egy 200 éves közpark további beépítését.
Válaszolok
Miklós 2017-02-10 00:17:03
"The Liget Budapest Project envisions the complete renewal of Budapest's largest and most iconic public park, Városliget (City Park). Városliget offers a unique mixture of natural green environment and institutions covering leisure, entertainment and culture. Thanks to the Liget Budapest Project the whole park will be fully revived: the green area will be enlarged and regenerated, while the institution buildings will be either renovated or newly built. The project will raise the profile of Városliget and its neighbourhood, making it one of Budapest’s leading leisure and cultural districts, and a destination to be renown all over Europe."

A MIPIM-zsüri az ilyen lózungokkal tömött leírások meg a csili-vili látványtervek/videók alapján fogja megítélni a Liget Budapest projektet.
Az elmúlt évek itthoni tapasztalatai alapján kizárható, hogy a projekt gazdái a pályázatukban korrekt tájékoztatást adtak arról, hogy a helyszín a város 200 éves tájképi közparkja, aminek a jelenlegi, túlzott beépítettségét csökkentés helyett növelni fogják. Arról sem értesül a MIPIM-zsüri, hogy a Liget Budapest projektet a közparkokra érvényes követelmények felfüggesztésével, komoly szakmai és lakossági tiltakozások ellenére akarják megvalósítani.

Ezek a tények azért ne zavarjanak meg benneteket a lelkendezésben, kedves Lizsé...
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?