Blogolj!

Elmaradt az armageddon

Mélységes mély a múltnak kútja, de szerencsére nem tűnik el minden örökre benne, időről-időre felszínre kerülnek olyan tanulságos esetek, amelyeket mai szemmel vizsgálva érdekes és mondjuk ki, megnyugtató következtetéseket vonhatunk le.  Az említett eset öt éve történt, amikor is a Liget projekt előkészítése során a döntéshozók úgy látták jónak, hogy a jövőbeli múzeumi megújítást a projektben érintett két múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria összevonásával kezdik, hiszen a Városliget megújítása kapcsán nem csak gyűjteményeknek otthont adó épületek felújításáról és új múzeumi épület létrehozásáról beszélünk, hanem a két gyűjtemény újraegyesítéséről is. E rövid bejegyzésnek nem célja elmerülni gyűjteménytörténeti és múzeológiai kérdésekben, de azt érdemes tudni, hogy a sötét ötvenes évekig nem választották szét idehaza a magyar és a nemzetközi képzőművészet remekműveit, hanem - ahogy az a világ boldogabb felén szinte mindenhol szokásos volt és ma is az - egy intézményen belül mutatták be nemzeti és a külföldi alkotók műveit.

Fehér László: Kútbanéző

Hogy ez miért volt jó a magyar alkotásoknak és különösen a látogatóknak, azt talán nem kell részletezni, abban megegyezhetünk, hogy mégiscsak az a jó, ha az itthoni művészeti irányokat könnyedén összehasonlíthatjuk a nemzetközi trendekkel, máshogy fogalmazva: az átkosban telepített szellemi vasfüggöny talán nem volt a legmegfelelőbb eszköz ismereteink gyarapítására és a magyar művészet határon túli népszerűsítésére. Szóval, öt évvel ezelőtt döntés született: nőjön újra össze, ami összetartozik. A változástól való félelem része az emberi természetnek, így mondhatni akár érthető is lett volna az aggodalom a szakma egy részét illetően, többen felették a kérdést, vajon hogyan zajlik majd le a gyűjtemény újraegyesítése, nem lesznek-e ennek a lépésnek hátrányos következményei. És természetesen megjelentek az oppozíció lovagjai, a hivatásos tiltakozók is, akik a magyar képzőművészet armageddonját, a múzeumi intézményrendszer Pearl Harborját vizionálták, majd rögvest lángpallost és tollat ragadtak tiltakozásképpen. Született is rögvest petíció, amit vagy háromezren gyorsan aláírtak, zömük ezzel pont le is tudta a napi forradalmi cselekedetet. Az aggódók szerint pl. az új rendszerben többek között  „nem lesz mód a magyarországi képzőművészetet korábbi bőségében és teljességében, kezdetektől napjainkig terjedő folyamatában bemutatni – a kultúra e területe iránt érdeklődő múzeumlátogatók veszteségére.” Hát, mit mondjunk, úgy tűnik, mégis lett rá mód. Ha emlékezetem nem csal, azóta láttam ott Ámos, Rozsda és Bálint Endre kiállítást, volt Rippl-Rónai meg el Kazovszkij tárlat, most meg éppen Ország Lili művei vannak kiállítva, de mintha az erdélyi magyar képzőművészet legnagyobb szabású, átfogó kiállítását is ott rendezték volna meg,  a kiváló Derkovits tárlatról nem is beszélve. Mindemellett olyan nyalánkságok várták a szegény látogatókat, mint a Picasso vagy a Modigliani tárlat. Hogy ez igazolja-e az öt évvel ezelőtti döntés helyességet, azt mindenki döntse el maga, de a látogató statisztikák szerint régebben évi kétszázezer látogató tette tiszteletét a Galériában, most meg úgy fél millió körül van a látogatószám – ennyit az „érdeklődő múzeumlátogatók veszteségéről”.

Persze, a látogatószám csak egyféle mérce, ettől még a művészettörténészek és a tudomány berkeiben lakó kollégáknak még akár lehetne rossz is, de például a Szabolcs utcában a Liget Projekt részeként építendő szuper high-tech Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, meg a szintén ott nyíló kutatóintézet talán minden aggódó felvetésre választ adhat. Mindezt csak azért tartottam fontosnak papírra vetni, mert a Projekt körül időről-időre fellángoló tiltakozásokat is érdemes ilyen a szemüvegen keresztül nézni. A lényeg pedig úgyis az, hogy a Városliget az ott található múzeumokkal együtt úgyis sokkal szebb, vonzóbb és jobb lesz. Még azoknak is, akik most ilyen-olyan célból igyekeznek pont az ellenkezőjét sulykolni. 

https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/35718/pics/14889888393819517_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?