Magyar siker magyaros örömmel

A jó múltkor megénekeltük, hogy a legnagyobb nemzetközi ingatlanszakmai találkozón beválasztották a Liget Projektet a világ négy legjobb fejlesztései közé, melyekből a zsűri kiválasztja majd a leges legjobbat. Nos, ez megtörtént, sajna a japánok már-már űrtechnológiájú projektje hozta el a fődíjat, de nem szabad telhetetlennek lenni. Az, hogy egyedüli európai uniós fejlesztésként az elitbe került a Városliget majd 20 éve nem látott ilyen típusú magyar siker, és ez egyben azt is jelenti, hogy Európában ez ma a legfrankóbb, nagy volumenű városi rehabilitálás (japán, orosz és egy brazil versenytárs volt). 

Magyar Zene Háza

Persze a szakmán és a parkot használókon kívül nem mindenki örült ennek, a ligetet a felújítástól védő egyének halmaza megint tanúbizonyságát tette a dögöljön meg a szomszéd tehene is hozzáállásuknak, igazán magyaros jelenet volt, ahogy a Liget Projekt ellen drukkoltak. Érdekes kontraszt, hogy míg a haladó szellemiségű nemzetközi közönség és zsűri elismerően biccent, addig a hazai megélhetési protestálók és a nekik teret adó médiafelületek szimpla politikai kérdéssé és kormánykritikává akarják silányítani a Városliget megújításának évtizedek óta csak szőnyeg alá söpört kérdését. 

Mindenkinek jutott néhány finom falat

A kárörömük azonban elmaradt, de így is volt okuk arra, hogy csapjanak egy igazán jó kis bulit a parkban, hiszen a hétvégén ünnepelte a mozgalom egyéves fennállását. Apró üröm az örömben, hogy az egy év alatt semmilyen eredményt nem tudtak elérni, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy a létszámuk a töredékére esett vissza, cserébe egymással is összeveszve minimum három csapatra szakadtak szét. Aki szerencsétlenségére arra járt, ízelítőt kaphatott abból, hogyan is képzelik el ők a jövő ligetét. A hangszórókból ordító mulatóstól remegett az aszfalt, finom krumplik és húsdarabok sültek a grillezővé alakított bevásárlókocsiban, illetve az alkoholtól felbátorodott rétorok mondtak gyújtó hangú, forradalmi beszédeket. Ugye amikor a túl sok szabad kapacitásokkal rendelkező tájépítészek, biológusok, statikusok, jogászok, mérnökök, muzeológusok, azbesztmentesítők, ornitológusok összejönnek, ott csapágyasra pörög a buliroller. De nem hinnénk, hogy a parkot látogató milliók ilyennek képzelik el a jövő Városligetét. 

Egymásnak is nagy örömet szereztek a szülinapon

Mindezekre persze kár is a szót pazarolni, inkább érdemes figyelmünket az Állatkerti körútra irányítani. Ha emlékeznek még ott a gyerekeket hipnotizáló, válogatott gagyikkal támadó, szivárványos törölközőkkel sokkoló bódésorra, most le fog esni az álluk. Ugyanis elkészültek és hamarosan megnyitnak az új pavilonok, és láss csodát, szép lett, tisztaság van, rend van, jó ránézni. Ahogy nagyban ugyanez vár az egész Városligetre.

Fotó: hvg.hu - Fülöp Máté

Címkék: Hír
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/36343/pics/14900259118660690_800x600.jpg
Hír
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?