Blogolj!

Népszavazás az új csodafegyver?

Várható volt, hogy a Momentum keltette népszavazási láz előbb-utóbb megfertőzi a hazai politikai élet többi apró-halát is. A Fővárosi Választási Bizottság hitelesítette az LMP törpepárt önkormányzati képviselőjének Liget Budapest Projektre vonatkozó kérdését, mely a következőképpen szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti építési szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?

Szemünk előtt látjuk, hogy a kérdést olvasva dühös tömegek százezrei vonulnak az utcára. Hasonló gondolatok motoszkálhattak az LMP vezérkarában is, mert az Index információi szerint közel sem örülnek annyira az önkormányzati képviselőjük magánakciójának, ugyanis a nyári kánikulában szinte lehetetlen összegyűjteni a szükséges aláírásokat. 

Nem mellesleg kapufás öngólnak tűnik a kérdés, hiszen még hogy ha sikerülne is megszavaztatni a néppel azt, ezzel nem a projektet semmisítenék meg - mint ahogy szeretnék -, hanem csupán az egyik alappillérét gondoltatnák újra. Magyarul lábon lövik magukat.

FRISSÍTÉS:

Közben befutott a Városliget Zrt. reakciója a hírekre, íme: 

A Városliget évtizedek óta elhanyagolt növényállománya teljes rehabilitációra szorul, a park zöldfelületi aránya jelenleg mintegy 60 százalék és naponta több mint tízezer, a Ligeten áthaladó autó jelent óriási környezetterhelést. A parkot átfogóan megújító Liget Budapest Projektnek köszönhetően ez a zöldfelület aránya 65 százalékra növekszik, rehabilitálják a növényzetet és radikálisian csökken majd az autóforgalom a Ligetben. A projektnek köszönhetően így az évtized végére egy zöldebb és élhetőbb Városliget várja majd a parkhasználókat. 

A Városliget megújítása természetesen nem történhet meg a parkot látogatók és használók véleményének megkérdezése nélkül. A Liget Budapest Projekt terveinek megalkotása óta folyamatosak a társadalmi egyeztetések, és tavaly nyár óta külön miniszteri biztos felügyeli a park zöldfelületi megújítását Persányi Miklós személyében, aki életre hívta a Liget Park Fórum-sorozatot. A párbeszéd során végül 118 szervezet, intézmény és közösség képviselői fogalmaztak meg különböző észrevételeket, javaslatokat, illetve kérdéseket: összesen 558-at, melyek legnagyobb része alkalmas a megvalósításra, ezeket beillesztik a park végleges terveibe. 

Mindezek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a Városliget Zrt. megbízásából az Ipsos Zrt. tavaly tavasszal kétfázisú (kvalitatív és kvantitatív) kutatást végzett a budapestiek és a Városliget használói körében a park átfogó megújítását szolgáló Liget Projektről. A felmérés legfontosabb eredménye szerint a megkérdezett Városliget használók 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik. 

A Városliget Zrt., mint a Liget Budapest Projekt végrehajtására létrehozott szerv természetesen a mindenkori hatályos jogi kereteknek megfelelően valósítja meg a Városliget teljes megújítását. Az elérendő zöldfelület mértékét a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) határozza meg, amelynek alapján már most is jelentősen nőni fog a park zöldfelülete a jelenlegihez képest. Amennyiben a VÉSZ-ben foglalt rendelkezések változnak, természetesen a Városliget Zrt. annak megfelelően folytatja a Liget Budapest Projekt végrehajtását, a Városliget komplex megújítását.

Címkék: Hír
1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/36529/pics/14903713653701211_800x600.png
Hír
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2017-03-27 23:26:59
"Nem mellesleg kapufás öngólnak tűnik a kérdés, hiszen még hogy ha sikerülne is megszavaztatni a néppel azt, ezzel nem a projektet semmisítenék meg - mint ahogy szeretnék -, hanem csupán az egyik alappillérét gondoltatnák újra."

Hát persze, hogy nem semmisítenék meg a projektet, csupán lehetetlenné tennék a "városligeti park" övezetbe tervezett új beépítéseket (ÚNG, MZH, NM és VSZ), sőt még a KM visszaépítését is.
Megvalósíthatónak maradna a közpark megújítása – új beépítések NÉLKÜL, a Garten Studio 07 sz. tervlapja szerint. És az LMP (meg a Ligetvédők) pont ezt akarják.
Kegyetlen ez élet, kedves Lizsé.
Mi lesz velünk?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?