Blogolj!

Igény van az igénytelenségre a Városligetben?

Aki járt mostanában az Állatkerti körúton az láthatta, ahogy szépen-lassan gombamód nőttek ki a földből az új pavilonépületek, melyek a régi idők Városligetét hivatottak megidézni. Ugye nem sokkal ezelőttig ez a terület maga volt a kézzelfogható gulyáskommunizmus: deszkákból összetákolt bódékban a darázsmágnes vattacukortól, a Bundesliga mezeken át, a kínai újév színvilágát idéző atomgagyi lufikig árulták itt mindent. Szegény szülők nem győztek a gyerek szemét eltakarva átrohanni a túloldalra, nehogy venni kelljen valamit Sárkány Center termékkínálatából. Ideje volt már ennek véget vetni és ezzel vissza is kapcsolódunk a bevezető mondatunkhoz, ugyanis nemcsak kinőttek a földből a pavilonok, de meg is nyitották a kapuikat, ezzel egy új, igazi közösségi teret kaptak a Liget látogatói. 

Az új pavilonok egyike - fotó: Városliget Zrt.

Az új pavilonokban lehet kávézni, sütizni, fagyizni, de hasznos kis dolgokat is lehet venni a Városliget történetét bemutató kiadványtól a piknikfelszerelésekig. Szuper, hogy három új pavilonépület egy kellemes, burkolt, igény esetén fedhető teraszrészt fog közre, ahol végre normális körülmények között le lehet ülni a famíliával. Mindezekkel párhuzamosan természetesen az itt lévő parkrész is megújult, alpesi domboldalakat idéző csodagyep öleli körbe finoman épületeket.  Szóval összefoglalva minőségben, funkcióban, hangulatban akkorát ugrott előre a terület piciben, mint amekkorát a teljes Ligetre vetítve remélnek a kivitelezők a projekt végeztével. 

Dzsentrifikált? - Fotó: Városliget Zrt.

Hogy ez tetszetős-e, avagy sem, az természetesen ízlés dolga, de hogy dzsentrifikáció lenne, ahogy azt az index állítja? Aligha.  Az egyébként tényleg jól hangzó dzsentrifikáció kifejezés azt jelenti, hogy egy városrész, terület megváltozik, felértékelődik, így ennek következményeként megváltozik az eddigi lakosság összetétele. A nem túl jó szociológiai vénával rendelkező újságírónak az pl. eszébe sem jutott (vajon miért?), hogy esetleg parkhasználók igényei változtak meg. Hogy a parkban életvitelszerűen lakó hajléktalanokon kívül szinte mindenki a park felújítását, megújítását óhajtja, és a parkot évtizedekig elcsúfító rozsdafoltok, a dibdáb bódésor, a szétrohadt egykori Hungexpo épületek elbontását, meg a szörnyű Pecsa és leszakadt környékének eltakarítását.  És ezek helyett lesz szép Pavilonkert, korszerű múzeumok, új játszóterek, futókör plusz sokkal több és jobb minőségű zöldet kapnak majd az erre járók. Ez lenne a dzsentrifikáció?  Mégis, mit gondolhat a Ligetről, meg a parkot és intézményeit látogatókról az új Pavilonkert felett csípőből ítéletet hirdető index? A régi bódék és a gagyi eddig jó volt a zembereknek, most pedig rájuk erőltettek valami furcsa, idegen luxust, ami teljességgel idegen az arra járóknak, még talán a víz is kiveri majd szegényeket a megújult terület láttán.

Tényleg ez kellene a népnek?

Ezen elgondolkodva talán választ kaphatunk arra a kérdésre, miért váratott magára évtizedekig a Városliget rehabilitációja…

 

Címkék: Hír
1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/37352/pics/14926062789154682_800x600.jpg
Hír
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2017-04-29 14:30:01
"Feszl Frigyes jól csengő nevével igyekezett eladni a Városliget Zrt. a három pavilonépületet. Zászlóshajónak szánták, de annyi betegsége van a Pavilonkertnek, hogy állatorvosi ló lett belőle."

http://www.varosliget.info/index.php/85-cimlap/667-zaszloshajobol-allatorvosi-lo
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?