Blogolj!

Lefegyverzi a Liget Projekt Komáromot

A Liget Budapest Projekt ugyan nevében a fővárosra fókuszál, de van egy kakukktojás is fejlesztési csomagban, jelesül a komáromi Csillag Erőd felújítása. De hogy is jön ez ide? Noha a projekt célja elsődlegesen a Városliget parkjának teljes rendbetétele, ennek farvizén az általános múzeumi körülmények javítására és gyűjtemények minél szélesebb körű bemutatására is fókuszál. 

Forrás: origo.hu

Így jutunk el Komáromba, ahol a teljesen felújítandó Csillag erődre esett a választás, hogy helyet és teret adjon a Szépművészeti Múzeum régóta nem látható, raktárakban porosodó gipsz-szoborgyűjteményének. Igazi win-win a dolog, hiszen a Csillag erőd, a komáromi erődrendszer egyik igen csak leromlott állapotú tagjaként hosszú idők óta árválkodott kihasználatlanul, csakúgy mint a szobrok, akik helyhiány miatt nem tudták megmutatni csodálatos vonásaikat a nagyérdeműnek. Eddig. Így viszont egy műemlékhelyreállító csapással két gipszlegyet is leütnek. Bocsánat, ez tényleg borzasztó volt. 

Az erőd madártávlatból nézve csillaggá összeálló falai végre visszanyerik büszke küllemüket, belül pedig új terekkel bővül, ahol katonák helyett immár a gyerekek teljesítenek majd „szolgálatot”. A tervek szerint az erődben nem csak a szobrokat lehet majd megcsodálni, hanem az iskolák és a nebulók számára is rengeteg ismeretterjesztő, oktatási lehetőséggel készülnek a fejlesztés gazdái. Van egy tippünk, hogy Komárom igen csak előkelő helyen lesz, amikor pedagógusok ötletelnek majd az osztálykirándulás helyszínéről, de minden bizonnyal a családok és a turisták is imádni fogják. Ugye ez is jól példázza azt, hogy Liget Projekt maga az ördög műve, olyannyira, hogy ebbe még a kígyónyelvű 444 sem tudott belekötni, kénytelenek voltak az MTI hírt citálni, majd jól eldugni a cikket a lapuk alján. 

Mindegy is, a lényeg, hogy az építkezések olyan jól állnak, hogy a héten le is rakták az alapkövét, ha a csillagok együttállása szerencsés lesz, 2019-re már be is kukkanthatunk. 

Másik hír a Liget világából, hogy megnézték a szakik hogy vannak azok a fák, melyeket tavaly ültettek át a Magyar Zene Háza leendő helyén. Ugye emiatt a ligetvédők hatalmas tiltakozást rendeztek, gép elé feküdtek, teherautóhoz láncolták magukat, fára másztak, a velük szimpatizáló „szakemberek” pedig burkolt fakivágásnak, fagyilkosságnak nevezték az akciót. 

És láss csodát, a fák köszönönik szépen, remekül vannak az új helyeiken a Ligetben, elindultak a hajtások, szépen rügyeznek. Jó, persze, tudjuk, egy faátültetés csak akkor lehet sikeres, ha Bardóczky Sándor és Garay Klára egyhangúlag úgy határoz. 

Ezzel szemben a valóság meg az, hogy megint csak nagyon sok hűhó volt a nagy semmiért. 

Címkék: Hír
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/39584/pics/14982280712425340_800x600.jpg
Hír
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?