Elindultak a Liget Projekt kivitelezései

Új fokozatba kapcsolt a Liget Projekt, hiszen megannyi előkészítés, társadalmi egyeztetés  és tervezési munkával töltött álmatlan éjszaka után elindultak parkban a kivitelezések. Nem is akármilyenek, hiszen mindjárt négy helyen is dolgoznak:

  • Felújítják a vakok kertjét
  • Új sportpályákat csinálnak az iskolásoknak
  • Elbontják a volt állatorvosi rendelőt, helyette pedig zöld és kutyapark lesz
  • Rendbehozzák a Szépművészeti Múzeum kertjét

Mielőtt a részletekbe belemennénk fontos megjegyezni, hogy a kivitelezési munkálatokat megelőzően 7 Liget Park Fórumot is tartottak, ahol mindenki, de tényleg mindenki elmondhatta a véleményét (118 szervezet), javaslatát és ezeket szépen meg is hallgatták, és jószerivel bele is tudták foglalni a most megvalósítandó tervekbe. Ezek alapján indul most el a Városliget felújításának első négy lépcsője.

Sportpályák

Lássuk akkor egyenként:

Európában egyedülálló módon, kifejezetten a látássérülteknek készült egy elkerített és zárt parkrész még a hetvenes években. Itt szabadon pihenhettek, számos, a vakoknak készült speciális „élmény” elemet hoztak itt létre, de sajnos az idő vasfoga erősen megrágta ezeket. Most azonban teljesen felújítják a majd 10000nm-es kertet. A burkolatokat felújítják, a támfalak új, Braille feliratokat is tartalmazó korláttal egészülnek ki, amelyek segítenek a tájékozódásban, ezért jól felismerhető színnel lesznek lefestve. Akadálymentesített kiszolgáló-épületet helyeznek el, mosdókkal, tárolókkal felszerelve. Hangjátékokat és speciális eszközökkel ellátott játszóteret is kialakítanak, illetve persze a teljes növényzetet is rehabilitálják. A kert elkerítettsége a vakokat képviselő szervezetek kérésére továbbra is megmarad.

Kutyapark

Új sportpályákat hoznak létre az Ajtósi Dürer sor Hermina út felé eső részénél, melyet kifejezetten az iskolások kérése terveztek be, és az ő igényeik szerint szerelik fel. Lesz itt minden, két multifunkciós pálya, 200m-es futókör, kültéri fitnessz, ivókutak, szóval minden rendelkezésre áll, hogy a sok csokit ledolgozzák a nebulók. Jó hír, hogy egyébként párki használhatja a sporttelepet, de tanítási időben elsőbbséget élveznek a diákok.

A Hermina út mellett található régóta elhagyatott, igen csak ocsmányul kinéző állatorvosi rendelőt elbontják, helyét pedig teljes egészében parkosítják! Ezen a területen létrehoznak egy félhektáros kutyás játszóteret, ami ugyan elzárt, de pusztán a biztonság miatt. Nem a klasszikus értelemben vett kutyafuttatókra kell gondolni, hiszen iszonyatosan nagy területről van szó, inkább egy olyan térről, ahol minden kutya álma megvalósul. Pancsoló, fürdető, agility pálya, ásóhelyek, itatók, ürülékgyűjtők – ezek jellemzik majd az élményparkot, ahol nem mellesleg a gazdik is tudnak majd pihenni. Fontos megjegyezni, hogy a ligetvédő propaganda ellenére nem tiltják ki a kutyákat a Ligetből, sőt, ugyanúgy lehet majd használni, mint eddig is, pusztán ez a full extrás kutyapark egy plusz szolgáltatás lesz a parkba látogatóknak.

Végezetül a Szépművészeti kertjét is rendbe teszik, hiszen a múzeum felújítása és a Román Csarnok rekonstrukciója lassan elkészül, így időszerű, hogy a körülötte lévő parkfelületet is méltóképpen rehabilitálják.

Vakok kertje

Fontos megjegyezni, hogy a munkálatok járnak fakivágásokkal (összesen 39 a négy helyszínen), de kizárólag azokat veszik ki, amik már olyannyira betegek vagy balesetveszélyesek, hogy nem lehet visszafordítani az állapotukat. Tehát ezeket a Liget Projekttől függetlenül egyébként is sajnos muszáj lett volna kivágni, ezt több, független szakértő is felmérte és megerősítette. Ugyanakkor jó hír, hogy az eltávolított fákat többszörösen pótolják a területen, méghozzá 67 darab új, egészséges egyeddel, tehát összességében több fa lesz a területeken, mint azt megelőzően.

A munkálatok, ha minden jól mennek már jövő márciusban elkészülnek és nehéz elképzelni, hogy 10 darab ligetvédőn kívül ne tetszene majd mindenkinek.

Fotók: ligetbudapest

Címkék: Hír
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/44794/pics/lead_800x600.jpg
Hír
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?