Blogolj!

Megújul az Olof Palme Ház - Gatyába rázzák a Liget aggastyánját

Csak kapkodjuk a fejünket, nemrég beszámoltunk arról, hogy elindult a parkfejlesztés első üteme a Városligetben, erre mindjárt hírt adhatunk a következő, hasonlóan régóta aktuális fejlesztésről is: kezdődik a 130 éves Olof Palme Ház felújítása. 

A Városliget egyik, ha nem a legszebb épülete az Olof Palme Ház, egy igazi szecessziós remekmű, Zsolnay kerámiákkal, szobrokkal teletűzdelt homlokzata – leharcolt állapota ellenére is - mind a mai napig elvarázsol, órákig tudnám nézegetni a finom részleteit. 

Ilyen lesz

Ezért is vérzett a szívem, hogy évtizedekig nem találtak neki rendes funkciót, az állagmegőrzés sort pedig elsőként radírozták ki az elvtársak a költségvetési sorokból, így ez a hanyagság odáig vezetett, hogy az elmúlt két nyáron már a Kertem nevű szórakozóhely nyilvános toalettjévé vált szegénykém. 

Óriási pazarlás ez, kb. mintha Andrea Bocelli egy szál szintetizátorral járná az ózdi lagzikat, hátha valahova behívják egy fél órát sramlizni. 

Hála istennek a Liget Budapest Projekt tisztában volt ezzel, ezért fogták az öreg dívát, elvitték fodrászhoz, kisminkelték és új ruhát is szabattak neki. 

Magyarul kívül-belül felújítják a házat, tartalommal töltik fel és új nevet is kap. Lássuk a részleteket. 

A műemléki rekonstrukció – mert, hogy ez nem egy egyszerű felújítás lesz, hanem komoly kutatómunka előzte meg a tervezést – az eredeti, Pfaff Ferenc által jegyzett építészeti dokumentáció alapján valósul meg. Rendelkezésre állnak a Zsolnay díszítések mintakönyvei, így az épületben található míves ornamentikák teljes valójukban helyreállíthatóak. A bejárat a mostanihoz képest átkerül a túloldalra, ahol eredetileg is volt, ami elé egy nagy közösségi teret is kialakítanak, rózsakerttel, padokkal, csobogókkal.

Ilyen most

 

Az épületet, vagy legalábbis a benne működő intézményt átnevezik. Gondolom most a svéd szociáldemokraták egy emberként kapnak a szívükhöz és kétszeresére növekedik majd az IKEA-ban a barnagolyó ára, de lássuk be, semmi relevanciája nem volt Olof Palme-nak hívni a házat. Soha nem járt Magyarországon az ember, ez egy hamis, álszent gesztus volt az állampárttól, amitől azt gondolták varázsütésre mi is reformkommunistákká válunk. Nem így lett. Szóval az új név Millenium Háza lesz, utalva és emlékezve arra a prosperáló aranykorra, amikor Budapest legnagyobb fejlődését élte, ekkor építették az épületet is. 

Belül pedig egy nagy kiállítótér várja a nagyérdeműt, ahol az állandó tárlat Magyarország századfordulós virágzását eleveníti majd meg egy különleges, interaktív programmal, de helyet kap benne még egy, a millenniumi hangulatot megidéző, kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is.  

Iszonyú attraktívan hangzik, hogy készítenek egy óriási, 100 négyzetméternél nagyobb, több ezer házat ábrázoló városmakettet, melyre rávetített képekkel idézik meg a századfordulós Budapestet. A tervek szerint megelevenednek majd a 120 évvel ezelőtti Budapest életképei: utcán sétáló embereket, Dunán úszó hajókat fogunk látni a kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR) technológiák segítségével életre keltett világban. 

És hogy meddig kell erre várnunk? A munkák már novemberben elindulnak, így ha minden jól megy, már 2019 elején kávézhatunk a makett mellett a srácokkal. Na vajon ezen milyen fogást találnak majd a tiltakozók?

Címkék: Hír
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/44885/pics/lead_800x600.jpeg
Hír
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?