Igazi Karácsony a Városligetben

Hosszú ideje vártunk már erre a hírre, de most végre elkezdik az első múzeum építését a Városligetben. Több éves előkészítés után végre bezárják a volt Felvonulási téren a ronda parkolót, elhajtják a büdös autókat a parkból és cserébe kapunk egy trendi épületet egy olyan világszínvonalú gyűjteménynek, amelynek egy magára valamit adó ország már évtizedek előtt palotát emelt volna. Mi most csak kalapot tudunk, előtte.

A hír, hogy még idén, Karácsony előtt elkezdik az építkezést. Persze, nem mindenki örül ennek, sokan féltik a parkoló betonplaccot (hajrá környezetvédők!), még többen pedig már keresik a láncokat, hogy a kivágandó fákhoz kötözzék magukat. Nekik sajnos belerondít a közelgő ünnepükbe az a hír , hogy ott pont nincsenek fák, de ne aggódjunk, kitalálnak majd valamit (macskaköveket gyilkolnak a Városligetben, akadályozzunk meg a Kormányt ebben a gaz cselekedetében, lásd még: diktatúra, bulika, frusztráció, stb).

„Mi a faszért ” Karácsony G.-nek csak annyi jutott eszébe, hogy ne ide hozzák azt a múzeumot, hanem vigyék inkább a Bálnába, hiszen az is egy épület. Az, hogy egy múzeumi gyűjteménynek csak szükséges, ámde nem elégséges feltétele a négy fal meg egy tető, arról sajnos szegényke nem tud, a pártja három főt számláló szellemi holdudvara pedig még nem volt múzeumban, így aztán felbüfögtek valamit, ami elsőre az eszükbe jutott. Az pedig csak másodlagos, hogy ezzel mélyen lenézik a néprajzos szakmát meg az építészeket, de ne is várjunk mást azoktól, akinek már nincs semmi veszítenivalójuk.  Ferencz Marcel, a zseniális új épület tervezője egyébként annyit mondott, hogy csaknem 250 mérnök összesen több mint 700 ezer munkaórát dolgozott a terveken.  Igen, dolgoztak. Sokat. Ezt kéne tenni, azt’ nem beszélne egetverő marhaságokat néhányunk.

Na, de a lényeg, hogy az igazi Karácsony közeledtével nézegessük még az épület terveit, és ezzel kívánjunk egymásnak Boldog Ünnepeket.

1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/46009/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2017-12-18 09:23:14
Lizsé, nektek a Liget projekt ellezői iránti gyűlöleteteknél csak a Városligettel kapcsolatos tájékozatlanságotok nagyobb.
Nem tudjátok, hogy az a ronda parkoló, az nem a városligeti park mellett, hanem a városligeti PARK TERÜLETÉN van. Értitek? A parknak azon a részén a Rákosi-érában (eléggé el nem ítélhető módon) megszüntették a zöldet, hogy felvonulásra alkalmas, betonozott teret csináljanak. Évtizedekkel később aztán autóparkoló lett.

Na, ezt a területet ahelyett, hogy visszaadnák a zöldnek, most beépítik egy nagy múzeummal (meg egy színházzal). Nem, Lizsé, elő ne gyertek azzal, hogy a múzeumon tetőkert lesz, mert annak a növényzete sz.rt se ér ahhoz a növényzethez képest, ami ott a múzeum (meg a színház) NÉLKÜL LEHETNE.

Jobb, ha tudjátok, hogy "egy magára valamit adó ország" a világszínvonalú néprajzi gyűjteménye számára NEM a 200 éves közparkjába erőszakolna bele egy "trendi épületet". Sőt, "egy magára valamit adó ország" más múzeumokat, meg színházat SEM építene a 200 éves közparkjába, mert ha már felújítja a parkot, akkor nem növelné, hanem csökkentené annak az előírásnál nagyobb beépítettségét.

Ti viszont tapsikáltok ennek az őrültségnek és azokat gyalázzátok, akik akadályozzák a megvalósítását. És ne hazudjátok, hogy "sokan féltik a parkoló betonplaccot", mert azt a franc sem félti. A Liget projekt ellenzői a betonplacc helyett nem épületeket akarnak, hanem valódi zöldfelületet, a park szintjén.
Lehet az a múzeumépület akármilyen "zseniális", tervezhették azt többszázezer munkaóra alatt mérnökök százai, de ha azt az épületet a 200 éves városligeti parkba akarják beépíteni, akkor az az épület OTT nem jó.

Ami pedig az épület terveinek nézegetését illeti, e művelet közben ajánlatos az erős fenntartás. Az általatok közölt videó ugyanis LÁTVÁNYTERVEKET mutat, az ilyenek viszont – amit azt Fürjes Balázs kormánybiztostól tudjuk –, csak parasztvakításra szolgálnak.
Ja, és hogy el ne felejtsem: a Duna Aréna látványtervei, amelyeknek kapcsán Fürjes parasztvakításról beszélt, azok úgyanúgy Ferencz Marcel építészirodájából kerültek ki, mint ennek a múzeumnak a látványtervei.

Azok az építészek, akik közreműködnek a Liget projekt megvalósításában, úgyanúgy elítélendők, mint azok az emberek, akik e projektet kiagyalták és minden szakmai tiltakozás ellenére keresztülverni akarják.
Befejezésül én nem nézegetést, hanem olvasást javasolok nektek:
http://epiteszforum.hu/kevesebb-esztetikat-tobb-etikat
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?