Halad a Liget megújítása - ez történt idén a Városligetben

A tavalyihoz képest kevésbé puskaporos, de annál tartalmasabb évet zárt a Városliget. Századfordulót idéző pavilonokat kapott a park, elindultak a kertészeti munkák, az egyre apadó Ligetvédők pedig hol biztonsági őrt gázoltak, hol a autókat rongáltak. Ez történt a Lizsében idén. 

Igen csendesen indult az év a parkban, a Liget Projekt és az ellentábor pávatánca a tiltakozók létszámának és kedvének együttes fogyásával látványosan alacsonyabb fordulatszámra váltott. Nehéz is lenne belekötni abba, hogy a Városliget megszabadult a testén furunkulusként viszkető legocsmányabb épületeitől, jelesül a Petőfi Csarnok, Hungexpo irodák, Közlekedési Múzeum rozsdamarta triójától.

Az új pavilonok egyike

Egészen áprilisig kellett várni az év első igazán említésre méltó eseményére, ami rögtön mindjárt a Liget Projekt egyik iránymutató, emblematikus materializálódása lett. Ugye többször is beszámoltunk róla, hogy az Állatkerti körúton a rendszerváltás egyik utolsó mementójaként tucatnyi lepattant bódé zsírgőzös miliőben disztribútálta a kínai műanyagipar zászlóshajó termékeit. Na ezeket hála istennek elbontották, és a helyükre a Városliget egyik legszebb időszakát megidéző pavilonokat húztak fel, méghozzá az eredeti Feszl Frigyes tervek alapján A terv ugye az, hogy a Liget egészére nézve is valami hasonló minőségugrást érjenek el. Érdemes kisétálni és megtekinteni őket, így kell gusztusosan, a historizáló giccset elkerülve helyreállítani egy történelmi területet. Ha a kínálatot és az árszínvonalat sikerül finomhangolni, csillagos ötös végeredményről beszélhetünk.

Ugye, hogy jobb mint volt?

Szintén tavasszal történt még, hogy a Liget Projekt programjának véglegesedésével úgy érezték a gazdái, hogy érdemes külföldre is elvinni és bemutatni a terveket, hiszen azok már önsúlyuknál fogva is jelentős építészeti és kertépítészeti értékkel bírnak, melyeket érdemes terjeszteni, megmérettetni. Hogy milyen jól gondolkodtak, visszaigazolta a zsűri is: Franciaországban a MIPIM elnevezésű legjelentősebb nemzetközi kiállításon - ami gyakorlatilag a műfaj Oscar-díja - a legjobb Európai Uniós nagyprojektnek választották, világszerte egyedül csak a japánok városfejlesztése tudott rákontrázni Ligetre.

Májusban a Kormány döntött, hogy a Közlekedési Múzeum kap egy Ligeten kívüli területet, ahol a nagytestű villamosokat, vonatokat, buszokat, repülőket egyszerre be tudja mutatni gyűjteményéből, így nem kell beszuszakolni őket a parkba. A Ligetbe pedig az eredeti tervek alapján visszaépítik a történeti múzeumot, ahol a magyar feltalálóknak állítanak emléket. Régi igénye volt már ez a Közlekedésinek és ezzel kompromisszumok nélkül tudja a teljesen anyagát, több helyszínen kiállítani.

Jó pár kilométerrel arrébb lerakták a Komáromi Csillagerőd alapkövét Júniusban, ami meglepő, de része a Liget Projektnek. Hogy miért? Ha már felújítják az erődöt evidens, hogy nem tüzelő állásokat állítanak vissza, hanem kulturális tartalommal töltik fel a pompás alakzatú építményt. A szépművészeti múzeum gipszszobor gyűjteménye pedig adja magát, hogy ide kerüljön, és ne raktárakban porosodjon. Tehát ágyúk helyett szobrok, ami igazán szép kultúrpacifista üzenet.

Júliusig kellett várni az első balhéra, egy kisebb villongás alakult ki a Rondó mellett, amikor két fa előkészítését kezdték meg az átültetésre, megjelent 20 darab ligetvédő emberkedni. Itt jegyzik fel a krónikás trubadúrok a hős Várnai László tömegeket inspiráló tettét, amit a következő évszázadok során is még énekelni fognak bárdok: a Civil Zugló sziklaöklü elnöke kihasználva a balhé okozta zavargásokat, suttyomban jól végigkarcolta a faátültető cég autóját. Az igazi komikum csak ezután jött. Bátor tettét kiszúrta egy rendőr és megkopogtatta karcolgatásba belefeledkező, a Liget hímnemű Jeanne d`Arc-jának vállát, aki erre Dombi Tibor fénykorát idéző futásba kezdett a hatóság elől. Végül elkapták, bár aranyérmet ért a sprintelése, jutalma egy eljárás lett.

A Ligetvédők így érzik jól magukat

Ugyanebben a balhéban a másik negatív hős, Szabó Gábor, hírhedt MSZP-s és DK-s aktivista is színpadra lépett. A számtalan kormányellenes tüntetésen síppal, dobbal provokáló tette minden eddig határon túlment. Szabó igazi virtigli szoci „környezetvédőként” gépkocsival közlekedik a parkon belül, természetesen behajtási engedély nélkül. Ezért már többször is megbüntették korábban. A balhé reggelén is megszokott közlekedési útvonalán haladt volna be, hogy akadályozza a faelőkészítő munkálatokat, de legnagyobb megdöbbenésére a FINA építkezések miatt lezárták a forgalom elől kedvenc útját. Amikor meg akarta állítani egy ott dolgozó biztonsági őr, hogy ezt jelezze neki, Szabó a fék helyett a gázra taposott és elsodorta az őrt, majd segítség nyújtás nélkül továbbhajtott. A rendőrök még a Városligeten belül elkapták, büntetőeljárás indult ellene, ami azóta is tart. Szomorú példái ezek annak, hogyan próbálnak politikai aktorok és pillanatemberek a Városliget megújításának hátán három percre bekerülni a médiába, kevés sikerrel. Jól jelzi, hogy mennyire kifulladt már ez a téma, hogy a ballibek D`artagnan-ja, Karácsony Gergely sem hallatja a hangját Liget ügyben. Pedig az elmúlt napok eseményei kapcsán látszik, ő aztán minden minimális politikai haszonnal kecsegtető ügybe beleáll. Legyen az Hiller Pista sejpítően szép, invitáló szirénhangja, vagy Szigetvári takonytól zöld, kézfogásra nyúló tenyere.

Vissza az érdemi dologra, nyáron bemutatták a tájépítészeti terveket, ami alapján meg fog újulni a Városliget parkja. Lesz itt minden: teljesen megújított növényállomány, akadálymentesítés, egész évben látható, kibővített Városliget-tó, új játszóterek, autómentesítés, normális sétányok, padok stb. – felsorolni is nehéz, de összességében elmondható, hogy minden olyan dolgot megvalósítanak, ami egy ilyen volumenű felújításnál elvárható a XXI. században.

És hogy ez mit jelent a gyakorlatban, hamarosan megtudjuk, hiszen szeptemberben bejelentették a parkrekonstrukció első ütemét, melyet októberben el is kezdtek. Ennek köszönhetően a vakoktól kezdve a kutyásokig mindenki jól jár, a tervekről részletesen itt számoltunk be, érdemes mazsolázni. Jövő márciusban pedig, ha miden jól megy, már le is tesztelhetjük a végeredményt.

A hamarosan elkészülő kutyás park

A ligetvédők elkeseredettsége ősszel tetőzött, a Petőfi Csarnok bontási területén találtak egy azbeszcementtel bevont csődarabot, amire megpróbálták egy komplett kampányt felhúzni, mondván, hogy egész Budapest azbesztózis veszélyben forog. Akciójuk hamar dugába dőlt, a csődarabról szakértők által hamar kiderült, hogy teljesen veszélytelen, a tényleg óvatossággal kezelendő szálló azbesztes építőelemeket pedig már rég elszállították, szigorú ellenőrzések mellett. Az nyilván nem zavarja őket, hogy valószínűleg a saját lakásaik (már amennyiben vannak) közműhálózatában is ilyen csöveken keresztül megy a víz.

Az év utolsó momentuma pedig minden bizonnyal a Néprajzi Múzeum építésének megkezdése lesz, a munkaterületet már le is határolták. Egészen elképesztően szép épületet terveztek Ferenc Marcel-ék, érdemes áttekinteni a terveket, igazán ékes dísze lesz ez a kortárs épületeket bántóan nélkülöző fővárosunknak.

A Néprajzi Múzeum új épülete

Dióhéjban ennyi lenne hát a Városliget ezévi krónikája, most egy picit megpihenünk, hogy újult energiával térjünk majd vissza, mert jövőre is lesz miről tudósítanunk bőven, főleg, hogy ráfordulunk a választásokra. Igyekszünk továbbra is borotvaéles macsétával átvágni magunkat a méregzöld ködön, hogy ne csak a szélsőségek politikával túlfűtött szemüvegén keresztül tájékozódjatok a Városligetben folyó történésekről.

1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/46469/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2018-01-08 22:24:19
Ez lenne az évzáró dolgozatotok, Lizsé?

Hát jó, nézzük, miket írtok:

KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM ÉPÜLETE
"a Városliget megszabadult a testén furunkulusként viszkető legocsmányabb épületeitől, jelesül a Petőfi Csarnok, Hungexpo irodák, Közlekedési Múzeum rozsdamarta triójától."

Ajvé, Lizsé! Éppen ti, a Liget projekt feltétlen támogatói minősítitek "furunkulusként viszkető legocsmányabb"-nak a Közlekedési Múzeum épületét és örvedeztek a lebontásán?

De hiszen a projekt kiagyalói azt az épületet 2014-ben még lebontani sem tervezték, csak részlegesen újjáépíteni! Olvassátok csak:
2014.május, VÉSZ:
"A Közlekedési Múzeum nem csupán bővül, de az eredeti tervek szerinti (részleges) újjáépítésére is sor kerül. A bővítés a jelenlegi szervizút és parkoló helyén, az épület előtt a térszín alatt javasolt. Ennek tervezett mérete kb. 3000 m2"

De hiszen ezt a "furunkulusként viszkető legocsmányabb" épületet 2015-ben ti még "lenyűgöző"-nek neveztétek:
2015.04.02. Lizsé (Kamerás Iván):
"Visszakanyarodva tehát a Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló teljes történeti rekonstrukció miatt most három évre el kell búcsúznuk a Közlekedési Múzeumtól. Cserébe visszakapjuk a századfordulót idéző, lenyűgöző Pfaff féle épületet, amely belül kiegészül egy új, a térszint alatti 1000m2-es kiállítótérrel (összesen 8600m2), természetesen a mai modern kor igényeihez igazítva."

A következő évben a Városliget Zrt. "suttyomban" változtatott a VÉSZ-en:
2016. január:
"A Közlekedési Múzeum az eredeti tervek alapján újraépül, a pinceszint azonban bővül a jelenlegi szervizút és parkoló területét terepszint alatt igénybe véve. Ennek tervezett mérete kb. 3000 m2."

Ami a pincébe süllyesztett kiállítóteret illeti,
arról négy hónappal később a kinevezett múzeumigazgató, Vitézy így beszélt:
2016.05.24.:
"A kiállító teret – amely duplája lesz a korábbinak – föld alá helyezzük. 9000 m2 új kiállító tér nyílik majd meg a látogatók előtt. A korszerű kiállítás technológia szempontjából a legjobb, mert természetes fényt alig kap majd, a fényjátékokat, hangokat, érzeteket jobban fel tudjuk építeni. Ez az épület túlságosan sok természetes fényt engedett be, így aztán elkezdték lefalazni az ablakokat, ezt a föld alatti kiállítással el tudjuk kerülni."

Szóval, Vitézy "múzeumi szakértői" véleménye szerint nagyszerű dolog, hogy a Közlekedési Múzeum a Városligetben, a föld alatt fog kiállítani nagyméretű tömegközlekedési járműveket.

Na és most erre mit csináltok ti, Lizsé?
Nekiálltok lelkendezni azon, hogy a kormány mégsem akarja a föld alá szuszakolni a Közlekedési Múzeumot a Városligetben:
"Májusban a Kormány döntött, hogy a Közlekedési Múzeum kap egy Ligeten kívüli területet, ahol a nagytestű villamosokat, vonatokat, buszokat, repülőket egyszerre be tudja mutatni gyűjteményéből, így nem kell beszuszakolni őket a parkba. A Ligetbe pedig az eredeti tervek alapján visszaépítik a történeti múzeumot, ahol a magyar feltalálóknak állítanak emléket. Régi igénye volt már ez a Közlekedésinek és ezzel kompromisszumok nélkül tudja a teljesen anyagát, több helyszínen kiállítani."

Úgy látom, Lizsé,
változhat bárhogy a Liget projekt gazdáinak elképzelése, azon ti mindig tudtok lelkesen tapsikolni.

PAVILONOK
Tavaly tavasszal ezt írtátok:
2017.04.19.:
"...kinőttek a földből a pavilonok, de meg is nyitották a kapuikat, ezzel egy új, igazi közösségi teret kaptak a Liget látogatói. Az új pavilonokban lehet kávézni, sütizni, fagyizni, de hasznos kis dolgokat is lehet venni a Városliget történetét bemutató kiadványtól a piknikfelszerelésekig."

Négy hónappal később azonban már nem írtatok semmit,
pedig ezt történt:
2017.08.02.
"Máris bezárt egy üzlet a Liget-projekt büszkeségének számító, áprilisban átadott pavilonok egyikében. Az az art-shop-ban borsos áron kínáltak művészeti tárgyakat – például 4 ezer forintos bögréket, 20 ezer forintos rongybabákat –, s ezek a jelek szerint nem hozták meg a turisták vásárlókedvét. A nyitvatartási idő egyre rövidült, a múlt héten pedig végleg bezárt az üzlet. Úgy tudjuk, a bolt helyére a szomszédos kávéház-cukrászdából a fagylaltozót költöztetik át."
http://nepszava.hu/cikk/1136558-gyors-csod-a-liget-projektben

Azután a helyzet tovább rosszabbodott, de ti persze, erről sem írtatok:
2018.01.04.
"Üzletként és fagyizóként sem működött sokáig a Városliget tavaly tavasszal átadott három pavilonjának egyike. A 104 millió forintba került turistacsalogató épületet ma raktárnak használják: rekeszek, fagylaltozó pultok, székek és más vendéglátós kellékek hevernek egymáson az Állatkerti körúton található kis épületben. Először műtárgyakat próbáltak benne árulni, de az ötlet nem jött be, és később az édesség árusítása sem hozott elég hasznot. Így hónapok óta csak raktárnak használják a Feszl Frigyes tervi alapján készült pavilont."
http://nepszava.hu/cikk/1149392-szazmillios-raktara-lett-a-ligetnek

Nem, Lizsé, ti a fenti kudarcról semmit sem írtatok.
Ti még most is ezt nyomjátok:
"A Városliget egyik legszebb időszakát megídéző pavilonokat húztak fel... A terv ugye az, hogy a Liget egészére nézve is valami hasonló minőségugrást érjenek el."
Na, szép kis "minőségugrás", mondhatom:
kellékraktár lett egy Feszl Frigyes tervezte, nagy költséggel megépített ligeti pavilon.
És ráadásul, az a terv, hogy "hasonló minőségugrás" legyen az egész Ligetben...
Gratulálok!

MIPIM
Erről ezt írjátok:
"Szintén tavasszal történt még, hogy a Liget Projekt programjának véglegesedésével úgy érezték a gazdái, hogy érdemes külföldre is elvinni és bemutatni a terveket, hiszen azok már önsúlyuknál fogva is jelentős építészeti és kertépítészeti értékkel bírnak, melyeket érdemes terjeszteni, megmérettetni. Hogy milyen jól gondolkodtak, visszaigazolta a zsűri is: Franciaországban a MIPIM elnevezésű legjelentősebb nemzetközi kiállításon - ami gyakorlatilag a műfaj Oscar-díja - a legjobb Európai Uniós nagyprojektnek választották, világszerte egyedül csak a japánok városfejlesztése tudott rákontrázni Ligetre."

Na, ez, amit írtok, egyszerűen nem igaz.
A MIPIM-en 2017-ben 11 kategóriában lehetett pályázni. Baánék leperkálták (közpénzből) a jelentkezési díjat, a Liget Budapestet benevezték a "Best Futura Mega Project" kategóriába és kiutaztak (közpénzből) Cannes-ba.
A 11 kategóriában ÖSSZESEN 214 pályázó volt, de hogy a "Best Futura Mega Project" kategóriára (meg a másik 10 kategóriára) hányan pályáztak, azt nem közölte a MIPIM. (Egy kategóriában elméletileg 4 és 174 között lehetett a pályázók száma). Azt közölték, hogy a Liget projekt egy japán, egy brazil és egy orosz mellett bekerült a kategória 4 legjobbja közé. A zsüri aztán a japán Kashiwa-no-ha Smart City projektet nevezte meg győztesnek. Olyat nem közöltek, hogy "legjobb Európai Uniós nagyprojekt". A kategória másik három pályázatának sorrendjét nem közölték. Értiktek, Lizsé? Nem közölték! Kamuztatok Lizsé, hogy a japcsik mögött a Liget projekt lett a második.

Megjegyzem, Baánék később azzal hencegtek, hogy a projektjük "vonzotta a Budapest-standra a befektetőket, a Városliget Zrt. több megkeresést is kapott a projekt finanszírozására". Na, erről azóta hallgatnak, semmi hír (szerencsére).

AZBESZT
Erről most ezt a hadovát nyomjátok:
"A ligetvédők elkeseredettsége ősszel tetőzött, a Petőfi Csarnok bontási területén találtak egy azbeszcementtel bevont csődarabot, amire megpróbálták egy komplett kampányt felhúzni, mondván, hogy egész Budapest azbesztózis veszélyben forog. Akciójuk hamar dugába dőlt, a csődarabról szakértők által hamar kiderült, hogy teljesen veszélytelen, a tényleg óvatossággal kezelendő szálló azbesztes építőelemeket pedig már rég elszállították, szigorú ellenőrzések mellett."

Megismétlitek a szeptemberi hadovátokat. Pedig arra megírtam nektek:
2017.09.17.:
"a szakszerű azbeszmentesítést nem a már lebontott épület törmelékein, sitthalmain végzik, hanem még a még álló épületen, a bontás előtt.
A Városliget Zrt-nek ott volt az általa rendelt vizsgálati jelentés a Drycontól, ami szerint "Mentesítés során kerülni kell a roncsolást, törést, ezért az azbesztcement csövek környezetében előnyösebb a kézi szerszámok alkalmazása, kis léptékű munkavégzéssel".
A bontás után a helyszínen maradt törmelék (Hahó Lizsé! Látod az általad berakott fotót?) éppen azt bizonyítja, hogy a bontást végző DTRT egyszerűen köpött a szakszerűségre.
A még ép azbesztcementcső azbesztje valóban kötött azbeszt, de a bontási törmelékben látható, porló csődarabkák azbesztje már nem az."

SAJNÁLOM,
kedves Lizsé, de erre a dolgozatotokra tököt is csak nagy jóindulattal lehet adni.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?