Blogolj!

Leégett a ligetvédők tábora

Számtalanszor megírtuk már, hogy a ligetvédők folyamatosan illegálisan tüzet raknak, és főzöcskéznek a Városligetben, illetve a táboraik fűtéséről is fokozottan tűzveszélyes módon gondoskodnak. A gáztartályok sokasága sem ritka látvány, de ami a legnagyobb paradoxon: a fákat féltő környezetvédők FATÜZELÉSŰ kályhákkal melegítik magukat. 

Az már csak hab a tortán, hogy életvitelszerűen laknak a ligetben, ami szintén minden létező jogszabállyal ellentétes.  

Szóval eddig is csak a szerencsén múlott, hogy nem történt meg a baj, de úgy tűnik tegnap este elfordult tőlük a hajléktalan tüntetők védőszentje: úgy ahogy van, tokkal-vonóval leégett az egyik táboruk. Érdemes megnézni a képeket, hogy milyen undorító környezetet hoztak létre a Ligetbe maguk körül. Ráadásul szinte teljesen sikerült leégetniük egy évtizedes tiszafát is. Na ez a beszéd! Ilyen egy igazi feketeöves környezetvédő, vajon forog-e most irodájában a Szigetvári Karácsony duó, hogy a legutóbbi ligetvédő gyűlésen jelenlétükkel legitimálták ezeket az élősködő, megélhetési tüntetőket? Nyilván nem, mert a zsák rátaláltatott a foltjára. 

Nézze el nekünk a kedves olvasó a társadalmi szolidaritás látszólagos hiányát, de legyünk kíméletlenül őszinték: itt nincsen szó semmilyen ligetvédelemről, ezek vastagon leszarják a parkot és azt, hogy mi fog majd történni vele. Nekik ez csak egy átmeneti lakhely. Ezek a szerencsétlen hajléktalanok csak kihasználják a ligetvédelemmel szemben támasztott balliberális szimpátiát, és a választások közeledtével a balhét kerülő hatóságok óvatosságát, hogy a környezetvédelem leple alatt legyen hol lakniuk.  

Az, hogy közben gusztustalanul lepusztítják a parkot és leégetik a növényzetét, kit érdekel! Ugye?!

Balul sült el a kumpisütés?

Szépen rotyog a pörkölt, nem baj, ha leég a fél Liget

Jól kifüstöljük azt a finom falat húst!

Ez maradt a tűz után, háttérben a kiégetett fa

Ilyen körülmények között éltek

 

3
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/47886/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Miklós válasza: Lizsé bejegyzésére 2018-02-03 16:36:30
Lizsé, ti reagáltok egy beírásra? Na, szerintem, ilyen még nem volt.
Erre illik alapos választ adni.

Vettem a fáradságot és a kezdettől (2014.06.01.) mostanáig (2018.01.31.) végignéztem az összes cikketeket, illetve a saját beírásaimat.

1.)
A fenti időszak alatt összesen 109 cikket közöltetek.
A Liget projektet 37 cikkben a dicsértétek, méltattátok valamely részét, DE nem volt egyetlen egy írásotok SEM, amiben bíráltátok volna akárcsak egy elemét is.
Egyetlen egy sem volt.
Az a mindössze 4 (négy) kritikus megjegyzés, amit a projekttel kapcsolatban tettetek, az a projekt gazdáira vonatkozott. Nevezetesen: miért kellett megvenni 20-20 ezer euróért 5 db nem is nyertes tervet; Hoppál és Baán ellentmondott egymásnak; Baán sokat késett egy fórumról; a Városliget Zrt. miért engedett a kerékpárosok követelésének. Kész, ennyi.
Ezzel szemben a 109 cikketeknek több mint a felében, 58 (ötvennyolc) cikkben pocskondiáztátok, illetve gyaláztátok a Liget projekt ellenzőit. Legtöbbször és legdurvábban a "ligetvédőket" szidalmaztátok, a néven nevezett személyek közül a legtöbbet Karácsony Gergely kapta, de nem kíméltétek a minősítéseitektől pl. Garay Klárát és Ráday Mihályt sem.
Jellemző, hogy a 109 cikketek közül mindössze 1 (egy) cikkben lehetett olvasni arról, hogy vannak a Liget projektet ellenző, komoly szakmai szervezetek és hogy ezek azt miért ellenzik. Ezen kívül volt még 8 (nyolc) cikk, amiben – elítélően – írtatok építészekről (pl.: Zoboki, Finta J., Egeraat), illetve egy kertészről (Megyeri), akik szembe kerültek a projekttel, illetve ellenzik a megvalósítását.

Ezek után válaszolok arra kérdésetekre, hogy rendben lévőnek tartom-e, hogy emberek úgy védik a Ligetet, hogy ott táborokat építenek maguknak, közülük többen ott is élnek. Az oda rendszeresen kijáró társaikkal együtt pedig a projekt megvalósítását akadályozzák, akcióznak, balhékat csinálnak.
Nos, ezt én egyáltalán nem tartaNÁM rendben lévőnek, sőt elítélNÉM, HA egy jól előkészített (alaposan átgondolt, szakmai képviselőkkel egyeztetett, társadalmi támogatást élvező) nagyberuházásról lenne szó. DE a Liget Budapest projekt (korábbi nevén Múzeumi Negyed projekt) NEM ILYEN nagyberuházás.
Önkényes módon jelölték ki a helyszínét, amihez a szakmai és a társadalmi tiltakozások ellenére görcsösen ragaszkodnak, a beruházás tartalma pedig átgondolatlan, azt ötletszerűen változtatgatják, a róla szóló kommunikációban a nagyközönséget félrevezetik.
Tény, hogy a Liget Budapest projekt új beépítésekkel növeli a városligeti park (amúgy csökkentendő) beépítettségét, és a közparki funkciók kárára eltorzítja a jelenlegi arányt a Városliget közparki funkciói és másodlagos/harmadlagos funkciói között. Ebből következően a Liget Budapest egy káros projekt, és mivel káros, ezért ajánlatos megakadályozni a megvalósítását.
Tény, hogy a nagyközönség legnagyobb részéhez eljutó tájékoztatásban sajnos, nem jelennek meg a komoly, részletesen kifejtett szakmai ellenvélemények, viszont annál inkább megjelennek a laikus Ligetvédők helyszíni akciózásai, balhéi. Nálatok Lizsé, ez (lásd a rólatok készített statisztikámat) még fokozottabban érvényes.

A Liget Budapest projekt valamennyi ellenzője, szakmabeliek és laikusok (köztük a Ligetvédők) egyetértenek abban, hogy a Városligetet a 3 új múzeum+1 színház (ÚNG+MZH+NM+VSZ) NÉLKÜL kell megújítani. A parkon átvezetett gépkocsiforgalmat meg kell szüntetni, a zöldfelületet növelni, közparki funkciókat erősíteni kell. Úgy, ahogy a tájépítészeti pályázaton győztes Garten Studio a 7. sz tervlapján AZONOS ÉRTÉKŰ alternatívaként megtervezte. Ráadásul, ez a 250 milliárdos Liget Budapest projektnek
kb. a 10%-ából (tíz százalékából) megvalósítható lenne.
E cél elérése érdekében a laikus Ligetvédők tevékenysége (akár tetszik, akár nem) sokkal eredményesebb, mint az általam preferált szakmai tiltakozások. Ezt sajnos, kénytelen vagyok belátni,.

2.)
Sajnálatos, hogy ti Lizsé, azokkal az alapvető fogalmakkal sem vagytok tisztában, amelyek a Liget projekt kommunikációjában fontos szerepet játszanak.
Összekeveritek (megjegyzem, a Városliget Zrt. is gyakran összekeveri) a zöldterületet a zöldfelülettel.
2016.05.09-én a Ligetvédők orra alá dörgölitek a két definíciót, de aztán ti még 2017-ben is képesek voltatok ezt az ostobaságot írni: "új zöldterületekkel gazdagodik a Városliget".
Vagy például az ellen ágáltok, hogy a projekt ellenzői "beépítés"-ről beszélnek. Mondjátok, ha szerintetek nincs "beépítés" a Városligetben, akkor hogyan írhat elő a Városligeti Építési Szabályzat %-os értékeket arra, hogy "beépítés megengedett legnagyobb mértéke"?

3.)
A cikkeitek szélsőséges elfogultsága sok mindenben látszik.
Néhány példa:
Előbb azon lelkendeztek, hogy föld alatti kiállítószintekkel növelve, újra felépítik a Közlekedési Múzeum eredeti épületét a Ligetben,
később meg azon lelkendeztek, hogy az illetékesek milyen jól felismerték, sokkal értelmesebb nem a Ligetben megcsinálni a Közlekedési Múzeumot, mert abban nagy méretű és nehéz tömegközlekedési eszközöket állítanak ki.

Előbb áradozva írtok a 6 új múzeum (ÚNG/LM+MZH+MFM+MÉM+NM) koncepció nagyszerűségéről, aztán – mintha mi sem történt volna – már a 3 új múzeum+1 színház (ÚNG+MZH+NM+VSZ) koncepciót dicséritek. De azt, hogy miért, hogyan történt ez a koncepcióváltás, arról hallgattok.

Egy mukkot sem írtatok arról, hogy az (általatok is) agyondicsért két győztes japán terv (ÚNG és MZH) egyszerűen nem felelt meg a Városligeti Építési Szabályzatban előírt, a zöldtetők alkalmazásáról szóló követelménynek.

Hallgattatok arról is, hogy a Néprajzi Múzeum pályázatán győztes francia tervet miért dobták ki, miért kellett a múzeum helyét megváltoztatni és új pályázatot kiírni.
Hallgattatok arról is, hogy hogyan, miért kerülhetett be váratlanul a projektbe a Városligeti Színház újbóli megépítése, hogy a látványterven mi a fene az a furcsa toldalék az épület végén; továbbá hallgattatok arról, hogy aztán az újratervezés közben le is állították az egészet.

Végül még egy példa:
2016.01.22-én örömmel hoztátok a hírt: Lázár János a Kormányinfón közölte, a miniszterelnök azzal bízta meg őt, hogy 2016.02.10-ig készítsen el egy "terv koncepciót" a Nyugatit és a Ligetet összekötő "Liget II" projektről, amelyben a vasutat a föld alá vezetik, fölötte parkot csinálnak, oda 1 millió (!) fát ültetnek.
Ti Lizsé ugye, állítólag figyeltek. "Nagyon."
Hogy tudtatok elfeledkezni erről a most már 2 (kettő) évvel ezelőtt bejelentett grandiózus kormányzati koncepcióról? Hogyhogy nem foglalkoztat benneteket, hogy mi a lett ezzel a "Liget II" projekttel?

4.)
Amint az elején írtam, a cikkeitek mellett elolvastam az azokra reagáló saját hozzászólásaimat is.
A rátok vonatkozó, (bizonyított) állításaimmal együtt, kivétel nélkül, mindegyiket fenntartom.
Válaszolok
Lizsé válasza: Miklós bejegyzésére 2018-01-31 21:53:38
Kedves Miklós!

Köszönjük az észrevételeidet. Nem gondoljuk, hogy hazudtunk és az sem igaz, hogy kritikátlanul néznénk a Liget Projekt munkálatait, de az tény, hogy sokkalta több kivetni valót találunk az úgynevezett ligetvédők munkásságában, akik -
szigorúan szubjektív véleményünk szerint - tevékenységükkel, közvetett módon konzerválni akarják a sokkal jobb sorsra érdemes park lepusztult voltát.

Ha nem is minden elemében értünk egyet a projekttel, de elvitathatlan, hogy végre van szándék és erőforrás arra, hogy rendbe tegyék a liget infrastruktúráját, növényzetét, tervszerű karbantartását, úthálózat racionalizálást, közmű fejlesztéseket, koncepció szerinti ültetését a fás szárú növényeknek, a beteg fák eltávolítását, az autók fenntarthatatlan helyzetét és még sorolhatnánk. Lehet, hogy túl merész az építészeti program, de azt gondoljuk, hogy ha a PeCsa és Hungexpo típusú épületek évtizedekig vegetálhattak a parkban anélkül, hogy visszafordíthatatlan károkat okoztak volna és bárki felemelte volna ellenük a szavát, a hasonló alapterületű kortárs épületek csak előnyére válhatnak a parknak.

És akkor a ligetvédőkről. Érdeklődéssel figyeljük őket, de se energiánk, se hajlandóságunk nincs arra, hogy napi rendszerességgel kövessük az őket jellemző csoportdinamikát és regisztráljuk, hogy most épp melyik ember, melyik zászlóaljat erősíti. Ráadásul dunát lehetne rekeszteni azokból a vitáikból, amikor összekülönböztek, hogy melyik csoport a védi jobban a ligetet, melyik az autentikusabb szabadságharcos, így nem tisztünk, hogy ebben igazságot tegyünk, a legkisebb közös többszörös minden megnyilvánulásukkor a ligetvédelem, így nem állítunk valótlant, ha ligetvédőknek tituláljuk őket.

Inkább arra a véleményedre lennénk kíváncsiak, hogy szerinted rendben van úgy védeni a ligetet, hogy ott napi szinten tüzet raksz? Életvitelszerűen egy sátortáborban laksz, ami napról napra pusztul le, gusztustalan körülményeket teremtve maga körül? Gázpalackot tárolni egy sátorban, ami csak a szerencsének köszönhetően nem robbant fel? És még sorolhatnánk azokat a dolgokat, amivel a ligetvédők fennállása alatt nem hogy előnyére váltak volna a parknak, de kifejezetten elriasztották onnan az embereket.

Természetesen írásodból kiderül, hogy sosem leszünk egy platformon a fentiek megtárgyalása során, de engedd meg, hogy abban a hitben tartsuk magunkat, hogy amit a Liget Projekt felvállalt a Városliget ügyében az inkább előnyére fog válni a parknak, hosszú-hosszú évtizedek elhanyagoltsága után. Ez utóbbiban elévülhetetlen bűne volt a 2013-at megelőző mindenkori budapesti vezetésnek.
Válaszolok
Miklós 2018-01-31 14:29:05
Magatokról Lizsé, ezt írjátok: "figyelünk. Nagyon. Ide is, oda is".

NEM IGAZ.
Nagyon nem figyeltek, de még úgy is csak egyfelé figyeltek. Sokszor a fejetekre olvastam, hogy ráadásul hazudtok is.
Most itt van ez a szomorú tűzeset. Ha ti valóban "figyeltetek" volna és "ide is, oda is" figyeltetek volna (még csak nem is kellett volna "nagyon" figyelnetek), akkor arról írtatok volna, hogy leégett az EGYIK ligetvédő-csoport tábora.
Továbbá, hogy
az a most leégett tábor a Műcsarnok mögötti részen van (volt), akiké pedig volt, az "Ligetvédők Natura Tábor a Ligetért"-nek nevezi magát.
Megjegyzem, azt a társaságot inkább csak akkor mutatják a médiában (ti is), ha a képek alá a "csöves/hajéktalan/drogosligetvédők" szöveget kell nyomni.

Ha tartanátok magatokat a "figyelünk. Nagyon. Ide is, oda is" szövegetekhez, akkor
például a saját szövegetekre is figyelnétek. Akkor nem azt a címet adtátok volna ennek az epeömléseteknek, hogy "Leégett a ligetvédők tábora", miközben az alatta lévő szövegből ("leégett az egyik táboruk") látszik, tudjátok, hogy nem egy, hanem több táboruk van.
Bizony, a most leégett táboron kívül még két tábor van a Ligetben,
az egyik a "Ligetben Ligetvédők" tábora (a lebontott Kertem-nél),
a másik a "Ligetvédők" tábora (a lebontott PeCsa kerítése mellett).

A médiában leginkább megjelenő ligeti akciózásokat (kéménymászás, gépekhez, fához láncolás, stb.) az előbbi, a "Ligetben Ligetvédők" csoport csinálja.
Nem az ő (a lebontott Kertem-nél lévő) táboruk égett le.
Bizonyíték kell? Tessék, itt a honlapjuk:

https://www.facebook.com/groups/1768375410063915/

A másik csoport, a lebontott PeCsa kerítése mellett táborozó "Ligetvédők" csoport tagjai a ligeti akciózások helyett inkább azt tartják fontosnak, hogy szakszerű és tisztességes tájékoztatással hívják fel a figyelmet a Liget projekt káros voltára.
Nem az ő táboruk égett le. Értitek? Nem az ő táboruk!
De ti, Lizsé, ennek ellenére a 2. képeteken az ő táborukat mutatjátok (mintha az égett volna le), azzal a sunyi aláírással, hogy "Szépen rotyog a pörkölt, nem baj, ha leég a fél Liget".
És hogy még aljasabb legyen a hazugságotok, a cikketekben ezt is írjátok: "vajon forog-e most irodájában a Szigetvári Karácsony duó, hogy a legutóbbi ligetvédő gyűlésen jelenlétükkel legitimálták ezeket az élősködő, megélhetési tüntetőket?".
Hát nem, Lizsé, azt a legutóbbi gyűlést – a Rondó megvédéséért –, amin a "Szigetvári-Karácsony duó" nézőként jelen volt, azt
nem azok hívták össze, akiknek most leégett a tábora,
hanem ez a "Ligetvédők" csoport hívta össze, akiknek most is áll a tábora a lebontott PeCsa kerítése mellett.
Erre is kell bizonyíték? Tessék, olvassátok:

https://www.facebook.com/ligetvedok/

Csak megismételni tudom, Lizsé: az világos, hogy itt ti felvállaltátok a Liget projekt teljesen kritikátlan propagálását. Az is világos, hogy ezért már nem is ellenszenvet, hanem inkább gyűlöletet éreztek mindazokkal szemben (legyenek akár szakmai, akár laikus ellenzők), akik fellépnek az általatok propagált projekttel szemben.
De miért kell nektek szövegben és képben is hazudni?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?