Leesik az állad a Szépművészeti Múzeum felújításától – videó!

Szépen, csendben elékszült a Liget Projekt egy újabb eleme, aminek látványától bizony az állainkat keresgélni kellett: eredeti szépségében állították helyre a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát, melyet több mint hetven éve nem láthatott a közönség, miután súlyosan megsérült a második világháborúban. A bombatalálat után csak részlegesen tatarozták az épületet, majd évtizedekig raktárként használták, igen csak méltatlan körülmények között. Ennek a sötét korszaknak vetett véget a Liget Projekt, és érdemes megnézni az alábbi videót, csodálatos munkát végzett a majd hetven főt számláló restaurátor gárda az épületrész helyreállításával. Le a kalappal előttük.

Jó hír, hogy március 15-től áprilisig mindenki ingyenesen körbenézhet, hogy személyesen is meggyőződjön a falfestmények szépségéről, majd ismét bezárnak egy rövid időre, hogy majd októberben, a teljesen felújított Szépművészeti Múzeum részeként nyisson meg újra.

Gyönyörű munkát végeztek a restaurátorok

Magáról a múzeum felújításáról is érdemes néhány szót ejteni, ugyanis fennállása alatt még nem esett át ekkora megújuláson. Korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a nyugati épületszárny feletti tetőszerkezetet, valamint több ezer négyzetméternyi új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben. Nyitás októberben.

Ennek apropóján egyébként érdemes a távolba tekinteni, hogy hogyan is a Liget Projekt, mert idén gőzerővel elindulnak további elemek is. Erről épp a napokban adott tájékoztatás Baán László, lássuk a faktumokat:

Ha valaki a Dózsa György úton jár, az meggyőződhetett róla, hogy a Néprajzi Múzeum mélyépítése már javában zajlik, ha minden jól megy, jövőre el is készül gördeszkapálya alakú épület, a szabadon bejárható tetőkertjével együtt. Az év második felében pedig következő fokozatba kapcsolnak és elkezdődik az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza építése is.

Az új Néprajzi Múzeum

Szinte már készen van a mintegy 35 ezer négyzetméteres Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, amely a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 350 ezer műtárgyának megőrzéséhez biztosít ultramodern feltételeket, valamint a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézetnek is otthont ad majd. A magyar restaurátorszakma számára ez egy óriási előrelépés, Európában sem találni hasonló minőségű intézményt.

A Liget egyik legrégebbi épületének, Olof Palme-háznak műemléki felújítása igazi kuriózum, a több mint száz éves Zsolnay díszítések mellett az eredeti homlokzatot is helyreállítják az év végére. A kis ékszerdoboz minden bizonnyal az egyik kedvence lesz a parkba látogatóknak. A Liget parkrehabilitációjának első üteme is jól halad: áprilisig elkészül a vakok kertje, a kutyás élménypark és az iskolásoknak szánt sportpályák is.

Nem fogunk unatkozni.

https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/48431/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?