Blogolj!

Leesik az állad a Szépművészeti Múzeum felújításától – videó!

Szépen, csendben elékszült a Liget Projekt egy újabb eleme, aminek látványától bizony az állainkat keresgélni kellett: eredeti szépségében állították helyre a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát, melyet több mint hetven éve nem láthatott a közönség, miután súlyosan megsérült a második világháborúban. A bombatalálat után csak részlegesen tatarozták az épületet, majd évtizedekig raktárként használták, igen csak méltatlan körülmények között. Ennek a sötét korszaknak vetett véget a Liget Projekt, és érdemes megnézni az alábbi videót, csodálatos munkát végzett a majd hetven főt számláló restaurátor gárda az épületrész helyreállításával. Le a kalappal előttük.

Jó hír, hogy március 15-től áprilisig mindenki ingyenesen körbenézhet, hogy személyesen is meggyőződjön a falfestmények szépségéről, majd ismét bezárnak egy rövid időre, hogy majd októberben, a teljesen felújított Szépművészeti Múzeum részeként nyisson meg újra.

Gyönyörű munkát végeztek a restaurátorok

Magáról a múzeum felújításáról is érdemes néhány szót ejteni, ugyanis fennállása alatt még nem esett át ekkora megújuláson. Korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a nyugati épületszárny feletti tetőszerkezetet, valamint több ezer négyzetméternyi új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben. Nyitás októberben.

Ennek apropóján egyébként érdemes a távolba tekinteni, hogy hogyan is a Liget Projekt, mert idén gőzerővel elindulnak további elemek is. Erről épp a napokban adott tájékoztatás Baán László, lássuk a faktumokat:

Ha valaki a Dózsa György úton jár, az meggyőződhetett róla, hogy a Néprajzi Múzeum mélyépítése már javában zajlik, ha minden jól megy, jövőre el is készül gördeszkapálya alakú épület, a szabadon bejárható tetőkertjével együtt. Az év második felében pedig következő fokozatba kapcsolnak és elkezdődik az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza építése is.

Az új Néprajzi Múzeum

Szinte már készen van a mintegy 35 ezer négyzetméteres Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, amely a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 350 ezer műtárgyának megőrzéséhez biztosít ultramodern feltételeket, valamint a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézetnek is otthont ad majd. A magyar restaurátorszakma számára ez egy óriási előrelépés, Európában sem találni hasonló minőségű intézményt.

A Liget egyik legrégebbi épületének, Olof Palme-háznak műemléki felújítása igazi kuriózum, a több mint száz éves Zsolnay díszítések mellett az eredeti homlokzatot is helyreállítják az év végére. A kis ékszerdoboz minden bizonnyal az egyik kedvence lesz a parkba látogatóknak. A Liget parkrehabilitációjának első üteme is jól halad: áprilisig elkészül a vakok kertje, a kutyás élménypark és az iskolásoknak szánt sportpályák is.

Nem fogunk unatkozni.

3
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/48431/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Miklós válasza: pál bejegyzésére 2018-03-11 23:27:34
Az olvasók is tudják, de te is tudod, pál, hogy a hozzászólásodnak
nincs köze
sem a Szépművészeti Múzeum felújításához,
sem pedig ahhoz, hogy hogyan áll a Liget projekt.
De akkor hogy kerülhetett ide?
Válaszolok
pál 2018-03-10 17:40:48
444 hazugság: https://444.hu/2018/03/10/ugy-tunik-becs-19-keruleteben-lakhat-a-magyar-rendszamu-autokra-cetiket-tuzo-becsi-lokalpatriota

A cikk végén bemásolt Kronen Zeitung oldal megszavaztatta az olvasót, túl messzire ment-e Orbán a Lázár-videóval, mire a 444 szerint 3/4 szerint igen, holott nein.

https://www.kepfeltolto.com/kep/444-2
Válaszolok
Miklós 2018-03-09 09:20:20
Ezt írjátok, Lizsé:
"a Néprajzi Múzeum mélyépítése már javában zajlik, ha minden jól megy, jövőre el is készül gördeszkapálya alakú épület"

1. KÉRDÉS:
mekkora lesz ez az épület?

A ligetbudapest.hu szerint:
"A múzeum egy korszerű, minden szempontból világszínvonalú, a szakmai követelmények, valamint gyűjteményi és látogatói igények szerint kialakított 34.000 négyzetméteres épületben kap új és végleges otthont a Városligetben."

Szóval, az épület területe (nyilván a szintjeinek összesített területe) 34.000 m2.

2. KÉRDÉS:
mekkora lesz az épületen belül a néprajzi múzeumi kiállítás területe?

Szintén a ligetbudapest.hu szerint:
"2500 négyzetméternyi időszaki és 4500 négyzetméternyi állandó kiállítási tér" lesz az épületben.

Szóval, az épület 34.000 m2-es (harmincnégyezer négyzetméteres) összesített szintterületéből néprajzi múzeumi kiállítási terület mindösszesen 2.500+4.500=7.000 m2 (hétezer négyzetméter) lesz. Ez ugye, az épület összesített szintterületének csupán 20,59%-a (húsz egész ötvenkilenc század százaléka), vagyis csupán kb. 1/5-öd (egy ötöd) része.

3. KÉRDÉS:
milyen alapon nevezik ezt az épületet "néprajzi múzeum"-nak?

4. (pót)KÉRDÉS:
vajon miért nem közölnek olyan látványtervet, ami a Hősök teréről, szemmagasságból nézve mutatja ezt a Műcsarnok mögött felmagasló épületet?

U.i.:
A 2018.01.30-i cikketek utáni 01.31-i beírásomra még aznap feleltetek és a véleményemet kérdeztétek. Részletes választ adtam nektek 02.03-án.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?