Irgalmatlan nagyot hazudott a Magyar Nemzet

Diadalittasan gúnyos, „Máris késik a Liget Projekt” címmel közölt cikket a minap a Magyar Nemzet. Az egykor sokkal szebb napokat is látott újság annak apropóján gyújtott örömtüzeket, hogy bravúros oknyomozói tevékenységük során kiderítették, a Liget Projektben megvalósuló Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ (ahol a Szépmű, Nemzeti Galéria és Néprajzi műtárgyait fogják tárolni és restaurálni) egyesek szerint késni fog, és az ígért 2018 helyett, csak 2019 nyarán „vehetik birtokba a múzeumi szakemberek”.

Elég durva, ugye?! Már látjuk is, ahogy az infó hallatán megbénul a villamosközlekedés az Oktokogonnál, a spontán létrejött tüntetőcsoport pedig minden kukát felgyújtva rohamot indít a Kossuth tér felé.

A viccet félretéve, tényleg vérlázító, ahogy a Magyar Nemzet próbál izzadtságszagúan a bolhából elefántot csinálni. Minden porcikáján érezni a cikknek, hogy parancsba adták, mindegy, hogy mit, de valami rosszat kell írni a Liget Projektről, mert az a kormány találmánya. Azt meg utáljuk, meg úgyis választások jönnek, üssük!

Nem beszélve arról, a nem elhanyagolható tényről, hogy egyetlen szó sem igaz abból, amit állítanak.

A hírt átvevő hvg.hu ugyanis megjelentette a Városliget Zrt. válaszát, melyből világosan kiderül: idén már megtörténik az épület műszaki átadása, munkába állhatnak a majd ott dolgozó múzeumi szakemberek, és elkezdődhet a műtárgyak beszállítása is. Aki látta a képeken az építkezést, az nem is lepődik meg ezen, mert jól láthatóan tényleg előrehaladott állapotban tartanak. Az ugyan valóban igaz, hogy a teljes beköltözés és berendezkedés csak valamikor 2019-ben fejeződik be, de attól még idén már bőven működni fog az intézmény, munka fog ott zajlani - ezt súlyos késésnek beállítani egész egyszerűen rosszindulatú hangulatkeltés.

A lényegről sajnálatos módon persze kevés szó esik, pedig az mindenfajta vitán és politikán felül áll. A hazai muzeológusok, restaurátorok eddig egészen méltatlan körülmények voltak kénytelenek dolgozni, elavult műszerekkel, rosszul felszerelt helyszíneken. Ehhez képest most megkapják Európa egyik legmodernebb műtárgy raktárát és restaurálási műhelyét, ami nem mellesleg a képzésükben is óriási segítséget nyújt. Több százezer műtárgy kerül ezzel extrabiztonságos helyre, a párás padlás, vagy a dohos pince helyett.

Erre egyébként bőven megérné várni azt a pár hónap késést is. De szerencsére nem kell.

2
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/49665/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2018-03-11 18:56:25
Azt állítjátok, Lizsé, hogy "irgalmatlan nagyot hazudott a Magyar Nemzet", továbbá, hogy "egyetlen szó sem igaz abból, amit állítanak".

Sajnos, titeket már megint elragadott az ellenszenv. Mivel az OMRRK még nem készült el, ezért azt egyelőre nem lehet állítani, hogy a Magyar Nemzet a jövő évre átcsúszó átadást illetően hazudott.

Azt viszont lehet állítani és én a következőkben bizonyítom is (források megadásával, idézetekkel sőt videóval):
– hogy a Magyar Nemzet az építkezés csúszását illetően NEM hazudott,
– hogy hazudtak azok, akik azt állították, hogy az OMRRK építése a tervek szerint halad.
Tessék:

1.)
2018. február 23.(péntek), Magyar Idők/MTI:
"Az előzetes tervek szerint halad a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) építése – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten az épületegyüttes bokrétaünnepén.
...
az építkezés pénteken elérte a komplexum legmagasabb pontját."
Forrás:
https://magyaridok.hu/kultura/balog-zoltan-tervek-szerint-halad-szabolcs-utcai-muzeumszakmai-kozpont-epitese-2831568/

2.)
2018.03.08., mno.hu:
"Bár Balog Zoltán február 23-án, az épület bokrétaünnepén"
(akkor érték el az épületegyüttes legmagasabb pontját)
"büszkén jelentette be, hogy az előzetes tervek szerint halad a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) építése, információink szerint idén már biztosan nem adják át a komplexumot.
...
Két évvel ezelőtt, az első kapavágás idején 2018 tavaszára ígérték a komplexum átadását.
...
Kérdéseinkkel megkerestük a Városliget Zrt.-t, de nem kaptunk választ, a Szépművészeti Múzeum tájékoztatása szerint azonban az OMRRK a terveknek megfelelően készül el."
Forrás:
https://mno.hu/grund/mar-az-elso-lepesnel-kesik-a-liget-projekt-2452192

Na, akkor lássuk,
MIK VOLTAK AZ OMRRK ELKÉSZÜLÉSI IDEJÉRE VONATKOZÓ TERVEK

3.)
2016.09.05., lizse.blogstar.hu (na, mit szóltok Lizsé, ez tőletek van!), videó 5:06-tól
Varga Edit:
– Mikorra készül el ez az épületegyüttes és mikorra költöznek át a múzeumok a műtárgyakkal együtt?
Sághi Attila (Városliget Zrt.):
– 2018 MÁRCIUSRA az épület fogadókész. Nagy erőkkel dolgoznak a múzeumok a költözés előkészítésén..." (a videóban egy hülye vágás miatt nincs benne, hogy a költözésre mondott-e és ha igen, akkor milyen időpontot mondott Sághi)
Forrás:
https://lizse.blogstar.hu/2016/09/05/beszeljunk-a-lenyegrol-/30041/

4.)
2016.12.16., kormany.hu/emberi-erőforrások-minisztériuma:
"A munkálatok májusban indultak, a 36 710 négyzetméteres épületkomplexum pedig 2018 TAVASZÁRA készül el."
Forrás:
http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/liget-budapest-bemutattak-az-omrrk-terveit

5.)
2016.12.19., origo.hu:
"Vasáros Zsolt, a Narmer Építészeti Stúdió vezető tervezője ismertette ezután a beruházás részleteit. A munkálatok májusban indultak, az épületkomplexum befejezésének várható időpontja pedig 2018 TAVASZA."
Forrás:
http://www.origo.hu/itthon/20161219-vilagszinvonalu-lesz-az-orszagos-muzeumi-restauralasi-kozpont.html

A FENTIEK egyértelműen BIZONYÍTJÁK,
hogy az OMRRK épületkomplexumának elkészültét "2018 március"-ra, illetve "2018 tavaszára" ígérte mind a Városliget Zrt., mind a kormány honlapja, mind pedig a tervező.
Ehhez képest 2018. február 23-án még csak ott tartottak az építésben, hogy elérték az épületegyüttes legmagasabb pontját.
Leszögezhető, hogy sem 2018. március végére, sem 2018. május végére nem fogják befejezni (mert arra lehetetlenül rövid az idő) az épületkomplexumot, az biztosan nem lesz "fogadókész".
Ebből viszont egyenesen következik:
akárki mondja (Balog miniszter, vagy a Szépmű), nettó HAZUGSÁG az, hogy "az előzetes tervek szerint halad a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) építése".
Balog miniszter hazugságát ráadásul a saját minisztériumának (!) korábbi közlése is bizonyítja.
A tagadhatatlan TÉNY az,
hogy csúszik az építkezés, és ezen a tényen az sem változtat, ha még az idén valamikor meglesz a műszaki átadás.

Nektek Lizsé, pedig azt javasolom, hogy mielőtt nekiálltok ekézni valakit/valamit egy témában,
legalább azt a saját cikketeket olvassátok el, ami arról a témáról szól.

U.i.:
Ami magát az OMRRK koncepcióját illeti, az azzal szembeni egyik ellenérv az, hogy a múzeumi tárgyak raktározása, a restaurálása és a kapcsolatos kutatás nem az adott múzeumokban van, hanem másutt, központosítva. Ez a kifogás különösen a tervezett Néprajzi Múzeum esetében jogos, hiszen abban a 34 ezer négyzetméteres épületben a csupán 7 ezer négyzetméteres kiállítótér mellett hogyhogy nincs hely raktározásra, a restaurálásra és a kapcsolatos kutatásra?
Válaszolok
Csilla 2018-03-09 19:08:32
A cikk tetszik, de az 'izzadságszagú'-t helyesen így kell írni, nem úgy, hogy 'izzadtságszagú'.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?