Blogolj!

Törtek, zúztak a ligetvédők - Ilyen lesz az új ellenzék?

Véget értek a választások, miután a kampány mocsarában nyakig elmerültünk úgy tűnik egy faágat megragadva sikerült kimásznunk a napfényre, és visszazökkenhetünk a dolgos, szürke hétköznapokba. Érdemes áttekintenünk, hogy a Liget vonatkozásában milyen tanulságai vannak a mögöttünk álló heteknek.

Az elmúlt időszakban sok-sok téma repkedett az éterben, a nagypolitika pajzsán a stadionoktól kezdve a korrupción át a migránsokig minden megfordult, egy szimbolikus kormányberuházást kivéve, ami pedig nem más, mint a Liget Projekt. Úgy látszik az ellenzéki szereplők tudatáig is eljutott, hogy ez egyáltalán nem egy fekete-fehér dolog, nem lehet a jó és rossz harcára leegyszerűsíteni. Múzeumok építése, a park felújítása ellen mégsem annyira szexi dolog tiltakozni, ráadásul nem rezonál a választópolgárok napi gondjaira, alátámasztja ezt, hogy az elmúlt négy évben nem sikerült széles körű társadalmi ellenállást összegründolni a projekt ellen, sőt, lassan, de biztosan növekszik a támogatottsága.

Noha a ligetvédők minden bevetettek, hogy valamiféle ellenzéki főhadiszállást alakítsanak ki a Ligetben, de még a korábban Városliget felújítást oly harcosan ellenző Karácsony is elfordult, hiába bíztak abba, hogy miniszterelnök-jelölti színrelépésével újabb szintre emeli majd a Liget „védelmét”. Ez nem jött be, maradtak, illetve fogyatkoztak az unalomig ismert arcok, akik a felpörgő munkálatokat már szinte meg sem próbálták akadályozni. Épül a Néprajzi Múzeum, félúton jár az Olof Palme Ház felújítása, kész a Román Csarnok és a Szépművészeti felújítása, a park megújításának első üteme is a végéhez közelít.

Összefoglalva a Liget Projektből nem lett kampánytéma, ellenben haladnak előre a munkálatok.

Miután a reménykeltően induló hétvége a ligetvédőknek is óriási csalódásba torkollott, további frusztráció gyülemlett fel, amit valahol le kell vezetni. Ez történt meg tegnap délután, amikor a Ligetvédők végső elkeseredésükben megpróbáltak berontani a Néprajzi Múzeum építkezésére, mert faátültetésre gyanakodtak. Faátültetés nem volt, rendőrségi intézkedés viszont igen.

Balszerencséjükre a kerítés szétrugdosását a 444 is közvetítette, így az fanyarul ironikus helyzet állt elő, hogy a Ligetvédőket legjobban támogató média felvételei szolgáltak bizonyítékul a rendőrségi eljáráshoz.

Érdemes megnézni a videót (ez már a 168 óra bővített kiadása). Sok dolog érhetővé válik a hétvége kapcsán. Ilyenek a csillogó szemű, széplelkű forradalmárok.

2
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/51094/pics/lead_800x600.jpg
Hír,Liget Budapest Projekt,Ligetvédők
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2018-04-13 20:12:25
"...a Ligetvédők végső elkeseredésükben megpróbáltak berontani a Néprajzi Múzeum építkezésére, mert faátültetésre gyanakodtak. Faátültetés nem volt, rendőrségi intézkedés viszont igen."

Igaz, ami igaz, AKKOR MÉG tényleg nem volt faátültetés, de 2 nappal később aztán
olyan, de olyan faátültetés volt, hogy...
Ja nem, bocs.
Az nem faátültetés volt, hanem fadöntés.

A Városliget Zrt. ezt hamukálja erről:
"Kidőlt egy fa Néprajzi Múzeum építési területén
A Néprajzi Múzeum az 56-osok terének leburkolt, korábban parkolónak használt területére épül, de a terület mellett élő négy fa gyökérzete átnyúlik a munkavégzés helyszínére, így elővigyázatosságból indokolt azok átültetése.
... az előkészületi munkák során kiderült az az előre nem látható körülmény, hogy a tölgy gyökérzete a talajfelszín alatt közel 1 méterre helyezkedik el a korábbi évtizedekben, a katonai dísszemlék miatt végrehajtott nagymértékű talajfeltöltések miatt, melynek következménye, hogy a fa gyökérzete rendellenes körülmények között fejlődött tovább, és a felszín alatti törzs részek súlyos korhadásnak indultak. Mindezen előre nem látható okok miatt előkészületi munkálatok során a fa nem bírta tovább a terhelést és kidőlt.
A mellékelt képekből is jól látható, hogy a fa belseje korhadt, üreges, sajnos a kidőlése, esetleg baleset okozása csak idő kérdése volt."

Na nézd már... hiszen eddig arról ment a szöveg, hogy a Néprajzi Múzeum csodálatosan csodálatos épületét nem ám zöldfelületen, hanem a lebetonozott parkoló területén építik.
És most azt kell megtudnunk, hogy négy renitens tölgyfa a gyökereivel behatolt az építési területre. Ez felháborító!
De rá is faragott az egyik, mert átültetéssel frankón ki lehetett dönteni.
Szerencsére két ága korhadt volt, azokat most lehet mutogatni. A hülye olvasók meg úgysem tudják megkülönböztetni a faágat a fatörzstől.

Ugyanerről
Bardóczi Sándor, tájépítész:
"Ma sikerült körültekintő munkával kidönteni az egyik 100 év közeli tölgyet a Városligetben, ami a Rákosiék által megcsonkolt Rondó (értsd történeti kert) integráns részeként foglalta a helyet a túlméretezett Néprajzi Múzeumpláza elől (vesd össze: meglévő zöldfelületre nem építünk épületet, meg hogy a parkoló helyére épül, haha, blablabla), tehát ezen fák esetében azt találták ki, hogy át fogják őket ültetni. Ez most a jolly joker. De sajnos a nagy igyekezetben még a saját maguk által létrehozott faápolási protokollt sem tartották be, hiszen aszerint ilyen munkát február 28. után végezni nem ildomos. Más kérdés, hogy ilyen idős fa esetén (pláne tölgy bogaraim, ahol mikorhizza kapcsolatok erősek) ez eleve halálra ítélt húzás, amit csak sarlatánok okézhatnak le.
Vessük ezt össze ezzel a közleménnyel és azzal, hogy:
"A fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a csaknem 50 éves tapasztalattal rendelkező és egymillió sikeres átültetést végzett német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízták. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák."
A Jóisten óvjon meg bennünket a nagymellényű mekkmesterektől és a parkügyekben járatlan, tapasztalatlan projektcégektől."
Válaszolok
Hát, így van ez 2018-04-12 23:57:56
Ez a kb. tíz fő begyepesedett agyú ökör - élükön a ragyás képű idiótával - lenne a LIGET program ellenzőinek széles tömege?
Egyébként ezeknek a sz@rháziaknak semmi közük a ligetvédelemhez, csak a balhé az életük, semmi más gondolatuk, elképzelésük soha nem volt, nincs és nem is lesz.
Két szóval le lehet írni a "csoport" teljes tevékenységi körét és egyben a szellemi képességeiket is:
TELJES NIHIL !!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?