Leesik az állad az Olof Palme Ház felújításától

Értékmegőrzés és a hagyományok tisztelete, fűszerezve csipetnyi modernizálással – ez a Liget Projekt egyik esszenciája, mely egyből nyilvánvalóvá válik, ha bekukkantunk a Városliget, és egyben Budapest egyik legszebb szecessziós épületének, az Olof Palme háznak tavaly október óta zajló a felújítására.

Szuperül halad az Olof Palme Ház rekonstrukciója, amely a jövő év elején, eredeti pompájában nyílik meg. Nem csak az épületet varázsolják újjá, változik a név is, barátkozzunk meg a Millennium Háza kifejezéssel, ezt kell majd keresnünk, ha jövő tavasszal a Városligetbe látogatunk.

A rekonstrukciónak köszönhetően az épület utólagos hozzáépítéseit eltávolították, már az eredeti épületszerkezet helyreállítása van folyamatban, és zajlik - az eredeti mintakönyvek alapján - a különleges Zsolnay-kerámiák restaurálása.  Tartalmában is megújítják az épületet, végre nem a Kertem a nyilvános WC-je lesz, hanem több mint 130 éves műemlék státuszú ház a patinájához méltó funkciót kap. Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, egy pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén egy kisebb előadó- és konferenciateremmel, valamint egy múzeumpedagógiai térrel.   

Hogy nem csak a levegőbe beszélnek, nézzétek meg ezt a videót, nekünk leesett az állunk:

Jó-jó, de mitől lesz különleges ez a Budapest tematikájú kiállítás? A tervezők elmondása szerint egy 100 négyzetméternél is nagyobb, több ezer házat ábrázoló városmakettet építenek majd fel, és az ahhoz kapcsolódóan vetített képek segítségével idézik meg a századfordulós hangulatot. A tárlaton a látogatók szeme előtt elevenedik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest: házaival, templomaival és hídjaival, az utcán sétáló emberekkel, a Dunán úszó hajókkal – valóságos, háromdimenziós makettként, valamint a hozzá kapcsolódó, kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR) technológiák segítségével életre keltett történetek virtuális világa révén. A legmodernebb eszközök segítségével, élményszerűen válnak megismerhetővé a korszak legfontosabb történelmi és kulturális eseményei, jeles személyiségei, de a látogatók képet kaphatnak majd arról is, milyen volt a hétköznapi élet a századforduló idején a városban.

 

Címkék: Hír
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/53615/pics/15281897251599357_800x600.jpg
Hír
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?