Kamu faírtással riogat a HVG

Mint aki mezítlábbal lép Lego kockára, úgy visít fel a balliberális média, amikor a ma oly divatos, fake news jelzős szerkezettel illetik őket, de hát mit tehet az ember, ha egyszerűen nincs ennél jobb szó arra, amit művelnek. Lásd az alábbi példát.

A HVG mai cikkének címében 600 (!) városligeti fa kivágását veszi biztosra.  Azaz a jóképességű újságíró azt akarja elhitetni a felületes olvasóval, hogy a Városligetben élő fák tíz százalékát (!) el fogják pusztítatni. Csak úgy. Kedvtelésből. Nyilván, mert OrbánViktor.

Ezzel szemben mi a valóság?

Persze, hogy nem vágnak ki 600 fát, sőt, egyet sem. Pusztán annyi történt, hogy egyesével megvizsgáltak a Városliget összes fáját, ami alapján fajtájuk, egészségi állapotuk szerint védetté, vagy nem védetté nyilvánították őket. Ugyan a fáknak már volt ilyen minősítésük, de az olyannyira elavult és régi volt, hogy indokolttá vált a mai, korszerű technológiákkal újra rájuk nézni.

Így történhetett az, hogy mintegy 600 fa védettségét elvették, mert az indokolatlan volt, 500-nak pedig védettséget adtak. Ez nem azt jelenti, hogy holnap kivágják őket, hanem azt, hogy az elkövetkezendő tíz-húsz-harminc évben, ha a növényzet karbantartásra, megújítására kerül sor (városi parkokban ez időről-időre kötelező feladat), a nem védett (invazív, balesetveszélyes, stb.) fákat eltávolítják és újat ültetnek helyettük.

Az egyébként irgalmatlan hosszú cikk vége felé nagyon homályosan ugyan kiderül az igazság, de régi trükkel élve a mai olvasói szokásoknak megfelelően, aki csak a címet és a leadet olvassa el, az most rázza az öklét, hogy újabb fairtás indul.

Olyan csúsztatásokon már nem is érdemes idegeskedni, hogy a félnótás kolumnista szerint új felszíni parkolókat építenek a Műcsarnok és Szépművészeti mellé (holott a Liget Projekt autómentesíti a parkot), holott aki egy picit is képben van, az tudhatja, hogy hivatkozott parkolók már évtizedek óta ott vannak.

Elképesztően fárasztó és unalmas már ez az örökös hiszti a fák végett, mintha az egyszerű, elnyomott népet szimbolizálná a szerencsétlen növény, míg a gátlástalan elnyomást meg a narancsbőrű kéz, ami beindítja a benzinmotoros fűrészt. Ez egy vicc. Komolyan, van, aki azt gondolja, hogy ha Orbán Viktor csillapíthatatlan rosszkedvvel tér magához reggel, csak egy évszázados platán ledarálása derítheti jókedvre? Ne szórakozzunk már.

Ha gyógyíthatatlan beteg egy fa, ki kell vágni. Ha súlyosan megsérül egy vihar miatt, ki kell vágni. Ha olyan fajtájú fa, ami elszívja a környezetéből a tápanyagot, ezzel megölve a körülötte élő növényeket, ki kell vágni. Ilyen egyszerű.

Mi a tanulság?

A HVG-nek lassan a kérdéseit sem szabad elhinni.

Címkék: Hír
4
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/54103/pics/lead_800x600.jpg
Hír
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 4 db hozzászólás érkezett!
Miklós válasza: Knédli bejegyzésére 2018-06-16 18:32:28
Ha állítod, legalább próbáld meg bizonyítani!
Válaszolok
Knédli 2018-06-15 14:54:19
Ne hidjetek Miklósnak, ez egy fake hozzászólás!
Válaszolok
Miklós 2018-06-15 12:14:41
Az a legcélszerűbb, ha pontokba szedve, szépen párhuzamba állítom a ti szövegeteket, Lizsé, azzal, amit a HVG írt, utána pedig közlöm a megállapításaimat.

1.)
LIZSÉ:
"A HVG mai cikkének címében 600 (!) városligeti fa kivágását veszi biztosra."
HVG:
"Városliget: kivágnak 600 fát, és érkezik Európa legjobb játszótere?"

MEGÁLLAPÍTÁS:
Ott a kérdőjel a HVG-cikk címének végén. Egy kérdés egyáltalán NEM "biztosra" vétel.

2.)
LIZSÉ:
"Azaz a jóképességű újságíró azt akarja elhitetni a felületes olvasóval, hogy a Városligetben élő fák tíz százalékát (!) el fogják pusztítatni. Csak úgy. Kedvtelésből. Nyilván, mert OrbánViktor."
HVG:
"Módosították a Városliget beépítését szabályozó jogszabályt, a VÉSZ-t, és rögtön több kérdés is felmerült, mit is engednek az új szabályok. Megpróbáltuk ezeket tisztázni a Városliget Zrt.-vel. Tényleg kivágnak most 600 fát?"
A vészharangok a következőket kongatták: 600 fa kivágása válik lehetővé, miután megszüntették a védettségüket, ezt Gál József LMP-s közgyűlési képviselő mondta. A ligetvédők pedig több mindenért aggódnak az előterjesztői térkép alapján.
...
LÁSSUK a ligetvédők közt felmerült FÉLELMEKET, kérdéseket és A VÁLASZOKAT."

MEGÁLLAPÍTÁS:
Egy nagy francot akarja elhitetni a fakivágásokat! Az LMP-s képviselő mondott ilyet, a ligetvédők aggódnak, a HVG pedig utánajárt ennek (is).

Ezután a HVG cikkében vastag betűvel vannak jelezve a ligetvédők közt felmerült FÉLELMEK, az alábbi HVG-idézetekben ezeket én NAGYBETŰVEL jelzem.

3.)
LIZSÉ:
"Ezzel szemben mi a valóság?
Persze, hogy nem vágnak ki 600 fát, sőt, egyet sem. Pusztán annyi történt, hogy egyesével megvizsgáltak a Városliget összes fáját, ami alapján fajtájuk, egészségi állapotuk szerint védetté, vagy nem védetté nyilvánították őket. Ugyan a fáknak már volt ilyen minősítésük, de az olyannyira elavult és régi volt, hogy indokolttá vált a mai, korszerű technológiákkal újra rájuk nézni.
Így történhetett az, hogy mintegy 600 fa védettségét elvették, mert az indokolatlan volt, 500-nak pedig védettséget adtak."
HVG:
"A 600 KIVÁGHATÓ FA KÉRDÉSE:
a VÉSZ első változatánál még nem volt fakataszter, és csak a nagyobb tájépítészeti egységeket kanyarították le. Most ezeket tisztázták a konkrét fák és facsoportok megvizsgálásával. Ezek alapján pontosították a védett és nem védett fákat, igy 600 fa kikerült a védett kategóriából, és úgy 500 bekerült a védettek közé. De a védettség elvesztése még nem jelenti azt, hogy kivágják őket. A cél az volt, hogy a nem védendő fák ne élvezzenek védettséget – ezek nem értékesek, nem is feltétlenül nagy fák, adott esetben ezeket egy 30 éves épület elfedésére ültették annak idején."

MEGÁLLAPÍTÁS:
nincs semmi hamisság a HVG részéről. Az újságírójuk megkérdezte a Városliget Zrt-t és korrekt módon közölte a zrt. válaszát.

4.)
LIZSÉ:
"Az egyébként irgalmatlan hosszú cikk vége felé nagyon homályosan ugyan kiderül az igazság, de régi trükkel élve a mai olvasói szokásoknak megfelelően, aki csak a címet és a leadet olvassa el, az most rázza az öklét, hogy újabb fairtás indul."
HVG:
Cikk hossza (a lead után): 112 sor, 3 kép
Cikk címe:
"Városliget: kivágnak 600 fát, és érkezik Európa legjobb játszótere?"
Cikk leadjéből:
"Módosították a Városliget beépítését szabályozó jogszabályt, a VÉSZ-t, és rögtön több kérdés is felmerült, mit is engednek az új szabályok. Megpróbáltuk ezeket tisztázni a Városliget Zrt.-vel. Tényleg kivágnak most 600 fát?"
Cikk 67. sorától:
"A 600 KIVÁGHATÓ FA KÉRDÉSE: a VÉSZ első változatánál még nem volt fakataszter, és csak a nagyobb tájépítészeti egységeket kanyarították le. Most ezeket tisztázták a konkrét fák és facsoportok megvizsgálásával. Ezek alapján pontosították a védett és nem védett fákat, igy 600 fa kikerült a védett kategóriából, és úgy 500 bekerült a védettek közé. De a védettség elvesztése még nem jelenti azt, hogy kivágják őket."

MEGÁLLAPÍTÁS:
112 sor nem minősíthető "irgalmatlan hosszú cikk"-nek, pláne, hogy abban 8 kérdésnek járt utána az újságíró, vagyis még további 6-nak a ti általatok említett 2 témán (fák, felszíni parkolók) kívül. Sem a cikk címe, sem a leadje nem vezeti félre még a felületes olvasókat sem. Nem a cikk vége felé, hanem már valamivel a cikk közepe után kiderül az igazság, ráadásul teljesen világosan és nem pedig "nagyon homályosan", ahogy ti, Lizsé, hazudjátok.

5.)
LIZSÉ:
"Olyan csúsztatásokon már nem is érdemes idegeskedni, hogy a félnótás kolumnista szerint új felszíni parkolókat építenek a Műcsarnok és Szépművészeti mellé (holott a Liget Projekt autómentesíti a parkot), holott aki egy picit is képben van, az tudhatja, hogy hivatkozott parkolók már évtizedek óta ott vannak."
HVG:
"KÉT FELSZÍNI PARKOLÓ IS MEGMARAD A VÁROSLIGETBEN, HOLOTT AZT ÍGÉRTÉK, MEGSZŰNIK A FELSZÍNI PARKOLÁS.
Igen, ezek a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok területén épülnek, és a dolgozók parkolását és a műtárgyfogalmat fogják lebonyolítani. Ugyanígy lesz saját parkolója a Vajdahunyad várában dolgozóknak is. Ezek tehát nem nyilvános parkolók lesznek, és a Városliget Zrt. állítja, le is alkudták a kért helyek számát. A Műcsarnok mellett parkoló az Olof Palme sétánynál lesz, nem a Dózsa György út felőli oldalon."

MEGÁLLAPÍTÁS:
szó sincs csúsztatásról, a ligetvédők idézett félelmére válaszul a HVG teljesen egyértelműen közli a Városliget Zrt-től kapott tájékoztatást.

ÖSSZEFOGLALVA:
a fenti összevetések azt bizonyítják,
hogy noha ti, Lizsé, a HVG-t bélyegzitek "fake news"-nek,
de az írásotokkal valójában
saját magatokra nyomtátok a "fake news", a szégyen-pecsétet.
Válaszolok
Hát, így van ez 2018-06-14 13:08:21
Felteszem a kérdést, hogy ez a HVG. nevű szennylap, illetve az ott foglalkoztatott cikkírók - életükben legalább egyszer - mondtak (írtak) már igazat ?!
Erős kétségeim vannak !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?