Blogolj!

Épül a Magyar Zene Háza – a háborút is elvesztették a ligetvédők

Viszonylag csendesen telt a nyár a Városliget életében egészen mostanáig, amikor is két fontos eseményről kell beszélni. Egyrészt elkészültek az új sportpályák a liget Stefánia út melletti szélén. Másrészt – és szimbolikájában ez egy egészen fontos történés – elindult a Magyar Zene Házának építése. De erről később, előbb lássuk a sportos dolgokat. 

A Városliget környékén ugye megannyi iskola létezik, adja magát, ha már ott van tőlük karnyújtásnyira egy nagy park, járjanak oda ki futni, tornázni, fekvőtámaszokat végezni. Erre volt is igény, de a régi pályák állapota olyannyira leromlott, hogy használhatatlanná váltak. Ez ért ma véget, az új sportpark szuperül felszerelt, biztonságos, minden adott ahhoz, hogy a kölkök jól érezzék itt magukat. Ráadásul direkt olyan helyre készült, ahol könnyen elérik az iskolák, bőven visszaérnek a következő órára úgy, hogy még át is tudnak öltözni. És mi van a helyszínen? Egy kétszáz méteres, rekortán borítású futókör, két – szintén puhább felületű – sportpálya, ahol focizni, kosarazni és kézizni lehet, egy távolugró gödör, illetve a Margit Szigeten már sikerrel debütál kültéri kondigépek. Bár az én időmbe lett volna ilyen. Persze azt mondani se kell, hogy a környezetet is rendbe tették, új gyepszőnyeg, padok, ivókutak, stb... Érdemes megnézni a képeket, magukért beszélnek. 

Másik fontos esemény volt a héten, hogy elindult a Magyar Zene Háza építkezése, akadálytalanul. Akik az elejétől fogva követik a Városliget megújításának történetét tudhatják, hogy igen csak szimbolikus jelentőségű mérföldkőről van szó, hiszen 2016 tavaszán már egyszer elindultak itt a munkálatok, de akkor megakadályozta egy maroknyi civil csoport, amiből később kinőtt az úgynevezett ligetvédő mozgalom. Akkor a rebelliseknek sikerült maguk mögé állítani egy viszonylagosan nagyobb számú, aktívan demonstrálni is hajlandó tömeget, és az ellenzéki politikum is örömmel állt be mögéjük, amivel egy időre túszul tudták ejteni a Liget Projektet. De, mint kiderült, hamar elérték a zenitet, és utána törvényszerű volt a hanyatlás. 

Hosszú évek destruktív munkájával mára sikerült teljesen bedarálniuk saját magukat a ligetvédőknek, több részre szakadtak, a politika kihátrált mögülük, hajléktalanteleppé silányították az általuk befoglalt ligeti területeket, ezzel levedlették a szimpatikus zöld maszkot, és előbújt a valóságos agresszív naplopó arc. A ligeti fejlesztések átadásával pedig nyilvánvalóvá vált, hogy itt egyáltalán nem egy felülről vezérelt, dacos faírtó program végrehajtásáról van szó, hanem tényleg európai színvonalú parkmegújítás zajlik, kulturális tartalommal. Az, hogy a „születési helyük” megvédésére összesen 10 db embert sikerült mozgósítaniuk egyet jelent azzal, hogy vége az úgynevezett ligetvédelemnek. Saját maguk oszlatták el azt az általuk folyamatosan terjesztett hazugságot, hogy Budapest 80 százaléka mögöttük van. Most kiderült, Budapest 0,000569 százaléka van mögöttük, azaz csak saját maguk. Nyilvánvalóan ugyanannak a 10 embernek lesznek még elkeseredett próbálkozásaik, ismét súlyos azbesztveszéllyel próbálják majd halálra rémíteni a népeket, teherautók elé fognak feküdni, mert szerintük koszos kereke, vagy más hazugságot találnak majd ki. De senkit ne tévesszen meg, ez már az agónia.

 

Erre nem is érdemes több szót vesztegetni, inkább foglalkozzunk azzal, hogy mi épül. Budapest egyik meghatározó kortárs épülete lesz a japán csodagyerek, Sou Fujimoto által tervezett jellegzetes kubatúra, amit egészen elképesztő formavilág jellemez. A sajtra, palacsintára emlékeztető tetőszerkezet hatalmas üvegfalakat rejt, teljes áttetszőséget kölcsönözve az épületnek, ami így teljesen belesimul a parkba. A tervező ígérete szerint olyan érzés lesz az Zene Házában lenni, mint ha csak a park egy lefedett részében lennénk. Az új intézmény egyébként egy igazi csodabogár lesz, állandó és időszakos zenetörténeti kiállítások lesznek benne, ugyanakkor fontos oktatási, zenepedagógiai feladatot ellát majd, de koncerthelyszínnek sem lesz utolsó. Kíváncsian várjuk.

Címkék: Hír
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/57727/pics/lead_800x600.jpg
Hír
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?