Blogolj!

Digitális forradalom a Ligetben!

A Városliget felújítása nem áll meg zöld bővítése és a szuper új épületek felhúzásával, itt bizony a XXI. századi technikát is kőkeményen csatasorba állítják. Manapság már minden hűtő és a mosógép is okos, miért ne lehetne a Liget is okos? Főleg, hogy itt értelme is van: lesz parkot lefedő WiFi, elnavigál minket a telefon mindenhova a parkon belül, szokásaink alapján kedvezményeket kaphatunk ligeti szolgáltatásaiból. 

A ma kiadott közlemény alapján csak néhány példát szemezgetnénk, hogy hogyan is kell elképzelni az okos Liget jövőbeli megoldásait. A parkhasználók egy okostelefonos alkalmazás (vagy persze a weboldalon keresztül is a gépnél ülve) segítségével a Városliget valamennyi intézménybe jegyet válthatnak, sőt a vásárlások után kedvezményeket kaphatnak más városligeti szolgáltatásért (pl. aki jegyet vált egy koncertre a Magyar Zene Házában, az a következő alkalommal kedvezményesen vehet belépőt az új Néprajzi Múzeum tárlatára).

A rendszer támogatja az akadálymentességet is, például olyan szolgáltatásokkal, amelyek a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását segíti a parkban. Ez azért is nagyon fontos, hiszen a Városligethez környezetében számos, a látássérülteket segítő intézmény található, meg ugye a Vakok kertje is itt van.

A SMART Liget gondol a kerékpárosokra is, akiket további, a Pavilonkertben megismert szervízpontok fogják segíteni, valamint egy Liget szintű kártyarendszer is, amellyel öltözőket, zuhanyzókat, kerékpártárolókat vehetnek igénybe. A parkot teljes egészében vezeték nélküli hálózat fogja fedni, amit szabadon lehet majd használni.

A rendszer olyannyira okos lesz, hogy a Google Maps, a Waze vagy a Bubi is pikk-pakk hozzá tud kapcsolódni, így ezeket az alkalmazásokat használva mindig friss információkat kapunk majd a Ligetről. Így például az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról.  Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomások létesülnek.

A fejlesztések már javában zajlanak, így a Liget Budapest Projekt elkészültével egyidőben a SMART megoldásokat használhatják majd a látogatók. Ez elég menőn hangzik, reméljük a megvalósításnál sem csúszik porszem a gépezetbe. A fejlesztés már zajlik, az évtized végére üzembe is állhat.

https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/58455/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?