Blogolj!

Elképesztő! Egy hetvenöt tonnás fa emelkedett a levegőbe a Városligetben

Nem is olyan régen hírt adtunk arról (ink), hogy elkezdődött a Magyar Zene Háza építése a Ligetben. Sok szempontból szimbolikus eseményről van szó, hiszen két éve már egyszer nekikezdtek, de akkor borszagú agresszív civiklek megakadályozták, melyből kinőtt a magukat ligetvédőknek aposztrofáló bagázs, másrészt pedig ezzel most elkezdődött az első igazán nagy építkezés a park testén belül. Most akadálytalanul. 

Hogy miért volt két éve balhé? Az agresszorok nehezményezték, hogy a területen belül kivágják azokat a fákat, melyek az új parkrész kialakításába nem illeszkednek, nem ligethonosak, betegek vagy balesetveszélyesek, majd dolguk végeztével, új, egészséges darabokat ültetnek a Zene Háza környékén. Ezt egyébként úgy hívják, hogy parkfenntartás, de a csökkentett képességű, kevéssé világlátott, de annál szorgalmasabb brigád nem volt képes felfogni, azonban a projekt gazdái – kevéssé racionális döntést hozva - megértették az üzenetet, és elhatározták, hogy a rendben lévő fákat átültetik. 

A rövid bevezető után így érkeztünk el a tegnapi nap híréig, miszerint az egykori Hungexpo területen valamennyi fát átültettek, így megkezdődött a Zene Háza építése. Nem mindennapi mérnöki bravúrt hajtottak végre a szakik, hiszen egy – a földlabdával együtt - hetvenöt(!) tonnát nyomó kőrist is átültettek, amihez elképesztő gépparkot, nyomatékot, humán erőforrást és mérnöki precizitást kellett igénybe venni, melyre nem sok példa volt eddig hazánkban. 

A fa pár tíz méterrel került arrébb, jól van, teljes biztonságban zajlott a művelet, most az utógondozása zajlik, hogy megerősítsék új otthonában. 


A Városligetben nem először hajtottak végre sikeres faátültetéseket, eddig 33 fa lelt új otthonra a Ligeten belül, a Fővárosi Állat-és Növénykert bővítése során pedig közel félszáz fát mozgattak meg.

A leendő Néprajzi Múzeumnál három megtermett fát - egy hegyi juhart, egy nyugati ostorfát és egy közönséges platánt - költöztettek arrébb sikerrel. Szintén zökkenőmentes zajlott a nemrég átadott ifjúsági sportpályáknál végzett tíz darab, szintén méretes fa átültetése. Az Állatkerti munkálatoknál pedig tavaly júliusban 16 hónapos előkészítés után ültették át a Döbröginek elnevezett, 101 cm törzsátmérőjű platánt, amely földlabdával és az azt összetartó szerkezettel együtt 107 tonnát nyomott. Mindegyik példány láthatóan jól van.


 

Maga a terület egyébként borzasztó érdekes. A Vajdahunyadvár, Olof Palme sétány, Nagyrét által határolt tízezer négyzetméteres parkrész évtizedekig kerítéssel volt lehatárolva, oda az egyszeri látogató csak úgy nem mehetett be, gyakorlatilag egy autonómiát élvező romhalmaz volt, amit a kerítés mögött túlburjánzott növényzet jótékonyan eltakart. Ezért lesz majd 2020-ra szinte mindenkinek újdonság, amikor elkészülnek itt a fejlesztések, hiszen a kerítéseket végre elbontják, a Liget – s, így a látogatók - visszakapja a testéből kimetszett területet a Magyar Zene Háza kortárs épülete, és a körülötte létrehozott új óriás-zöldfelületek formájában. Gyakorlatilag mintha helikopterrel egy vadiúj parkot beemelnének a Városligetbe. 

Nem sokat kell tehát már várni, az épület mélyépítése munkálatai megindultak, egy másfél évig tartó építkezés és egy rövidebb parképítést követően rá sem fogunk ismerni a parkra.

 

Címkék: Hír
2
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/60772/pics/lead_800x600.jpg
Hír
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Miklós válasza: Gábor bejegyzésére 2018-10-09 18:39:24
Igazad van. Ami engem illet, már sokszor írtam véleményt Lizsé bejegyzéseire.
Mindössze 1 (egy) eset volt, amikor válaszolt.
Javasolom, olvasd el a 2018.01.30-i "Leégett a ligetvédők tábora" című Lizsé-szöveg utáni szóváltást.

Az ottani első (01.31-i) beírásomat én ezzel zártam:
"Csak megismételni tudom, Lizsé: az világos, hogy itt ti felvállaltátok a Liget projekt teljesen kritikátlan propagálását. Az is világos, hogy ezért már nem is ellenszenvet, hanem inkább gyűlöletet éreztek mindazokkal szemben (legyenek akár szakmai, akár laikus ellenzők), akik fellépnek az általatok propagált projekttel szemben.
De miért kell nektek szövegben és képben is hazudni?"

Na, erre egészen szokatlan dolog történt:
Lizsé válaszolt, sőt egy kérdésben a véleményemet kérdezte.

Az én 2018.02.03-i viszontválaszomban Lizsé állításait cáfolva,
részletes elemzést adtam Lizsé bejegyzéseinek tartalmáról
és a kérdésére a véleményemet is megírtam.

Erre azonban már nem reagált.
Válaszolok
Gábor 2018-10-08 21:26:14
Az idő fog megitélni te lelketlen bértollnok! Értelmetlen, lelketlen pusztitás folyik a közparkban! Bün, emberiség elleni bűn! Átkozott leszel.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?