Blogolj!

Magyar építészek a világ tetején

A világ legjobb középülete lett 2018-ban a Liget Projektben épülő új Néprajzi Múzeum. Jó-jó, de ezt nem mi mondjuk, hanem az egyik legtekintélyesebb nemzetközi építész-szakmai díj, a a Londonban székelő International Property Award zsűrije.

Elképesztő teljesítmény, ugyanis itt nem segédmotoros államok művelődési ház felújítási projektjei versenyeztek egymással, hanem a világ építész elitjének elképesztő tervei, Amerikától az arab országokon át Kínáig. Kb. mintha Forma-1 -et nyernénk meg egy BME-n összerakott autóval.

Óriási elismerés ez a Ferencz Marcel vezette Napur építész irodának, és egyben a magyar szakmának, hiszen újfent bebizonyosodott, ott vannak a világ élmezőnyében.

Persze nem Magyaroszágon lennénk, ha nem indultak volna be azonnal ipari fordulatszámon a fanyalgók, elképesztő gyorsasággal lépett életbe a dögöljön meg a szomszéd tehene fedőnevű hadművelet. Természetesen ugyanaz a megszokott, magát orákulumnak gondoló öt ember jött elő a barlangjából Bardótzkytól Sándortól Garai Kláráig az előre sejthető rigmusokkal: megvették a zsűrit, szar az épület, úgysem valósul meg, senki se akarja ezt, fideszorbán takarodj és még sorolhatnánk.

Ezek a sivalkodók valószínűleg soha semmit nem értek el életünkben, de saját nyomorukból fakadó frusztráltságuk kéretlen-kelletlen kinyilatkoztatására valamiért állandó késztetést éreznek. Sajnos el kell, hogy keserítsük őket, a hiba az ő készülékükben van: ez az épület tényleg kurva jó. És amikor díjazzák, az semmivel sem különb azoknál a magyar sikereknél, mint amikor Hosszú Katinka áll dobogó tetején a himnuszt énekelve, vagy épp Deák Kristóf nevét szólítják a Oscar-gálán.

1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/65910/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2018-12-20 11:19:16
Lizsé, Lizsé, ha a kritikátlan lelkesedés mellett egy kis időt szántatok volna
az előzetes tájékozódásra, akkor nem nem írtátok volna le azt a BUTASÁGOT,
hogy az International Property Award
"az egyik legtekintélyesebb nemzetközi építész-szakmai díj".

Hát NEM AZ! Az International Property Award nem építész-szakmai díj, HANEM INGATLAN-SZAKMAI díj. Olyan ingatlan-szakmai díj, mint amilyen pl. 2017- ben Cannes-ban a MIPIM "Best Mega Future Projekt" kategória díja – LETT VOLNA, ha a Liget Budapest projekt NYERT VOLNA. De, mint tudjuk, NEM NYERT, sőt, "Európa legjobbja" SEM lett (mert ott, a négyben volt egy orosz projekt is, és a MIPIM egyébként sem nevez meg ilyet), még ha ezt is hazudják a Liget projekt gazdái és támogatói a magyar médiában.

Megismétlem, amit már korábban is írtam nektek:
a Liget projektet LEGESLEGFŐKÉPPEN AZÉRT ELLENZIK az ellenzői, mert a Városligetbe és azon belül is A VÁROSLIGETI PARKBA erőlteti bele a NM, a MZH és a ÚNG, illetve a VSZ épületeit.
Lehet akármilyen díjas is egyik-másik új épület, az az épület OTT, A VÁROSLIGETI PARKBAN egyszerűen rossz épület, mert ezek az új beépítések az elsődleges közparki funkció hátrébb szorításával egészségtelenül eltorzítják a közparki funkciók arányát.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?