Blogolj!

Rengeteg újdonság jön a Városligetbe

Tavaly többször hallottuk különböző híradásokban a városligeti parkfelújítás első üteméről, ami tavaly év végén lezárult. Különösebb gondolati erőfeszítések nélkül megállapítható, ha volt első ütem, akkor másodiknak is kell jönnie valamikor. Na, a valamikor az most indul, itt vannak a részletek a közbeszerzési értesítő alapján. 

A második ütem nagyjából a park egyharmadát érinti, a Hermina – Ajtósi Dürer sor – Dózsa György háromszögben, melyet körülbelül a Dvorak-Zichy vonal zárhat. 

Túl azon, hogy a terület növényzetét kompletten cserélik, frissítik, ápolják, bővítik, szm szerint mintegy 58 600 m2-en rendezik a terepet. Ebből 47 000 m2 füvesített terület, a fennmaradó részen pedig összesen 36 500 darab cserjét és 106 darab fát ültetnek el. Azért ez rendben van. 

Ebben az ütemben számos meglévő dolgot is felújítanak és az értesítő alapján újdonságok is lesznek. 

Rózsakert

Az Olof Palme ház felújításával ha minden igaz átkerül a bejárat a túloldalára az épületnek, ahol egyébként eredetileg is volt, na ez elé építenek egy fullos rózsakertet. Ha jól olvastuk ki, 2600 rózsatőből áll majd össze, azt nem tudni milyen fajtákból. 

Nagyjátszótér

Erről már értekeztünk korábban is, röviden összefoglalva ez lesz a „legek” játszótere most Budapesten. Óriási terület, korosztályok szerinti játszórészek, integrált játékokon együtt tudnak mozogni a fogyatékkal élő és egészséges gyerekek, mosdók, pelenkázók, stb. Egy szóval nehéz ennél jobbat elképzelni a lurkóknak, egyedül a túlzott zsúfoltságtól tartok. 

Kis Botanikus kert

A Városliget régi és tök jópofa, kis eldugott zugát is felújítják. A 33 m2-es patakmedrét rendbe teszik, mellé pedig egy díszmedence is épül 2 x 25 m2-es alapterülettel. 

Futókör

Egy kisebb futókört már felépítettek az Ajtósi melletti sportpályák körül, de az elsősorban az iskolás felméréseket szolgálja, most nekiállnak a két kilométer hosszú, rekortán borításúnak is, ami már elsősorban a felnőtteknek szól. Különösebb kommentár nem szükségeltetik, várhatóan ez is egy népszerű dolog lesz, mert nem kell a Margit szigetig menni, hogy normális körülmények között sportolhasson az ember. 

Sportpályák

Ha minden igaz, az Ajtósi-Dózsa sarkához közel eső sportpályák helyén újakat építenek. Ez mindenképpen jó hír, mert finoman szólva sem kellemes körülmények voltak ott. Rezidens hajléktalanok, nem világos bérleti rendszer, rossz minőségű pályák – ráfér ezekre is hozzányúlás. Ha minden igaz madar a kézilabda, foci, kosárlabda funkció. Ide kapcsolódik még, hogy 8 pingpong-asztalt és 24(!) darab sakkasztalt is installálnak majd errefelé, úgy látszik itt már egy szabadtéri sakk-világbajnokságot is lehet majd rendezni. 

A teljesség igénye nélkül ezek várnak idén a Városligetre, határidőket egyelőre nem látni, egyedül a Nagyjátszótérről tudható, hogy idén őszre tervezik az átadást, de nyilván a többi is kap majd céldátumot. Mindenesetre ezek elég jól hangzó és szükséges lépések, kíváncsian várjuk a végeredményt.

https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/69630/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?