Blogolj!

Viszlát Olof Palme, helló Millennium Háza!

Genezise óta tradíciót óvó megújulást igért a Liget Projekt úgy, hogy közben még a Városliget zöldfelületét is növeli. Sokan - majd egyre kevesebben - tamáskodtak, fanyalogtak, tüntetgettek, de most, hogy bepillantást engedtek az Olof Palme Háza feljutásába, talán még számukra is bebizonyosodhatott, hogy itt nem üres lózungokról van szó. 

A Városliget egyik legrégebbi épületéről van szó, egy gyönyörű, szecessziós kis ékszerdoboz, amit egyedi Zsolnay kerámiák díszítettek fénykorában. A forgatókönyv azonban ismert, elhanyagolták, nem találták a funkcióját, és az évtizedek alatt szép csendben teljesen lepusztult, a környezetével együtt. 

Ez azonban a múlté, a Liget Projekt kiüti az idő vasfogait és egy műemléki rekonstrukcióval gyakorlatilag azt az állapotát hozzák vissza az épületnek, ahogy megépülésekor kinézett. Az eredeti, Pfaff Ferenc által jegyzett szerkezetet építették újjá, kibontották az utólagosan hozzátoldott részeket, kiegészítették és restaurálták a Zsolnay díszítéseket. A bejárata visszakerül a túloldalra - azaz az eredeti helyére – ami elé egy óriási rózsakertet ültetnek, míg az Olof Palme sétány felé néző homlokthoz egy hatalmas teraszt alakítanak ki. Ez utóbbi a századfordulós hangulatot idéző étterem-kávézóé lesz, elég jó lesz oda kiülni. Ez lesz az épület egyik funkciója, a másik épületszárny pedig egy nagy kiállítótér lesz, ahol Budapest és a Városliget aranykorát idézik majd meg, helytörténeti különlegességekkel. A már említett rózsakert körül pedig új fákat ültetnek, és a füvet is rendbeteszik. 

De hogyan is áll a dolog? A kőmívesi munkák befejeződtek, a ház szerkezetkész, homlokzata szinte teljesen megújult - ami még hátravan az őszi nyitásig az a belső terek befejezése (burkolás, festés) és a beköltözés. Öröm ránézni a képekre, hiszen mindig is nagyon fájdalmas volt látni ezt a különleges házat, amivel nagyon méltatlanul elbántak. Most azonban újra eljött az ő ideje, óriási elégtétel ez a Ligetet régóta használóknak! 

Ja, és a teljesen érthetetlen, svéd kommunista miniszterelnököt megidéző elnevezés is múlté: viszlát Olof Palme, helló Millennium Háza.

https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/70564/pics/15533373474399426_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?