Blogolj!

Elképesztő siker a különleges városligeti kutyás élménypark

Több mint 250 ezer látogatót regisztráltak a városligeti Kutyás élményparkban az átadás óta eltelt egy évben! 

Az ország legjobban felszerelt kutyás élményparkjának népszerűsége minden előzetes várakozást felülmúlt, naponta átlagosan 750-800 kutya játszik ott. A park a hét minden napján várja a gazdákat és négylábú társaikat, az elmúlt évben egy-egy hétvégi napon akár ezer gazdi is ellátogatott kedvencével a különleges helyszínre.

AKutyás élménypark átadásával több mint 5 ezer négyzetméterrel nőtt a park zöld területe és bővült a kutyázási lehetőségek sora, a városligeti kutyázás szabályai azonban nem változtak, a park teljes területe továbbra is szabadon használható az elkerített területek kivételével.

A nyitás óta eltelt egy év alatt az új parkrész igazi oázisa lett a kutyusoknak, mely egyúttal fél hektárnyi zöld területtel is bővítette a Ligetet. A speciális parkrészt a legmodernebb játszóelemekkel és a legváltozatosabb eszközökkel szerelték fel, mint például szlalom, híd, ugratók, dombokba rejtett alagutak vagy a pedállal működtethető vizes medence. A kutyusok számára kisebb homokos felületeket is kialakítottak, hogy áshassanak.

Az ország legkomplexebb kutyás élményparkjának előkészítése során 2017-ben kiterjedt társadalmi egyeztetések zajlottak a parkhasználók különböző csoportjaival, így a kutyatartók képviselőivel is. Annak érdekében, hogy a kutyajátszótér minden használói igénynek teljes körűen megfeleljen, már a tervezési fázisban számos konzultációt folytattak a kutyásokat képviselő szervezetekkel. Többek közt a ZöldEb Egyesület és az Országos Állatvédőrség Alapítvány is közreműködött észrevételeivel, az EB OVO Egyesületet pedig egy olyan komplex javaslatcsomagot állított össze, amely a kutyatartók és a kutyák valamennyi igényét tartalmazza.

fotó: welovebudapest

A Kutyás élménypark 2018-as megnyitóját egy rövidebb próbaüzem előzte meg, amikor több négylábú, gazdi és szervezet tesztelhette a Liget Budapest Projekt első parkfejlesztési ütemében létrejött új területet. A tesztelőktől összegyűjtött vélemények, észrevételek alapján a tervezők további finomításokat végeztek el a területen annak érdekében, hogy a megvalósuló kutyapark a lehető leginkább találkozzon a felhasználók elképzeléseivel és megfeleljen a modern, városi kutyatartás alapelveinek a Hermina út és a Városligeti körút határán.

A Kutyás élményparkot egy nagy tavaszi karbantartással készítik fel az új szezonra: teljes tereprendezés, friss füvesítés, egy új kaparóterület és megannyi új ültetés várja a kutyusokat. A Hermina úti kutyás élménypark csak az első lépés afelé, hogy a kutyák számára is barátságos és jól használható Városliget jöjjön létre. A megújuló Városligetben a kutyázási szabályok nem változnak, a szabad kutyázás mellett a park tervezői több, Magyarországon egyedülálló, speciálisan a kutyások igényeire szabott, velük előzetesen egyeztetett fejlesztést is megvalósítanak a jövőben.

2
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/71284/pics/lead_800x600.jpeg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2019-05-02 16:51:07
"Elképesztő siker"???
"...igazi oázisa lett a kutyusoknak, mely egyúttal fél hektárnyi zöld területtel is bővítette a Ligetet."???
Hahaha!
Legalább a SAJÁT fotótokat néznétek meg, Lizsé! Hol van ott zöld?

A VALÓSÁG:

"Az már a kivitelezés megkezdésekor sem volt érthető, miért ültetnek a futtattóba lágyszárú évelő növényeket, a kutyák által kedvelt kis dombra viszont szúrós-tüskés talajtakaró cserjét, és miért terítenek méreg drága gyepszőnyeget a rohangáló kutyák alá?
(hacsak azért nem, hogy a marketingfotózáson jól mutasson.)

A futtató gyakorlatilag két hónap alatt leamortizálódott, a gyepszőnyeg eltűnt, az évelőkből száraz kórók lettek, a talajtakaró cserjék kopasz tüskés szárai pedig lándzsaként meredeztek a viháncoló blökik lábai alatt. Az új telepítésű fák több mint 50%-a kipusztult, de a régiek sem viselik jól a nagy mennyiségű kutyavizeletet. Az újonnan kialakított, homokkal felszórt területen a talaj nem tudott tömörödni, így a futtatót nyári estéken vastag porfelleg vette körül. Ráadásul a messziről érkező kutyák jó részét autóval hozzák a gazdik az autómentesnek ígért parkba, tovább súlyosbítva a Városliget környékét jellemző parkolási káoszt.

Idén tavasszal a zrt illetékesei bejelentették, felújítják a még nem egészen egy éve üzemelő kutyafuttatót. Ezúttal már fűmagot vetnek a drága gyepszőnyeg helyett, állítólag még több ásásra szolgáló hely lesz a kutyáknak, és remélhetőleg a tüskés talajtakarókat is eltüntetik a területről.

Minden igyekezet ellenére azonban az prognosztizálható, hogy ilyen túlhasználat mellett a ligeti kutyafuttató nem üzemeltethető. A homokot egészségügyi okokból gyakorlatilag kéthetente cserélni kéne, a gyepfelület fenntartása reménytelen, a fákat nem védi semmi a lábukat emelgető kutyusoktól. Kérdés, egy fenntarthatatlan, folyamatosan költséges felújításra szoruló terület vajon tényleg sikertörténetként könyvelhető-e el egy városi park vonatkozásában?
Vagy inkább a költséghatékonyan fenntartható, felesleges funkcióktól megtisztított, a budapestiek kikapcsolódását szolgáló városi park létrehozására kéne törekedniük az illetékeseknek?"

http://www.varosligetinfo.hu/index.php/85-cimlap/826-a-leharcolt-kutyapark-avagy-hova-vezet-a-zoldfeluletek-tulterhelese
Válaszolok
Hát, így van ez 2019-04-11 13:03:07
Lehet, hogy elnéztem, de nem hallom mostanában az örök rettegő, mindig mindent jobban tudó, tévedhetetlen dinnyepárt (gyengébbek kedvéért ez az LMP) felbérelt, ügyeletes visítóinak a - amúgy teljesen felesleges - pampogását.
Korábban minden LIGET projekttel kapcsolatos hír után özönlöttek a hülyébbnél hülyébb, ordenáré megjegyzések, a "nem így kellett volna" típusú barom okoskodások.
Alapvetően két eset lehetséges:
1.) A dinnyepárt (kívül zöld, belül vörös) ma már abban a helyzetben van, hogy azt sem tudja, éppen most merre jár, és hol tart. Ilyenkor tényleg nehéz megszólalni !!!
2.) Nehezen hihető, de próbáljuk meg feltételezni azt, hogy belátták: mégiscsak jó a LIGET projekt úgy, ahogy van.
Nem kell azt lépten-nyomon ócsárolni, mert azzel csak megint szavazatokat veszítenek, és - mint tudjuk - az egyáltalán nem tesz jót az "egészségüknek" !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?