Blogolj!

Fake news és a Liget

Nagyon érdekes cikk jelent meg az építészfórum virtuális hasábjain a minap, Bathó Tivadar építész billentyűzetéből. A szerző már nem először ír a ligetről, több művéből is leszűrhető, hogy a Liget projekt genezise óta utálja azt, és megjelenések frekvenciájából arra lehet következtetni, hogy azon kevesek közé tartozik, akik ezt már életvitel szerűen űzik. Ellenérzéseit csúsztatásokkal, félinformációkkal, olykor hazugságokkal telített cikkekbe csomagolva úgy állítja be, mintha az a magyar építész szakma kollektív véleménye lenne, a projektben dolgozó mérnökök, tájépítészek pedig szemen köpték a hivatásukat. Hogy miből fakad ez a cinikus gyűlölet, nem tudni. Féltékenység, kicsinyesség, nárcizmus, megannyi mentális kórkép közül nehéz eldönteni, mindenesetre legújabb írását igyekeztem némileg zárójelbe tenni.

Szóval az építészfórumon ismét lesújtott a mester, túlzás nélkül kétnapi hidegélelem szükséges a cikk átrágásához, de a „pergő” megfogalmazásmód és a gyakori jogszabályhely idézetek miatt a ciklikus kávéfogyasztás is ajánlott. Pontosabban nem ajánlott, de az extrémsportolók itt megtalálják.

A park mellett lakva viszonylag sokat követem városligettel kapcsolatos híreket, igyekszem minden morzsát felcsipegetni, talán az átlagpolgárnál is jobban ismerem a liget projectet, de töredelmesen bevallom, fogalmam sincs, hogy a cikk első fele egészen B pontig miről szól. Tivadar hosszasan taglalja, hogy mire elkészül a project, ugyan valóban nőni fog a Városliget zöldfelületi aránya, ráadásul az igért 65 százalékra, de utána elakadva a jog útvesztőjében mégis azt sejteti, hogy itt valami sötét mágia van a háttérben és titkos betonozás zajlik. Javaslom, hagyjuk Bathó urat belebonyolódni a jogszabályokba a számológépével, nekünk, egyszerű parkhasználóknak legyen elég a szemrevételezéses eljárás annak eldöntésére, hogy ahol eddig betonút volt és most fű, ott nőtt-e a zöld.

A cikk második fele pontokba szedve cáfol valahonnan idézett állításokat, amiket a projectnek tulajdonít. Csak remélni tudom, hogy a felületesség, vagy a tudatlanság, s nem a rosszhiszeműség a ludas, mert rengeteg baromság elhangzik. Lássuk tehát először a szerző állítását, majd Iustitia pallosát:

 • "A liget projekt egy ligeti hagyomány, a 100 éve megkezdett múzeumi negyed folytatása. Ez a szöveg már 2014-ben is olvasható/hallható volt. Kisebb szünetek után 2018 őszén ismét megjelent. Ha lett volna (de nem volt) valamilyen általánosan ismert, elfogadott koncepció múzeumoknak a Városligetbe telepítésére, akkor pl. nem az "ingyen telek" lett volna a legeslegfontosabb szempont a korabeli törvényhozás számára a Szépművészeti Múzeum városligeti helyszínének kijelölésében, továbbá nem nevezték volna a városligeti helyszínt "kevésbé kívánatos külső perifériá"-nak.”
 • Nem emlékszem rá, hogy múzeum negyed folytatásaként aposztrofálták volna a programot, de tény, hogy a Ligetben hagyománya van az intézményesített kultúra fogyasztásnak és a szórakozásnak. Széchenyi Fürdő, Szépművészeti, Állatkert, Műcsarnok, Vajdahunyad vára, Műjégpálya – ezek mind több mint száz éve velünk vannak, így ha hozzájuk csatlakoznak új múzeumok, színházak, kikapcsolódási lehetőségek, szerintem nem megalapozatlan a hagyomány folytatása terminus. De nem látok bele Tivadar agyába.

A nem létező hagyományok... (1905)

 • „Cannes-ban, a mipim-en, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett a liget projekt. Ezzel a hamis hírrel 2017 tavasza óta operál a Zrt."
 • Valóban, a díj honlapját böngészve az látható, hogy a címet japán építésziroda nyerte. Ugyanakkor az is helytálló, hogy az EU-ból a liget projekt jutott be egyedüliként a legjobb négy közé, így, ha hunyorogva is, de helytálló az eredeti állítás.
 • A szerző szerint nem volt a ligetben korábban színház és Millennium Háza.
 • Óriási tévedés. Egyiket még Rákosi robbantotta fel, hogy be tudjanak kanyarodni a tankok a mai Ajtósi – Dózsa Gy. sarkán a felvonulási térre, a Millennium háza pedig „csak” 1885 óta van a parkban, ugyan Műcsarnok majd Olof Palme néven, nyilván ez téveszthette meg a sasszemű Bathó urat. Előbbit egyébként ha jól tudom visszaépítik, utóbbit meg felújítják.

A soha nem létezett városligeti színház 1910-ben

 • „Átgondoltság helyett gyakori ötletelés: többször változott a tartalom, az épületek és azok helye.”
 • Az évek során valóban voltak változások a projekt programjában, ezt lehet átgondolatlanságnak tartani, vagy – épp a kormányon sokszor számonkért és hiányolt – társadalmi és szakmai egyeztetések konklúziójaként bekövetkező racionalizációnak. Szerintem egyértelműen az utóbbiról van szó, sok felesleges dolog kikerült a projektből (Közti kockák, gasztrofalu), míg például a mostani a néprajzi épületért érdemes volt elvetni az előző, francia koncepciót.

Apropó Néprajzi Múzeum, Bathó úr a következő kérdésekkel terheli a már igen csak kifáradt olvasót:

 • hogyhogy nem elég 40.000 m2 szintterület, hogy ott a múzeum a nagy méretű tárgyait is kiállíthassa? – haa városligeti épületnek a 60%-a – beleértve a múzeum állandó és időszaki kiállítási tereit is – a felszín alatt lesz, akkor a felszín felett, a park területén miért van szükség kettő, egyenként 22 m magas, "lehető legkisebb"-nek titulált épületrészre? – a "World's Best Architecture" díjat odaítélő zsüri vizsgálta-e, hogy a magyar Néprajzi Múzeumnak tervezett látványos épület mennyire (nem) felel meg az alapvető funkciójának, nevezetesen, hogy helyt adjon a múzeum kiállításra szánt összes tárgyának?
 • A Liget projekt hivatalos honlapja szerint az a 40.000 m2 az 33.000 m2 a valóságban, ebből 7.000 m2 a kiállítótér, ami azért világszinten sem számít kevésnek. A fenti kérdésekből kiderül, hogy Bathó úr nyilvánvalóan Mátyás király idejében járt utoljára múzeumban, ezért érdemes tisztázni néhány alapfogalmat. A világon nincs olyan nagy múzeum, ahol a teljes gyűjteményt folyamatosan kiállítják, főleg olyan szerteágazó témában, mint az etnográfia. Természetes, hogy tematikák szerint variálnak, vagy egyes tárgyak restaurálás alatt vannak, vagy csak koncepciók változtatásával biztosítják folyamatos újdonság érzését. Másrészt egy modern múzeum mérete nem egyenlő a kiállítótér méretével. Ott kell fogadótér, előadóterem, múzeumpedagógia, könyvtár, irodák, shop, kávézó stb. Egy szó mint száz, ezeket a dolgokat érdemes inkább muzeológusokra, kurátorokra – azaz szakemberekre - bízni, sem mint publikációs ambíciókkal bíró építészekre.
 • helyes-e az a megoldás, hogy ezen tárgyak megtekintésére a látogatóknak egy másfél kilométerre lévő (legfőképpen raktározást és restaurálási munkákat szolgáló) másik épületet kell felkeresniök?
 • Ha figyelmesen követte Bathó a projekt híreit, az OMRRK nem kiállítóhely lesz, hanem egy óriási modern raktár és restaurálási központ a Szépmű, Galéria és Néprajzi műtárgyainak. Ezt nem fogják látogatni, mert nem arra van az épület. A kérdésre válaszolva pedig – szerintem - ennél helyesebb megoldás nem létezik a nemzeti kincsek megőrzésére.

Ezek csak a legsúlyosabb csúsztatástok, tévedések a cikkből, de a sor még tetszés szerint folytatható lenne, de nem már így is az emészthetőség határán vagyunk, és amúgy sem érdemes túl nagy reflektorfényt irányítani az amúgy is marginális elérésű írásra (és a reméljük nem marginális cáfolatára).

Fotók: pestbuda.hu, turizmus.com

4
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/71832/pics/lead_800x600.jpg
Hír,Liget Budapest Projekt,Városliget
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 4 db hozzászólás érkezett!
Miklós válasza: Hát, így van ez bejegyzésére 2019-05-05 16:46:59
Amiket írtam, azokra nincsenek ellenérveid.
Ellenérvek helyett
sokadszorra is személyeskedéssel, rágalmazással próbálkozol.
Ezzel csak magadat égeted.
Válaszolok
Hát, így van ez 2019-04-29 19:14:53
Nem megmondtam !!!
Megszólalt a "hős, dinnyepárt" (kívül zöld, belül vörös) felbérelt, örökös kommentelője !!!
Akkor ismételten, hátha egyszer megérti ez a bértollnok:
" A KUTYA UGAT, A KARAVÁN HALAD !!!!! " >>>>>>> szerencsére.
Válaszolok
Miklós 2019-04-26 12:01:56
Nem sajnálva az időt, elolvastam az Építészfórumon megjelent írást. Igen, a mellékleteit is. Nemcsak az idézetgyűjteményeket néztem meg, de a számadatokat, számításokat tartalmazó három táblázatos oldalt is.
Elolvastam, Lizsé (többször) a ti cikketeket is, összevetettem az ÉF-on olvasottakkal, és ellenőriztem, van-e igazság azokban, amiket ti írtatok. Nincs. Na még egyszer: NINCS.
Durva rágalmazás az, amit ti műveltek, Lizsé.
Példákon mutatom:
1.)
Azt írjátok, hogy a szerző "azt sejteti, hogy itt valami sötét mágia van a háttérben és titkos betonozás zajlik", továbbá, hogy "nektek, egyszerű parkhasználóknak legyen elég a szemrevételezéses eljárás annak eldöntésére, hogy ahol eddig betonút volt és most fű, ott nőtt-e a zöld."
Nos, az igazság az, hogy a szerző az írása Sz3 jelű mellékletében (az általa számolt mindkét esetben) a városligeti park burkolt felületének több, mint 70 ezer m2-es CSÖKKENÉSÉT mutatja ki. Tehát nem ír semmiféle titkos betonozásról, ellenkezőleg: a burkolt felületek jelentős csökkenését számolta ki.
Az is igazság persze, hogy a hivatkozott Sz3 melléklet az állandó vízfelület abszolút döntő szerepét is bizonyítja a 65% zöldfelületi arány teljesítésében, amiről ti, Lizsé ugyanúgy, sunyi módon hallgattok, mint Baánék.
2.)
Nagy hiba és csúnya dolog részetekről, hogy ti nem emlékeztek rá, "hogy múzeum negyed folytatásaként aposztrofálták volna a programot", mert ezt maga Baán László mondta, ahogy a B1 jelű idézetgyűjtemény 2. oldalán olvasható is.
Szintén hiba volt emlegetnetek "Iustitia pallosá"-t, mert az éppen rátok sújt. A városligeti helyszínt a Szépművészeti Múzeum számára "kevésbé kívánatos külső perifériá"-nak ugyanis a Szépművészeti Múzeum első főigazgatója nevezte egy 1906-ban megjelent írásában, ahogy ez a B1 jelű idézetgyűjtemény 1. oldalán olvasható is.
3.)
A Liget projekt 2017-es cannes-i szereplésének kommunikációjából öt olyan idézetet is hoz a D1 jelű idézetgyűjtemény, amelyben a világ négy legjobbja között "EGYEDÜLI EURÓPAI" nagyprojektnek, ill "EURÓPA legjobbjá"-nak hazudják a projektet, miközben a négyben egy moszkvai projekt is volt. Ezek tények, amelyekkel szemben ti hiába próbáltok "EU"-ról hadoválni, mert az öt idézetben hatszor is Európáról beszélnek és nem az EU-ról.
4.)
Azt hazudjátok, Lizsé, hogy "a szerző szerint nem volt a LIGETBEN korábban színház és Millennium Háza". De aki megnézi az ÉF-ben, az láthatja, hogy a szerző ezt nem írta. A szerző projekt tartalmának változásait sorolta, és a végén azt írta, hogy "Ehhez az állításhoz képest a PROJEKTBEN NEM volt, de LESZ a Ligetben Városligeti Színház, Magyar Innováció Háza, Millenium Háza".
5.)
Meghamisítottátok több részében is a Néprajzi Múzeum épületéről írt kritikát.
Az ÉF-szerző ugyanis NEM AZT kifogásolta, hogy a teljes gyűjtemény kiállítására nincs hely, HANEM AZT kifogásolta, hogy a KIÁLLÍTÁSRA SZÁNT ÖSSZES tárgy kiállítására nincs hely a hatalmas új épületben.
Aki pedig nem követte a projekt híreit, az éppen a Lizsé vagyis ti. Ráadásul LETAGADTÁTOK Kemecsi Lajosnak a Néprajzi főigazgatójának nyilatkozatát is (ligetbudapest.reblog.hu), pedig azt az ÉF-cikk is idézi. Kemecsi azt nyilatkozta, hogy (figyeltek, Lizsé?) az OMRRK földszinti részén néprajzi KIÁLLÍTÁS lesz, ott látható majd pl. a bödönhajó, meg a szekerek.

Szóval, Lizsé, amikkel ti megrágalmaztátok az ÉF-cikk szerzőjét, azokat bizonyítottan ti követtétek el. Szerencsére, a Lizsé gyűlölködései a "marginális elérésűek", ellentétben az ÉF-ben közölt írással, amely már jóval nyolcszáz olvasás fölött volt, amikor én olvastam (azóta biztos tovább nőtt).
Válaszolok
Hát, így van ez 2019-04-23 17:46:37
Ezeket a dinnyepártbeli (kívül zöld, belül vörös) idiótákat alapvetően két dolog vezérli:
1.) A sárga irigység
2.) Nem tudják elviselni, hogy a sokéves szokásoktól eltérően nem ők "találták" ki az egész LIGET projektet, nem ők találták fel a kanálban a mélyedést. Ezért aztán körömszakadtáig támadják, és támadni is fogják, pedig megtanulhatták volna már:
• Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.
(Albert Einstein)
Amennyiben ezt az egy bővített mondatot a hosszú évek során töviről-hegyire megtanulták volna, és még értelmezni is tudnák, akkor már régen abbahagyták volna az örökös mocskoskodásukat.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?