Blogolj!

Orbán Viktor és Renoir a Szabolcs utcában - ultramodern fejlesztés készült el a Liget Projektben

Elkészült az első igazán "nagyvad" Liget Projekt programjából, Orbán Viktor és Baán László adta át közel a 37 ezer négyzetméres Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét. Az ultramodern restaurátorműhelyeket, raktárakat, kutatóműhelyeket és kiállítóhelyeket is magába foglaló, lenyűgözően komplex épületet a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén építették fel.

Mintha csak tegnap lett volna, hogy 2014-ben elkezdtük követni a Liget Projekt evolúcióját, alakulását, s négy esztendő után tavaly volt az első év, amikor a tervezett beruházások kiléptek a valóságba, lásd. Szépművészeti felújítása, pavilonok, parkfelújítások. De egészen mostanáig kellett várni arra, hogy az első, tényleg a semmiből létrehozott új épület elkészüljön. A végeredmény előremutató és ultramodern lett, mely egyben elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a nemzeti kultúránk alkotóelemeit méltóképpen gondozzák, megőrizzék. A beruházás jelentőségét jól húzza alá, hogy Orbán Viktor első dolga volt miután Trumptól hazatért, hogy az átadásra siessen.

És akkor mit is tud ez a furcsa nevű Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ? A csaknem 30.000 négyzetméteres központi épület a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer (!)műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít kiemelkedő minőségű infrastruktúrát.  A 20 milliárd forintos beruházás ezen nemzeti közgyűjtemények sok évtizedes gyűjteményi és raktározási problémáira jelent hosszú távú, megnyugtató megoldást.

Ahogy a sajtóanyag ki is emeli, az OMRRK "nem csupán sok évtizedes hátrány ledolgozását jelenti: a fejlesztés meg is előzte korát, hiszen hasonlóan komplex kiszolgáló létesítménnyel még a kontinens nagy múzeumjai is csak elvétve rendelkeznek. A londoni British Museum és a szentpétervári Ermitázs frissen elkészült, illetve a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel összevetésben - képességeiben, felszereltségében és kapacitásában – is állja a versenyt a hazai fejlesztés."

Az új épületkomplexum legnagyobb létesítménye a múzeumi raktáraknak és restaurátor-műhelyeknek otthont adó épület, mely a térszint alatt négy, a felett pedig háromszintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket. Az itt található műhelyek, irodák, műtermek és laborok a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret fogják biztosítani.

Az egykori kórház izraelita imaházának, majd a felvételi épületének rekonstruált létesítményében kapott helyet egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpont, ahol az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével történő rekonstrukció során többek között konferenciatermet és kiállítótermet alakítottak ki. 

Az épületegyüttesben több mint 3000 négyzetméteren kap otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is, ahol könyv- és iratarchívum is segíti majd a kutatók munkáját. Az európai viszonylatban is egyedülálló intézménykomplexum területén egy, a nyitvatartási időben szabadon használható 13.000 négyzetméteres park is kialakításra kerül.

Steve Jobs, az Apple legendás vezére arról is híres volt, hogy a legnagyobb bejelentéseit mindig a beszédei végén tette meg, amikor már a közönség azt hitte minden lényeges újdonság elhangzott, és mennének már a dolgukra. "One more thing" - mondta mindig egy félmosoly mellett Jobs, s kirántott egy hihetetlenül kicsi iPodot a zsebéből, vagy valami más kütyüt, ami technológiai forradalmat csinált. Na most valami hasonló élménye lehetett a közönségnek, mert Orbán Viktor és Baán László is készült egy "One more thing"-el: a beszédek végén egy meglepetés leleplezéssel bemutatták a Szépművészeti Múzeum legújabb szerzeményét.

Az egyik legnevesebb impresszionista mester remekművével bővült a gyűjtemény, Renior Fekvő női akt című festményét a Magyar Kormány támogatásnak köszönhetően vásárolhatta meg a múzeum. A neves francia alkotó művének megvétele rövid időn belül a második történelmi léptékű gyűjteménygyarapítás, ugyanis az év elején – szintén a Kormány támogatásának köszönhetően - Van Dyck: Stuart Mária Henrietta hercegnő esküvői portréja került a Szépművészeti Múzeumba.

Képek: MTI, Liget Budapest

2
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/72903/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2019-05-28 08:21:32
Szóval, igazat írt a Magyar Nemzet,
mert nem 2018-ban, hanem 2019-ben adták át.
Akkor bizony, jogos a kérdés, Lizsé:
mikor fogtok már bocsánatot kérni a 2018.03.09-i cikketekért?
Erről van szó:
https://lizse.blogstar.hu/2018/03/09/irgalmatlan-nagyot-hazudott-a-magyar-nemzet/49665/
Válaszolok
Hát, így van ez 2019-05-15 15:25:52
Hurrá !
Majd tessenek megfigyelni, hogy nemsokára előkerülnek a dinnyepárt LMP (kívül zöld, belül vörös) felbérelt aktivistái, és nyolcszáz oldalas "förmedvényben" kifejtik, hogy speciel ez a megvalósult álom éppen miért rossz !!!!!!
Nem kell sok idő: jönnek csőstül a "szagértők", és beleverik a csúfot irigységből bármibe, csak azért, mert a tyúkagyukkal ők harminc év alatt sem tudtak kitalálni normális, megvalósítható, időtálló elképzeléseket, kivitelezhető terveket.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?