Blogolj!

Liget projekt: Budapestre jött a Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész

Sou Fujimoto, a világ egyik leginnovatívabbnak tartott (magyarul a legjobbak közé tartozó) építésze hazánkba látogatott, hogy megnézze az általa megálmodott Magyar Zene Háza kivitelezését, és néhány tervezési részletkérdésről személyesen egyeztessen. Talán emiatt az elhivatottságnak is köszönhetően a legjobb, s nem mellesleg, ha már itt járt, az újságírók kérdésekre is válaszolt.

Nem csak a japánokra legendásan jellemző tisztelettudás és udvariasság mondatja vele, hogy a Liget Budapest projektet nagyszerű kezdeményezésnek tartja: kiváló ötlet integrálni a park természeti és épített környezetét, a történelmi múlt örökségét a jövő megoldásaival.

„A Liget Budapest projekt erős modellként működhet a jövő urbanisztikai fejlesztései számára”

A tervezés során természetesen meg kellett találni az egyensúlyt az esztétikai, technológiai és múzeumszakmai szempontok között, de nem kellett a projekt lényegét érintő kompromisszumot kötnie.

A Magyar Zene Háza a park kellős közepén fog állni, minden oldalról fák veszik körül, ezeket az adottságokat pedig tisztelettel kezeli a beruházás. Az épület ezért meghagyja majd a természetközeliség érzését.

Mint elmondta, a földszinten az üvegfalakkal övezett koncertterem kap helyet, így bentről is rá lehet majd látni a zöld parkra, a nagyobb kiterjedésű, állandó és időszaki kiállítótereket pedig térszint alatt helyezik el, ezzel megmarad az épület könnyedsége.
A lebegő hatású tető - amely a könyvtárat és a zenepedagógiai termeket fogadja be - lyukacsos kialakításával helyet hagy majd a fáknak a növekedéshez, másrészt jelentősen túlnyúlik majd az épületen, ezzel is segít "egymásba olvasztani" a házat és környezetét.

„A legfontosabb, ami megfogott, az a Liget Budapest víziója: az, hogy itt lehetőség nyílik a természet és a kultúra integrációjára. Ez egyszerre kihívás és gyönyörű feladat"

Az épület megközelítésekor az alapélmény a fák közötti séta. Ez az élmény folytatódik a tető alá érve, majd a házba belépve is, hiszen még a koncertterem falai is üvegből lesznek, ezzel is emlékeztetve a látogatót arra, hogy egy liget közepén hallgatja a zenét.

Persze a koncertterem a természetközeliség mellett zeneileg is tökéletesen fog működni, megfelelve minden akusztikai és technikai követelménynek.

A csaknem 2000 négyzetméteres kiállítást magyar szakemberek tervezik, Fujimoto azonban kiemelte a kiállítótér egyik különleges elemét. A hangdóm háromdimenziós zenei és vizuális élményt biztosít majd: a különleges térben egy rövid zenei és vetített program során a zene és a hangok világa fogja körülvenni a belépőket.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója is helyszínen volt, ahol beszámolt az építkezés aktuális állapotáról. Az épület kivitelezési munkálatai menetrend szerint haladnak, zajlik a magasépítés, így egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz a különleges épület, melynek terveit nemzetközi tervpályázaton a magyar és nemzetközi zsűri 168 pályamű közül választotta ki.

A Magyar Zene Házával egy új kulturális intézmény és egyben közösségi tér is érkezik a Városligetbe - hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, hozzátéve: Fudzsimoto épülete nagy eséllyel pályázik Budapest új ikonikus építményének címére, az intézmény pedig egyszerre varázsolhatja családi programok központjává és pezsgő találkozóhellyé a Városligetet.

Forrás: MTI

1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/73724/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-05-30 17:58:14
Ajajajaj !!!!
Drága, jó embertársaim, készüljetek fel a legrosszabbakra, mert megint valami érdekes, színes, és jó hír jelent meg a LIGET projektről a sajtóban. Az eddigi szokásoknak megfelelően, mintegy ennek folyományaként ilyenkor szoktak megjelenni a színen a dinnyepárt (gyengébbek kedvéért a kívül zöld, belül vörös LMP) felbérelt, örök rettegő, és mindenkinél mindent jobban tudó megmondóemberkéi, és villámgyorsan levezetik, hogy ami valójában jó, az miért "nem jó" nekünk.
Ennyire egyszerűen jár az eszük, a még maradék 1 azaz egy darab agytekervényük az efftársaknak.
Így már nem is annyira érthetetlen az EP választáson elért "kiváló" eredményük, ugye ?
TEHÁT, HÖLGYEIM ÉS URAIM, GYORSAN FELKÉSZÜLNI A ZÖLDEK ORVTÁMADÁSÁRA !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?