Blogolj!

Őszre kész lesz az új családi megajátszótér a Városligetben

Közel félszáz játék lesz az Európában is egyedülálló családi játszóparkban

A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13.000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztéseknek köszönhetően egyébként összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló Városligetben. Az első, és egyben az ország egyik legnagyobb játszóterének kivitelezése jó ütemben halad, várhatóan 2019 őszén vehetik birtokba a családok. 

Jó ütemben haladnak a Városligetben a Nagyjátszótér kivitelezésének munkálatai, melyek során a játékelemek telepítését követően a parkrész zöldfelülete teljesen megújul, az aljnövényzetet rehabilitálják és új, ligethonos fákat is ültetnek.

A Nagyjátszótér a park dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, minden környező sétányról könnyen megközelíthető, másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítésén pedig öt bejárat lesz.

A 13.000 négyzetméteres játszótér nem csak méretével, de különleges felszereltségével, a felfedezésre, természet megismerésére, tanulásra ösztönző játékelemeivel is ki fog tűnni. Közel 50 integrált és korosztályokra bontott játékelem, - köztük 6 egyedi mászóka, 3 összetett csúszdarendszer, 14 féle hinta és körhinta, 4 féle forgójáték, 3 homokozó, 7 féle egyéni és páros rugós játék, 2 trambulin egy trambulinpálya, 8 féle vizes játék valamint többféle interaktív mozgási energiával működő zenei játék - várja majd a gyermekeket.

A játékeszközöket úgy válogatták össze, hogy korosztályonként megfelelően támogassák a gyerekek fejlődését.

A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált. A különleges attrakció mellett további nagyméretű mászóelemek is helyet kapnak a parkban, melyek egyedileg kialakított, többszintes háromdimenziós hálószerkezettel várják majd a nagyobbakat. A különleges játékelemek az önfeledt játék mellett a mozgáskoordináció fejlesztését is célozzák.

A tervezési folyamatban gyerekpszichológusok, tájépítészek, pedagógusok is részt vettek annak érdekében, hogy olyan játszótér jöjjön létre, ahol a különböző korosztályok és a szülők igényei is visszaköszönnek. Az esélyegyenlőség, a társadalmi integráció jegyében nagy hangsúlyt fektetetnek az akadálymentesítésre és az érzékenyítésre.

Számos integrált játszóeszközt is telepítenek a parkrészbe, melyeket akadálymentesen lehet megközelíteni, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek és speciális nevelési igényűek is együtt tudjanak játszani ép társaikkal.

A játszótér szerkezetét úgy alakítják ki, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását. A rendhagyó játékelemek egy része arra is alkalmas, hogy a család együtt játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is, ha van kedvük például egy kis mászáshoz.

A legnagyobbakat a Nagyjátszótér mellett egy úgynevezett Terepjátszó várja majd, ahol lesz mászószikla, skateboard pálya, mászófal, de rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas tereket is kialakítanak. A terület félkörívben zárt és védett lesz, ahol a tér tagoltságát kihasználva helyezik el az egyes játékzónákat. Épül egy pumptrack pálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok.

A játszóeszközöket - melyek biztonságosak, és a legszigorúbb hazai és Európai Uniós szabványoknak is megfelelnek - Európa legelismertebb, nagy tapasztalattal rendelkező cégei gyártják és szállítják. A Nagyjátszótéren gyerekbarát, integrált illemhelyeket is kialakítanak, és pelenkázásra, szoptatásra alkalmas részeket is elkülönítenek.

Igazi jófejség, hogy mivel az új Nagyjátszóteret várhatóan csak ősszel vehetik birtokba a gyerekek, már a munkálatok megkezdésekor kialakítottak egy kisebb, ideiglenes játszóteret a korábbi játszótér jó állapotban lévő felújított és beminősített eszközeiből, így a nyári vakáció alatt is biztosított a szabadtéri játék a Ligetben.

Forrás: MTI

1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/74299/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2019-06-14 16:27:49
"70 fokos fémfelületek, tikkasztó hőség árnyék nélkül, kevés vízvételi lehetőség és pad. Siralmas a játszótéri helyzet a Ligetben. Pedig állítólag minden korábbinál több pénz áll rendelkezésre a park fenntartásához. Közben épül a galaxis legjobb játszótere, sok kérdéssel.

A virtuális valóság ismét győzedelmeskedett, egész mást láttunk mi, és az M1 az új ligeti nagyjátszótér körül. A köztelevíziónak nyilatkozó Gyorgyevics Benedek szavai szerint: " A tereprendezést követően elkezdődött a csaknem 50 különleges játékelem telepítése a városligeti új Nagyjátszótéren." Fotóink tanúsága szerint azonban tereprendezésről szó sincs, össze-vissza hányt földhalmok közé telepítik az új csúszdákat.

A megmaradt játszóterek használhatatlanok
A Liget nagyjátszóterének lerombolása azonban csak az első lépés volt a nagy ligeti játszótéri havariasorozatban. A kivételesen kellemes, árnyas játszóteret azért szedték szét, mert a helyére egy 13 000 nm-es gigajátszóteret akarnak építeni, amely állítólag ez év szeptemberére el is készül. Mi - látva az ott uralkodó viszonyokat-ebben nem vagyunk biztosak, de addig is körülnéztünk a többi ligeti játszótéren."
Teljes cikk:
http://www.varosligetinfo.hu/index.php/85-cimlap/836-hasznalhatatlanok-a-ligeti-jatszoterek

"Használhatatlan játszóteret és üres ígéreteket kaptak a Városliget környékén élők a közpark kezelését végző Városliget zrt-től. Most elszakadt a cérna a szülőknél, a gyerekek egészségének veszélyeztetését róják az ingatlanhasznosító cég szemére.

Miután szétverték a Liget árnyas régi nagyjátszóterét, nyögvenyelősen indult az ideiglenes játszótér kialakítása a Ligetben. A Városliget zrt nem óhajtott a több ezer környéki kisgyerek és a táboroztató iskolák nyári gondjaival foglalkozni, csak a grandiózus új játszótér kommunikációjával.

A környéki szülők ezért facebook csoportot alakítottak, és kérték egy ideiglenes játszótér kialakítását. A Városliget zrt válaszul egy senkivel előzetesen nem egyeztetett, árnyék nélküli területre felállított néhány játszóelemet, 3 padot, és ezzel elintézettnek vélte a Liget környékén élő mintegy 3-4000 gyerek nyári időtöltését biztosító játszótér ügyét. Sőt, a vezérigazgató Gyorgyevics benedek még a napokban is úgy nyilatkozott: "A Királydomb szomszédságában létrehozott játszótér mellett egy új játszóvárral bővítettük a Városligeti tó melletti játszóteret, így a nyári vakáció alatt is megfelelő kapacitással biztosított a szabadtéri játék a Ligetben”"

A szülők kértek vízvételi lehetőséget és árnyékolást a területre, ezeket azonban nem teljesítette a cég. A Városliget zrt szülőknek küldött válasza szerint, munkatársaik most, a 37 fokos kánikulában "figyelk a területet", és ha úgy ítélik meg, majd tesznek fel árnyékolót.

Ennél a pontnál szakadt el a cérna a környéki szülőknél, ezúttal a hivatalos levelezést mellőzve, nyílt levelet írtak Jelinek Balázsnak, a Városliget zrt működési vezérigazgató-helyettesének."
Teljes cikk:
http://www.varosligetinfo.hu/index.php/85-cimlap/838-betelt-a-pohar-a-varosligeti-szuloknel
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?