Blogolj!

Vörös riasztás az UNESCO-tól

Ha valakinek nem volna nyilvánvaló, hogy már jó ideje szügyig járunk az őszi önkormányzati választás kampányában, akkor a most felröppent hír, miszerint az UNESCO nevű szervezet en bloc leállítaná a Liget projektet, akár még hírértékű is lehetne. A hétvégén az összes nagyobb liberális fórumot bejárta a fenti hír, majd jött a szokásos sivalkodás, versenyt szörnyülködés, működött a gépezet, újabb fahasáb repült a kampányt fűtő kazánba. Szinte láttuk a lelki szemeink előtt, ahogy örömében Karácsony felkéri táncolni Szabó Rebekát, miközben Horváth Csaba égő cigarettával a szájában konyakot tölt a megélhetési városvédő Ráday Misi bácsinak. 

Mielőtt azonban nagyon belemélyednek a buliba, érdemes az idézett UNESCO jelentést elolvasni, mert az hogy, hogy nem, sokkal cizelláltabb kijelentéseket fogalmaz meg – még ha annak időzítése nyilván nem a véletlen folyománya -  de, hogy ez kiderüljön, ahhoz egyrészt el kellett volna olvasni (angolul!) a szöveget, másrészt azok közel sem ütötték volna át az olvasóközönség érdeklődésének lyukacsos falát.

A jelentésben ugyanis szó sincs az egész Liget projektről

– amely, ugye, nem is része (!) a Világörökségi helyszínnek, az ugyanis  Andrássy utat érinti -  csupán két elemet (az épülő Állatkerti Biodómot és a szintén épülő Néprajzi Múzeumot)  emel ki a több mint 10 alprojektből. Ráadásul arról sem esik szó, hogy az UNESCO szakemberei már 5 éve vizsgálják a fejlesztést, többször jártak a helyszínen és még a tervezőasztalon megismerhették az egész fejlesztést A-tól Z-ig: ha bármi gond lett volna, már rég félreverték volna a vészharangokat, amelyek hangját itthon százszorosára erősítve hallhattunk volna. A Liget projekt gazdái többször hangoztatták, hogy minden szükséges engedély és hatástanulmány birtokában vágtak neki Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztésnek és parkrehabilitációjának. Természetesen a világörökségi helyszínre vonatkozó tanulmány is ezek között van, néhány kattintással ez is elérhető, de nyilván nem várható el a fülledt szerkesztőségben ülő, az igazság kiderítésében megfáradt kollégától, hogy ekkora léptékű oknyomozásba kezdjen (vö. Google használata alapfokon), nekik örömmel segítünk: https://api.ligetbudapest.hu/files/document/document/336/Liget_Budapest_WHIA_2018_jan_final.pdf

De inkább ne is fenti furcsaságokon töprengjünk, csupán néhány kérdést tegyünk fel magunknak. Ha a Liget projekt veszélyezteti az Andrássy út világörökségi besorolását, akkor ez azt jelenti, hogy előtte minden tuti volt. Rendben volt a lepusztult, szétrohadt park, rendben volt, hogy több ezer autó használta parkolónak a Ligetet, rendben volt a Pecsa lepukkant épülete, az undorító Hungexpo romok és rendben volt az Állatkerti körút gagyi bazársora, minden passzolt a Párizsban székelő szakemberek fejében lévő vágyképekhez. Ilyen Olof Palme műemléki rekonstrukciók, Zsolnay helyreállítások, meg Román Csarnok restaurálások nyilván a legmagasabb szintű, vörös riasztással jeleznek be az UNESCO válságkezelő műveleti központjában. 

Egy régi kép az elbontott Hungexporól. Ez nem zavarta a világörökség éber őreit?

Aztán, ha mindezeket végiggondoltuk, sétáljunk ki az Andrássy útra, vessünk egy pillantást az Állatkertben épülő Biodómra, és döntsük el saját magunk, hogy annak felépülésével tényleg veszély leselkedik-e a sugárútra, mint világörökségi helyszínre. 

A képen elrejtettünk egy Biodómot. Ugye mennyire zavarja a látképet?

Na, ugye. Még az egyszeri MSZP alelnök is nagyobb veszélyt jelenet a Suzuki gyárra, mint a Biodóm a Hősök terére.

1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/75077/pics/15613694494069973_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2019-06-25 11:00:02
Bizony-bizony... "el kellett volna olvasni (angolul!) a szöveget"
Nektek is, Lizsé – ha már erre figyelmeztettek másokat.

Merthogy az angol szövegben ez is ott áll
(a nagybetűs kiemelést azért tettem, nehogy elkerülje a figyelmeteket):

"The 2019 mission observed that the HIA submitted by the State Party
NEEDED TO CONFORM TO THE ICOMOS GUIDELINES AND BE BASED ON VERIFIABLE DATA WHICH CURRENTLY IS NOT THE CASE."

A végét meg is ismétlem, jó?
"... BE BASED ON VERIFIABLE DATA WHICH CURRENTLY IS NOT THE CASE."
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?