Blogolj!

Turbó fokozatban Liget Projekt – 2019 már az átadások éve!

Minden részletre kiterjedő közleményben számolt be a Liget Projekt a fejlesztéseiről, elképesztő a haladást értek el, de nem is ragozzuk tovább, jöjjön a lényeg!

Jövő év közepéig az összes nagy beruházás elkezdődik a Városligetben, a fejlesztések kétharmada pedig már most épül, vagy elkészült, a Liget Budapest Projekt munkálatai jól haladnak, várhatóan 2022-re valamennyi új épület állni fog – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. 2019 már az átadások éve, hiszen májusban Orbán Viktor miniszterelnök átadta az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét a múzeumi szakma képviselőinek, ezt követően pedig ősszel Millennium Házaként nyílik meg a felújított egykori Olof Palme Ház, bejárata előtt egy, a Városligetben újdonságnak számító Rózsakerttel. Szintén még az ősszel a Városligetben a családok birtokba vehetik Budapest egyik legnagyobb és legkomplexebb játszóterét, és elkészül a Komáromi Csillagerőd épülete is.

befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója_ősszel Millennium Házaként nyílik meg

„Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok s egyben a park felújítása is.  A tervezett fejlesztések kétharmada már zajlik, és ha ilyen ütemben haladunk, akkor 2022-re valamennyi új épület állni fog. 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében kész lesz a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát.  Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

 

Az idei év átadásairól, terveiről

 

Idén májusban Orbán Viktor miniszterelnök adta át Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Az épület átadását követően elindult a múzeumi technológia beépítése: a komplexumban jelenleg a műtárgyraktárak felszerelése zajlik, melynek keretében sínen gördülő polcos, fiókos és karos állványokat, illetve kihúzható képrácsokat szerelnek. Mindezekkel párhuzamosan a restaurátor műtermek speciális technológiai berendezéseit is beépítik és beüzemelik. „Az ultramodern épület kiemelt fontosságú a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum számára, hiszen ezeknek az intézményeknek felbecsülhetetlen értékű, több mint 300 ezer darabos raktári anyagát fogja őrizni, végre ezekhez a nemzeti kincsekhez méltó, világszínvonalú körülmények között. A 20 milliárd forintos beruházás ezen nemzeti közgyűjtemények sok évtizedes gyűjteményi és raktározási problémáira jelent hosszú távú, megnyugtató megoldást” – hangsúlyozta Baán László.

Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Házműemléki rekonstrukciója is.  Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg.

 

befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója_ősszel Millennium Házaként nyílik meg

„A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. 

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően elkészült a komáromi Csillagerőd rekonstrukciója és bővítése is. Az épületrendszert és környezetét gyönyörűen felújították, mely kiegészült egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központtal, modern kiállítótérrel is. Itt a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszmásolati gyűjteményének jeles darabjai találnak majd otthonra, az antikvitás korától a reneszánszig megidézve a világ szobrászatának kiemelkedő alkotásait. Jelenleg a nagyméretű szobrok beköltöztetése, installálása és az állandó kiállítás berendezése zajlik, az intézmény jövő év első felében nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett Új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színházújjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el.

„Az eddig megvalósult és átadott részprojektek fogadtatása is azt jelzi, hogy az emberek a megújult Városliget egészét szeretni fogják és büszkék lesznek rá”

– fogalmazott Baán László. Már a tavalyi esztendőben sem csak látványterveket nézegethettek a Városligetbe látogatók, hanem már elkészült projektelemeket is birtokba vehették. A Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is.

 

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte:

„A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd”.

2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13.000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is.

 

Nagyjátszótér elemeit már építik

Gyorgyevics Benedek hangsúlyozta, hogy a közel száz hektáros városligeti park több szakaszban újul meg, végig szem előtt tartva, hogy a Liget nagyobb része folyamatosan látogatható maradjon.

„A Liget Budapest Projekt megvalósításával visszatérünk a park évszázados hagyományaihoz úgy, hogy hosszú távon is biztosítani tudjuk a fenntartását. A park növényzete mennyiségében és minőségében is megújul, a Liget a mostaninál jóval zöldebb, korszerűbb lesz. Egykori fénykorához hasonlóan a megújult intézmények és a park harmonikus együttese mindenkinek nyújt majd valami újat, szerethetőt” 

 

A folyamatban lévő fejlesztések állapotáról

 

Gyorgyevics Benedek a folyamatban lévő projektelemek kapcsán úgy tájékoztatott, hogy 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, mely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz.

A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz

A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre.

 

A Magyar Zene Háza _egy éven belül szerkezetkész lesz

Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget.  

 

A Városliget Zrt. vezérigazgatója szerint fontos lépés a Városliget megújításában, hogy elkezdődött a parkban lévő, az elmúlt évtizedekben a zöldfelületet rovására megnövekedett beton- és aszfaltfelületek csökkentése is. Első lépésként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további többezer négyzetmétert fognak visszazöldíteni a ligeti betonutak rovására.

 

„A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

6
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/81574/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 6 db hozzászólás érkezett!
Miklós válasza: Miklós bejegyzésére 2019-08-03 10:59:03
Kiegészítés
ahhoz, hogy ki hány nappal később válaszol egy bejegyzésre.

"Hát, így van ez" álnevű hozzászóló durva sértegetések közepette kifogásolta,
hogy az ő 2019.07.25-i bejegyzésére én 4 nappal később, 2019.07.29-én válaszoltam.

Kérdezem,
hogy a "Hát, így van ez" álnevű hozzászóló szerint hasonlóan durva, vagy még durvább sértegetések járnak-e annak,
aki egy 2018.07.16-i bejegyzésre 7 (hét) nappal később, 2018.07.23-án válaszolt.

Ugyanis,
aki akkor egy HÉTTEL később válaszolt,
az maga a "Hát, így van ez" álnevű hozzászóló volt...
Válaszolok
Miklós válasza: Hát, így van ez bejegyzésére 2019-08-02 19:52:53
Lizsére nézve nagy szégyen, hogy te próbálod védeni cikkei szerzőjének/szerzőinek állításait;
te, aki érvek helyett csak durva sértegetésekre vagy képes.
Jegyezd meg jól: nincs korlátozva, hogy valaki mikor válaszolhat egy bejegyzésre.
1./ Az eddigi kritikus beírásaim mindegyikének volt alapja. Hogy a Liget projektet, annak egyes elemeit bírálom, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy "mindentudónak" képzelem magam, és magamon kívül "mindenkit hülyének" tartok. Ez csupán egy aljas hazugság részedről.
2./ Ezt írtad 07.25-én: (a LIGET PROJEKTET...) "amit egyébként a maga nemében a világ legjobbjának minősítettek még a külföldi szakemberek is."
Én azt válaszoltam, hogy hazudsz, mert "KÜLFÖLDI SZAKEMBEREK a Liget projektet NEM MINŐSÍTETTÉK A MAGA NEMÉBEN A VILÁG LEGJOBBJÁNAK".
Erre nem cáfolat az, amit írtál, hogy én találkozhattam volna "azzal a hírrel, miszerint a LIGET PROJEKTET igenis külföldi szakemberek minősítették kiválónak".
A magyarul tudók előtt ugyanis teljesen nyilvánvaló, hogy mellébeszéltél, mert
a "kiválónak minősít" NEM AZONOS azzal, hogy "a világ legjobbjának minősít".
3./ Reagan nevét hibásan írtad. Ezt még mocskolódással kevert hadovával sem mentheted.

Világosnak az világos, hogy a bejegyzésedet durva sértésekkel kezdted, és durva sértésekkel fejezted be.
Végül még egy rettentő bárgyú fenyegetést is kilátásba helyeztél. Bárgyú, mert "egy tenyeres-talpas péklegény" nemigen csapkod "méretes sütőlapáttal" a Ligetet szétbarmoló projekt védelmében.
Ezen csak röhögni lehet.
Válaszolok
Hát, így van ez válasza: Miklós bejegyzésére 2019-07-30 12:25:05
Na, ősi kommunista módon, aljas, sunyi bejegyzéssel - nem először - jelentkeztél megint négy nappal az események után ?!
Azt hitted, hogy nem talállak meg, te varangy ?! Tévedtél.
Egyébiránt:
1./ Azt valóban nem te, hanem én írtam - teljesen jogosan -, hogy egy mindentudónak képzeled magad, és rajtad kívül mindenkit hülyének is tartasz. Tettem ezt azért, mert az eddigi összes "beszólásod" csak erről tanúskodott.
2./ Ha nem csak a Népszava nevű szennylapot olvasnád, akkor találkoztál volna azzal a hírrel, miszerint a LIGET PROJEKTET igenis külföldi szakemberek minősítették kiválónak. Mondjuk én nem is várom el tőled, - és a többi aberrált liberálttól sem - hogy másik újságot, vagy bármilyen másik (normális) média felületet is elolvasson.
3./ Az, hogy én az egykori amerikai elnök nevében egyetlenegy betűt véletlenül elírtam, lényegesen kisebb probléma, mint az, hogy te - a jelek szerint - az általa megfogalmazott bölcseletet még értelmezni sem tudtad.
Na, itt fejezem én be a "rögeszmecserét", mert érezhetően te azon emberállatok csoportjába tartozol, akikkel szemben feltétlenül alkalmazni kell a Murphy törvénykönyvének azon fejezetét, miszerint:
"Semmiképp ne vitatkozz hülyével, mert előbb-utóbb összetévesztenek vele!"
Egyébként "őfőpatkánysága" meg addig fog ugatni, mígnem egy tenyeres-talpas péklegény jól pofán nem kapja egy méretes sütőlapáttal. Világos ?!
Válaszolok
Miklós válasza: Hát, így van ez bejegyzésére 2019-07-29 15:45:50
A korábbi bejegyzéseidhez hasonlóan, ellenérveket most sem tudsz hozni, csak sértegetsz.
Gyűlölködésedben ÉSZRE SEM VETTED, hogy, amit beraktam,
– a Millennium Házáról szóló leleplező kritika –
az NEM AZ ÉN SZÖVEGEM, hanem a varosligetinfo.hu honlapról vett IDÉZET
(de ami benne van, az bizony igaz).

Ráadásul többszörösen is hazudsz, mert
* nem állítottam magamról, hogy "mindentudó professzor" lennék,
* nem írtam, hogy "mindenki - itthon és külföldön is - komplett hülye",
* nem ekézem "minden heti piaci napon, és minden lehetséges fórumon" a projektet,
* KÜLFÖLDI SZAKEMBEREK a Liget projektet
NEM MINŐSÍTETTÉK "A MAGA NEMÉBEN A VILÁG LEGJOBBJÁNAK".

Ronald Reagantól majd akkor idézz, ha hibátlanul le tudod írni a nevét.
Erre egyelőre nem vagy képes.

A kutya csak addig ugat, amíg el nem megy a hangja,
a karaván pedig addig halad, amíg be nem temeti egy nagyobb homokvihar.
Válaszolok
Hát, így van ez 2019-07-25 14:19:57
Na. végre megint megszólalt a világmindenség legelegmégszebb és legeslegmégjobb, "mindentudó professzora", aki abban leli testi és lelki kielégülését, hogy azt a LIGET PROJEKTET ekézi minden heti piaci napon, és minden lehetséges fórumon, amit egyébként a maga nemében a világ legjobbjának minősítettek még a külföldi szakemberek is.
Tehát mindenki - itthon és külföldön is - komplett hülye, csak és kizárólag ez a félnótás miklós (igen, kisbetűvel, mert az ilyen szellemi toprongy nem érdemel mást) az "észkombájn", aki mindig mindenkinél, mindent jobban tud.
Közbevetőleg:
• Nem arról van szó, hogy a liberálisok tudatlanok. Arról van szó, hogy sok mindent tudnak, ami nem úgy van.
(Ronald Reagen)
Ráadásul még azt is rendszeresen elfelejti ez az LMP-és gyökkettő, - meg a ligeti sorozatos rombolásokat kitervelő, és véghez vivő haverjai - hogy aki túl sokat osztogatja az észt, annak az idő előtt el is fogy !!!!!!
Ő már ebben a - gyógyíthatatlan - stádiumban van !!!!!!
Aztán még valami, hátha egyszer megértik ezek a semmitmondó percemberkék, akik a világmegváltás lázában égve ontják magukból a marhaságaikat:
• Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak. (Albert Einstein)
Fogd már fel végre, hogy nem a te eszedhez mérik ezt az egész projektet !!!!
Végezetül még egyszer, hátha egyszer végre el tudod olvasni, és meg is érted:
A kutya ugat, a karaván - szerencsére - halad !!!!!!!
Válaszolok
Miklós 2019-07-25 12:06:20
„A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László.

EZZEL SZEMBEN AZ IGAZSÁG:

"3,5 mrd-ért építettek egy éttermet a Ligetbe

Baán László valami kideríthetetlen okból kifolyólag tudásközpontnak nevezi, az egész nem más, mint egy hatalmas étterem, és a hozzá kapcsolódó rendezvényterület. Ez lett a 3,5 mrd-ból felújított Olof Palme házból, az étterem bérlőjét most keresik.

A Városliget zrt honlapján megjelent pályázati kiírás nem is titkolja,
hogy
az épület két alapfunkciója a vendéglátás illetve a rendezvényhelyszín funkció.

...Az étterem egyszerre 165 fő leültetésére alkalmas, de ha egybenyitják a rendezvénytermekkel, akár 400 ember is bulizhat egyidejűleg az épületben.
Szintén az étteremhez csatlakozik az épület Királydomb felőli oldalán egy hatalmas terasz, amely további 150 ember egyidejű kiszolgálását teszi lehetővé.

...Időszaki kiállításokra egy mindössze 198 nm-es termet terveztek az épületbe, azonkívül lesz egy 62 nm-es ajándékbolt is, amit múzeumshopnak hívnak a tervrajzokon, bár múzeumi funkció egyáltalán nincs az épületben.

A bérlőtől havi 1 200 000 Ft-t kérnek, plusz a netto árbevétele bizonyos százalékát is be kell fizetnie a zrt számlájára. (Hogy mennyit, az az ajánlat része, és az pályázat elbírálásánál előnyt jelent a magasabb százalék megajánlása). A Városliget zrt kiköti továbbá, hogy évi 60 napon igényt tart a rendezvényterületre.

Az értékelésnél figyelembe veszik a bérleti díj teljes megajánlott összegét, továbbá, hogy a pályázónak van-e tapasztalata a "Magyar Köztársaság érdekei szempontjából különösen fontos személyek, nemzetközileg védett személyek részvételével zajló, illetve egyéb protokolláris rendezvényekhez kapcsolódó ellátásban, étkeztetésben, az ezekkel összefüggő élelmiszerbiztonsági és helyes higiéniai gyakorlat kialakításában."

Az épülethez parkoló egyáltalán nem épül, ha 400 ember érkezik egyidejűleg egy rendezvényre, az minimum 100, de inkább 200 autót jelent a közpark belsejében. A Városliget zrt ugyan azt hangoztatja, hogy célja a teljesen autómentes Városliget, ez inkább tűnik szimpla marketingfogásnak, mint valós célkitűzésnek."
Forrás:
http://www.varosligetinfo.hu/index.php/85-cimlap/845-3-5-mrd-ert-epitettek-egy-ettermet-a-ligetbe
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?