Blogolj!

Liget projekt: Magyarország legnagyobb műtárgy költöztetése zajlik a Néprajzi Múzeumban

Nyár végére 90 százalékig elkészülnek a 250 ezer felbecsülhetetlen értékű műtárgy csomagolásával

 

A magyar történelem legnagyobb volumenű gyűjtemény-költöztetését valósítják meg a Néprajzi Múzeumban, a költözés előkészítés nyilvántartási szakaszának háromnegyedén már túl vannak, a terv szerint nyár végére pedig már 90 százalékos lesz a készültség. A több mint 250 ezer különböző méretű, korú és állagú műtárgy megmozgatása több mint száz szakember precíz, összehangolt munkáját igényli annak érdekében, hogy a Liget Budapest Projektnek köszönhetően végre méltó körülmények közé kerüljenek. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója szerint az új épületbe költözéssel a változás korszakos lesz. Az intézmény 2020 nyarán hagyja el korábbi, Kossuth téri épületét, a csomagolás jó ütemben halad. A 250.000 műtárgyat egyedileg készítik fel a költözésre méretük, koruk és állapotuknak megfelelően, legyen az egy kisebb kerámia, vagy egy óriási székelykapu.

Restaurálnak és digitalizálnak is

 

Felbecsülhetetlenül értékes és pótolhatatlan tárgyak, nitrátos fényképek, 30.000 darabos kerámiagyűjtemény, fonográfhengerek, gyöngyöspárták, afrikai pajzsok, japán legyezők - több, mint 250. 000 műtárgy mozdul meg hamarosan a Néprajzi Múzeum költözése során. Az intézmény 2020 nyarán hagyja el korábbi, Kossuth téri épületét, a költöztetés jó ütemben halad. A Néprajzi Múzeum ugyan 2017. decemberében bezárt a látogatók előtt, de a színfalak mögött intenzív munka zajlik, hiszen a külsejében impozáns épület, múzeumi célokra teljesen alkalmatlan volt, a műtárgyak raktározására csak korlátozott kapacitású, szűkös helyiségek álltak rendelkezésére, így a költözés évről évre egyre égetőbbé vált.

A problémára a Liget Budapest Projekt kínál megnyugtató megoldást, hiszen az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) idén májusban elkészült épülete, illetve a városligeti új múzeumi épület végre méltó, 21. századi körülményeket biztosít majd az egyedülálló etnográfiai gyűjtemény számára, a legmodernebb raktározási sztenderdeknek megfelelően. Az új raktárakban a műtárgyak igényeire szabták a tárolórendszereket, és a modern légkezelési megoldásoknak köszönhetően a helyiségekben végre kezelhető a hőmérséklet, illetve a páratartalom, ezzel hosszútávon jelentősen csökkenthető az állagromlás, és ritkábban lesz szükség a tárgyak restaurálására is.

Több százezer felbecsülhetetlen értékű műtárgyat költöztetnek

„Európa egyik legkorábbi, 1872 óta működő etnográfiai intézményeként, több költözésen túl, 1973 óta működött a múzeum a korábbi Igazságügyi Palota épületében. A kiemelkedő gyűjteményére méltán büszke Néprajzi Múzeum első alkalommal költözik számára tervezett, minden szakmai és látogatói igényt kielégítő új épületbe, ahol a tervek szerint a kevésbé ismert kincseket is megismerheti a közönség” – mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója. „A kiállítóterek alkalmasak lesznek a legkorszerűbb muzeográfiai megoldások alkalmazására, így nagy nemzetközi, színvonalas tárlatokat is fogadni tudunk. A városligeti épületben jelentősen megnő majd a látogatók által közvetlenül megismerhető műtárgyak száma és aránya: az eddigi 1200 négyzetméteres kiállítási felülethez képest az új épületben összesen 4000 négyzetmétert teszünk bejárhatóvá, emellett az időszaki tárlatok is több ezer négyzetméteren kapnak helyet. A Néprajzi Múzeum új épülete lehetőséget teremt arra, hogy átfogó kiállításokon mutassuk be az emberiség kulturális sokszínűségét.”

A főigazgató beszámolt róla, hogy a költözés előkészítésének komplex folyamatai feszített munkarendben folynak. Az új állandó kiállítások koncepciójának kidolgozásával, az épülettervezési és kivitelezési feladatokban való szerepvállalással, valamint a gyűjteménygondozással, a nyilvántartással, a revíziókkal mind párhuzamosan foglalkoznak a muzeológusok. Összesen több, mint száz munkatárs dolgozik azon, hogy a költözés biztonsággal mehessen végbe. Minden műtárgyat kézbe kell venni, megtisztítani, azonosítani, fotózni, akár egy egyedi, óceániai darabról beszélünk, vagy a hatalmas kerámiagyűjtemény több száz bokályáról. A nagyságrendet elképzelni is nehéz: körülbelül 250.000 tárgy kel majd útra – az afrikai törzsi maszkoktól a japán getán át, a több száz darabból álló ikonosztázon keresztül a papírbetlehemekig. Emellett az archívumi adattárban őrzött milliónyi dokumentum, kép, fénykép és negatív is költözik ebben az időszakban. A Néprajzi Múzeum munkatársai a 2017-es bezárás óta a 250.000 műtárgyat egyedileg készítik fel a költözésre méretük, koruk és állapotuknak megfelelően, legyen az egy kisebb miskakancsó, vagy egy óriási székelykapu.

 

Az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen lett világelső az éület

„A költözés előkészítés nyilvántartási szakaszának háromnegyedén már túl vagyunk, a terv szerint nyár végére pedig már 90 %-os lesz a készültség. Az országos múzeumok közül szerintem most a Néprajzi Múzeum gyűjteményeiről áll rendelkezésre a legpontosabb kép” 

A tárgyakat egyesével megvizsgálják, befotózzák, egyedi QR kód alapú azonosítóval látják el, és amennyiben szükséges megerősítik a szerkezetüket. Ezt követően speciális védőcsomagolással látják el őket, majd előkészítik a szállításra. A precízitást és gondosságot igénylő tevékenység egyben óriási felelősség is, hiszen egyes példányok már a megfogástól is összetörhetnek, van olyan műtárgy, melyet 40 éve nem mozgattak meg.  A munkafolyamatok segítésére ideiglenes restaurátor állomásokat alakítottak ki a Kossuth téri épület egykori kiállítótereiben. 

A gyűjtemény jeles darabjai a Néprajzi Múzeum új, ikonikus épületének mutatkozhatnak majd be, melynek kivitelezése 2017 év vége óta zajlik. A magyar Napur építésziroda által tervezett épület tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően az alaplemez és a szigetelés kialakítása van folyamatban, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. 

Sámánizmustól az óceániai gyűjteményig

Míg a Néprajzi Múzeum korábbi, 1991-ben megnyílt állandó kiállítása csak a magyar kulturális anyagot mutatta be, a városligeti épületben a világ civilizációját átfogó gyűjteményt is megtekintheti majd a közönség. Többek között az Afrikában gyűjtött Torday-anyagot, aminek társtárgyai a British Museum legértékesebb kollekciói közé tartoznak, vagy a Bíró Lajos által Pápua-Új-Guineában gyűjtött anyagot, továbbá a Diószegi Vilmos által végzett mongol sámánkutatás kollekcióját. Az egyik legizgalmasabbnak az állandó kiállítás terveiben is szereplő, nemzetközileg is elismert óceániai gyűjtemény ígérkezik, amelynek darabjait Gróf Festetics Rudolf szerezte be a Csendes-óceáni szigetvilágból. Az épületben gyerekmúzeum is helyet kap, amely a múzeum küldetését, kiállításait, programjait a legkorszerűbb múzeumpedagógiai eszközök felhasználásával a gyerek- és ifjúsági korosztály számára komplex módon közvetíti és értelmezi.


A Néprajzi Múzeum költözése számokban

  • A zárás óta 175 279 db tárgyra került fel a költözést segítő, mozgatást, szállítási egységeket könnyen rendszerezhetővé tévő QR kód
  • Ebből 48 076 db QR kód az idei évben került fel
  • Összesen 222 517 műtárgy van, amelyen el kell végezni ezt a feladatot, így most 78,8 %-os a feldolgozottság; a költözés előkészítés a terv szerint nyár végére pedig már 90 %-os lesz.
  • A fenti több, mint 200,000-es szám csak a műtárgyállományra vonatkozik, nincs benne az archívum több, mint 300 000 tételes anyaga!

Forrás: Ligetbudapest

4
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/82433/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 4 db hozzászólás érkezett!
Miklós válasza: Hát, így van ez bejegyzésére 2019-08-17 10:52:32
Arra a szövegedre, hogy ki hány nappal később válaszol egy bejegyzésre,
már 2019.08.3-án írtam neked, de te persze, válasz nélkül elsomfordáltál.

Megismétlem:
"Hát, így van ez" álnevű hozzászóló durva sértegetések közepette kifogásolta,
hogy az ő 2019.07.25-i bejegyzésére én 4 nappal később, 2019.07.29-én válaszoltam.

Kérdezem,
hogy a "Hát, így van ez" álnevű hozzászóló szerint hasonlóan durva, vagy még durvább sértegetések járnak-e annak,
aki egy 2018.07.16-i bejegyzésre 7 (hét) nappal később, 2018.07.23-án válaszolt.

Ugyanis,
aki akkor egy HÉTTEL később válaszolt,
az maga a "Hát, így van ez" álnevű hozzászóló – te voltál.

Hát így van ez,
amikor köpködsz, de a köpet a te fejedte hull vissza.
Válaszolok
Hát, így van ez válasza: Miklós bejegyzésére 2019-08-16 15:47:03
Na, nem megmondtam !!!!
Beesett "okoskatörp", és megint ontja magából a marhaságokat, ráadásul megint sunyi módon, két nappal a bejegyzésem után.
Nem bocsátkozom vitába, mert - mint korábban már említettem - még itt összetévesztenek egy hülyével.
A szakmai alapon nyugvó, kritikus megjegyzéseid olyan távol vannak a valóságtól, hogy azt józan ésszel felmérni sem lehet.
Válaszolok
Miklós válasza: Hát, így van ez bejegyzésére 2019-08-16 15:26:57
Mielőtt egy szót is írtam volna erről a Lizsé-cikkről, te már sértegetsz és hazudozol. Igen, mert hogy "jó és mindenkinek tetszik az egész", az nettó hazugság.
Ráadásul többest használsz – mintha "nagyon sokan" meghatalmaztak volna (pedig nem), hogy a nevükben engem sértegess.
Látszik, némelyeket kifejezetten dühít, hogy a Városliget Zrt. szolgai módon idemásolt közleményei után nemcsak a te nyalizós-tapsikolós lelkendezéseid olvashatók, hanem az én szakmai alapú, kritikus hozzászólásaim is.
Válaszolok
Hát, így van ez 2019-08-14 15:42:03
Ajjajajajaj !
Nemsokára bebukik a mindentudó, okostojás "miklóska", és gyorsan, tudományosan elregéli, hogy ez miért nem jó nekünk.
Egyébként jó, és mindenkinek tetszik az egész, de ő jobban tud mindent mindenkinél, és egyébként is: bármilyen LIGET projekttel kapcsolatos hír hallatán neki hirtelen "gyógyíthatatlan szómenése" támad, amit csak ezen a honlapon tud levezetni. És ő ezt nagyon élvezi.
Hát, - azt kívánjuk neki nagyon sokan - ez legyen a legnagyobb öröme az életben !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?