Blogolj!

Változtatási tilalom és egyéb fővárosi öngyilkossági kísérletek a Városligetben

Karácsonyék a héten bravúros gyorsasággal, mindenfajta érdemi egyeztetés és hatásvizsgálat nélkül elfogadták a ligeti változtatási tilalmat. Üröm az örömben, hogy ezt minden bizonnyal úgy tették meg, hogy el sem olvasták a jogszabályt, amit be akarnak vezetni. Ugyanis, ha tényleg elolvasták volna, akkor arra is rájöhettek volna, hogy éppen az ellenkezőjét tervezik bevezetni annak, amit amúgy el szeretnének érni és ígértek a megvezetett szavazóiknak. Ugyanis a változtatási tilalommal éppen a fák, virágok, játszóterek, sportpályák telepítését tiltják meg, a már folyamatban lévő, és általuk nagyon utált építkezéseket - mivel azoknak van építési engedélyük - pedig engedik. Ezek tényleg ennyire hülyék? A jelek szerint igen.

Mint egy cipőbéli kavics, úgy töri az új főpolgármester és csapatának lábát a Liget projekt, tudják, valamit kell vele kezdeni, a sajátjaik (értsd: ligetvédők) folyamatosan vegzálják őket, hogy – a kampányígéreteknek megfelelően – azonnal állítsák le a projektet, csakhogy az a fránya valóság folyamatosan gúzsba köti őket. Szerencsére tehetetlenek a főváros új urai, mert a Liget projekt színtisztán állami fejlesztés, ráadásul a nép is szereti a park felújítását, mint ahogy azt jó néhány közvélemény-kutatás bebizonyította.

Vajon minek örül?

De a szükség nagyúr, érezték a Városházán, hogy valamit tenni kell, addig törték a fejüket, még kitalálták, hogy elrendelik a változatási tilalmat a Ligetben és ezzel jól odapörkölnek a Kormánynak. Veregették bőszen egymás vállát: ezt jól kitaláltuk!, majd -  tudták-merték-tették - meg is szavazta a tilalmat a baloldali többség a közgyűlésben. Arra már sajnos nem jutott kapacitás, hogy el is olvassák a jogszabályt, pláne értelmezzék. A változtatási tilalom ugyanis azt jelenti, hogy a már építési engedéllyel rendelkező fejlesztések mehetnek tovább, ami viszont nem építkezés, az rögvest leáll. Ez feketén-fehéren azt jelenti (1997. évi LXXVIII. törvény 20. §), hogy a múzeumok épülhetnek (az összes), de a Liget projektnek köszönhetően zajló, a zöldterületet érintő parkfejlesztések, zöldítések azonnali hatállyal mennek a levesbe. Tehát futókör, botanikus kert, sportpályák, sétányok, faültetés stb. innentől nuku.

A legszebb, hogy a fővárosnak sikerült mindezt a drága főpolgármester által meghirdetett klimavészhelyzet kellős közepén elérnie.

Jött a szükség, szaladtak könnyíteni magukon, oda is értek, beleadtak apait-anyait, csak éppen az alsógatyát felejtették letolniuk a művelet közben. Roppant kínos. Pedig szólak nekik előre. A projekt gazdái jelezték: gyerekek, ne legyetek hülyék, lábon lövitek magatokat, ráadásul ezzel mindenki rosszul jár, legfőképp a Városliget. Baán miniszteri biztos hosszú, nyílt levélben magyarázta el, hogy mit is jelent majd az általuk kihirdetni tervezett jogszabály, de úgy látszik, hogy a klimavészhelyzet fölül írja a józan észt, nevetve szaladtak a fiúk a betonfalnak. Nyilván kell most néhány hét, hogy rájöjjek, mit is tettek valójában. Amikor a most elfogadott jogszabály által kényszerítve levonul majd a futókört, sétányt, kutyafuttatót stb. építő cég, és ottmaradnak a torzók park közepén, akkor majd néznek, mint hal a szatyorban. Pedig olyan jó ötletnek tűnt! Otthon, a füles fotelben, a számítógép előtt, annyira jól ment eddig az okoskodás, csak úgy süvített a lyukból passzátszél. Most eljött a lehetőség, október 19-e óta be lehet menni a hivatalba, már meg lehet valósítani, jogszabályban lehet önteni a korábbi, nagysikerű facebook bejegyzéseket. Hát, így sikerült a megvalósítás kedves barátaim. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ha valahogy sikerülne ezeket mozgalmárból lett újdonsült városvezetőket visszazsuppolni haza, a kényelmes fülesfotelbe, akkor mindenki jobban járna.  De a Városliget egészen biztosan.


Írd alá Te is a Liget projekt megmentéséért indított petíciót!


https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/91067/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?