Blogolj!

Karácsony tájépítésze: kevesebb embert és több betont a Ligetbe!

A különböző médiafelületeken több hete tartó, éles hangú üzengetés után most élőben is összefeszültek a főváros és a Liget projekt illetékesei, hogy megvitassák a Városliget megújítása kapcsán kialakult állóháború ügyét. A főváros részéről Bardóczi Sándor zöldügyi tanácsadó a másik sarokban pedig Baán László miniszteri biztos vonultatta fel érveit. Akinek van kedve, meghallgathatja a valaszonline podcastját, röpke 70 perc az egész.

Mi megtettük, és az alábbiakban foglalnánk össze a vitát. Szükségesnek tarjuk azonban az elején rögzíteni: mi a projekt pártján állunk, reméljük, hogy a Kormány nem tesz le a Városliget megújításáról és zöldítéséről, de örülünk minden értelmes vitának, ami a park jövőjéről szól.

Tehát: a főváros azt szeretné, ha minél kevesebben használnák a parkot, szerintük már most is túlhasznált, mindenki menjen inkább máshová, nem kell bele annyi játszótér, kutyafuttató meg sportoló.  Gondolom, hogy a környékbeliek örömükben vállukra veszik ezért az ötletért a tanácsadó urat és elmasíroznak vele a lepusztult és üres Népligetbe, gyönyörködjön magának  ott egy kicsit.

Bardóczi természetesen arra nem tett javaslatot, hogyan szeretne 2 millió embert kiebrudalni a Ligetből, hogy az általa kívánatosnak gondolt rezervátumi állapotot elérje.

Bár a Magyar Tájépítészek Szövetsége is részt vett a Városliget megújítása kapcsán kiírt tájépítészeti pályázat lebonyolításában - sőt ők maguk választották ki a nyertes pályaművet, amelyből feketén-fehéren kiderül: a Liget projektnek köszönhetően több lesz a zöldfelület a parkban - Bardóczi zöldtanácsadó úr továbbra is köti az ebet karóhoz, hogy márpedig az nem úgy lesz és punktum. Nem baj, laposföld-hívők is élnek közöttünk, mégsem esünk le a Csendes-óceán széléről a semmibe.

Bár Karácsony Gergely főpolgármester több zöldet és civil egyeztetést ígért a Városliget kapcsán, ám nagy igyekezetében a ligetre vonatkozó változtatási tilalom kihirdetésével pont ZÖLD STOP-ot rendelt el a parkban, a széles körű civil egyeztetéseket pedig sikerült most a vitában sommásan elintézni azzal, hogy az két hónapos (!) csúszást okozna a fővárosnak. Értjük mi, fontosnak ők, csak éppen most akadályozzák a főpolgármester meg a tanácsadó úr nagy ívű munkáját, különben is, tudják ők maguktól, hogy mit akarnak a civilek, már kétszer is megkérdezték a Ligetvédőket, így pont elég volt az egyeztetésből. (ismerve a becses társaságot, ezt pont meg tudjuk érteni)

Furcsa volt azt is hallani, hogy a Tanácsadó úr szerint a Városliget elmúlt 150 éve tulajdonképpen egy vakvágány, mert nem szabadott volna a parkba építeni semmit, tiszta hülyék voltak az őseink, hogy a Szépművészeti Múzeumot, a Műcsarnokot, a Műjégpályát, a Széchenyi Fürdőt, az Állatkertet, a Közlekedési Múzeumot és társaikat pont ide építették, maguknak, a saját igényeik szerint, a saját szórakozásukra. Ehhez nincs mit hozzáfűzni, tényleg felháborító. Buta ősök.

Persze Bardóczi úr is felvetett néhány fontos szempontot is, például kiemelte a felújított park hosszú távú fenntartásnak felelősségét és a városi rozsdaövezetek megújításának, hasznosításának ötlete is támogatandó. Ki ne szeretne elhagyott, lepusztult épületek helyett szép, modern kulturális épületeket látni? Ugye hogy mindenki! Mondjuk, ilyen már most is van néhány, pl. a Liget szívében évtizedekig omladozó, életveszélyes egykori BNV épületek helyére épül a Magyar Zene Háza, a förtelmes Pecsa helyére meg a japán sztárépítészek által megtervezett Új Nemzeti Galéria.  Aztán, ha Bardóczi tanácsadó úr néhány percet foglalkozott volna a Liget projekt terveivel, akkor láthatta volna, hogy a közeli Szabolcs utcában, a rég nem használt és lepukkant egykori kórházépületek helyén nemrég épült fel a hipermodern restaurálási és raktározási központ. Mi ez, ha nem a rozsdaövezet Kormány általi rehabilitációja? De a vita hevében ezeket valamiért elfejeltette megemlíteni és megköszönni a Liget projektnek a fővárosi zöldügyekért felelős tanácsadó úr.

Összegezve: jó volt hallani az pro és kontra érveket egymás mellett, de a műsorvezető kérdése, miszerint lesz-e elmozdulás a patthelyzetből, a levegőben maradt. A labda a fővárosnál pattog, rajtuk múlik, hogy rövidtávú politikai szempontjaik miatt végül öngólt rúgnak-e, vagy képesek egy olyan konszenzusos megoldásra jutni, amivel Karácsony úgy tud kifarolni a patthelyzetet eredményező, átgondolatlan kampányígéretéből, hogy még a saját híveinek is el tudja adni, hogy megnyerte a meccset. Ehhez viszont engednie kell, mert amit most képvisel, az a legrosszabb a Városligetnek.

1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/91728/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Robin Hood
Robin Hood 2020-03-14 17:23:10
Köszönjük Lizsé az összefoglalót. Tényleg csak azt tudom remélni, hogy a minőség - amit ez esetben is a kormány képvisel - felülkerekedik a földszintes, önző, értelmetlen gondolkodásmódon. Ha ez öt év türelmes várakozás, akkor annyi. De az megdöbbentene, ha ezt az aljas, nyilvánvalóan önös érdekű, pusztító politizálást választaná az istenadta nép. Most már nem lehetnek a fiataloknak sem illúzióik. Itt van, látják, átélik, nem lehet arra hivatkozni, hogy tizenegy-két évvel ezelőtt még nem voltam eszméletnél. Várjuk a további híreket, Isten áldja munkádat, családodat és egész Magyarországot.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?