Blogolj!

Úgy tűnik megölték a ligetvédők a városligeti idős platánt

A szakértői vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy végzetes sérüléseket szenvedett az az idős platán fa, ami a Ligetvédő sátrainak leégése során károsodott meg a városligeti Rondón. A fa anyagcseréje leállt, statikailag bizonytalanná vált, ha sikerül is megmenteni, maradandó sérülésekkel kell vegetálnia, de jelenleg az a valószínű, hogy ki kell vágni.

Gratulálunk a ligetvédőknek, akiknek ugye ez a tábora már egyszer leégett, akkor Karácsony zuglói polgármesterként segített újjáépíteni. Reméljük ezúttal az igazságszolgáltatás teljes erejével lesújt.

Íme a teljes közlemény a részletekkel:

Valószínűleg elpusztul a ligetvédők táborának leégésekor megsérült öreg platán 

A szakértők szerint kérdéses, hogy életben maradhat-e az az idős, nagy értékű platán, mely a ligetvédők táborának március végi leégésekor szenvedett súlyos égési sérüléseket. A Városliget Zrt. minden lehetséges eszközt bevet annak érdekében, hogy megmentse a fát, azonban az olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy ha túl is éli a tűzvészt, csak jelentős maradandó sérülésekkel, nagy lomb és törzs károkkal, torzóként élhet tovább. A Városliget Zrt. feljelentést tett, a rendőrség vizsgálja az esetet. 

A park közepén, a ligetvédők táborában pusztított tűzeset kapcsán a Városliget Zrt. levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez, amelyben arra kérte a városvezetőt, hogy az irányítása alatt álló, a vonatkozó jogszabályok szerint a közterületek felügyeletért felelős szervezet, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) hatékonyan lássa el a feladatát, megóvva a parkot a hasonló káresetektől. 

2020. március 26-án a délelőtti órákban a Városliget területén, a gyülekezési törvény adta lehetőséggel visszaélve, a rendőrségnél bejelentett, a terület vagyonkezelője által kényszerűen eltűrt, demonstrációnak álcázott, az életvitel szerű tartózkodás egyik kelléke, a magukat ligetvédőknek nevező csoport egy nagyobb sátra kigyulladt és leégett. Személyi sérülés nem történt, azonban jelentős környezeti károk keletkeztek, a park egyik ikonikus platánja (Platanus x acerifolia) súlyosan megsérült, állapota menthetetlennek tűnik. A fa törzse a talajszinttől 4,5-5 méter magasságig mintegy 60 százalékban megégett. Az tűzeset kapcsán készült szakvélemény alapján a fa háncs- és kambiumszövete oly mértékben sérült, hogy a fotoszintézis során előállított szerves tápanyagok szállítása megszűnt a szervezetében. További súlyos probléma, hogy a platán gyökérnyaka mélyen megégett, ami jelentősen gyengíti annak statikai állékonyságát. A Városliget Zrt. és szerződéses partnerei minden lehetséges eszközt bevetnek annak érdekében, hogy megmentsék a fát, azonban ilyen jelentős sérülések esetén kis esély mutatkozik még a részleges gyógyulásra is, a szakemberek véleménye alapján a legjobb esetben is csak jelentős maradandó sérülésekkel, nagy lomb és törzs károkkal torzóként fog tovább élni. 

A Városliget Zrt. sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a park védelmére hivatkozva, a gyülekezési jog adta eszközökkel tudatosan visszaélve, nemegyszer kezdetleges tűzhelyeket is üzemeltetve, életvitelszerűen tartózkodjanak csoportok Városligetben. A mostani nem az első alkalom, amikor súlyos környezeti károkat okoz a magukat ligetvédőknek nevező csoport, ugyanis az egyik táboruk már 2018. január 30-án is leégett. A további környezeti károk megelőzése érdekében a park vagyonkezelője feljelentést tett.

1
https://lizse.blogstar.hu/./pages/lizse/contents/blog/93311/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2020-04-24 13:55:02
"A LIGETVÉDŐKNEK 2018. április 15-e óta nincs tábora a Városligetben. 2020. március 20-án leégett egy platán az Olof Palme sétány mellett. A média szerint a Ligetvédők miatt. Az Olof Palme sétány mellett nem Ligetvédők táboroznak. Az ott lakók nem tagjai a Ligetvédők csoportjának, valójában lakhatási áltüntetők, ligetlakók. Hisz aki elpusztítja és teleszemeteli a ligetet az nyilvánvalóan nem védi."

https://www.youtube.com/watch?v=ZPVOHExnBsA&feature=youtu.be
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?