Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Belezavarodtak az azbesztes hazugságaikba a Ligetvédők

Szar ügyekkel nem foglalkozunk – mondta mindig igen bölcsen drága nagyapám, és valószínűleg ennek is köszönhette irigylésreméltó életkorát. Sajnos már nem élt, mire én is abba a hajlott korba kerültem, hogy megértsem mennyire is igaza volt. Kár az embernek a világ minden moslékságát a lelkére vennie és kardiovaszkuláris problémákkal idő előtt távozni az élők sorából. Ebből az intelméből kiindulva próbáltam meg ignorálni a ligetvédők agymenéseinek bemutatását is, hiszen az egyre csak fogyatkozó táboruknak teljesen felesleges bármekkora felületet is biztosítani, de kénytelen vagyok ideiglenesen felfüggeszteni a fogadalmam. 

Ugyanis legutóbbi akciójuk akkora kapufás öngól lett, hogy ennek láttán még Nyakó István is visszaadta sorszámát a Választási Irodában. 

De mit csináltak ezek a haramiák? Ugye hetek óta rohangálnak három darab eternit cső fényképével a ballib média szentélyeibe, ami szerintük bizonyítja, hogy a Városligetben elbaltázták a Petőfi Csarnok bontását, ami miatt most a terület halálos mennyiségű, a levegőben repkedő azbeszttel van beszennyezve. Az egy pillanatig sem zavarja őket, hogy számtalanszor elmondták a valódi szakértők, levegőtisztasági mérésékkel alátámasztva, hogy ezek a csövek teljesen veszélytelenek jelen formájukban, ők csak azért is megpróbálnak pánikot és félelmet kelteni. A bontási terület bejáratához belépni tilos táblákat szereltek fel, és a területet határoló kerítésre pedig azbesztveszélyt hirdető ábrákat helyeztek ki. 

Egy hónapja még maszkkal és védőruhával ijesztegettek, hogy minél riasztóbbak legyenek

Persze a látszatra már elfelejtettek figyelni, hiszen az általuk súlyosan veszélyesnek kikiáltott azbesztcement csövektől öt méterre, a kerítés túloldalán táborozgatnak azóta is. A gyerekeikkel együtt. Na most vagy maga Szabó Rebeka adományozta nekik isteni ajándékként az azbeszttel szembeni immunitást, vagy ez is csak egy újabb blöff volt, hogy lejárassanak egy kormányzati beruházást. Nyilván ez utóbbiról van szó. Már ugye ez is kimeríti a méretes öntökönrugás fogalmát, de végül akkorát akartak fingani, hogy be is szartak, saját maguk szivatását csak ezután járatták a csúcsra. 

A hétvégén ugyanis össznépileg kivonultak az általuk azbeszttel súlyosan szennyezettnek hirdetett területre és elkezdtek ott fákat ültetni. Legalább a saját hazugságaikban lenne némi következetesség, ugye? 

Itt viszont már a látszatra sem adnak, Ligetvédő gyerek a „városligeti halálzónában”

Az egyik félcédulás azért még próbál szerepben maradni :)

Ebből is látszik, hogy itt már egyáltalán nem Ligetről van szó, vagy az azzal kapcsolatos párbeszédről, hanem egy maroknyi csoport egyre szánalmasabb vergődéséről, akik fejükbe vették, hogy bármi áron kormányt buktatnak. 

Neked volt igazad papó, megint hülye voltam, szar ügyekkel tényleg nem szabad foglalkozni. Ti se foglalkozzatok velük.

Nemzetközi siker a Liget Projekt

2017.10.10.

Létezik Münchenben egy EXPO REAL nevű esemény, ahol minden évben a legjobb városfejlesztéseket mutatják be a mértékadó városvezetők, vagy ha nem állami beruházásról van szó, a magánbefektetők. Sok idő után Budapest is részt vett az eseményen, és ha már ott volt, elvitte magával a legnagyobb hazai projektet is, a Liget Budapestet. Hogyhogy nem a csodájára jártak.

A Városliget átfogó megújításából ezúttal a látogatói élményt fokozó és az intézményi üzemeltetést támogató okos-rendszereket mutatták be. Az Európában is egyedülálló SMART koncepció után - helyszíni beszámolók alapján - óriási volt az érdeklődés, több, teltházas előadáson is bemutatták, hogy miért is lesz jó majd a Ligetben lenni.

A SMART Liget alapelve az, hogy hatékonyan csoportosít szolgáltatásokat és infokommunikációs technológiai megoldásokat egy egységes, Liget szintű rendszerbe, ami mindenki számára könnyen hozzáférhető. Ez olyan, egységes digitális ökoszisztéma kialakítását jelenti, amely mindenki számára kényelemsebbé teszi az időtöltést a parkban.

A gyakorlatban ez azt jelenti például, hogy a Városligetbe látogatók liget szintű kedvezmény- és hűségrendszert vehetnek majd igénybe, amelyeket egyszerűsített fizetési megoldásokkal kényelmesen tudnak majd megvásárolni, de okostelefonos alkalmazás segítségével személyre szabott túraútvonalakat, programjavaslatokat is kaphatnak.

A Városligetben kialakításra kerülő SMART rendszer támogatja az akadálymentességet is, például olyan szolgáltatásokkal, amelyek a látássérültek közlekedését, eligazodását segíti a parkban. Ez ugye meglehetősen fontos fejlemény, hiszen számos, a látássérülteket segítő intézmény van a Liget körül, így, nem beszélve a Vakok kertjéről, így ez nagy segítség lesz majd nekik.

Az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról.  Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomások létesülnek.

Mindezekben további segítséget nyújt az, hogy a SMART Liget számára kifejlesztett alaprendszerhez könnyedén kapcsolódhatnak olyan népszerű szolgáltatások is, mint a Google Maps, a Waze vagy a Bubi, mégpedig úgy, hogy folyamatosan megújuló tartalmaikat speciálisan a Városligetre szabva tudják eljuttatni a felhasználóknak.

Összességében elmondható tehát, hogy a SMART megoldások egyszerűen kényelmesebbé, kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá teszik a parkhasználatot.

Valamit mégis tudnak a Ligetvédők

Sosem néztem volna ki a magukat Ligetvédőknek nevező csöves társaságból, hogy képesek bármilyen, emberi szemmel mérhető teljesítményt nyújtani az élet bármilyen területén, de most kalapot kell emelnem a legutóbb bemutatott teljesítményük láttán. A csapat ugyanis úgy baszta át a magyar sajtót, hogy még most sem értek földet a drága sajtómunkás kollégák.

A halálköpő cső a Ligetvédők képén

A retkes lábú ellenállók ugyanis világgá kürtölték, hogy azbesztet találtak a Városligetben, ami ezerrel kelti a rákot és minimum kínhalál lesz a része az arra járóknak, de még a nemzethalál is befigyelhet. Ezt a tőről metszett hülyeséget pedig úgy szopta be a magyar sajtó, mint ahogy az átigazolási szezonban felröppenő Dzsudzsák-pletykákat szokta. Csont nélkül. Egy drága kollégának sem jutott eszébe, hogy megkérdezzen egy témában jártas szakértőt, esetleg elkérje a hivatkozott „szakvéleményt.”. Persze, miért is tette volna, ha az újságírás nem kíván szakértelmet, miért lenne más a helyzet az élet egyéb területén? Miért lenne néhány szakavatott személy, aki érthet valamihez? Pedig kb. 2 perces utánjárással megtudhatták volna, hogy nagy valószínűséggel azbeszttel szigetelt épületben verik a izé.. billentyűt egész nap és azbesztből készült csövön folyó vizet isznak nap mint nap. Ugyanis azbeszt és azbeszt között óriási különbség van. A kötött azbesztcement része mindennapi életünknek, és csak az ún. szálló azbesztport veszélyes az életünkre – de az nagyon. Az utóbbi nincs a Városligetben, már régen elvitték az erre szakosodott speciális cégek (vigyázat, szakértelem!) az előző meg van még (ahogy az előző jó pár évtizedekben is ott volt), bár reméljük, hogy a régi szétrohadt épületek helyén épülő hiperszuper épületekben már az sem lesz.

Egy jó kis tűzrakás a Ligetben azért sosem árt

Egyébként legalább azt eszébe juthatott volna a drága bamba kollégáknak, hogy ha tényleg ekkora veszély leledzik a Ligetben, akkor vajon miért sátoroznak a rémhírkeltők teljes erőből mind a húszan a halált lehelő törmelékeken? Vagy ez már olyan bonyolult összefüggés, amelynek észrevételét nem lehet megkövetelni az egyébként gyémánt tisztaságú logikával rendelkező és minden témában igen járatos újságíróktól?

Egyébként arra kíváncsi vagyok, hogy bárkinek eszébe jut-e ezek után megkérdezni a rémhírterjesztőktől, hogy egy halk bocsánatot elrebegnek-e a fake news-zal beszaratott, aggódó környékbelieknek, vagy mindegy, mert pont ők számítanak legkevésbé a történetben?

 

Címkék: Hír

Bíróságon a ligetvédők

2017.07.19.

Gyakorlatilag alig maradt olyan tényállása a szabálysértési törvénynek és büntető törvénykönyvnek, amit a már mintegy 20 főre fogyatkozó ligetvédő csoport még nem valósított volna meg, de valahogy mégis azt látjuk, hogy ugyanaz a néhány ember szabadlábon csinálja a balhét a Városligetben.

Elképesztő, hogy eddig miket úsztak meg, csoportos garázdaság, rongálás, hatósági intézkedéssel szembeni ellenszegülés, rémhírterjesztés, cserbenhagyásos gázolás – csak néhány elem a szégyenteljes portfoliójukból, persze a - szerintük megszűnt jogállamban - egyiket sem követte az elvárható jogos számonkérés.

Most azonban mintha fordulna a kocka, a héten a Fővárosi főügyész közölte, hogy kilenc jómadár ellen vádat emeltek. A haramiák tavaly július 6-án a Hungexpo-irodáknál elkülönített építési területen felállított OSB-lapokat ütötték, rúgták, ledöntötték, és bedöntötték az Olof Palme sétányra nyíló, a biztonsági őrök által lezárt kapuk egyikét. A XIV. és XVI. kerületi ügyészség csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdasággal vádolja a kilenc elkövetőt, és velük szemben közérdekű munka kiszabását indítványozta a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak.

A vádlottak között van Gulyás Márton, a komolyan már nehezen vehető hírhedt ellenzéki provokátor, és persze a bátor asszonyverő politikus Várnai László, akiről legutóbbi posztunkban is írtunk, ő volt az, aki a sunyiban munkagépet rongált, majd tettenéréskor elszaladt a rendőrök elől.

Kíváncsian várjuk a bíróság remélhetőleg precedenst teremtő, és a jövőbeni törvénysértéseknek, provokációknak gátat szabó állásfoglalását az ügyben.

A Ligetvédők aljas és erőszakos húzásai

2017.07.06.

Tegnap és tegnapelőtt ismét volt egy kis balhé a Városligetben. Mint az ismeretes, a Liget Projektben hamarosan elkezdik építeni a hajóalakú új Néprajzi Múzeumot, ami az 56-osok terén kap helyet, ami egykor tankpálya volt, ma pedig egy többezres parkoló. Közvetlenül a terület mellett él néhány fa, melyeket az építkezések megkezdése előtt a Városliget Zrt. át akar ültetni, hogy megmentse őket. Mindehhez Németországból igazoltak egy profi céget, aki 50 éve ezzel foglalkozik, ők tegnapelőtt meg is kezdték a fák mintegy féléves felkészítését a költözésre, hogy minden rendben legyen a téli mozgatásra. Na ez volt a ürügy a Ligetvédőknek, hogy egy agresszív rohammal ismét 15 perc hírnevet szerezzenek. Hihetetlen morbid, hogy pont a fák életben tartása miatt vadultak meg. 

A balhé ismét ízelítőt adott abból, hogy a Ligetvédők közé férkőzött különböző ellenzéki pártok provokátorai hogyan tudják felhergelni - a jobb dolguk nem lévén – Ligetben élő aktivistákat, hogy végül környezetvédelemnek álcázva kormányellenes tüntetést valósítsanak meg. Egészen ijesztő volt látni, hogy 20-25 vérben forgó szemű aktivista, füstgránátokat dobva a rendőrök elé rugdossák és tépik szét a kerítést, majd nekimennek a hatóság embereinek is, közben persze Orbánt szidva. A rendőrök higgadt, de határozott fellépésére volt szükség, hogy a kedélyek végül lenyugodjanak és folytatni tudják a fák felkészítését az átültetésre. A „nagy” balhé közepette azonban két egészen megdöbbentő történés majdnem elsikkadt a figyelem elől, de szerencsére az Origo beszámolt róla, ebből szemezgetünk mi is, hogy picit rávilágítsunk, milyen emberek is ezek a Ligetvédők, és mennyire nem a fák sorsa érdekli őket. 

Mint minden ilyen típusú eseményen, most is megjelentek a gerinctelen, alattomban tevékenykedő, de a tetteik következményét vállalni nem merő provokátorok, akik általában megússzák büntetés nélkül akcióikat. Ezúttal nem sikerült. 

Itt van mindjárt Várnai László zuglói önkormányzati képviselő, a Civil Zugló vezetője, Ligetvédő, hobbi öklöző. Történt ugyanis, hogy míg társai a munkagép megállításával voltak elfoglalva, ő addig sunyiban megrongálta a faátültető cég nem messze parkoló teherautóját. Legnagyobb pechjére azonban felfigyeltek az alattomos akciójára és odaléptek hozzá a rend éber őrei. Az igazi fordulat csak akkor jött, amikor szembesítették tettével és megkérték, hogy tartson velük az örsre. Ekkor ugyanis Várnai összekakkantotta magát a következményektől és gyáva módon futásnak eredt(!), de erőnléte cserben hagyta, a rendőrök teljes menetfelszerelésben is utolérték, majd előállították. A komikus jelent végén sunyi tettét gyorsított büntetőeljárással díjazta a rendőrség, jelenleg a kapitányságon pihen, a becslések szerint mintegy 1000 eurós kárt sikerült okoznia a németek teherautójában.

Bátor Várnai, a nők réme

A bátor Sir Várnai egyébként is igazi törvényen kívüli, nem először került összeütközésbe a hatóságokkal. Legutóbb is hasonló alattomossággal választotta meg ellenfelét, ugyanis volt élettársát verte meg három éve, amiért kizárták az LMP-ből, a bíróság pedig garázdaságért elítélte. A nő szerint Várnai el is akarta gázolni. A nagy botrányt kavart ügyről több cikk is megjelent, de jellemző a gerincességére, hogy képviselői mandátumáról nem mondott le.  

https://444.hu/2013/11/06/noveresi-ugy-miatt-kizarta-az-lmp-varnai-laszlot 

http://www.borsonline.hu/aktualis/garazdasagert-iteltek-el-a-kepviselot/126324 

A másik negatív hős Szabó Gábor, hirhedt MSZP-s és DK-s aktivista, számtalan kormányellenes tüntetésen vett már részt síppal, dobbal, kifejezetten felbujtó, provokáló szándékkal, tavaly március óta pedig a Városligetben tengeti mindennapjait, hogy demonstráljon a Liget Projekt és a kormány ellen. Az ő mostani tette minden eddig határon túlmegy. 

Szabó igazi virtigli szoci „környezetvédőként” gépkocsival közlekedik a parkon belül a „Ligetben Ligetvédő” csoportjuk demonstrációs területére, természetesen behajtási engedély nélkül. Ezért már többször is megbüntették korábban. Ma reggel is megszokott közlekedési útvonalán haladt volna be, hogy akadályozza a faelőkészítő munkálatokat, de legnagyobb megdöbbenésére a FINA építkezések miatt lezárták a forgalom elől kedvenc útját. Amikor meg akarta állítani egy ott dolgozó biztonsági őr, hogy ezt jelezze neki, Szabó a fék helyett a gázra taposott és elsodorta az őrt, majd segítség nyújtás nélkül továbbhajtott. A rendőrök még a Városligeten belül elkapták, büntetőeljárás indult ellene. 

Szabó Gábor ősz hajjal, a Liget rettegett sofőre

Mi a közös a két esetben? Erőszakosság, sunyiság, gyávaság és a következményektől való félelem. Hát, ilyenek ezek a Ligetvédők.

Jó buli a tüntetés! :) fotó: 24.hu

Címkék: Hír

Lefegyverzi a Liget Projekt Komáromot

2017.06.23.

A Liget Budapest Projekt ugyan nevében a fővárosra fókuszál, de van egy kakukktojás is fejlesztési csomagban, jelesül a komáromi Csillag Erőd felújítása. De hogy is jön ez ide? Noha a projekt célja elsődlegesen a Városliget parkjának teljes rendbetétele, ennek farvizén az általános múzeumi körülmények javítására és gyűjtemények minél szélesebb körű bemutatására is fókuszál. 

Forrás: origo.hu

Így jutunk el Komáromba, ahol a teljesen felújítandó Csillag erődre esett a választás, hogy helyet és teret adjon a Szépművészeti Múzeum régóta nem látható, raktárakban porosodó gipsz-szoborgyűjteményének. Igazi win-win a dolog, hiszen a Csillag erőd, a komáromi erődrendszer egyik igen csak leromlott állapotú tagjaként hosszú idők óta árválkodott kihasználatlanul, csakúgy mint a szobrok, akik helyhiány miatt nem tudták megmutatni csodálatos vonásaikat a nagyérdeműnek. Eddig. Így viszont egy műemlékhelyreállító csapással két gipszlegyet is leütnek. Bocsánat, ez tényleg borzasztó volt. 

Az erőd madártávlatból nézve csillaggá összeálló falai végre visszanyerik büszke küllemüket, belül pedig új terekkel bővül, ahol katonák helyett immár a gyerekek teljesítenek majd „szolgálatot”. A tervek szerint az erődben nem csak a szobrokat lehet majd megcsodálni, hanem az iskolák és a nebulók számára is rengeteg ismeretterjesztő, oktatási lehetőséggel készülnek a fejlesztés gazdái. Van egy tippünk, hogy Komárom igen csak előkelő helyen lesz, amikor pedagógusok ötletelnek majd az osztálykirándulás helyszínéről, de minden bizonnyal a családok és a turisták is imádni fogják. Ugye ez is jól példázza azt, hogy Liget Projekt maga az ördög műve, olyannyira, hogy ebbe még a kígyónyelvű 444 sem tudott belekötni, kénytelenek voltak az MTI hírt citálni, majd jól eldugni a cikket a lapuk alján. 

Mindegy is, a lényeg, hogy az építkezések olyan jól állnak, hogy a héten le is rakták az alapkövét, ha a csillagok együttállása szerencsés lesz, 2019-re már be is kukkanthatunk. 

Másik hír a Liget világából, hogy megnézték a szakik hogy vannak azok a fák, melyeket tavaly ültettek át a Magyar Zene Háza leendő helyén. Ugye emiatt a ligetvédők hatalmas tiltakozást rendeztek, gép elé feküdtek, teherautóhoz láncolták magukat, fára másztak, a velük szimpatizáló „szakemberek” pedig burkolt fakivágásnak, fagyilkosságnak nevezték az akciót. 

És láss csodát, a fák köszönönik szépen, remekül vannak az új helyeiken a Ligetben, elindultak a hajtások, szépen rügyeznek. Jó, persze, tudjuk, egy faátültetés csak akkor lehet sikeres, ha Bardóczky Sándor és Garay Klára egyhangúlag úgy határoz. 

Ezzel szemben a valóság meg az, hogy megint csak nagyon sok hűhó volt a nagy semmiért. 

Címkék: Hír

Öklözés a Ligetben – a vizes VB adta a másikat

2017.05.19.

Tegnap megint volt egy kis balhé a ligetben, ugye úgy hiányzott ez már, mint Lagzi Lajosnak a rezsicsökkentés. Kivételesen azonban nem a Liget Budapest munkálatai miatt ment a hőzöngés, hanem a nyári vizes VB medenceépítése volt a célkeresztben. Mint az ismeretes a szinkronúszó versenyszám a Városligeti tóban kapott helyet, na persze nem annak a térdig érő vizében, mert úgy elég sok lenne a sportsérülés, hanem a betonmederbe ideiglenesen felhúznak ott lelátókat és két medencét. Aztán ha vége, lebontják az egészet. 

Íme a hősök

Szóval olyannyira súlytalanná váltak már, hogy az ország történetének legnagyobb sporteseményének megtorpedózása sem drága azért, hogy 5 percre bekerüljenek a médiába.

Az történések a szokásos, de szánalmasan nevetséges koregráfia szerint zajlottak: a kivitelezők megpróbálják elkeríteni a munkaterületet, megjelenik néhány maugli (Az egyik autóval! Honnan van behajtási engedélye a parkba?!) és elkezdik feldönteni a kerítéseket. Mindenki édesanyja csuklik, a katalán focipályákról ismert sérülés szimulálások, szájkarate. Megjön a rendőrség, mindenki vigyázban áll. A jard megállapítja, hogy jogosan végeznek munkát a kivitelezők, de a tiltakozók nem tágítanak, felmásznak a fára. Aztán pár óra múlva megunják, lejönnek és folyik tovább a munka. Agyrém mi? 

A famászására fordított energiájukat inkább arra kellene fordítaniuk, hogy a több mint egyéves táborozásuk alatt felhalmozott moslékot eltakarítsák, mert egészen elképesztően lepusztították az általuk szóban hőn szeretett parkot. Mert ugye nagy részük itt életvitel szerűen lakik, annak minden infrastrukturális igényével (értsd pisi, kaki). Érdemes elolvasni a ligetvédőkkel amúgy intenzíven szimpatizáló 444 újságírójának jegyzetét a témában, hogy képet kapjunk a gusztustalanság fokozatáról. 

Vizes VB a tóban

Mindeközben a Népszava diadalittas, de tényszerűséget ügyesen elkerülő cikkben kárörvend, hogy csúszik a Liget Projekt. Ugye minden, amit a kormány csinál az ab-start szar, dögöljön meg a szomszéd tehene függetlenül attól, hogy gyakorlatilag ez az egyetlen állami beruházás ma, amiben igen csak sűrű a hozzáadott érték. A cikkíró felkészültségéről és az írás komolyságáról egyébként sokat elmond, hogy azzal sincs tisztában, hogy a Magyar Zene Háza nem az elbontott Petőfi Csarnok helyére épül, hanem a volt Hungexpo területekére. Mintha a Népszavát keverném a Népszabadsággal. De ha még csak ez lenne az egyetlen hülyeség, mindjárt padlóra küld a következővel: HATVANSZOROSÁRA DRÁGULT A PROJEKT! Húha! Tényleg? Tényleg! 

Táncsics Mihály-díjas oknyomozási bravúrral jutott arra, hogy a hat évvel ezelőtti Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítésénél (3,7 milliárd) hatvanszor drágább a 

 • A Városliget teljes felújítása, infrastruktúrával, játszóterekkel, növényzettel, tó bővítésével

 • Új Nemzeti Galéria építése

 • Szépművészeti Múzeum felújítása

 • Közlekedési Múzeumnak új telephely építése és az eredeti épületének     újjáépítése

 • Magyar Zene Háza építése

 • Néprajzi Múzeum építése

 • Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építése

 • Állatkert bővítése

 • Városliget Színház építse

 • Olof Palme Ház felújítása

 • Vajdahunyad vár felújítása

 • Városliget környékének Közmű és Közlekedési fejlesztése

 • Három mélygarázs építése 

Durva, mi? Ez pontosan olyan álságos, mintha számon kérném az autókereskedőt, hogy miért kerül hatvanszor annyiba három Mercedes, mint egy kis Polski. Bár a Népszava talán még erre is képes lenne.

Címkék: Hír

Bepörög a Liget Projekt

2017.05.18.

A múlt heti kormányinfó végén Lázár János felpumpálta a városligeti eseményeket követők vérnyomását, amikor félmondatban kibökte, hogy a kormány újfent áttekintette a Liget Projektet, de ezzel kapcsolatban aztán semmi konkrétabbat nem lehetett kihúzni belőle. Pedig lett volna mit bejelenteni, van változás bőven, amit Baán László tegnapi közleménye ismertetett részletesen, teljes képet adva arról, hogyan is áll most a Városliget fejlesztése. Egy picit elvettek itt, egy picit hozzátettek ott, de összességében elmondható: ismét az előnyére változott a Projekt. Lássuk miért. 

Minden fejlemény közül a leghangsúlyosabb, hogy Kormány úgy döntött, hogy a Közlekedési Múzeumot ketté szedi: nem messze ligettől kap egy új telephelyet, ahol a teljes gyűjteményét ki tudja majd állítani, a parkban pedig újjáépülő palotájában a nagy magyar műszaki géniuszok teljesítményét mutathatja be egy interaktív kiállítással. 

Ilyen lesz a Közlekedési Múzeum ligeti épülete

Hogy jó döntés született? Nagyjából igen. A Közlekedési Múzeum évtizedek óta küzdött azzal, hogy óriási gyűjteményét szét kellett szórni az országban, mert nem volt akkora helyük, hogy egyszerre kitegyenek mindent. Noha az eredeti tervek szerint duplájára növelték volna a ligeti kiállítótereket, mellyel a múzeum sokkal többet tudott volna bemutatni gyűjteményéből, az országszerte szétaprózódott tárgyait így sem tudta volna egy kiállításban egyesíteni. Most viszont olyan lehetőséget kaptak a kormánytól, amivel muszáj élni: az új helyen az összes busznak, villamosnak, vonatnak, repülőnek lesz helye. A ligeti épületnek viszont így nem lesz föld alatti bővítése, ami ellen annyira nyígtak a ligetet a felújítástól védő aktivisták. Magyarul a kecske is jól lakott, és a káposzta is megmaradt. Az új helyszínt hónapokon belül bejelentik, kiváncsian várjuk. 

A Közlekedési Múzeum sajnos ellopta a showt, így a tudósításokból már kimaradt, hogy bizony új zöldterületekkel is gazdagodik a Városliget. Kevesen tudták, de Hermina úti állatorvosi rendelő helyére került volna a Főkert üzemeltetési központja, de ez végül nem valósul meg. Helyette elbontják a használaton kívüli épületet, és a több mint ezer négyzetméternyi területet teljes egészében parkosítják! 

Jó hír, hogy már idén elkezdik a Vakok kertje felújítását és akadálymentesítését, melynek szomszédságában új sportpályákat is kialakítanak, kifejezetten a környező iskolák igényeire, hogy tudjanak a szabadban tesizni a nebulók.

Hát így áll ma az ördög projektje, ami most épp megoldotta a Közlekedési Múzeum több évtizedes problémáját, az ország első kifejezetten vakoknak tervezett kertjét teszi még jobbá, az iskolásoknak létesít új sportpályákat és még a park zöldjét is tovább növeli. Mekkora szemetek már!

Címkék: Hír

Nagy blamától mentette meg a Kúria az LMP-t

2017.05.05.

Miközben gőzerővel zajlanak a vizes világbajnokság építkezései a Városligeti tó medrében, a háttérben két említésre méltó dolog is történt héten. Szerdán a Kúria jogerősen elkaszálta az LMP népszavazási kezdeményezését, amellyel a törpepárt rögzítette volna, hogy a Városliget 60 százaléknyi zöldfelülete a Liget Budapest által megcélzott 65 helyett 70 százalék legyen. Kiváló szakembereik szerint ebbe már nem férnének bele a Projekt által tervezett épületek, azaz így torpedózták volna meg a Városligetet gatyába rázó projektet. Az elutasítás indoklása egyrészt formai (nem járt le a türelmi idő hasonló témájú kérdés elbírálását követően), másrészt tartalmi (a kérdés megfogalmazásában nem egyértelmű mit ért zöldfelület alatt) okokra is hivatkozott, úgyhogy egy ideig most biztos nem lesz népszavazás a park rendbetételéről. Véleményem szerint ezzel leginkább az LMP járt jól, hiszen egy jókora politikai pofontól kímélték meg őket. Kizárt dolog, hogy a szükséges számú aláírást össze tudták volna gyűjteni, ellenben minden jövőbeli tiltakozást gyengített volna a kudarc, hiszen egyszer már igazolhatóan érdektelenségbe fulladt volna a lakosság részéről. Nem véletlen, hogy a Momentum már azonnal jelezte, nem állnak bele az előre borítékolható végeredményű gyűjtésbe, és az MSZP is csak a partvonal mellől, kell távolságból figyelte az eseményeket. De az is beszédes, hogy a döntés kihirdetése óta az LMP sem adott ki kommentárt. 

Másik érdekességet ma az Index szállította, miszerint mégsem utasítják ki az országból azt a franciahonból igazolt ligetvédőt, aki szájba rúgott egy rendőrt, amikor intézkedett vele szemben. A francia jómadár ellenállt és rúgkapálni kezdett, amikor a rendőrök felemelték, hogy elvigyék egy, a ligetben ügyködő teherautó elől, amit blokkolni próbált. Ekkor rúgta meg a rendőrt. A bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt mondta ki bűnösnek, és ezért egy év börtönre ítélte azzal, hogy annak végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Ezen túlmenően 2 évre kiutasították Magyarország területéről. A Fővárosi Törvényszék most másodfokon is döntött: lényegében maradt az elsőfokú ítélet, csak a kiutasítást törölte el a bíróság, így a felfüggesztett börtönbüntetést helyben hagyták.   

Kíváncsi lennék Párizsban hogyan díjazna a hatóság egy hasonlóan szépen kivitelezett rendőr rugdosást. Kétlem, hogy ilyen enyhén, de ugye itt már nincs jogszolgáltatás, meg amúgy is rendőrállam vagyunk.

 

Címkék: Hír

Igény van az igénytelenségre a Városligetben?

Aki járt mostanában az Állatkerti körúton az láthatta, ahogy szépen-lassan gombamód nőttek ki a földből az új pavilonépületek, melyek a régi idők Városligetét hivatottak megidézni. Ugye nem sokkal ezelőttig ez a terület maga volt a kézzelfogható gulyáskommunizmus: deszkákból összetákolt bódékban a darázsmágnes vattacukortól, a Bundesliga mezeken át, a kínai újév színvilágát idéző atomgagyi lufikig árulták itt mindent. Szegény szülők nem győztek a gyerek szemét eltakarva átrohanni a túloldalra, nehogy venni kelljen valamit Sárkány Center termékkínálatából. Ideje volt már ennek véget vetni és ezzel vissza is kapcsolódunk a bevezető mondatunkhoz, ugyanis nemcsak kinőttek a földből a pavilonok, de meg is nyitották a kapuikat, ezzel egy új, igazi közösségi teret kaptak a Liget látogatói. 

Az új pavilonok egyike - fotó: Városliget Zrt.

Az új pavilonokban lehet kávézni, sütizni, fagyizni, de hasznos kis dolgokat is lehet venni a Városliget történetét bemutató kiadványtól a piknikfelszerelésekig. Szuper, hogy három új pavilonépület egy kellemes, burkolt, igény esetén fedhető teraszrészt fog közre, ahol végre normális körülmények között le lehet ülni a famíliával. Mindezekkel párhuzamosan természetesen az itt lévő parkrész is megújult, alpesi domboldalakat idéző csodagyep öleli körbe finoman épületeket.  Szóval összefoglalva minőségben, funkcióban, hangulatban akkorát ugrott előre a terület piciben, mint amekkorát a teljes Ligetre vetítve remélnek a kivitelezők a projekt végeztével. 

Dzsentrifikált? - Fotó: Városliget Zrt.

Hogy ez tetszetős-e, avagy sem, az természetesen ízlés dolga, de hogy dzsentrifikáció lenne, ahogy azt az index állítja? Aligha.  Az egyébként tényleg jól hangzó dzsentrifikáció kifejezés azt jelenti, hogy egy városrész, terület megváltozik, felértékelődik, így ennek következményeként megváltozik az eddigi lakosság összetétele. A nem túl jó szociológiai vénával rendelkező újságírónak az pl. eszébe sem jutott (vajon miért?), hogy esetleg parkhasználók igényei változtak meg. Hogy a parkban életvitelszerűen lakó hajléktalanokon kívül szinte mindenki a park felújítását, megújítását óhajtja, és a parkot évtizedekig elcsúfító rozsdafoltok, a dibdáb bódésor, a szétrohadt egykori Hungexpo épületek elbontását, meg a szörnyű Pecsa és leszakadt környékének eltakarítását.  És ezek helyett lesz szép Pavilonkert, korszerű múzeumok, új játszóterek, futókör plusz sokkal több és jobb minőségű zöldet kapnak majd az erre járók. Ez lenne a dzsentrifikáció?  Mégis, mit gondolhat a Ligetről, meg a parkot és intézményeit látogatókról az új Pavilonkert felett csípőből ítéletet hirdető index? A régi bódék és a gagyi eddig jó volt a zembereknek, most pedig rájuk erőltettek valami furcsa, idegen luxust, ami teljességgel idegen az arra járóknak, még talán a víz is kiveri majd szegényeket a megújult terület láttán.

Tényleg ez kellene a népnek?

Ezen elgondolkodva talán választ kaphatunk arra a kérdésre, miért váratott magára évtizedekig a Városliget rehabilitációja…

 

Címkék: Hír

Ezeket a cikkeket olvastad már?