Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Bíróságon a ligetvédők

2017.07.19.

Gyakorlatilag alig maradt olyan tényállása a szabálysértési törvénynek és büntető törvénykönyvnek, amit a már mintegy 20 főre fogyatkozó ligetvédő csoport még nem valósított volna meg, de valahogy mégis azt látjuk, hogy ugyanaz a néhány ember szabadlábon csinálja a balhét a Városligetben.

Elképesztő, hogy eddig miket úsztak meg, csoportos garázdaság, rongálás, hatósági intézkedéssel szembeni ellenszegülés, rémhírterjesztés, cserbenhagyásos gázolás – csak néhány elem a szégyenteljes portfoliójukból, persze a - szerintük megszűnt jogállamban - egyiket sem követte az elvárható jogos számonkérés.

Most azonban mintha fordulna a kocka, a héten a Fővárosi főügyész közölte, hogy kilenc jómadár ellen vádat emeltek. A haramiák tavaly július 6-án a Hungexpo-irodáknál elkülönített építési területen felállított OSB-lapokat ütötték, rúgták, ledöntötték, és bedöntötték az Olof Palme sétányra nyíló, a biztonsági őrök által lezárt kapuk egyikét. A XIV. és XVI. kerületi ügyészség csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdasággal vádolja a kilenc elkövetőt, és velük szemben közérdekű munka kiszabását indítványozta a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak.

A vádlottak között van Gulyás Márton, a komolyan már nehezen vehető hírhedt ellenzéki provokátor, és persze a bátor asszonyverő politikus Várnai László, akiről legutóbbi posztunkban is írtunk, ő volt az, aki a sunyiban munkagépet rongált, majd tettenéréskor elszaladt a rendőrök elől.

Kíváncsian várjuk a bíróság remélhetőleg precedenst teremtő, és a jövőbeni törvénysértéseknek, provokációknak gátat szabó állásfoglalását az ügyben.

A Ligetvédők aljas és erőszakos húzásai

2017.07.06.

Tegnap és tegnapelőtt ismét volt egy kis balhé a Városligetben. Mint az ismeretes, a Liget Projektben hamarosan elkezdik építeni a hajóalakú új Néprajzi Múzeumot, ami az 56-osok terén kap helyet, ami egykor tankpálya volt, ma pedig egy többezres parkoló. Közvetlenül a terület mellett él néhány fa, melyeket az építkezések megkezdése előtt a Városliget Zrt. át akar ültetni, hogy megmentse őket. Mindehhez Németországból igazoltak egy profi céget, aki 50 éve ezzel foglalkozik, ők tegnapelőtt meg is kezdték a fák mintegy féléves felkészítését a költözésre, hogy minden rendben legyen a téli mozgatásra. Na ez volt a ürügy a Ligetvédőknek, hogy egy agresszív rohammal ismét 15 perc hírnevet szerezzenek. Hihetetlen morbid, hogy pont a fák életben tartása miatt vadultak meg. 

A balhé ismét ízelítőt adott abból, hogy a Ligetvédők közé férkőzött különböző ellenzéki pártok provokátorai hogyan tudják felhergelni - a jobb dolguk nem lévén – Ligetben élő aktivistákat, hogy végül környezetvédelemnek álcázva kormányellenes tüntetést valósítsanak meg. Egészen ijesztő volt látni, hogy 20-25 vérben forgó szemű aktivista, füstgránátokat dobva a rendőrök elé rugdossák és tépik szét a kerítést, majd nekimennek a hatóság embereinek is, közben persze Orbánt szidva. A rendőrök higgadt, de határozott fellépésére volt szükség, hogy a kedélyek végül lenyugodjanak és folytatni tudják a fák felkészítését az átültetésre. A „nagy” balhé közepette azonban két egészen megdöbbentő történés majdnem elsikkadt a figyelem elől, de szerencsére az Origo beszámolt róla, ebből szemezgetünk mi is, hogy picit rávilágítsunk, milyen emberek is ezek a Ligetvédők, és mennyire nem a fák sorsa érdekli őket. 

Mint minden ilyen típusú eseményen, most is megjelentek a gerinctelen, alattomban tevékenykedő, de a tetteik következményét vállalni nem merő provokátorok, akik általában megússzák büntetés nélkül akcióikat. Ezúttal nem sikerült. 

Itt van mindjárt Várnai László zuglói önkormányzati képviselő, a Civil Zugló vezetője, Ligetvédő, hobbi öklöző. Történt ugyanis, hogy míg társai a munkagép megállításával voltak elfoglalva, ő addig sunyiban megrongálta a faátültető cég nem messze parkoló teherautóját. Legnagyobb pechjére azonban felfigyeltek az alattomos akciójára és odaléptek hozzá a rend éber őrei. Az igazi fordulat csak akkor jött, amikor szembesítették tettével és megkérték, hogy tartson velük az örsre. Ekkor ugyanis Várnai összekakkantotta magát a következményektől és gyáva módon futásnak eredt(!), de erőnléte cserben hagyta, a rendőrök teljes menetfelszerelésben is utolérték, majd előállították. A komikus jelent végén sunyi tettét gyorsított büntetőeljárással díjazta a rendőrség, jelenleg a kapitányságon pihen, a becslések szerint mintegy 1000 eurós kárt sikerült okoznia a németek teherautójában.

Bátor Várnai, a nők réme

A bátor Sir Várnai egyébként is igazi törvényen kívüli, nem először került összeütközésbe a hatóságokkal. Legutóbb is hasonló alattomossággal választotta meg ellenfelét, ugyanis volt élettársát verte meg három éve, amiért kizárták az LMP-ből, a bíróság pedig garázdaságért elítélte. A nő szerint Várnai el is akarta gázolni. A nagy botrányt kavart ügyről több cikk is megjelent, de jellemző a gerincességére, hogy képviselői mandátumáról nem mondott le.  

https://444.hu/2013/11/06/noveresi-ugy-miatt-kizarta-az-lmp-varnai-laszlot 

http://www.borsonline.hu/aktualis/garazdasagert-iteltek-el-a-kepviselot/126324 

A másik negatív hős Szabó Gábor, hirhedt MSZP-s és DK-s aktivista, számtalan kormányellenes tüntetésen vett már részt síppal, dobbal, kifejezetten felbujtó, provokáló szándékkal, tavaly március óta pedig a Városligetben tengeti mindennapjait, hogy demonstráljon a Liget Projekt és a kormány ellen. Az ő mostani tette minden eddig határon túlmegy. 

Szabó igazi virtigli szoci „környezetvédőként” gépkocsival közlekedik a parkon belül a „Ligetben Ligetvédő” csoportjuk demonstrációs területére, természetesen behajtási engedély nélkül. Ezért már többször is megbüntették korábban. Ma reggel is megszokott közlekedési útvonalán haladt volna be, hogy akadályozza a faelőkészítő munkálatokat, de legnagyobb megdöbbenésére a FINA építkezések miatt lezárták a forgalom elől kedvenc útját. Amikor meg akarta állítani egy ott dolgozó biztonsági őr, hogy ezt jelezze neki, Szabó a fék helyett a gázra taposott és elsodorta az őrt, majd segítség nyújtás nélkül továbbhajtott. A rendőrök még a Városligeten belül elkapták, büntetőeljárás indult ellene. 

Szabó Gábor ősz hajjal, a Liget rettegett sofőre

Mi a közös a két esetben? Erőszakosság, sunyiság, gyávaság és a következményektől való félelem. Hát, ilyenek ezek a Ligetvédők.

Jó buli a tüntetés! :) fotó: 24.hu

Címkék: Hír

Lefegyverzi a Liget Projekt Komáromot

2017.06.23.

A Liget Budapest Projekt ugyan nevében a fővárosra fókuszál, de van egy kakukktojás is fejlesztési csomagban, jelesül a komáromi Csillag Erőd felújítása. De hogy is jön ez ide? Noha a projekt célja elsődlegesen a Városliget parkjának teljes rendbetétele, ennek farvizén az általános múzeumi körülmények javítására és gyűjtemények minél szélesebb körű bemutatására is fókuszál. 

Forrás: origo.hu

Így jutunk el Komáromba, ahol a teljesen felújítandó Csillag erődre esett a választás, hogy helyet és teret adjon a Szépművészeti Múzeum régóta nem látható, raktárakban porosodó gipsz-szoborgyűjteményének. Igazi win-win a dolog, hiszen a Csillag erőd, a komáromi erődrendszer egyik igen csak leromlott állapotú tagjaként hosszú idők óta árválkodott kihasználatlanul, csakúgy mint a szobrok, akik helyhiány miatt nem tudták megmutatni csodálatos vonásaikat a nagyérdeműnek. Eddig. Így viszont egy műemlékhelyreállító csapással két gipszlegyet is leütnek. Bocsánat, ez tényleg borzasztó volt. 

Az erőd madártávlatból nézve csillaggá összeálló falai végre visszanyerik büszke küllemüket, belül pedig új terekkel bővül, ahol katonák helyett immár a gyerekek teljesítenek majd „szolgálatot”. A tervek szerint az erődben nem csak a szobrokat lehet majd megcsodálni, hanem az iskolák és a nebulók számára is rengeteg ismeretterjesztő, oktatási lehetőséggel készülnek a fejlesztés gazdái. Van egy tippünk, hogy Komárom igen csak előkelő helyen lesz, amikor pedagógusok ötletelnek majd az osztálykirándulás helyszínéről, de minden bizonnyal a családok és a turisták is imádni fogják. Ugye ez is jól példázza azt, hogy Liget Projekt maga az ördög műve, olyannyira, hogy ebbe még a kígyónyelvű 444 sem tudott belekötni, kénytelenek voltak az MTI hírt citálni, majd jól eldugni a cikket a lapuk alján. 

Mindegy is, a lényeg, hogy az építkezések olyan jól állnak, hogy a héten le is rakták az alapkövét, ha a csillagok együttállása szerencsés lesz, 2019-re már be is kukkanthatunk. 

Másik hír a Liget világából, hogy megnézték a szakik hogy vannak azok a fák, melyeket tavaly ültettek át a Magyar Zene Háza leendő helyén. Ugye emiatt a ligetvédők hatalmas tiltakozást rendeztek, gép elé feküdtek, teherautóhoz láncolták magukat, fára másztak, a velük szimpatizáló „szakemberek” pedig burkolt fakivágásnak, fagyilkosságnak nevezték az akciót. 

És láss csodát, a fák köszönönik szépen, remekül vannak az új helyeiken a Ligetben, elindultak a hajtások, szépen rügyeznek. Jó, persze, tudjuk, egy faátültetés csak akkor lehet sikeres, ha Bardóczky Sándor és Garay Klára egyhangúlag úgy határoz. 

Ezzel szemben a valóság meg az, hogy megint csak nagyon sok hűhó volt a nagy semmiért. 

Címkék: Hír

Öklözés a Ligetben – a vizes VB adta a másikat

2017.05.19.

Tegnap megint volt egy kis balhé a ligetben, ugye úgy hiányzott ez már, mint Lagzi Lajosnak a rezsicsökkentés. Kivételesen azonban nem a Liget Budapest munkálatai miatt ment a hőzöngés, hanem a nyári vizes VB medenceépítése volt a célkeresztben. Mint az ismeretes a szinkronúszó versenyszám a Városligeti tóban kapott helyet, na persze nem annak a térdig érő vizében, mert úgy elég sok lenne a sportsérülés, hanem a betonmederbe ideiglenesen felhúznak ott lelátókat és két medencét. Aztán ha vége, lebontják az egészet. 

Íme a hősök

Szóval olyannyira súlytalanná váltak már, hogy az ország történetének legnagyobb sporteseményének megtorpedózása sem drága azért, hogy 5 percre bekerüljenek a médiába.

Az történések a szokásos, de szánalmasan nevetséges koregráfia szerint zajlottak: a kivitelezők megpróbálják elkeríteni a munkaterületet, megjelenik néhány maugli (Az egyik autóval! Honnan van behajtási engedélye a parkba?!) és elkezdik feldönteni a kerítéseket. Mindenki édesanyja csuklik, a katalán focipályákról ismert sérülés szimulálások, szájkarate. Megjön a rendőrség, mindenki vigyázban áll. A jard megállapítja, hogy jogosan végeznek munkát a kivitelezők, de a tiltakozók nem tágítanak, felmásznak a fára. Aztán pár óra múlva megunják, lejönnek és folyik tovább a munka. Agyrém mi? 

A famászására fordított energiájukat inkább arra kellene fordítaniuk, hogy a több mint egyéves táborozásuk alatt felhalmozott moslékot eltakarítsák, mert egészen elképesztően lepusztították az általuk szóban hőn szeretett parkot. Mert ugye nagy részük itt életvitel szerűen lakik, annak minden infrastrukturális igényével (értsd pisi, kaki). Érdemes elolvasni a ligetvédőkkel amúgy intenzíven szimpatizáló 444 újságírójának jegyzetét a témában, hogy képet kapjunk a gusztustalanság fokozatáról. 

Vizes VB a tóban

Mindeközben a Népszava diadalittas, de tényszerűséget ügyesen elkerülő cikkben kárörvend, hogy csúszik a Liget Projekt. Ugye minden, amit a kormány csinál az ab-start szar, dögöljön meg a szomszéd tehene függetlenül attól, hogy gyakorlatilag ez az egyetlen állami beruházás ma, amiben igen csak sűrű a hozzáadott érték. A cikkíró felkészültségéről és az írás komolyságáról egyébként sokat elmond, hogy azzal sincs tisztában, hogy a Magyar Zene Háza nem az elbontott Petőfi Csarnok helyére épül, hanem a volt Hungexpo területekére. Mintha a Népszavát keverném a Népszabadsággal. De ha még csak ez lenne az egyetlen hülyeség, mindjárt padlóra küld a következővel: HATVANSZOROSÁRA DRÁGULT A PROJEKT! Húha! Tényleg? Tényleg! 

Táncsics Mihály-díjas oknyomozási bravúrral jutott arra, hogy a hat évvel ezelőtti Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítésénél (3,7 milliárd) hatvanszor drágább a 

 • A Városliget teljes felújítása, infrastruktúrával, játszóterekkel, növényzettel, tó bővítésével

 • Új Nemzeti Galéria építése

 • Szépművészeti Múzeum felújítása

 • Közlekedési Múzeumnak új telephely építése és az eredeti épületének     újjáépítése

 • Magyar Zene Háza építése

 • Néprajzi Múzeum építése

 • Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építése

 • Állatkert bővítése

 • Városliget Színház építse

 • Olof Palme Ház felújítása

 • Vajdahunyad vár felújítása

 • Városliget környékének Közmű és Közlekedési fejlesztése

 • Három mélygarázs építése 

Durva, mi? Ez pontosan olyan álságos, mintha számon kérném az autókereskedőt, hogy miért kerül hatvanszor annyiba három Mercedes, mint egy kis Polski. Bár a Népszava talán még erre is képes lenne.

Címkék: Hír

Bepörög a Liget Projekt

2017.05.18.

A múlt heti kormányinfó végén Lázár János felpumpálta a városligeti eseményeket követők vérnyomását, amikor félmondatban kibökte, hogy a kormány újfent áttekintette a Liget Projektet, de ezzel kapcsolatban aztán semmi konkrétabbat nem lehetett kihúzni belőle. Pedig lett volna mit bejelenteni, van változás bőven, amit Baán László tegnapi közleménye ismertetett részletesen, teljes képet adva arról, hogyan is áll most a Városliget fejlesztése. Egy picit elvettek itt, egy picit hozzátettek ott, de összességében elmondható: ismét az előnyére változott a Projekt. Lássuk miért. 

Minden fejlemény közül a leghangsúlyosabb, hogy Kormány úgy döntött, hogy a Közlekedési Múzeumot ketté szedi: nem messze ligettől kap egy új telephelyet, ahol a teljes gyűjteményét ki tudja majd állítani, a parkban pedig újjáépülő palotájában a nagy magyar műszaki géniuszok teljesítményét mutathatja be egy interaktív kiállítással. 

Ilyen lesz a Közlekedési Múzeum ligeti épülete

Hogy jó döntés született? Nagyjából igen. A Közlekedési Múzeum évtizedek óta küzdött azzal, hogy óriási gyűjteményét szét kellett szórni az országban, mert nem volt akkora helyük, hogy egyszerre kitegyenek mindent. Noha az eredeti tervek szerint duplájára növelték volna a ligeti kiállítótereket, mellyel a múzeum sokkal többet tudott volna bemutatni gyűjteményéből, az országszerte szétaprózódott tárgyait így sem tudta volna egy kiállításban egyesíteni. Most viszont olyan lehetőséget kaptak a kormánytól, amivel muszáj élni: az új helyen az összes busznak, villamosnak, vonatnak, repülőnek lesz helye. A ligeti épületnek viszont így nem lesz föld alatti bővítése, ami ellen annyira nyígtak a ligetet a felújítástól védő aktivisták. Magyarul a kecske is jól lakott, és a káposzta is megmaradt. Az új helyszínt hónapokon belül bejelentik, kiváncsian várjuk. 

A Közlekedési Múzeum sajnos ellopta a showt, így a tudósításokból már kimaradt, hogy bizony új zöldterületekkel is gazdagodik a Városliget. Kevesen tudták, de Hermina úti állatorvosi rendelő helyére került volna a Főkert üzemeltetési központja, de ez végül nem valósul meg. Helyette elbontják a használaton kívüli épületet, és a több mint ezer négyzetméternyi területet teljes egészében parkosítják! 

Jó hír, hogy már idén elkezdik a Vakok kertje felújítását és akadálymentesítését, melynek szomszédságában új sportpályákat is kialakítanak, kifejezetten a környező iskolák igényeire, hogy tudjanak a szabadban tesizni a nebulók.

Hát így áll ma az ördög projektje, ami most épp megoldotta a Közlekedési Múzeum több évtizedes problémáját, az ország első kifejezetten vakoknak tervezett kertjét teszi még jobbá, az iskolásoknak létesít új sportpályákat és még a park zöldjét is tovább növeli. Mekkora szemetek már!

Címkék: Hír

Nagy blamától mentette meg a Kúria az LMP-t

2017.05.05.

Miközben gőzerővel zajlanak a vizes világbajnokság építkezései a Városligeti tó medrében, a háttérben két említésre méltó dolog is történt héten. Szerdán a Kúria jogerősen elkaszálta az LMP népszavazási kezdeményezését, amellyel a törpepárt rögzítette volna, hogy a Városliget 60 százaléknyi zöldfelülete a Liget Budapest által megcélzott 65 helyett 70 százalék legyen. Kiváló szakembereik szerint ebbe már nem férnének bele a Projekt által tervezett épületek, azaz így torpedózták volna meg a Városligetet gatyába rázó projektet. Az elutasítás indoklása egyrészt formai (nem járt le a türelmi idő hasonló témájú kérdés elbírálását követően), másrészt tartalmi (a kérdés megfogalmazásában nem egyértelmű mit ért zöldfelület alatt) okokra is hivatkozott, úgyhogy egy ideig most biztos nem lesz népszavazás a park rendbetételéről. Véleményem szerint ezzel leginkább az LMP járt jól, hiszen egy jókora politikai pofontól kímélték meg őket. Kizárt dolog, hogy a szükséges számú aláírást össze tudták volna gyűjteni, ellenben minden jövőbeli tiltakozást gyengített volna a kudarc, hiszen egyszer már igazolhatóan érdektelenségbe fulladt volna a lakosság részéről. Nem véletlen, hogy a Momentum már azonnal jelezte, nem állnak bele az előre borítékolható végeredményű gyűjtésbe, és az MSZP is csak a partvonal mellől, kell távolságból figyelte az eseményeket. De az is beszédes, hogy a döntés kihirdetése óta az LMP sem adott ki kommentárt. 

Másik érdekességet ma az Index szállította, miszerint mégsem utasítják ki az országból azt a franciahonból igazolt ligetvédőt, aki szájba rúgott egy rendőrt, amikor intézkedett vele szemben. A francia jómadár ellenállt és rúgkapálni kezdett, amikor a rendőrök felemelték, hogy elvigyék egy, a ligetben ügyködő teherautó elől, amit blokkolni próbált. Ekkor rúgta meg a rendőrt. A bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt mondta ki bűnösnek, és ezért egy év börtönre ítélte azzal, hogy annak végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Ezen túlmenően 2 évre kiutasították Magyarország területéről. A Fővárosi Törvényszék most másodfokon is döntött: lényegében maradt az elsőfokú ítélet, csak a kiutasítást törölte el a bíróság, így a felfüggesztett börtönbüntetést helyben hagyták.   

Kíváncsi lennék Párizsban hogyan díjazna a hatóság egy hasonlóan szépen kivitelezett rendőr rugdosást. Kétlem, hogy ilyen enyhén, de ugye itt már nincs jogszolgáltatás, meg amúgy is rendőrállam vagyunk.

 

Címkék: Hír

Igény van az igénytelenségre a Városligetben?

Aki járt mostanában az Állatkerti körúton az láthatta, ahogy szépen-lassan gombamód nőttek ki a földből az új pavilonépületek, melyek a régi idők Városligetét hivatottak megidézni. Ugye nem sokkal ezelőttig ez a terület maga volt a kézzelfogható gulyáskommunizmus: deszkákból összetákolt bódékban a darázsmágnes vattacukortól, a Bundesliga mezeken át, a kínai újév színvilágát idéző atomgagyi lufikig árulták itt mindent. Szegény szülők nem győztek a gyerek szemét eltakarva átrohanni a túloldalra, nehogy venni kelljen valamit Sárkány Center termékkínálatából. Ideje volt már ennek véget vetni és ezzel vissza is kapcsolódunk a bevezető mondatunkhoz, ugyanis nemcsak kinőttek a földből a pavilonok, de meg is nyitották a kapuikat, ezzel egy új, igazi közösségi teret kaptak a Liget látogatói. 

Az új pavilonok egyike - fotó: Városliget Zrt.

Az új pavilonokban lehet kávézni, sütizni, fagyizni, de hasznos kis dolgokat is lehet venni a Városliget történetét bemutató kiadványtól a piknikfelszerelésekig. Szuper, hogy három új pavilonépület egy kellemes, burkolt, igény esetén fedhető teraszrészt fog közre, ahol végre normális körülmények között le lehet ülni a famíliával. Mindezekkel párhuzamosan természetesen az itt lévő parkrész is megújult, alpesi domboldalakat idéző csodagyep öleli körbe finoman épületeket.  Szóval összefoglalva minőségben, funkcióban, hangulatban akkorát ugrott előre a terület piciben, mint amekkorát a teljes Ligetre vetítve remélnek a kivitelezők a projekt végeztével. 

Dzsentrifikált? - Fotó: Városliget Zrt.

Hogy ez tetszetős-e, avagy sem, az természetesen ízlés dolga, de hogy dzsentrifikáció lenne, ahogy azt az index állítja? Aligha.  Az egyébként tényleg jól hangzó dzsentrifikáció kifejezés azt jelenti, hogy egy városrész, terület megváltozik, felértékelődik, így ennek következményeként megváltozik az eddigi lakosság összetétele. A nem túl jó szociológiai vénával rendelkező újságírónak az pl. eszébe sem jutott (vajon miért?), hogy esetleg parkhasználók igényei változtak meg. Hogy a parkban életvitelszerűen lakó hajléktalanokon kívül szinte mindenki a park felújítását, megújítását óhajtja, és a parkot évtizedekig elcsúfító rozsdafoltok, a dibdáb bódésor, a szétrohadt egykori Hungexpo épületek elbontását, meg a szörnyű Pecsa és leszakadt környékének eltakarítását.  És ezek helyett lesz szép Pavilonkert, korszerű múzeumok, új játszóterek, futókör plusz sokkal több és jobb minőségű zöldet kapnak majd az erre járók. Ez lenne a dzsentrifikáció?  Mégis, mit gondolhat a Ligetről, meg a parkot és intézményeit látogatókról az új Pavilonkert felett csípőből ítéletet hirdető index? A régi bódék és a gagyi eddig jó volt a zembereknek, most pedig rájuk erőltettek valami furcsa, idegen luxust, ami teljességgel idegen az arra járóknak, még talán a víz is kiveri majd szegényeket a megújult terület láttán.

Tényleg ez kellene a népnek?

Ezen elgondolkodva talán választ kaphatunk arra a kérdésre, miért váratott magára évtizedekig a Városliget rehabilitációja…

 

Címkék: Hír

Az LMP még az Állatkertet is lebontaná?!

Pénteken jött a hír, hogy az LMP népszavazási kérdését hitelesítette a Fővárosi Választási Bizottság, így akár a Városliget ügyében is lehet majd referendumot tartani, ha - a jó stratégiai érzékkel - a nyaralási szezonra időzített periódusban összegyűlik ehhez kb. 150 ezer aláírás. Nincs is ezzel semmi baj, nyilatkozzon a nép, ha óhajt. Azonban sokaknak elkerülte a figyelmét (pontosabban miért is figyelt volna oda), hogy az LMP egyszerre másik két kérdéssel is bepróbálkozott, melyeket elkaszált az FVB, pedig az egyik igen csak megdöbbentő következményekkel járt volna a parkra nézve. Így szólt a kérdés: 

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legnagyobb beépítettsége 3 % legyen?” 

Hogy mi ezzel a baj? Az, hogy Városliget beépítettsége jelenleg 4 százalék környékén van. Ahhoz, hogy elérjük a 3 százalékot még bontani kell. 

Tehát az LMP a Liget Projekttől függetlenül is évszázados épületeket pusztítana el a Városligetben! 

Ebből is látszik, hogy egyáltalán nem érdekli őket a Liget sorsa, kizárólag a politikai haszonszerzés, amiért semmilyen ár nem lehet elég drága. 

Csárdy Antal épp a bontásokat vízionálja

Egy pillanatra játszunk el a gondolattal, hogy egy bulldózeren ülünk a jól csengő Hadházy, Csárdy, Schmuck trióval és épp taktikai értekezletet tartunk, hogy melyik épületre adjuk fel az utolsó kenetet. Lássuk: 

Széchenyi fürdő
5.000 forintos belépő azért, hogy a nyugdíjasokkal sakkozzak vagy a norvég tinikkel együtt váljak alkoholistává a langymeleg lábvízben?! Nevetséges! A Szecskának mennie kell a Ligetből! 

Állatkert
Nem kellenek állatok a Ligetbe. Pont. 

Olof Palme ház
Legrégebbi épület a Ligetben? Szecesszió? Zsolnay kerámia? Hagyjuk már, ez a Kertem nyilvános WC-je! Meg amúgy is egy ócska épület, amitől nem lehet pihenni itt. És ki nevezte el egy svéd kommunistáról?! Mindegy, pusztuljon! 

Szépművészeti
A nap 24 órájában pöfög itt a magaskultúra gyárkéménye és mérgezi a pihenni vágyó lakosok tüdejét. Meg Román Csarnok. Mi van?! A románoknak van itt csarnoka? Jó hogy nem már Dácsia gyár lesz itt. Takarodjon a Ligetből! 

Műcsarnok
Na ezt már végképp nem értem. Műcsarnok? Mérnem igazi? Lehet itt pihenni? Mindegy,  tegyük alá a dinamitot gyorsan! 

Cirkusz
Nem véletlen, hogy Európában sehol máshol nem csinálnak kőcirkuszt három repkedő artistának meg két félkegyelmű bohócnak. A gyereknek meg amúgy is a parkban van a helye, hogy pihenjen! Atomot a varietének! 

Vajdahunyad vára
Értéktelen, historizáló másolat, tömény giccs, egyébként is idegesítő a sok fotózkodó turista itt. Gyepet a helyére! 

FÚÚÚJ!

Műjégpálya
Hiába az első műjégpálya Európában, elődeink teljes tévúton jártak, amikor iderakták. Ráadásul balesetveszélyes, tök macerás ott tavasszal-télen csórigálni a vizet, jobb lenne oda valami pihenőhely. Elő a hiltivel! 

Hősök tere
Minek ide ennyi szimbóleum? Ócska magyarkodás az egész! Amúgy sem tudok pihenni, ha ennyi szobor néz. Elő a kalapácsot!

(mondjuk speciel a tér visszaparkosítása elég menő lenne) 

Ha LMP lennél, Te melyiket pusztítanád el?

Címkék: Hír

Népszavazás az új csodafegyver?

Várható volt, hogy a Momentum keltette népszavazási láz előbb-utóbb megfertőzi a hazai politikai élet többi apró-halát is. A Fővárosi Választási Bizottság hitelesítette az LMP törpepárt önkormányzati képviselőjének Liget Budapest Projektre vonatkozó kérdését, mely a következőképpen szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti építési szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?

Szemünk előtt látjuk, hogy a kérdést olvasva dühös tömegek százezrei vonulnak az utcára. Hasonló gondolatok motoszkálhattak az LMP vezérkarában is, mert az Index információi szerint közel sem örülnek annyira az önkormányzati képviselőjük magánakciójának, ugyanis a nyári kánikulában szinte lehetetlen összegyűjteni a szükséges aláírásokat. 

Nem mellesleg kapufás öngólnak tűnik a kérdés, hiszen még hogy ha sikerülne is megszavaztatni a néppel azt, ezzel nem a projektet semmisítenék meg - mint ahogy szeretnék -, hanem csupán az egyik alappillérét gondoltatnák újra. Magyarul lábon lövik magukat.

FRISSÍTÉS:

Közben befutott a Városliget Zrt. reakciója a hírekre, íme: 

A Városliget évtizedek óta elhanyagolt növényállománya teljes rehabilitációra szorul, a park zöldfelületi aránya jelenleg mintegy 60 százalék és naponta több mint tízezer, a Ligeten áthaladó autó jelent óriási környezetterhelést. A parkot átfogóan megújító Liget Budapest Projektnek köszönhetően ez a zöldfelület aránya 65 százalékra növekszik, rehabilitálják a növényzetet és radikálisian csökken majd az autóforgalom a Ligetben. A projektnek köszönhetően így az évtized végére egy zöldebb és élhetőbb Városliget várja majd a parkhasználókat. 

A Városliget megújítása természetesen nem történhet meg a parkot látogatók és használók véleményének megkérdezése nélkül. A Liget Budapest Projekt terveinek megalkotása óta folyamatosak a társadalmi egyeztetések, és tavaly nyár óta külön miniszteri biztos felügyeli a park zöldfelületi megújítását Persányi Miklós személyében, aki életre hívta a Liget Park Fórum-sorozatot. A párbeszéd során végül 118 szervezet, intézmény és közösség képviselői fogalmaztak meg különböző észrevételeket, javaslatokat, illetve kérdéseket: összesen 558-at, melyek legnagyobb része alkalmas a megvalósításra, ezeket beillesztik a park végleges terveibe. 

Mindezek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a Városliget Zrt. megbízásából az Ipsos Zrt. tavaly tavasszal kétfázisú (kvalitatív és kvantitatív) kutatást végzett a budapestiek és a Városliget használói körében a park átfogó megújítását szolgáló Liget Projektről. A felmérés legfontosabb eredménye szerint a megkérdezett Városliget használók 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik. 

A Városliget Zrt., mint a Liget Budapest Projekt végrehajtására létrehozott szerv természetesen a mindenkori hatályos jogi kereteknek megfelelően valósítja meg a Városliget teljes megújítását. Az elérendő zöldfelület mértékét a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) határozza meg, amelynek alapján már most is jelentősen nőni fog a park zöldfelülete a jelenlegihez képest. Amennyiben a VÉSZ-ben foglalt rendelkezések változnak, természetesen a Városliget Zrt. annak megfelelően folytatja a Liget Budapest Projekt végrehajtását, a Városliget komplex megújítását.

Címkék: Hír

Magyar siker magyaros örömmel

2017.03.20.

A jó múltkor megénekeltük, hogy a legnagyobb nemzetközi ingatlanszakmai találkozón beválasztották a Liget Projektet a világ négy legjobb fejlesztései közé, melyekből a zsűri kiválasztja majd a leges legjobbat. Nos, ez megtörtént, sajna a japánok már-már űrtechnológiájú projektje hozta el a fődíjat, de nem szabad telhetetlennek lenni. Az, hogy egyedüli európai uniós fejlesztésként az elitbe került a Városliget majd 20 éve nem látott ilyen típusú magyar siker, és ez egyben azt is jelenti, hogy Európában ez ma a legfrankóbb, nagy volumenű városi rehabilitálás (japán, orosz és egy brazil versenytárs volt). 

Magyar Zene Háza

Persze a szakmán és a parkot használókon kívül nem mindenki örült ennek, a ligetet a felújítástól védő egyének halmaza megint tanúbizonyságát tette a dögöljön meg a szomszéd tehene is hozzáállásuknak, igazán magyaros jelenet volt, ahogy a Liget Projekt ellen drukkoltak. Érdekes kontraszt, hogy míg a haladó szellemiségű nemzetközi közönség és zsűri elismerően biccent, addig a hazai megélhetési protestálók és a nekik teret adó médiafelületek szimpla politikai kérdéssé és kormánykritikává akarják silányítani a Városliget megújításának évtizedek óta csak szőnyeg alá söpört kérdését. 

Mindenkinek jutott néhány finom falat

A kárörömük azonban elmaradt, de így is volt okuk arra, hogy csapjanak egy igazán jó kis bulit a parkban, hiszen a hétvégén ünnepelte a mozgalom egyéves fennállását. Apró üröm az örömben, hogy az egy év alatt semmilyen eredményt nem tudtak elérni, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy a létszámuk a töredékére esett vissza, cserébe egymással is összeveszve minimum három csapatra szakadtak szét. Aki szerencsétlenségére arra járt, ízelítőt kaphatott abból, hogyan is képzelik el ők a jövő ligetét. A hangszórókból ordító mulatóstól remegett az aszfalt, finom krumplik és húsdarabok sültek a grillezővé alakított bevásárlókocsiban, illetve az alkoholtól felbátorodott rétorok mondtak gyújtó hangú, forradalmi beszédeket. Ugye amikor a túl sok szabad kapacitásokkal rendelkező tájépítészek, biológusok, statikusok, jogászok, mérnökök, muzeológusok, azbesztmentesítők, ornitológusok összejönnek, ott csapágyasra pörög a buliroller. De nem hinnénk, hogy a parkot látogató milliók ilyennek képzelik el a jövő Városligetét. 

Egymásnak is nagy örömet szereztek a szülinapon

Mindezekre persze kár is a szót pazarolni, inkább érdemes figyelmünket az Állatkerti körútra irányítani. Ha emlékeznek még ott a gyerekeket hipnotizáló, válogatott gagyikkal támadó, szivárványos törölközőkkel sokkoló bódésorra, most le fog esni az álluk. Ugyanis elkészültek és hamarosan megnyitnak az új pavilonok, és láss csodát, szép lett, tisztaság van, rend van, jó ránézni. Ahogy nagyban ugyanez vár az egész Városligetre.

Fotó: hvg.hu - Fülöp Máté

Címkék: Hír

Ezeket a cikkeket olvastad már?