Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Zugló a Liget Projekt mellett

2016.04.21.

Megszakítjuk adásunkat. Értesüléseink szerint a zuglói képviselő-testület határozatban bizosította támogatásáról és egyetértéséről a Liget Budapest Projektet.

A Karácsony-Szabó Rebeka duónak ezek szerint nem sikerült tiszafa módjára megmérgeznie a képviselők elméjét és győzött a józan ész. 

A jó polgármester módosító indítványa az volt, hogy a határozati javaslatból kerüljön ki a támogatja szó. Ezt a testület leszavazta, lesöpörte.

Szabó Rebeka javaslatát meg sem tárgyalták. 

A szocialista frakció kérését viszont elfogadták, ami az volt, hogy három zuglói teret hozzon rendbe a Városliget Zrt: az Egressy teret, a Pillangó parkot és a Csertő parkot. Reméljük a lendület nem áll meg és negyediknek az Újvidék tér felújítása sem fog gondot okozni.

Érdemes megjegyezni, hogy a zuglói testület nem fideszes többségű, tehát szó sincs arról, hogy a kormánypártiak erőből átnyomták volna a határozatot, hanem más pártokkal egyetértésben fogadták azt el.
Ha ők be tudták látni, akkor érdemes lenne elgondolkodni a Hungexponál a tűz körül fesztiválozóknak is: nem lehet, hogy tényleg mindenki jól jár az újjávarázsolt Ligettel?

GYÖNYŐRŰ PAVILONOK A ROHADÓ BÓDÉK HELYÉRE A LIGETBEN

2016.04.16.

Az állatkerti körúton állunk. Poshadt sörszag keveredik a szétfőzött krinolin émelyítő illatával. Próbálunk gyorsan haladni a célunk felé, de vastag sárgabajszú, zsíros hajú, rendezetlen fogsorú, koszoskörmű árusok a darázsmágnes vattacukorral és a fröccsöntött műanyag puskával hipnotizálják a gyermekeinket. Ugye mennyire nem hiányzik már ez?

Ahogy egy korábbi bejegyzésünkben is megírtuk (link) a Liget Budapest Projektnek köszönhetően végre elbontották az előző rendszer egyik utolsó mementóit, a bódékat. Sokan megfeledkeznek erről, pedig ez is fontos lépcsőfoka a park európai színvonalra emelésének.

A bontás azonban nem minden, adózva a Városliget történelme és hagyományai előtt, a korabeli állapotoknak megfelelően állítják majd helyre a területetet. A körút régi hangulatának megidézéséhez a magyar romantikus építészet egyik mesterét hívták segítségül, Feszl Frigyes 1860-ban készült tervei alapján építik majd fel az új pavilonokat. A kivitelezés már idén nyáron kezdődik, ha minden jól megy ősszel már ott fogunk kávézni az állatkerti látogatás után.


Ugye jól hangzik, nem? Ebbe még a legelvetemültebb projektgyűlök sem tudnának belekötni! Háhá, dehogynem! Az aktuális rimánkodást a városliget.info szállítótta Majó Zsuzsanna tollából. De ugyan mi lehet a baj? Hiányoznak majd a vastagbajszú árusok? Túl drága lesz? Nem, sosem találnátok ki, figyeljetek:

A Városliget Zrt. azt mondta, hogy az új pavilonok visszaadják az Állatkerti körút régi pompáját.

De szerintük ez nem lehetséges, mert a körút a Liget legpopulárisabb része volt, ezért sosem volt pompás, így nincs mit visszaadni!!!!

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ :))))))))))))

Kedves projektgazdák, dőljetek hátra nyugodtan. Ha csak ilyen gyenge kifogásrokra tellik a pavilonok ellen, akkor ez egy komoly megerősítése annak, hogy jó úton jártok. A jó Majkó aszzonynak pedig üzenem: teljesen mindegy, hogy melyik korszakát állítják helyre a liget történelméből, a lényeg, hogy - a mostanival ellentétben - rendezett, tiszta, nyugodt és ellenőrzött környezetet bíztosítsanak a parkhasználóknak, ahová jó szívvel visszük a gyermekeinket. Azt hiszem ezzel Ön is egyetért.

Botrány! A Városligetben építkeznek a Ligetvédők?

2016.04.15.

Sajtótájékoztatót tartott a Ligetvédők elnevezésű embercsoport. Illetve hát ők sajtótájékoztatónak mondták, de a valóságban az történt, hogy kiállítottak egy, a többihez képest ápoltnak tűnő tagot, akire valahogy ráapplikáltak egy középiskolás ballagási zakót, ő pedig beszélt kettő darab kamerának. A performanszra még Katz Dávid, a 24.hu szellemi igénytelenséget kifejezetten szerető újságírója is csak annyit tudott mondani:ennyire kínos sajtótájékoztatón rég jártunk”.

Nade. Tekintsünk el a körítéstől és próbáljunk meg az elmondottakra fókuszálni. Megállapítható, hogy a Ligetvédők maroknyi ellenálló csapata ahogy fogyatkozik, úgy fogalmaz meg egyre ambiciózusabb célokat. Először is, mindenki mondjon le! Baán, Orbán, Tarlós, Szalay-Bobrovniczky, Terry Black, Putyin és Kiszel Tünde is! Másodszor, azonnal szűnjön meg a Városliget Zrt.! Mi sem természetesebb. Ennyiben össze is foglalható a mondanivalójuk... Lássuk be, így tényleg nem lesz egyszerű, de azt legalább elérték, hogy a következő sajtótájékoztatójukon már kettő darab kamera sem lesz.

Talán a magas páratartalom miatt voltak ilyen kevesen

Két, számukra ezek szerint kevésbé fontos dologról viszont egyáltalán nem esett szó: a fákról, és arról, hogy a Zrt. képviselői folyamatosan keresik velük a párbeszédet a park megújításáról. Persze olyanokkal nehéz párbeszédet folytatni akiknek, ha azt mondod: 800 egészséges fát pótlunk vissza a kivágott, beteg 40 helyett, mit tehetünk még érted? - csak annyit tud válaszolni, hogy HABONYESKÜVŐÜÜÜÜJEEEEE!!!

Nyilván a nagy piknikezésben és a közparkban tűzrakás közben fontosabbá vált az eszköz, mint a cél. De ezzel ők terelik politikai síkra – ahogy a rendezetlen fogsorú képviseljük mondta – a „sztorit”, holott sokkal szerencsésebb lenne, ha ismertetnék az elképzeléseiket, amelyeket – ha megvalósíthatóak és ésszerűek – még be is építené a Zrt. a projekt kivitelezésébe, mert az látszik, hogy befogadóképesség lenne a részükről.

Persze megértem, azzal az ő felbujtóik nem nyernek választásokat.

Egyébként, érdemes végignézni az alábbi listát arról, hogy milyen adományokat várnak a Ligetvédők. Dombon ülő vadászkutya legyek, ha értem minek kell nekik a világ első közparkjába napelem+inverter+akkumulátor, sziloplaszt, fluoreszkáló festék, gázpalack, 80-120 literes TVK hordó ?! Csak nem építkezni akarnak?

- termosz
- asztalok, székek
- napelem, +inverter, +akkumulátorok
- nagy ponyva, közepes ponyva
- napelemes telefontöltő
- power bank
- sátrak (alvó/túra)
- piknikpokróc, pokróc, polifoam, matrac
- tűzifa
- 40m slaggcső
- sziloplast
- tollas, frizbi, társasjátékok, petang, backgammon, sakk, pingpongütő +labda, stb...
- lombseprű
- raklap fekvőhelynek,
- függőágy
- barkácskészlet (csavar, szög, aksis csavarbehajtó, stb...)
- drót (vékonyabb)
- damil (gyöngyfűzéshez)
- fluoreszkáló festék
- munkáskesztyű, gumikesztyű
- hűtőláda
- gázpalack
- akkumulátoros hangfal
- 80-120 literes TVK hordó
- kommunális hulladék elszállítására használható 100l-es kukás zsák (hulladékudvarban kapható és benne van az elszállítás díja)
- nedves törlőkendő
- kutyakakizacsi
- 3mm-es pruszik
- lepedők
- tálca

AZ INDEX KIENGEDTE A GŐZT

2016.04.06.

Földes András, az Index kiváló újságírója tegnap oknyomozott egy nagyot, amivel konklúziója szerint tetten érte gyakorlatilag az egész magyar tudományos világot, és felfedte a háttérben működő MESTERTERVET, amelynek szálait a Dózsa György útról mozgatják. Na ez az álom. A realitás viszont azt mutatja, hogy az áldozatos nyomozói munka eredménye egy irgalmatlan kapufa lett, a labda ráadásul védhetetlen erővel a cikkíró kapujában landolt.

A jó kolléga megkapirgálta Liget Projektet támogatók névsorát és arra a következtetésre jutott, hogy azok minden bizonnyal fizetett protestálók, vagy „KAMU” aláírások. A matematika ezt a jelenséget nevezi a Földes-sejtés-nek.

Nyilvánvalóan az a logika fel sem merült benne, hogy az aláírók szakmai előéletük és tapasztalatuk alapján gondolhatták úgy, hogy beállnak a projekt mögé és nem fordítva, a hitelüket kockára téve, pisztollyal a halántékukon, remegő kézzel írták alá a nyilatkozatot. Természetesen bizonyító erejű tényekkel nem tudja alátámasztani állításait, csak homályos, több áttétes kapcsolatokon próbálja levezetni az aláírók személyének korrumpálást. Persze ez megengedhető, mert egyébként, hogy lesz ebből jó kis klikkvadász cikk?

A Földes-sejtés legnagyobb kisiklása azonban nem is ez volt, hanem Gőz László nyilatkozatának – ha jó indulatúak akarunk lenni véletlen – félreértelmezése, miszerint a BMC alapítója és tulajdonosa akarata ellenére került fel a támogatók közé.

Látlak, Te kis simlis! :)

Gőz László nyilván kigúvadt szemekkel olvasta a cikket és gyorsan levelet írt az Indexnek, amelyben jelzi a csúsztatásokat, és kijelenti: támogatja a Zene Háza megépítését és bár valóban véletlenül került fel a listára, de ezután már tényleg aláírja.

Az igazgató kérte, hogy levelét változatlanul közöljék, amit Földes fogcsikorgatva meg is tett, de ahogy ilyenkor lenni szokott, a szenzációs oknyomozói teljesítménynek gondolt cikket gyorsan eldugták az Index aljára, majd teljesen levették. Mi azért gondolunk az utókorra is, úgyhogy Gőz levelét változatlanul közöljük:

Tisztelt Index Szerkesztőség!

Arra szeretném kérni a Szerkesztőséget, hogy változtatás nélkül közöljék le az alábbi nyilatkozatomat, Földes András „Fizetett szereplőkkel népszerűsítik a Liget-projektet” című írása kiegészítéseként, ahhoz kapcsolódóan.

Végül is nem ért meglepetés az Index cikk kapcsán, megszoktam, hogy csak akkor kerül az én személyem és az általam vezetett Budapest Music Center az Index címoldalára, ha azt az index újságírói és szerkesztői „érdekesnek” tartják. Az „index” trükk nem a cikkekben hanem a főcímben és kihagyott sorokban rejlik, és főleg abban, hogy politikai hozzáállásokat sugalmaz, felhasználva a politikától távolálló személyeket és ügyeket. A ma reggeli címlapon hozott hírből, „Kamu aláírásokkal és fizetett szereplőkkel népszerűsítik a Liget-projektet” az én „nem” aláírásom lett a kamu, ami akár lehetne megtisztelő is, de ebben a kontextusban pont az ellenkezőjévé vált.

A velem készült beszélgetésből készült cikket kérésemre az Index elküldte, és én ki is javítottam, csak hogy pont azt „kamuzták” el ami a lényeg volt. Az általam elfogadott írás úgy kezdődött, hogy „Végül is véletlenül került fel a neve a Liget projekt támogatói listájára Gőz Lászlónak, mondta el a BMC alapítója és tulajdonosa az Indexnek” Az akarata ellenére hangsúlya és a véletlen között komoly különbség van. Természetesen a cikk következetesen a rossz hír jobb mint a jó filozófiáját követte, és kihagyta az utolsó mondatomat is, mert minek is ilyenekkel traktálni az olvasót, a mondat így hangzott: „Megkérdeztük a szakembert, hogy ha nem merülünk bele a részletekbe, akkor inkább szimpatizál a projekttel, vagy kritikus. Gőz megismételte, hogy egy ennyire szakmai kérdésben nem tud nyilatkozni, de alapvetően fontosnak tartja, hogy felépüljön a Zeneház, ami teljesen egyedülálló lesz Európában.”

Ezek után a fák kérdését még mindig a szakemberekre bízva, jelen soraimmal kinyilvánítom, hogy ezennel aláírom a támogatói nyilatkozatot, mert akkor béke lesz, és újra érdektelenek maradunk az Index számára!

Üdvözlettel

Gőz László

Budapest Music Center

Csányi is támogatja a Liget Budapest Projektet

A hvg.hu adott hírt róla, hogy Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, és még hosszasan sorolhatnánk a titulusait, csak kifutunk a terjedelemből... szóval Csányi Úr is támogatja a Liget Budapest Projektet. Ezzel is csatlakozva a nemrég megjelent impozáns névsorhoz, akik kiállásukkal bátran jelezték a fővárosnak, hogy ez a projekt nem csak a szerencsétlen felhergelt, félrevezetett faölelgetők piknikjéről szól.

A coming out a ma este adásba kerülő Alinda című termékben lesz látható, amelyből egyfajta indoklásként kaptunk még egy fontos mondatot a professzor úrtól:

„...mert a Ligetet nem szünteti meg (a projekt), nem a Liget helyén épít egy múzeumi negyedet, hanem a szélén, és egész, főleg, ha az állatkerti fejlesztést is beleértjük, egy csodálatos, Európához méltó építmény lesz. Az elmúlt 30 évben alig épült valami igazán szép dolog, ezért örülni kell annak, hogy egy ilyen nagyszabású beruházás megvalósul.”

Csányi Vilmos

Igen, köszönjük. Ez az amit Karácsony-Illés (milyen jól hangzó zenekar név lenne, nem?) duó fémjelezte társaság nehezen akar megérteni. Illetve dehogynem értik, csak számukra sokkal fontosabb egy mindenki közérzetét jobbítani akaró kezdeményezés besározása, amelyet majd aprópénzre válthatnak a politikai hullák és prostituáltak oltáránál. Ezért is lenne fontos, hogy még több Csányi Vilmos ragadjon mikrofont, tollat, billentyűzetet, és világítótoronyként segítsen a helyes irányba orientálni a megtévesztett budapestieket. Mert mögötte életmű, szakértelem, tapasztalat és bölcsesség áll. Egyszóval hiteles. Amilyen Gergő már nem nagyon lesz.

Érdemes még megemlékezni a múlt héten történt számtalan sajnálatos haláleset egyikéről is, jelesül elhunyt Zaha Hadid, világszerte megannyi ikonikus épületet tervező iraki születésű építész, akinek stúdiója versenyben van még az új Néprajzi Múzeum megvalósításáért. Természetesen teljesen pártatlanul állunk a versenyhez, de igazán helyénvaló lenne, ha a Városligetben utolsó mementóként Budapest is őrizhetne egy darabot a zseniális architektor lelkéből. Isten nyugasztalja!

Karácsony a fa hentes

2016.03.24.

Karácsony polgármester más szemében ugye a szálkát is azonnal kiszúrja, de a sajátjából kilógó gerenda nem zavarja. Pedig az a gerenda bizony jó nagy. Ráadásul jegenyefából készült. Méghozzá 71 jegenyefából, amelyeket a babaarcú polgármester jóváhagyásával mészároltak le a zuglói BVSC pályánál tavaly.

Hogy miért? A hivatalos indokok szerint szuvasak voltak és életveszélyessé váltak. Egyszerre. Mind a 71. A HVG által megkérdezett Megyeri Szabolcs kertészmérnök szerint: „nem feltétlenül az irtás lett volna megoldás a BVSC fáinál, hanem inkább az, ha visszavágják, és így fiatalítják meg azokat.”

A Zuglóiak Fóruma civil szervezet szemtanúi elmondása alapján a kivágott fák törzsei épek voltak, nem volt nyoma betegségnek. Szemben ugye a tegnapi bejegyzésünkben látható Hungexpós fákkal, amelyen több az üreg, mint az élő szövet.

A kivágott egészséges jegenyefák

A valóság persze az, hogy a jegenyefák útban voltak a BVSC új uszodaszárnyának megépítéséhez. Hol volt Karácsony, hogy megakadályozza? Ja, ő hagyta jóvá. Hol volt Szabó Rebeka? Valószínűleg famérgezést kapott és kórházban volt. Hol volt Illés Zoltán, hogy beleordítson a rendőr orrüregébe? Minden bizonnyal egy DK-s rendezvényen szónokolt Százhalombattán. Hol volt Szabó Tím…mindegy.

Mi a konklúzió? Karácsonynak a saját beruházásért 71 fa kivágása sem sok, a liget rendbetételéért viszont 1 beteg fa kivágása is drága. És még boldogan be is számol róla a Zuglói Lapokban.

Karácsony elhárította az életveszélyt

Ha eddig sem lett volna egyértelmű, mindezekből jól látszik, hogy mekkora képmutatás a Hungexpo területeken rendezett hisztizés. Egy mikroszkóppal is csak harmadik próbálkozásra látható párt próbál 15 perc hírnevet szerezni, hogy ne csak akkor kerüljenek be a hírekbe, amikor megint tovább szalámizódnak.

Ezek nem zöldek. Maximum sötét zöldek.

Rebeka tiszafát eszik

Tényleg nem tudom, hogy sírjak vagy röhögjek, amikor az egykori LMP-s, most PM-es megélhetési zöld, Szabó Rebeka zuglói alpolgármester MTI-nyilatkozatát olvasom Liget-ügyben.

Megosztom Önökkel, legyen egy jó napjuk:

"Szabó Rebeka érdekesnek nevezete, hogy a határozat szerint 7 platánt és 872 oszlopos tiszafát akarnak ültetni a Városligetbe. A tiszafák „kifejezetten lassan nőnek”, „nagyon sokat kell majd őket locsolni” és mérgezőek – mondta. (MTI)

Azok, Rebeka, azok. Ha valaki eszi a tiszafát. Látom, ahogy Karácsonnyal nyalogatjátok, csámcsogjátok a tiszafákat. Várnai meg két korsó sör – és némi asszonyverés – után meglocsolja azokat…

Félelmetes egy exLMP-s bagázs. Eddig az volt a baj, hogy egy-két fát kivágnak, átültetnek. (A mellékelt képeken az is jól látszik, hogy mennyire korhadtak a kivágásra ítélt fák.)

Most meg az a gond, hogy ültetnek fákat. Ez sem jó.

Ha van Rebekán sapka, akkor azért, ha nincs akkor meg azért…

Remélem, Baán visszakérdez a Hofitól megismert régi vicc alapján: milyen cigit kérsz Rebeka? Füstszűrőst, vagy nem füstszűrőst?

S akkor arról még nem is diskuráltunk arról, hogy ezek után mennyire lehetnek hitelesek Rebeka és zuglói, LMP-áruló haverjai mondatai…

Kísértetjárás a ligetben

2016.03.20.

Nem is olyan régen megénekeltük, hogy feladták az utolsó kenetet a csövesek és graffitisek mekkájaként funkcionáló Hungexpo épületegyüttesre, és a Városliget Zrt. derék munkatársai nem is szórakoztak sokáig, megittak egy Red-Bullt és nekiláttak szorgalmasan a tereprendezésnek. 

Ugye mielőtt valami szépet és újat akarunk létrehozni, előtte meg kell szabadulni a régitől. Esetünkben ez úgy néz ki, hogy Hungexpo környékére odakeveredett néhány szegény fa, amelyek most sajnos útban vannak. Áttelepíteni nem lehet őket, többségében beteg, biológiailag értéktelen növényekről van szó, melyeket vagy a lassú enyészet, vagy a gyors és kegyes halál visz el. Ez utóbbi történt. A halott fák lelke óvatosan felemelkedett, néhány percet lebegett a liget felett, majd hatalmas villanás kíséretében fénysebességgel elrepült. Rövid útjuk egészen a politikai hullák és pártok temetőjéhez vezetett, ahol a kripták végeláthatatlan mezejébe óriási robajjal becsapódott. Ahogy a kavargó por fokozatosan elült, három furcsa alakot lehetett kivenni a kráterben, egyre tisztábban. Illés Zoltán, Szabó Rebeka és Szabó Tímea politikai hullái újjáéledtek a fák hívására, és az építési területre teleportáltak. Ott aztán addig huhogtak, ijesztgettek, amíg szegény munkások sápadtan, fejvesztve kereket oldottak. A közbelépő jószándékú rendőr hiába próbált segíteni, Illés fekete mágiát használva mentális demenciáját átirányította a szerény képességű egyenruhásra, akinek heves ordibálás mellett leolvadt az agya. 

Eszmecsere

Illés reinkarnációja jól sikerült, de ő is tudja, véglegesen nem maradhat, hamarosan vissza kell térnie a politikai temetőbe. De amíg itt van, igyekszik annyi kárt tenni, amennyit csak a fákból nyert erejéből tud. Ezért adott interjút az Origónak, amelyben víziója (vagy kívánalma?), hogy a Városliget lesz a következő Taksim tér. A párhuzam ezer sebből vérzik, de a leglényegesebb különbség, hogy ott Isztambul utolsó talpalatnyi zöldjét építették volna be, itt a viszont úgy modernizálják a park épületeit, hogy a zöldfelületek aránya nő. De nyilván a török összecsapások mögött nem ezek az indokok húzódtak, hanem egy sokkal mélyebb közéleti válság felszínre törő társadalmi indulatai. Ettől mi annyira messze vagyunk, mint Illés Zoltán a teljes politikai újjászületéstől. 

A csatát megnyerték, de az a hír járja, hogy birtokvédelemi intézkedés keretében démonűzők érkeznek a ligetbe, hogy megtisztítsák a sötét erőktől. Eközben Szabó Rebeka és Tímea keselyűkké változva köröznek az ocsmány épületek fölött várva, hátha újabb fákat vágnak ki, amelyek lelkét elszívva még több politikai erőt gyűjthessenek.

Visszatérve a rémálomból a realitás talajára, hétvégi hír: megállapodott a Városliget Zrt. és a Kertem, a méltán népszerű szórakozóhely az Olof Palme ház mellett nyithat ki, már a nyáron. E galád tett is jól példázza döntéshozók kompromisszumképtelenségét. 

Végezetül két kérdés. Alább látható a Városliget barátai zöldügyi szervezet facebook borítóképe. Tehát:

  • A kép hány százaléka beton?
  • Vajon, amikor felbontják és visszaparkosítják ezt az autópályának is beillő utat, számíthatunk-e ismét Illés úr összeomlására és a Szabó család tiltakozására?

Legyen csak Orbán valóban Augustus!

2016.03.14.

A tekintélyes New York Times újságírója Rick Lyman hazánkban roadshow-zott egy nagyot, és igyekezett minden érintettet megszólaltatva beszámolni a Liget Budapest Projektről, Európa legnagyobb kulturális beruházásáról. Belenéztünk a végeredménybe.

Lyman úr nem köntörfalazik és mindjárt egy mélyütéssel indít, Orbán vélt épületkomplexusáról ír és Augustus császárhoz hasonlítja, aki uralkodása vége felé azzal dicsekedett, hogy márványba borította Rómát.

Nem tudom, hogy a tanult újságíró kolléga tisztában van-e vele, hogy Augustus volt az, aki kivezette a Római Birodalmat a válságból, és új rendszerével századokig biztosította annak fennmaradását. Uralma alatt a Római Birodalom minden szempontból virágázását élte, bőkezűen támogatta az írókat, poétákat– ekkor alkotott Horatius, Vergilius és Ovidius is. A tudomány és a művészet más ágaiban is jelentős alkotók tevékenykedtek: a szakíró Vitruvius, a történész Titus Livius, vagy a földrajzi író Sztrabón. Amennyiben ezekre az attribútumokra gondolt a jó cikkíró megnyugodtam, és mondhatom nem csak Magyarországnak, hanem egész Európának ilyen vezetőre van szükséges a mostani vészterhes időkben. Természetesen nem akarom magam illúziókba ringatni, nyilván negatív kontextusban értette magyar miniszterelnök és a Római Birodalom legmeghatározóbb vezetőjének a párhuzamba állítását, de talán Pély Barna örökbecsűje illik ide a leginkább: ez most nem jött át.

De ássuk inkább magunkat mélyebbre a cikkben. A publicista gyomrát nyilván megfeküdhette a sok kürtős kalács, amikor a Nemzeti Galéria kirúgásáról, és a Néprajzi Múzeum áttelepítéséről beszél. Semmilyen erőszakról nincs szó, pusztán arról, hogy mind a két intézmény kényszerszülte épületekben vesztegel, amelyek legkevésbé sem alkalmasak muzeális feladatok ellátására. Jól példázza ezt, hogy a Néprajzi gyűjteményének több mint 90 százaléka raktárakban amortizálódik. A Liget Projektnek köszönhetően pedig kifejezetten a két múzeum tematikájára kalibrált, nem utolsó sorban impozáns kinézetű épületek fogják a budapesti emberek, és másodsorban a remélhetőleg gyarapodó számú tuúristák igényeit kiszolgálni. A Kúria így – nagyon is helyesen – visszaköltözhet a történeti épületébe, a Kossuth téren. A Vár sorsa egy fokkal komplexebb, itt nyilván hosszas, történészi szempontból megalapozott vitáknak kell eldönteni, hogy milyen formában szeretnénk visszaállítani a történelmi épületegyüttest, és ehhez milyen funkciót rendeljenek. De, hogy emiatt szégyenkeznünk és lehajtott fővel kellene járnunk azért, mert helyre kívánjuk állítani meghatározó nemzeti jelképeink egyikét, nehezen tartom elfogadhatónak. Jóindulatú megközelítéssel tudjuk be annak, hogy a fiatal, 240 éves Egyesült Államok még nem járt hasonló cipőben. Majd a millecentenáriumuknál tapasztalatot cserélünk.

Természetesen megszólal a jó Karácsony polgármester is, aki szemmel láthatólag hónapok óta keresi a fogódzót, amivel vissza ránthatná a Projekt lendületét, de eddig kevés sikerrel járt. Most is csak homályos politikai machinációkat sejtet a miniszterelnök kézi vezérlésével, de arról jótékonyan megfeledkezik, hogy végső soron a zuglói választópolgárok kapnak felújított, játszóteres, sportpályás, futókörös, autómentes Városligetet, a megszokott rozsdatemetők helyett új múzeumokkal. Mr. Christmas figyelmébe inkább egy közkeletű mondást ajánlanék: amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére. Mindenki jobban járna.

A cikk sajnálatos módon meglehetősen felületesen járja körül a beruházást, kizárólag annak politikai vetületeivel foglalkozik és nem tárja fel annak valós helyi értékeit. Így az olvasónak az sem lehet világos, hogy egyáltalán miről is szólnak ezek a vélelmezett, óriási méretű összeesküvés-elméletek. Pedig biztos vagyok benne, hogy a Nagy Alma közönsége is szívesen olvasott volna arról, hogy a – New Yorkban is alkotásaikkal jelen lévő – Sanaa és Fujimoto irodák milyen múzeumokat képzeltek el, vagy hogyan fog bővülni Európa egyik leghangulatosabb állatkertje, de az sem mellékes, hogy a világszínvonalú magyar tájépítészek keze nyomán újul meg a világ egyik első közparkja.

Mindegy is, mi mindenesetre biztosak vagyunk abban, hogy a Central Park zöldülni fog az irigységtől. Ha legközelebb erre jár Lyman úr, mi szívesen körbevezetjük!

ELÉRT A RENDSZERVÁLTÁS A LIGETBE – AVAGY A HUNGEXPO ÉPÜLETEK HATTYÚDALA

2016.03.10.

A Városliget Zrt. jóvoltából ma sajtóbejáráson jártunk a Hungexpo épületeknél. A látogatás apropója, hogy a bontási engedélyek birtokában két hét múlva az örök vadászmezőkre terelik a fénykorában is finoman szólva ocsmány épületegyüttest.

A Városligetben a millenniumtól 1974-ig minden évben nemzetközi vásárokat tartottak itt, ezek kiszolgálására épültek az 1960-as években a Városligeti-tó közelében egy 10 ezer négyzetméteres telken a most lebontandó irodaházak. A Hungexpo Kőbányára költözése utána a többemeletes épületekben iskola és propagandairoda működött, majd az 1990-es évektől az ingatlan üresen állt. Egészen mostanáig, hiszen hamarosan Fudzsimoto Szú hazai és nemzetközi berkekben is elismert épülete fogja átvenni a stafétát. Mondhatnánk úgy is, hogy a rendszerváltás 25 év késéssel megérkezett a Ligetbe is. Itt fontos megjegyezni, hogy az új épület nagyjából meg fog egyezni az elbontandó irodák méretével, de az eddig elzárt telkeket meg fogják nyitni, így mintegy hétezer négyzetmétert visszakapunk a Ligetből, és igen, a hír igaz, nem csak a projekt támogatói.

A bejárás során szó esett még a méltán népszerű kvázi romkocsmáról, a Kertemről is, a Városliget Zrt. tárgyalásokat folytat, hogy a nyáron valamilyen formában újranyithassanak a lizsében. A Magyar Zene Háza mellé egyébként szabadtéri színpad épül majd a Városligeti-tóhoz, ahol szintén egy hangulatos vendéglátó egység várja majd a jónépet.

A Magyar Zene Házának földszintjének nagy részét egy rendezvény- és egy hangversenyterem foglalja majd el, míg az állandó és időszaki kiállítótér, valamint a hangdóm a térszint alatt, az irodák és a múzeumpedagógiai terek pedig a tetőszinten fognak elhelyezkedni.

Batta András, a Magyar Zene Háza munkacsoport vezetője hozzáfűzte, hogy az épület tartalmát a tervezőkkel közösen alakítják ki. Nagyrészt kidolgozták már az állandó kiállítás tematikáját is. Az interaktív, élményközpontú tárlat szórakoztatva kívánja tanítani a felnőtteket és a fiatalokat egyaránt, miközben áttekinti a hang természetét, az ember és a hang viszonyát, a hangképzés technikáit, majd a zene történetét a természet hangjaitól a 20. század végéig.

Az elhangzottaknál azonban sokkal beszédesebbek az ott készült képeink, amelyek bármennyire is szerettük volna, nem tudják visszaadni azt a mellbevágó élményt, amit ott átélhettünk. Huszonhat évnyi enyészet, rozsdamarta vasszerkezetek, orrfacsaró bűz, emberi és állati eredetű bélsár, hozzáadott művészi értékektől mentes falfirkák. Érdemes egy utolsó pillantást vetni arra, minek a megmentéséért tiltakoznak a hangadók. Tényleg ezt akarjátok konzerválni?

Ezeket a cikkeket olvastad már?